Portaal:In het nieuws/Sport/2008/maart

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een archiefpagina voor Portaal:In het nieuws/Sport

30 maart[brontekst bewerken]

  • AtletiekKenenisa Bekele wist de schande van vorig jaar, toen hij in het bloedhete Mombassa werd verslagen door Zersenay Tadese en zelfs moest opgeven, uit door in Edinburgh voor de zesde maal wereldkampioen veldlopen te worden. Zelfs een in de beginfase uitgetrapte schoen kan hem hiervan niet weerhouden. Vanuit 50e positie zich terugvechtend finisht de Ethiopiër na 12 km in 34.38, voor de pas 20-jaar oude Keniaan Leonard Komon in 34.41 en de kampioen van vorig jaar Tadesse (Eritrea) in 34.43.
    Bij de vrouwen wint de Ethiopische Tirunesh Dibaba, eerder wereldkampioene veldlopen in 2005, de 8 km ondanks maagproblemen in 25.10, voor landgenote Mestawet Tufa in 25.15 en de Keniaanse Linet Masai (25.18). De als Nederlandse op het WK veldlopen debuterende Hilda Kibet houdt zich in het sterke veld uitstekend staande en finisht na een felle eindsprint als vijfde in 25.35.
  • Baanwielrennen - Op de Wereldkampioenschappen in Manchester wint Teun Mulder goud op de 1 kilometer tijdrit en Ellen van Dijk op de scratch. Dit brengt het aantal Nederlandse wereldtitels op drie: eerder won Marianne Vos de puntenkoers. Teleurstellend is de prestatie van Theo Bos die als grote favoriet op drie onderdelen van start ging, maar met alleen brons op de teamsprint huiswaarts keert.

29 maart[brontekst bewerken]

28 maart[brontekst bewerken]

27 maart[brontekst bewerken]

26 maart[brontekst bewerken]

  • Voetbal - In de eerste ronde van de kwalificatie voor het WK 2010 wordt Aruba uitgeschakeld. Over twee wedstrijden verliest het met 0-4 van Antigua en Barbuda. Succes is er wel voor de Nederlandse Antillen dat het vooraf sterker ingeschatte Nicaragua eerst uit met 1-0 en vervolgens thuis met 2-0 verslaat. Suriname, dat moest uