Overleg portaal:Openbaar vervoer

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 8 maanden geleden door Hobbema in het onderwerp OV kaarten in België

[[Overleg:Portaal:Landen & Volken#OV portaal]]. C&T (BM) {?} 6 nov 2005 18:45 (CET)Reageren
Archief: zie Overleg portaal:Openbaar vervoer/archief

Aandacht aub[brontekst bewerken]

Hierbij vraag ik aandacht voor Opinielokaal: Benoemen van een Spoorlijn

met vriendelijke groet. -- Jan Oosterhuis 22 mei 2011 20:36 (CEST)SpoorjanReageren

Euhm Jan. Je gaat effe te vlug. Je gebruikt nu mijn tekst, mijn commentaar regel er onder als zijnde jouw tekst. Maar dat tot dus ver nog niet zo erg. Maar ik ben van mening dat we nog niet alle punten besproken hebben. Wat mij betreft dus iets te vroeg gelanceerd.

--Met vriendelijke groeten, Ro de Jong op (Samråd) 22 mei 2011 21:35 (CEST)Reageren

Naamgeving artikelen over (Nederlands) spoorwegmaterieel[brontekst bewerken]

Op Wikipedia:Benoemen van een pagina#Geen afkortingen lees ik dat voor titels geen afkortingen dienen te worden gebruikt, maar volledige namen. Zouden alle lemma's beginnend met 'Mat '##' (Mat '34 t/m Mat '64) dan gewijzigd moeten worden in 'Materieel '##' voluit? (Zoals Stoptreinmaterieel '90 en Dieselmaterieel '90) Zie ook de discussie hierboven over #Vragen over navigatiesjablonen en lemmatitels over Belgisch materieel. Daarin wordt o.a. gezegd dat voor titels niet de bijnaam dient te worden gebruikt, hetgeen voor Wadloper (spoorwegmaterieel) en Blauwe Engel wel het geval is. Dh3201 (overleg) 23 mei 2011 21:15 (CEST)Reageren

Buurtspoorwegen Henegouwen[brontekst bewerken]

Ik heb de spoorwegen in de Borinage kaarten (hoofdlijnen en geen industrie aansluitingen) toegevoegd. (File:Borinage SNCV.png en File:Borinage SNCV openstreetmap.png) Wat een ingewikkelde streek! De enige plek waar ik niet genoeg streetmap referenties had was op de lijn 98A waar ik een beetje op gevoel getekend heb. Na mijn vacantie ga ik nog alle buurtspoorweg kruisingen langs, maar ik ga eerst de beschrijving van de centre groep buurtspoorlijnen afmaken. Ik heb besloten uiteindelijk een Henegouwen artikel te maken met de onderverdeling in vier groepen: (Doornik, Borinage en Bergen, Centre en Charleroi). De opdeling Oost en West Henegouwen vind ik een beetje kunstmatig. De drie oostelijke groepen zijn zo verweven dat het best een artikel wordt. Smiley.toerist (overleg) 8 jun 2011 21:50 (CEST)Reageren

Voor diegene die de buurtspoorweg artikelen niet kennen. De gegevens worden verzameld in Lijst van NMVB-tramlijnen in België tot dat er genoeg om een appart artikel te maken. Henegouwen is de laatste in de reeks. Smiley.toerist (overleg) 8 jun 2011 21:54 (CEST)Reageren
Bedoel je Lijst van NMVB-tramlijnen in België? Dh3201 (overleg) 8 jun 2011 22:01 (CEST)Reageren
Juist. Smiley.toerist (overleg) 8 jun 2011 22:15 (CEST)Reageren

Ik zit met een naamgevings probleem: In het frans spreekt men van de NMVB/TEC expliotatiegroep "Centre" voor de tramlijnen rond La Louvière, Anderlues en Trazegnies. Dit valt niet goed te vertalen in het Nederlands: Het is niet centrum maar eerder de "Midden" streek van het grote tramnet tussen Charleroi en de Borinage in. Als ik de "Midden" groep gaat gebruiken wordt er alleen maar verwarring gesticht. Ik blijf voorlopig "centre" gebruiken. Deze aanduiding wordt ook gebruik in de onderliggende links naar lijnartikelen.Smiley.toerist (overleg) 9 jun 2011 13:32 (CEST)Reageren

De opdeling van trajecten per lijnnummers is lastig. Elk trajectdeel wil ik maar bij een lijnnummer beschrijven. In principe neem ik altijd te langste lijnen en niet de korte traject lijnnummers. Voor de duidelijkheid maak ik nu een paar uitzonderingen hierop: Voor de doorgaande lijn 82: Bergen, La Louviere, Charleroi gebruik ik de "kort" trajectdienst 80: Maurage Charleroi. De doorgaande diensten 31 en 92 vanuit Charleroi worden niet gebruikt maar ipdv de kort traject lijnnummers vanuit Anderlues (30 en 91). De grens tussen de Centre en Charleroi groep is niet duidelijk te leggen en is in de loop der tijd veranderd. Lijn 90 en 80 beschrijf ik voor de duidelijkheid tot Marchienne-au-Pont. Maar de lijn 63 en 41 neem ik op in de Charleroi lijnen. (zie kaart File:SNCV-Hainaut.png) Smiley.toerist (overleg) 9 jun 2011 13:32 (CEST)Reageren

Wordt het niet eens tijd een archief te maken?[brontekst bewerken]

72 kopjes en tot in 2005. Smiley.toerist (overleg) 13 jun 2011 09:20 (CEST)Reageren

Sneltramlijn/metrolijn E[brontekst bewerken]

In Tramlijnen in Nederland wordt lijn E nu gerevert tussen de sneltramlijn en metro status. Hier botsen twee zienswijzen:

  • In de Haagsche context heb je drie soorten lijnen: tram, sneltram (Randstadrail naar Zoetermeer) en de metro uit Rotterdam.
  • In Rotterdam heb metrotrajecten met derde railstroom (echte metro) en bovenleiding en overwegen die het etiket "sneltram" krijgen. Dit is in der tijd zo gekomen omdat het woord "metro" politiek gevoelig lag.

De definitie van metro en sneltramlijnen is in veel steden en landen niet eenduidig en moeten wij ons laten leiden door lokale gebruiken. Kunnen wij afspreken hoe wij deze lijn gaan behandelen? Smiley.toerist (overleg) 13 jun 2011 09:38 (CEST)Reageren

In de praktijk wordt de term sneltram nauwelijks meer gebruikt in Rotterdam, de RET is hier ook jaren geleden mee gestopt. Overigens is het juist de sneltram die politiek gevoelig ligt, deze is er gekomen doordat men geen geld had voor een tunnel, maar aangezien al voor de opening een aanrijding was en er nog vele volgden ligt de term sneltram politiek gevoelig. Bij de RandstadRail is deze term ook niet meer gebruikt, maar heeft men het over een lightrail of metro. Overigens rijdt lijn E ook voor een deel met stroomrail (vanaf Melachthonweg) en heb je ook een overweg met stroomrail op deze lijn (wat bots met alle van de bovengenoemde definities) dus sneltram zou sowieso hooguit slaan op slechts een deel van de lijn. MichaBen (overleg) 15 jun 2011 21:22 (CEST)Reageren

SPv[brontekst bewerken]

Wordt het sjabloon SPv eigenlijk wel gebruikt? Ik vraag mij af of het misschien handiger is om bij voormalige stations ed. het sjabloon SPv te gebruiken. bv:

eHST 99,5 Kampen Oost gepland

of:

eHST 99,5 Kampen Oost gepland

Sjoerd Migo 23 juni 2011 16:19 (CET)

MIj lijkt dat wel een goed idee maarja wie ben ik? Ik wacht nog even op de anderen (lefrancilien,spoorjan enz.) zij weten daar ook heel wat van en hebben wat meer ervaring denk ik. Dit lijkt me evenwel een te kleine wijziging om een peiling te houden.

met vriendelijke groet --stefn 23 jun 2011 21:17 (CEST)Reageren

  • Het sjabloon SPv is in de Spoorlijnsjablonen opgenomen. Discursie over gebruik graag op Overleg Wikipedia:Spoorlijnsjablonen. Spoorjan 24 jun 2011 12:32 (CEST)
  • Ik had dit onderwerp daar al neergezet maar volgens mij wordt die pagina nauwelijks nog in de gaten gehouden dus heb ik het ook maar hier neergezet. Is het anders een idee om dit bij een van de spoorlijnen alvast toe te passen als test?Sjoerd Migo 24 juni 2011 15:22 (CET)
Sjabloon is niet meer in gebruik. Romaine (overleg) 4 apr 2012 04:06 (CEST)Reageren

Naamgeving artikelen over Nederlandse stoomlocomotieven[brontekst bewerken]

Dit is eigenlijk een vervolg op Overleg portaal:Openbaar vervoer#Naamgeving van artikelen over historisch spoorwegmaterieel, maar daar is nooit een antwoord op gegeven. Daarnaast heb ik ook wat nieuwe vragen, dus vandaar ook een nieuw kopje.

Een aantal locomotieven en rijtuigen in de collectie van het Nederlands Spoorwegmaterieel had een eigen artikel over het betreffende bewaarde exemplaar. Enkele van deze artikelen zijn reeds herschreven en hernoemd naar de gehele serie, waarbij het NS-serienummer als titel is gebruikt. Enkele (nagenoeg) identieke locomotieven die bij meerdere maatschappijen zijn gebruikt, werden bij de samenvoeging tot NS in één NS-serie ondergebracht. Door ook hier het NS-serienummer als titel te gebruiken komt de geschiedenis ook mooi in één artikel terecht (met subkopjes voor de diverse voormalige maatschappijen). Een aantal andere artikelen zijn nog niet hernoemd, omdat daarvoor een conflict met een bestaande redirect optreedt.

Diverse nieuwe artikelen over stoomlocs die bij de NS terecht zijn gekomen is ook het NS serienummer als artikelnaam gebruikt.

Voor NS 1000 t/m NS 1700 lijkt me dat NS 1000 t/m NS 1700 DP's worden naar zowel de stoomlocserie als de elocserie. Maar de disambiguatie "(locomotieftype)" gaat hier niet goed op, omdat zowel de stoomlocs als de elocs locomotieftypen zijn. Dus de artikelen over de elocs zullen een andere disambiguatie moeten krijgen en voor de artikelen over de stoomlocs moet een disambiguatie bepaald worden.

Bij de HSM werden in de breedspoorperiode voor de locomotieven alleen namen gebruikt en geen nummers. In de normaalspoorperiode werden de locomotieven tot circa 1890 zowel van een naam als een (volg)nummer voorzien, maar in het dagelijks gebruik en in rapporten en verslagen werden enkel de namen gebruikt. Pas vanaf circa 1890 is de HSM overgegaan tot het gebruik van nummerseries. Voor twee reeds geschreven nieuwe artikelen over HSM locs die niet bij de NS zijn terecht gekomen heb ik, zoals ook in diverse publicaties is gebruikt, de namen van de eerste en laatste locomotief van de serie voor de titel gebruikt, voorafgegaan door HSM. Dus HSM Argus - Vesta en HSM Castor - Maas. Analoog hieraan zou het artikel Arend (locomotief) en de redirect Leeuw (locomotief) kunnen worden hernoemd in HSM Arend - Leeuw en het artikel Snelheid (locomotief) en de redirect Hoop (locomotief) kunnen worden hernoemd in HSM Snelheid - Leeuw. (Of in een samengevoegd artikel HSM Snelheid - Leeuw, omdat een groot deel van de geschiedenis van deze vier locomotieven overlapt.)

Ik verneem gaarne input van anderen voor tot eventuele wijzigingen en hernoemingen over te gaan. Dh3201 (overleg) 28 jun 2011 21:11 (CEST)Reageren

In dit geval is het essentieel uit te gaan van WP:AGF. Als je weet dat het er beter (!) van wordt zie ik geen bezwaar. (Ik heb er te weinig verstand van...) Ik zag wel de opmerkingen hier: Overleg_gebruiker:Dh3201#Kop_Locomotieftypes, en wel de opmerking aldaar dat het beter is dat de titels het formaat 2100 (locomotief) krijgen. Stap je daar dan weer vanaf? --VanBuren (overleg) 2 jul 2011 16:37 (CEST)Reageren
Ik zit er met name mee welke term als disambiguatie te gebruiken.
De wijziging van 2104 (locomotief) in NS 2104 is door anderen bepaald en doorgevoerd (nog even los van het feit dat het nummer 2104 is genoemd, wat weer later is gewijzigd in 2100, het gaat nu even om het voorvoegsel "NS" of de disambiguatie "(locomotief)"). Zonder voorvoegsel krijgen we nog veel meer disambiguaties. In Nederland heb je een elektrische locomotiefserie 1600, een stoomlocomotiefserie 1600, de Luxemburgse CFL had een diesellocomotiefserie 1600, de Belgische NMBS heeft een elektrische locomotiefserie 1600 (daar Reeks 16 of HLE 16 genoemd) en er zijn vast nog wel meer locotiefseries 1600 in andere landen. Voor al deze 1600'en zou 1600 (locomotief) of 1600 (locomotieftype) een DP worden want het zijn allemaal locomotieftypen.
Dh3201 (overleg) 5 jul 2011 16:00 (CEST)Reageren

Station Schiphol[brontekst bewerken]

Ik heb even zitten stoeien met de begrippen van aankomsthal etc die de lading niet dekken in het artikel. Er is niet echt sprake van een "stationsgebouw" in de gebruikelijke zin. Er is een voorportaal hal (alle reizigers inclusief trein) dan een winkelgedeelte, waarna je uitkomt op de eigenlijke vertrekhal (incheckbalies) van de luchthaven. In Utrecht Centraal is er wel duidelijk sprake van een spoorzone.Smiley.toerist (overleg) 22 aug 2011 10:15 (CEST)Reageren

Prodata[brontekst bewerken]

Ik kom de naam regelmatig producten tegen van Prodata in het OV. Ik heb nu een common categor1ie gemaakt: Prodata products. Moeten wij misschien een artikel schrijven over de rol van Prodata ICT Systems in de tariefinning apparatuur. Smiley.toerist (overleg) 26 aug 2011 01:28 (CEST)Reageren

Amsterdams busnet[brontekst bewerken]

Kan er iemand goed naar dit artikel kijken. Het is nogal puntsgewijs op deze manier. Ik kom er niet zo 1-2-3 uit, want ik vindt het wel een interessant artikel, dus schrappen gaat me ook te ver. Mig de Jong (overleg) 4 jan 2012 14:18 (CET)Reageren

Het artikel zou gesplist kunnen worden in een deel geschiedenis en een deel heden. Toch gaat het artikel voor het overgrote deel over de geschiedenis en niet over het heden. Alleen een opsomming welke lijnen er nu rijden heeft weinig zin want er bestaat al een artikel Lijst van stadslijnen Amsterdam. In dit artikel zijn alleen punts gewijs de wijzigingen per decenium vermeld en dat zijn er heel wat. Een totaal overzicht zou onbegonnen werk worden. Er bestaat trouwens een boek Lijnenloop O.V. Amsterdam 1839-1989 waar alle wijzigingen bij zowel tram, bus, metro en veren zijn vermeld. Bijwyks (overleg) 4 jan 2012 14:49 (CET)Reageren
Het lijkt me goed om de artikelen wat meer op te splitsen en samen te voegen. Wellicht in de vorm van geschiedenis van het Amsterdamse busnet, Lijst van stadslijnen Amsterdam en Amsterdams busnet, waarin dan alleen de huidige situatie besproken wordt en recente wijzigingen, en er verwezen wordt naar de geschiedenis. Mig de Jong (overleg) 4 jan 2012 15:19 (CET)Reageren
In mijn ogen kun je Lijst van stadslijnen Amsterdam beter omvormen tot een Openbaar vervoer in Amsterdam, zie Openbaar vervoer in Nijmegen als voorbeeld. Daar kan prima een link naar het geschiedenis artikel in.--Fogeltje (overleg) 4 jan 2012 18:23 (CET)Reageren

Stoppaats Slichtenhorst[brontekst bewerken]

Ik ben via watwaswaar.nl op zoek naar de locatie van Stopplaats Slichtenhorst bij Nijkerk aan de Centraalspoorweg. Ik heb hem nog niet kunnen vinden. Wel stuitte ik op een andere halte met de naam: Stoppplaats Spoorzicht (zie hier). Deze halte is niet meegenomen in het tracé van de spoorlijn. De meest logische locatie voor halte Slichtenhorst zou wmb nabij Slichtenhorst bij de kruising met de Provinciale weg 301 zijn. Graag reactie - ArjanHoverleg 12 mrt 2012 12:07 (CET)Reageren

Ik denk niet dat de kaart aangeeft dat de stopplaats "Spoorzicht" zou heten, er worden bij mijn weten nooit namen van haltes vermeld op topografische kaarten. Ik denk dus dat dat de gezochte stopplaats is - die zou zich volgens stationsweb namelijk op km 30.2 moeten bevinden, en dat lijkt inderdaad het geval. De kruising met de N301 lijkt me dan niet de juiste plaats - de N301 bestond toen ook nog niet, wel de ernaast gelegen en inmiddels niet meer doorgaande Slichtenhorsterweg. Paul B (overleg) 12 mrt 2012 12:27 (CET)Reageren
Is inderdaad raar nu je het zo zegt. Het zal wel een herberg met de naam Spoorzicht zijn die ernaast lag, waardoor het lijkt of er "Stopplaats Spoorzicht" staat... Ik heb nu de coordinaten van de stopplaats die ik gevonden heb, neergezet op Stopplaats Slichtenhorst.Deze lag echter niet op de kruising met de Slichtenhorsterweg, maar op de kruising met de Amersfoortseweg. zie hier. - ArjanHoverleg 12 mrt 2012 13:33 (CET)Reageren

Bestemmingsborden in Gent St. Pieters[brontekst bewerken]

(Verplaatst uit de kroeg)

Ik heb de beelden File:Gent St pieters borden I.jpg en File:Gent St pieters borden II.jpg in de commons geplaatst. Ik vermoed 1992 maar ik ben het niet zeker. Er zijn wel een paar hints: Treinen reden gecombineerd naar Genk en Maastricht, er was nog een IC Oostende Roosendaal en de IC A reed naar Eupen.

Ik mis op de commons nog veel van dergelijke borden die vroeger bijna bij alle grote stations aanwezig waren.Smiley.toerist (overleg) 31 mrt 2012 12:48 (CEST)Reageren

Ik zit er trouwens aan het denken om ook historische treindiensten op te nemen in de IC/IR uitleg.Smiley.toerist (overleg) 2 apr 2012 11:46 (CEST)Reageren

Grensverkeer Roosendaal - Antwerpen[brontekst bewerken]

In Spoorlijn 12 Antwerpen - Lage Zwaluwe heb ik een hoofdstuk toegevoegd. Ik mis echter belangrijke datums:

  • Wanneer is de Oostende - Roosendaal treindienst ingevoerd? (mijn oudste dienstregeling hiervoor is 1981/82) (en na 1973 ivm de elektrificatie van lijn naar Gent)
  • Wanneer is de stop in Essen van de Benelux overgegaan naar de Oostende Roosendaal dienst?
  • Wanneer is de Oostende Roosendaal dienst afgeschaft? Ik geloof dat eerst de weekenddienst werd afgeschaft.
  • In welk jaar was de trein van Charleroi doorgetrokken naar Roosendaal?

Smiley.toerist (overleg) 4 apr 2012 13:40 (CEST)Reageren

Buslijn De Panne - Calais[brontekst bewerken]

Weet iemand iets meer over deze buslijn? Nu rijdt ie alleen als stadslijn tot Duinkerke en alleen vanaf het spoorstation Adinkerke. (zie File:De Panne Franse bus.jpg) Smiley.toerist (overleg) 4 apr 2012 18:54 (CEST)Reageren

Ha, daar was op de commons nog een ander plaatje van (de halte althans):File:De Panne bushalte.JPG Die 2A gaat niet heel veel verder zo te zien: [1]. Milliped (overleg) 4 apr 2012 19:35 (CEST)Reageren
Mijn vermoeden is dan ook dat het een streekvervoerder betreft en niet Dakobus. Ik kan proberen de vraag te stellen in de Franstalige wikipedia. Smiley.toerist (overleg) 5 apr 2012 11:06 (CEST)Reageren
Het zou ook een speciale busdienst zijn die ingelegd is voor: [2] (Vreemd genoeg wordt deze jaarlijkse expo blijkbaar niet gehouden in 2012). Smiley.toerist (overleg) 6 apr 2012 01:22 (CEST)Reageren

Stationsartikelen, Openbaar vervoer in <plaats>, stads- en streekvervoer in <provincie> en Openbaar vervoer in Nederland[brontekst bewerken]

Beste Collega's,

een tijdje terug viel het mij op dat op een aantal stationsartikelen (e.g. Station Nijmegen, Station Groningen) geen treinseries vermeld staan. Ik vond dit raar, want hiermee was er een verschil in informatie tussen verschillende stations. Het bleek dat deze informatie vermeld stond op de "Openbaar vervoer in <plaats>"-artikelen, samen met de buslijnen van de stad. Bij dit concept had ik echter mijn twijfels:

  1. Informatie wordt weggehouden van het onderwerp: de treinen die op een station stoppen staan niet meer op het artikel over het station, hetgeen minder duidelijk is.
  2. De overige informatie op deze artikelen, de buslijnen, zijn een kopie uit de "stads- en streekvervoer in <provincie>"-artikelen.

Daarom wil ik een aantal dingen voorstellen:

  • Op stationsartikelen staan de treinseries. Dit lijkt mij duidelijker voor de informatie vergarende bezoeker.
  • De "Openbaar vervoer in <plaats>"-artikelen moeten ook de geschiedenis omvatten van het busvervoer in de betreffende plaats, evenals een uitgebreide beschrijving van het busnet, en eventueel de treinseries.
  • Bij plaatsen zonder "Openbaar vervoer in <plaats>" staan de buslijnen gewoon op de stationsartikelen. Bij plaatsen waar het "Openbaar vervoer in <plaats>"-artikel niet uitgebreid genoeg is wordt het "Openbaar vervoer in <plaats>"-artikel opgeheven en de informatie over de bussen teruggeplaatst op de stationsartikelen.

Ik en Fogeltje hebben hierover al overleg gehad, zie daarvoor mijn overlegpagina.

---

Verder verbaas ik mij al een tijd over het feit dat de "stads- en streekvervoer in <provincie>"-artikelen van vrij magere kwaliteit zijn. Vaak zijn deze artikelen slechts lijsten, waardoor ze naar mijn mening de naam "artikel" niet horen te dragen. Daarover stel ik voor:

  • De "stads- en streekvervoer in <provincie>" moeten ook informatie over de geschiedenis van het busvervoer omvatten, alsmede informatie over de aanbestende overheden. Naar mijn mening is Stads- en streekvervoer in Noord-Brabant een goede maatstaaf.

---

Een laatste punt dat ik wil bespreken is het feit dat de Nederlandse Wikipedia geen uitgebreid Openbaar vervoer in Nederland-artikel heeft. Op zo'n artikel zou prima een basisuitleg kunnen staan over de OV-chipkaart, aanbesteden, vervoerders, maar ook de geschiedenis van het Nederlandse Openbaar Vervoer.

Dit gezegd hebbende, wil ik graag jullie mening horen, zodat hierop actie kan worden genomen. Dank voor jullie feedback, Bonaber (overleg) 12 sep 2012 13:38 (CEST)Reageren

Treininformatie hoort inderdaad bij de stations. Voor businformatie wil ik wel een onderscheid maken. Veel stations bij kleinere plaatsen zijn tevens het centrale busknooppunt van de plaats en vaak regiolijnen, waar de meeste bussen hun eindpunt hebben. Daar is de businformatie essentieel. Andere stations waar alleen incidenteel een buslijn langsloopt vind ik minder belangrijk. Als je verder wil dan gewoon een opsomming van de buslijnen, moet je het structuur van de locale busnet beschrijven. Begint en eindigt de buslijnen op een centrale plek en heb je bijvoorbeeld alleen radiale lijnen. Welke belangrijke knooppunten zijn er? Zijn er expreslijnen? Komen alle bussen elk uur samen op een centrale knooppunt om alle aansluitingen te geven? Welke vervoersmaatschappijen zijn er? Zijn er luslijnen of ringlijnen. Is er een gescheiden stads- en streeknet? Wat zijn ongeveer de frequenties? Welke type bussen rijden er? op aardgas? etc ik denk dat het verstandig om de busnetten te behandelen per vervoersauthoriteit en/of vervoerder.Smiley.toerist (overleg) 12 sep 2012 19:41 (CEST)Reageren
Je eerste punt, dat treininformatie op de stationsartikels hoort is een punt waar volgens mij niemand tegen kan zijn.
Er is gekozen om bij stations die ook een OV in artikel hebben geen treinseries en bussen te plaatsen om de informatie centraal te houden. Anders gaat informatie weer versnipperd staan en dat maakt bijhouden alleen maar lastiger. Nu hoef je alleen OV in Nijmegen bij te houden...anders kun je vier stations gaan bijhouden. En als je een overzicht van treinseries opneemt, dan moet je in mijn ogen ook een busoverzicht opnemen. Een station is een OV-knooppunt. Mijns inziens volstaat de link naar "Openbaar vervoer in" geheel. Overigens zijn er ook mensen toentertijd geweest die opperden dat treinseries helemaal niks te zoeken hebben bij de stations en dat het alleen over de gebouwen zou moeten gaan. Dat vind ik weer te radicaal. Wat je stelling over "Stads- en streekvervoer in" betreft, geef ik je helemaal gelijk. Die kale lijsten zijn het eigenlijk niet waard. Sterker nog, ik heb ze ooit genomineerd voor de verwijdering om die reden. Hoewel de mod van dienst het eens was met mijn argumentatie, mochten de lijsten blijven, maar dan zou er wel naar gewerkt moeten worden om ze te transformeren tot het voorbeeld van Stads- en streekvervoer in Noord-Brabant. Iedereen stond te schreeuwen dat de lijsten moesten blijven, maar er was opeens niemand die dan ook tijd en moeite erin wilde steken. Misschien kunnen we de discussies splitsen in een kopje voor Stations vs Openbaar vervoer in en een apart kopje voor de kale buslijsten.--Fogeltje (overleg) 14 sep 2012 09:57 (CEST)Reageren

Dat openbaar vervoer in Nederland artikel is nu redelijk versnipperd er bestaat bij mijn weten wel Treinvervoer in Nederland, ik denk dat we daar gewoon eens aan moeten beginnen. Op de artikeltjes OV in ... de geschiedenis beschrijven lijkt me een goed idee, maar wie zal dat doen, gebruiker:Smiley.tourist is momenteel de hele SNCV geschiedenis per streek aan het beschrijven, laten we hem nu ook niet nog eens de hele OV in NL geschiedenis laten schrijven! De informatie over bussen in plaatsen die geen OV in ... artikel waardig zijn zou ik in het dorpsartikel onder het kopje Openbaar Vervoer houden, eventueel bij het station ook vermelden welke bussen daar vertrekken.

Tot slot vind ik het positief dat je deze problemen aankaart, dat was wel nodig voor sommige zaken. Maar, zouden jullie de Belgische artikels alsjeblieft eens onder de loep willen nemen !?! Zo kunnen we tot een integraal OV beleid komen op wikipedia. --stefn 12 sep 2012 20:29 (CEST)Reageren

Mijn interesse gaat veel meer naar tramgeschiedenis dan naar bussen. De geschiedenis van trammaatschappijen is redelijk gedekt in zowel België en Nederland. (Desnoods door hoofdstuk in het stadsartikel, zoals bij Maastricht en Gouda) Ook van veel grote steden is er een busartikel. Streeklijnennetten komen er bekaaid vanaf. Ik stel voor om per provincie/vervoersautoriteit een OV artikel te maken. In België kan ook per provincie gewerkt worden, de busmaatschappij De Lijn wordt toch grotendeels per provincie beheerd. Op de Franse wiki is er TEC provincie onderdeel een karig artikel, die niet veel meer is dan een lijst. De indeling is goed maar het moet meer echte inhoud hebben. Smiley is ondertussen wel klaar met de Belgische buurtspoorwegen (Henegouwen was het laatste). Af en toe doe ik nog wel kleine aanvullingen, de NMVB (niet SNCV) is voor mij grotendeels af. Men kan nu verder uitwerken per tramstreeklijn zoals voor Nederland grotendeels is gebeurt. Ik zou wel beginnen met de meest interessante lijnen.Smiley.toerist (overleg) 13 sep 2012 09:57 (CEST)Reageren

Ik zie weinig nut om het het bestaande Stads- en streekvervoer in Noord-Brabant te splitsen. Ik heb daar veel werk ingestoken om het, ondanks het feit dat er twee OV-autoriteiten zijn, een samenhangend geheel van te maken. Ik geef toe dat de Veolia kant er wat bekaaid afkomt, maar dat kom simpelweg omdat ik uit het Oosten van Brabant kom en van het Westen bijna niets weet. Dat zou zo aangevuld kunnen worden. Maar kijken we naar Stads- en streekvervoer in Gelderland, dan is eigenlijk alleen maar de regio Arnhem Nijmegen redelijk beschreven. Overigens ben ik het niet mee eens met de opbouw van de lijsten, maar de gebruiker die dit doet voert geen overleg maar draait gewoon terug. Gewoon "Route" in plaats van dat omslachtige van/naar/via, dat is veel duidelijker. Maar gezien de rest daar minder substantie heeft, zou je kunnen overwegen om de Stadsregio Arnhem - Nijmegen eruit te halen.--Fogeltje (overleg) 14 sep 2012 09:57 (CEST)Reageren

Stads- en streekvervoer in Zuid-Holland[brontekst bewerken]

In de OP van Stads- en streekvervoer in Zuid-Holland heb ik een hele waslijst neergezet van mogelijke uitbreidingen. Dit soort waslijsten zou je ook bij andere OV artikelen kunnen neerzetten. Het handigste als iemand met OV kennis van de streek dit doet. Met mijn Rover en NMBS kan ik goed de ontwikkelingen in de regio. Als je van dit soort mensen tips vraagt kan je lijstartikelen goed aanvullen.Smiley.toerist (overleg) 15 sep 2012 10:20 (CEST)Reageren

Voor de RTM lijnen en WSM lijnen zijn er voldoende kaarten. Voor de NZH lijnen echter helemaal niets.Smiley.toerist (overleg) 18 sep 2012 10:49 (CEST)Reageren

Spoorlijn Mannheim - Bazel[brontekst bewerken]

zie OP.Smiley.toerist (overleg) 16 sep 2012 22:57 (CEST)Reageren

Infobox treinstel/rollend materieel[brontekst bewerken]

In lemma's over treinstellen met verschillende uitvoeringen bestond de infobox eerst uit een tabel met meerdere kolommen (voor iedere uitvoering). Onlangs is dit gewijzigd in Infobox treinstel of Infobox rollend materieel met alle gegevens in één kolom gestopt. Qua stijl is het uiterlijk erop vooruit gegaan (de oude tabellen zagen er niet uit in vergelijking met andere infoboxen), maar de overzichtelijkheid van de gegevens is beroerder geworden. Zie bijvoorbeeld Intercitymaterieel, Stadsgewestelijk Materieel, Mat '64, Mat '54, etc. Is het misschien een idee om één infobox met alle gegevens over alle uitvoeringen te vervangen door meerdere infoboxen voor iedere uitvoering? Waarbij nog de keuze bestaat of de infoboxen direct onder elkaar komen, of op gelijke hoogte met het hoofdstuk over de betreffende uitvoering. Het lemma Spurt bevat al vier verschillende infoboxen voor de verschillende uitvoeringen (Noord Nederland, MerwedeLingelijn, Vechtdallijnen en Achterhoek).

Op diverse overlegpagina's heb ik gelezen dat een infobox een samenvatting van tekst uit het lemma hoort te bevatten, maar veel van de in de infoboxen van spoorwegmaterieel genoemde feiten komen buiten de infobox in het lemma nergens voor. Hoort die informatie dan niet ook in het lemma zelf te staan? In het lemma zelf is qua breedte meer ruimte voor een uitgebreide tabel met bijvoorbeeld specifieke gegevens zoals het aantal zitplaatsen voor en na verschillende verbouwingen met meerzeggende kolomkoppen in plaats van nietszeggende afkortingen (die in de oude infobox alleen maar waren toegepast omdat daar geen ruimte was, zie bijvoorbeeld Stadsgewestelijk Materieel). Dh3201 (overleg) 6 dec 2012 17:43 (CET)Reageren

In diverse lemma's over treinstellen zie ik dat de ene keer de Infobox treinstel en de andere keer de Infobox rollend materieel wordt gebruikt. De inhoud van beide infoboxen is verschillend. Blijkbaar is het niet duidelijk wanneer welke infobox gebruikt dient te worden.
Naast verschillende parameters (voor verschillende soorten gegevens) hebben beide infoboxen onderling ook verschillende parameters voor dezelfde gegevens. O.a. vervoerder vs. exploitant.
En er zijn veel parameters waarbij ik mij afvraag wat de encyclopedische waarde van die gegevens is. Zoals remopschriften en de diverse parameters voor het type, fabrikant en vermogen van diverse onderdelen (motoren, generatoren, compressoren).
Waar ik me nog wel wat bij kan voorstellen is een extra parameter voor verlichting, en dan niet om aan te geven wie de fabrikant ervan is, maar om aan te geven of het materieel onverlicht is/was, gasverlichting of van gloeilampen of tl-verlichting is voorzien. Tegenwoordig is tl-verlichting zo ongeveer standaard, maar bij historische materieel zeker niet.
Dh3201 (overleg) 13 dec 2012 15:33 (CET)Reageren
Infobox treinstel en Infobox rollend materieel lijken erg op elkaar. Infobox rollend materieel wordt op pagina's over treinen en trams gebruikt. Beide infoboxen zouden samengevoegd kunnen worden (dan zou ik kiezen voor infobox rollend materieel, omdat die breder inzetbaar is), of er moet een duidelijke afbakening komen (dus bijvoorbeeld een Infobox treintype en een infobox tramtype). Het is wel veel werk om het allemaal aan te passen (Ik heb in het verleden ook wat oude prettytables omgezet). Het artikel Volkswagen Golf is een voorbeeld van hoe een infobox eigenlijk toegepast zou moeten worden (bijvoorbeeld op Intercitymaterieel). Een nadeel van meerdere infoboxen op een pagina kan zijn dat je (als er weinig tekst in het artikel staat) veel witruimte krijgt. Dat vind ik persoonlijk niet zo heel erg mooi. Airflow 13 dec 2012 17:12 (CET)Reageren
Mooi voorbeeld, over VW Golf. Ik zou die pagina persoonlijk opsplitsen, het zijn nu allemaal losse artikeltjes over auto's die elkaar opvolgen. Opel Astra volgde de Kadet op, maar die staan ook niet in hetzelfde artikel. Wat die infoboxen betreft, wellicht is er met de techniek nog iets mogelijk qua samenvoegen. Vraag Romaine eens om raad, wie weet kunnen de verschillende velden nog wel technisch ondervangen worden (of anders met een bot snel hernoemd worden). ed0verleg 13 dec 2012 22:39 (CET)Reageren

Ook infobox locomtief/stoomlocomotief[brontekst bewerken]

Ook de infoboxen Infobox locomotief en Infobox stoomlocomotief worden door elkaar gebruikt. De Infobox stoomlocomotief heeft een aantal parameters specifiek voor stoomlocomotieven, zoals over cilinders, vuurkisten, vlampijpen, tenders, etc. De Infobox locomotief heeft (evenals de hierboven al genoemde Infobox treinstel) een heleboel parameters voor aantallen, typen en fabrikanten van diverse onderdelen als motoren, elektromotoren, compressoren en generatoren en remopschriften waarvan ik mij afvraag wat de encyclopedische relevantie daarvan is. Voor een technische handleiding wellicht interessant, maar voor een encyclopedie? Of is dit nog niet genoeg en moeten er ook nog parameters voor de aantallen, typen, fabrikanten en vermogens van de verwarmingssytemen, deursystemen, verlichtinssystemen en weet ik niet wat meer komen?

Aangezien er geen afzonderlijke specifieke infoboxen voor diesellocomotieven en elektrische locomotieven zijn, zouden de stoomspecifieke parameters uit de Infobox stoomlocomotief in de Infobox locomotief opgenomen kunnen worden, zodat alle typen locomotieven met een en dezelfde infobox gebruik kunnen maken. Maar eerst zou er kritisch naar gekeken moeten worden welke parameters encyclopedisch relevant zijn en welke niet. Dh3201 (overleg) 15 dec 2012 13:18 (CET)Reageren

Infoboxen (voormalige) stations en haltes[brontekst bewerken]

Bij het bekijken van de infoboxen op de lemma's van verschillende stations (zowel huidige als voormalige) merkte ik enkele verschillen op. En bij sommige parameters weet ik niet precies wat de bedoeling is.

Ten eerste de parameter lijnen. Bij spoorlijnen met een naam (zoals Hanzelijn of Staatslijn A) wordt deze naam gebruikt. Bij spoorlijnen zonder naam zie ik zowel Woerden - Leiden (zonder het woord spoorlijn in de tekst van de link) als Spoorlijn Leeuwarden - Stavoren (met het woord spoorlijn in de tekst van de link). Ook komt een combinatie voor van spoorlijn en naam (zoals Spoorlijn Zutphen - Glanerbrug). Wat verdient de voorkeur?

Ten tweede de parameter exploitant. Is het hier de bedoeling dat alleen de huidige exploitant wordt genoemd (alleen toepasbaar op huidige stations en haltes), of ook de voormalige (al dan niet met jaartallen van wanneer tot wanneer)? En wat geldt voor voormalige stations en haltes? Geen exploitant noemen (want het station wordt niet meer geëxploiteerd), alleen de laatste exploitant noemen, of alle exploitanten in chronologische volgorde noemen (al dan niet met jaartallen van wanneer tot wanneer)? Dh3201 (overleg) 30 jan 2013 17:31 (CET)Reageren

Verandering inhoud in het vak Uitgelicht[brontekst bewerken]

De inhoud die verschijnt in het vak Uitgelicht is veelal verouderd (voornamelijk uit de periode 2006 tot 2008). Ik zou graag wat inhoud willen vervangen door nieuwe onderwerpen. Kan iemand mij vertellen of ik dit zomaar mag doen en zo nee, waar ik dan het overleg moet starten of een verzoek moet indienen? Joenit (overleg) 28 aug 2013 19:01 (CEST)Reageren

  • Een motto van deze encyclopedie is: "Voel je vrij en ga je gang". Daarnaast heb je inderdaad gelijk dat de onderwerpen (deels) verouderd zijn. Het lijkt mij een prima idee om de verouderde onderwerpen te vervangen of te actualiseren. Je zou het ook even aan Gebruiker:Eriksw kunnen vragen, aangezien hij de meeste onderwerpen heeft aangemaakt. Airflow (overleg) 28 aug 2013 19:54 (CEST)Reageren

Dienstregeling 2014[brontekst bewerken]

Hallo,

Hoe word het hier eigenlijl altijd gedaan met het wijzigen van ov pagina's (stations, concessies enz.) Word er afgesproken wie wat doet of doet iedereen maar gewoon een stukje?

BakkertjeWouter. 18 okt 2013 21:53 (CEST)Reageren

Naamgeving bus- en tramlijnen De Lijn[brontekst bewerken]

Naar aanleiding van deze discussie vraag ik hierbij graag jullie mening rond naamgeving van bus- en tramlijnen van De Lijn. Het voordeel van het gebruik van dat intern nummer van De Lijn, is dat ze automatisch per entiteit (provincie) gesorteerd worden in de categoriën. Is het OK om ze gewoon de kortst mogelijke naam te geven?

Huidige naam Kortste naam Van - naar Van - via - naar
Buslijn 1 (Leuven) De Lijn 3301 De Lijn 3301 (Leuven - Heverlee) De Lijn 3301 (Leuven Station - Heverlee Boskant)
Buslijn 2 (Leuven) De Lijn 3302 De Lijn 3302 (Kessel-Lo Hulsberg - Heverlee Campus) De Lijn 3302 (Kessel-Lo Hulsberg - Leuven - Heverlee Campus)
Buslijn 600 (Leuven) De Lijn 3600 De Lijn 3600 (Buitenringbus Leuven) De Lijn 3600 (Buitenringbus Leuven Station - Gasthuisberg - Vaartkom)
Buslijn 601 (Leuven) De Lijn 3601 De Lijn 3601 (Binnenringbus Leuven) De Lijn 3601 (Binnenringbus Leuven Vaartkom - Gasthuisberg - Station)
Buslijn 630 (Wijgmaal - Leuven - Brabanthal) De Lijn 3630 De Lijn 3630 (Wijgmaal Remy - Haasrode Brabanthal) De Lijn 3630 (Wijgmaal Remy - Leuven - Haasrode Brabanthal)
Buslijn 616 (Leuven - Zaventem Luchthaven) De Lijn 3616 De Lijn 3616 (Leuven Station - Zaventem Luchthaven) De Lijn 3616 (Leuven Station - Zaventem Luchthaven)
Buslijn 651 (Leuven - Zaventem Luchthaven) De Lijn 3651 De Lijn 3651 (Leuven Station - Zaventem Luchthaven) De Lijn 3651 (Leuven Station - Zaventem Luchthaven)
Buslijn 310 (Leuven - Holsbeek - Aarschot) De Lijn 3310 De Lijn 3310 (Leuven Station - Aarschot Station) De Lijn 3310 (Leuven Station - Holsbeek - Aarschot Station)
Buslijn 333 (Leuven - Rotselaar - Werchter - Tremelo) De Lijn 3333 De Lijn 3333 (Leuven - Tremelo) De Lijn 3333 (Leuven - Rotselaar - Werchter - Tremelo)
Buslijn 334 (Leuven - Aarschot) De Lijn 3334 De Lijn 3334 (Leuven - Aarschot) De Lijn 3334 (Leuven - Aarschot)
Buslijn 335 (Leuven - Rotselaar - Aarschot) De Lijn 3335 De Lijn 3335 (Leuven - Rotselaar - Aarschot) De Lijn 3335 (Leuven - Rotselaar - Aarschot)
Buslijn 305 (Leuven - Aarschot - Herentals - Turnhout) De Lijn 1305 De Lijn 1305 (Leuven - Turnhout) De Lijn 1305 (Leuven - Aarschot - Herentals - Turnhout)
Buslijn 306 (Leuven - Aarschot - Mol - Geel) De Lijn 4306 De Lijn 4306 (Leuven - Geel) De Lijn 4306 (Leuven - Aarschot - Mol - Geel)
Buslijn 351 (Brussel - Everberg - Leuven) De Lijn 3351 De Lijn 3351 (Brussel - Leuven) De Lijn 3351 (Brussel - Everberg - Leuven)
Buslijn 352 (Kraainem Metro - Leuven) De Lijn 3352 De Lijn 3352 (Kraainem Metro - Leuven) De Lijn 3352 (Kraainem Metro - Leuven)
Buslijn 358 (Brussel - Kortenberg - Leuven) De Lijn 3358 De Lijn 3358 (Brussel - Leuven) De Lijn 3358 (Brussel - Kortenberg - Leuven)
Buslijn 410 (Snelbus Brussel - Tervuren - Leuven) De Lijn 3410 De Lijn 3410 (Snelbus Brussel - Leuven) De Lijn 3410 (Snelbus Brussel - Tervuren - Leuven)
Een belangrijkere vraag is: waarom behoeven die buslijnen eigenlijk aparte artikelen? In mijn ogen slaan we door.Fogeltje (overleg) 14 mei 2014 17:16 (CEST)Reageren
Ben het eens met Fogeltje. Er zijn nog zo veel OV-onderwerpen die het nog zonder artikel moeten stellen. Kunnen we daar onze aandacht niet beter op richten, anders dan wat buslijnen? Maurits '90 (overleg) 24 nov 2014 10:46 (CET)Reageren
Ik laat al 7 maanden na om nog busroutes toe te voegen. Misschien zal ik het ooit eens op http://www.ovinnederland.nl/ gaan proberen. Maar voorlopig richt ik me weer volledig op bijdragen aan Openstreetmap en heb ik het bijdragen aan Wikipedia zo goed als opgegeven. Teveel kritiek en te weinig dankbaarheid maken dat het de moeite niet waard is. Ik heb geen info over andere OV-onderwerpen, wel over de buslijnen. Enerzijds omdat we toegang hebben tot de brondata en anderzijds omdat ik toegang heb tot een krantenarchief. Het opzoekwerk is echter extreem tijdrovend en heeft blijkbaar geen toegevoegde waarde. Nog veel plezier dus met het bouwen aan een encyclopedie. Ik ga verder met het werken aan een atlas. --Polyglot (overleg) 24 nov 2014 11:09 (CET)Reageren

Kopenhagen - Køge Noord - Ringsted (DK)[brontekst bewerken]

DENEMARKEN - Vanaf 2018 zal een nieuwe spoorbaan in gebruik genomen worden. Deze zal van Kopenhagen, via Køge Noord naar Ringsted aangelegd worden. Wellicht dat hier een pagina voor aangemaakt kan worden. Meer info op http://www.bane.dk/visModulbeholder.asp?artikelID=17739 --  Kind regards,   Rodejong   💬 Talk ✉️ Email  📝 Edits  👀 Auth  🕘 →  21 aug 2015 14:45 (CEST)Reageren

In het Engels zie : pdf. Vanaf Ringsted zal de bestaande lijn naar het zuiden voor de nieuwe vaste oeververbinding met Duitsland geëlektrificeerd en gemoderniseerd worden. [3] Dit heeft dus ook internationale aspecten.Smiley.toerist (overleg) 21 aug 2015 21:30 (CEST)Reageren
Stond trouwens al vermeld in het Hogesnelheidslijnartikel onder Denemarken. -ik heb de bron wel aangepast.Smiley.toerist (overleg) 21 aug 2015 21:37 (CEST)Reageren
Thanks. Het schiet hier al aardig op. Nieuwe bruggen zijn al aangelegd, rest van het traject is al ver opgeschoten.  Kind regards,   Rodejong   💬 Talk ✉️ Email  📝 Edits  👀 Auth  🕘 →  9 nov 2015 15:53 (CET)Reageren
Dit artikel staat er ook al een tijdje. Kan misschien wat updates gebruiken. Milliped (overleg) 9 nov 2015 16:14 (CET)Reageren

Dienstregeling 2017[brontekst bewerken]

Op Wikipedia:Wikiproject/Openbaar vervoer in Nederland/Dienstregeling 2017 ben ik een overzicht aan het maken van wat er allemaal aangepast moet worden i.v.m. de dienstregeling 2017 die 11 december ingaat. Wie heeft er misschien zin om mij hierbij te helpen? Ik kan het namelijk niet allemaal alleen doen (daar is het gewoon teveel voor). BakkertjeWouter. 5 dec 2016 20:02 (CET)Reageren

Station Unieszewo[brontekst bewerken]

Kan iemand eens kijken naar de opmerkingen op Station Unieszewo? Is dat onzin, is het een voormalig station (en moet dat genoemd worden)? Hobbema (overleg) 30 sep 2017 03:50 (CEST)Reageren

Identifying photos from Belgium[brontekst bewerken]

Hello,
first: I'm really sorry that I'm not writing in Dutch. While I'm German native, I thought writing in English would be a bit more appropriate ;)

Well, here's my issue: I've uploaded a bunch of scanned dia photos from Flickr, mostly showing trains and stations in Portugal in the 1980s. Among these photos there were also some from Belgium. I could identify most of them, but for these three information is missing. Could you help me?

While 1) is definitely manageable, 2) and 3) are a bit more tricky. Others photo of the set were taken in Vilvoorde and Mechelen. I would really appreciate your help! Thank you, --Jcornelius (overleg) 29 jan 2018 01:17 (CET)Reageren

I identified the train in picture 1, however the upload date to Flicker is not the dat when the picture is taken. This type of Beneluxtrain was no longer running in november 2017 with a driving trailer.(before 2013) Now there are locomotiefs on both ends and another colour. The other two pictures are in the Netherlands. Typical yellow litter bins. On the third one the NS logo is visible.Smiley.toerist (overleg) 29 jan 2018 12:50 (CET)Reageren
Thanks a lot, Smiley.toerist! --Jcornelius (overleg) 1 feb 2018 22:34 (CET)Reageren
Second is definitely Netherlands: the blue square signs are Dutch. The building is similar to some stations in the Netherlands, some kind of standard type. it looks a bit like station Weert, but not sure. Romaine (overleg) 2 feb 2018 17:41 (CET)Reageren
Just passing by, I was directed here from our local Village pump. The sign of which we see the reflection in the yellow ticket boxes says "Streekbussen" and "Sneltram", I couldn't decypher the rest. But sneltram is indicative of Utrecht, certainly in the era the photo was taken. See Utrechtse sneltram. --Frank Geerlings (overleg) 2 feb 2018 17:48 (CET)Reageren
Das zweite Foto erinnert mich, wie Romaine, an den Bahnhof von Weert. Der Wald neben Doppelgleisen neben einer Fachwerkplattform schließt viele andere Orte aus. Die Oberleitungen entsprechen auch. http://www.stationsinfo.nl/Weert7.htm --Frank Geerlings (overleg) 2 feb 2018 20:44 (CET)Reageren
The third looks like Utrecht Centraal Station to me. I compared it to this picture of Utrecht CS and there are many similarities. The windows have similarites with this picture, though the ticket boxes are different, probably they are the old models. Michielderoo (overleg) 2 feb 2018 22:09 (CET)Reageren
Thanks a lot to all of you! I'm really grateful (I can't stand unidentified photos on Commons ;) ) --Jcornelius (overleg) 3 feb 2018 15:01 (CET)Reageren

Reizigerstellingen 2018[brontekst bewerken]

Beste collega's,

Dit jaar heeft de NMBS opnieuw reizigerstellingen gepubliceerd, na 2 jaar geen gegevens gepubliceerd te hebben. De resultaten zijn hier te vinden. We kunnen dus beginnen met het aanpassen van de Belgische stationsartikels. Het is misschien een goed idee om de oudere gegevens niet te wissen maar in een tabel toe te voegen zodat we de evolutie kunnen laten zien.

Vriendelijke groeten stefn 25 jun 2018 16:24 (CEST)Reageren

Sjabloon 'vorige station' - 'volgende station'[brontekst bewerken]

Ik heb een eerdere wijziging goedgekeurd (had ik niet moeten doen!) voor Station_Monaco-Monte_Carlo station. In de infobox stond (oude versie) bij 'vorig station' een klein stopstation en bij 'volgend station' een groter intercitystation. De wijziging maakte er aan beide zijden het eerstvolgende intercitystation van, maar het lijkt mij logischer dat het echt het eerstvolgende station is, ongeacht of alle treinen daar stoppen. Voordat ik dat ga aanpassen wou ik het echter wel eerst zeker weten. Dank Henkmetselaar (overleg) 5 aug 2020 16:17 (CEST)Reageren


Logo spoorwegmaatschappij in metrosjabloon?[brontekst bewerken]

Weet iemand hoe ik het logo van de FCG in het sjabloon op Station Les Planes kan krijgen? Ik zie dat bij de andere metrostations van Barcelona de logo's er wel op staan, maar zie in de code niet wat ik anders moet doen. Nu heb ik een lege ruimte in het rode vak boven de naam. Joris (overleg) 5 mei 2022 11:17 (CEST)Reageren

@Joris:
  • Wanneer in het sjabloon de parameter |treindiensten= of |spoorlijnen= wordt gedefinieerd dan verschijnt:
  • Wanneer in het sjabloon een (of meer) van de parameters |noord1= t/m |noord5= of |zuid1= t/m |zuid5= of |noord9= t/m |noord11= of |zuid9= t/m |zuid11= wordt gedefinieerd dan verschijnt:
  • Wanneer in het sjabloon een (of meer) van de parameters |west6= t/m |west8= of |oost6= t/m |oost8= of |west12= of |oost12= wordt gedefinieerd dan verschijnt:
Afhankelijk van de combinatie van gedefinieerde parameters, kunnen er meerdere logo's tegelijk getoond worden. Wordt er geen enkele van de betreffende parameters gedefinieerd dan verschijnt er geen enkel logo. Voor het FGC logo zal dus tenminste een van de parameters |west6= t/m |west8= of |oost6= t/m |oost8= of |west12= of |oost12= gedefinieerd moeten worden. --Sb008 (overleg) 10 mei 2022 14:22 (CEST)Reageren
Dank je! Ik was daar net achtergekomen via Help:Helpdesk#Vraag_sjabloon_metro's, maar dit is nog duidelijker. Mijn probleem is dus dat de parameters voor noordS1, noordS2, zuidS1, zuidS2 voor de voorstadslijnen S1 en S2 niet gekoppeld zijn aan het FGC-logo en die andere lijnen niet op dit station komen. Joris (overleg) 10 mei 2022 14:37 (CEST)Reageren
@Joris: Ik kan er voor zorgen dat het logo ook bij definiering van 1 van deze parameters (noordS1, noordS2, zuidS1, zuidS2) verschijnt. Maar dan zal dit ook correct moeten zijn voor de andere station waar deze parameters nu al worden gebruikt. Het FGC logo zal dan namelijk ook daar gaan verschijnen, voor zover het niet al wordt getoond vamwege west6 t/m west8, oost6 t/m oost8, west12 of oost12. --Sb008 (overleg) 10 mei 2022 16:27 (CEST)Reageren
Top, zou mooi zijn. S1 en S2 zijn twee lijnen van de FGC, dus dat moet voor alle stations op de route correct zijn als die ingevuld worden. Voor zover ik kan zien (aan de hand van het wat onduidelijke overzicht op Metro del Vallès) hebben alle stations op de route die nu een lemma hebben al het juiste logo vanwege andere FGC-lijnen. Les Planes is het laatste station van Barcelona zelf, er zijn nog geen lemma's voor de stations verderop lijn S1 en S2. Joris (overleg) 10 mei 2022 22:19 (CEST)Reageren

@Joris: Sjabloon is aangepast. --Sb008 (overleg) 10 mei 2022 22:58 (CEST)Reageren

Mooi! veel dank! Ik zie nu ook wat je hebt aangepast en begrijp nu hoe het werkt. Joris (overleg) 11 mei 2022 00:00 (CEST)Reageren
Inderdaad, goed opgelost door Sb008  →bertux 12 mei 2022 10:04 (CEST)Reageren

Stopplaats Wherebrug[brontekst bewerken]

Kan iemand nog eens kijken naar Stopplaats Wherebrug? In het Overleg staat dat dit misschien nooit een plaats is geweest waar passagiers in en uit konden stappen, De Wherebrug is maar 200 meter van Station Purmerend. In Sjabloon:Navigatie spoorlijn Zaandam - Enkhuizen staat de stopplaats na Purmerend Overwhere, wat niet correct is. Als dit een dienstregelpunt was, moet het lemma dan verwijderd worden? Hobbema (overleg) 14 jul 2022 11:33 (CEST)Reageren

Zie Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20220714. Thieu1972 (overleg) 3 aug 2022 08:45 (CEST)Reageren

Oproep ! (probleem is al opgelost)[brontekst bewerken]

Gezocht : iemand die in staat is om de infobox van tramstation Spui en Grote Markt in Den Haag te verbeteren. Dat blijkt nogal problematisch. Diverse anderen slaagden er niet in of wisten er ook geen raad mee. Lijn 34 ontbreekt daar al 2 jaar . Die dus "even" toevoegen a.u.b. Mvg, Straatspoor (overleg) 30 aug 2022 08:46 (CEST) .Reageren

Is gefixt door @Bdijkstra. Waarvoor dank. Milliped (overleg) 31 aug 2022 12:40 (CEST)Reageren

Ook ik bedank daarvoor natuurlijk, maar nu staat opeens lijn 19 er ook tussen. En die komt daar niet. Hoe dat kan is mij uiteraard een raadsel. Straatspoor (overleg) 31 aug 2022 14:27 (CEST)Reageren

@Bdijkstra en Milliped: Op Oosteinde (tramstation), waar alleen 19 stopt, staan nu ook alle andere lijnen (2, 3, 4, 6 en 34) en die horen er niet te staan. Alleen de lijnen die er stoppen moeten worden vermeld. FredTC (overleg) 31 aug 2022 14:36 (CEST)Reageren
Ik heb even @Bdijkstra's versie met tabel teruggedraaid voor de standaard infobox. Met testen lijkt het te werken, maar de uitlijning is misschien niet helemaal optimaal. Voor de liefhebbers, de magie zit in Sjabloon:Infobox halte HTM, in de bewerkingsgeschiedenis zijn de verschillende stappen te zien. Het kan soms zijn dat de cache geupdate moet worden voordat wijzigingen in een sjabloon in een artikel zichtbaar zijn. Milliped (overleg) 31 aug 2022 16:33 (CEST)Reageren
Gerepareerd. –bdijkstra (overleg) 31 aug 2022 16:48 (CEST)Reageren

Het ziet er naar uit dat het nu definitief gelukt is. Het lijkt er idd op dat hiervoor magie nodig was. Wederom bedankt! Straatspoor (overleg) 1 sep 2022 09:28 (CEST)Reageren

Geen magie, gewoon een wikitabel met drie kolommen en met conditionele rijen. –bdijkstra (overleg) 1 sep 2022 10:16 (CEST)Reageren

💥 Oproep! i.v.m. Kusttram/Zeelijner.[brontekst bewerken]

🔴 Oproep: is er iemand die een artikel kent / kan vinden waar in staat hoe de nieuwe Kusttrams genummerd zijn?? (6100-6147 of 6101-6148) (en hoe zit het met de oude 6102; dat nummer zou dan dubbel zijn) Ik kan geen bericht uit krant of wat dan ook vinden waar dat in staat maar wil die gegevens wel graag in het lemma zetten. De Lijn weigert😡 die gegevens te geven; ze zien het blijkbaar als "staatsgeheim"🤫💀/"gevoelige informatie"(!). Belachelijk. Op video is vooral de 6112 te zien, die als éérste(!) aankwam. Maar zoiets 'onlogisch' komt vaker voor. Luc Koenot is de Belgische expert op tramgebied, maar die kan ìk niet bereiken. Geen emailadres of YT-kanaal van hem gevonden. Ook welkom: welke oude Kusttrams serie 6000 zijn er nog aanwezig ??? En de reizigers aantallen Kusttram na 2017. Ook die kan ik nérgens vinden. Volgens mij maakte De Lijn die aantallen vroeger jaarlijks met trots bekend, maar het lijkt er op dat ze ook dit al jaren geheim houden. Straatspoor (overleg) 1 sep 2022 09:43 (CEST).Reageren

🟢 Serienummers Zeelijners niet meer nodig! Na div. zoektochten in 2021&22 uiteindelijk de serienummers gevonden op website Urban Electrtic Transit/Transphoto.org. Het is wel een vreemde nummering; begint met 6111 ipv 0 of 1. Geen oude plus nieuwe 6102 houd dat ook in. Wel opnieuw een 6131. De laatste is 6158. Geen idee waarom dat zo genummerd is. Straatspoor (overleg) 29 sep 2022 13:57 (CEST)Reageren

OV kaarten in België[brontekst bewerken]

In Vervoerbewijs op elektronische betaalkaarten staat dat in België in 2014 iets wordt ingevoerd bij een bepaalde maatschappij. Is dat inmiddels gebeurd? En hoe is dat bij andere maatschappijen? Hobbema (overleg) 23 aug 2023 18:29 (CEST)Reageren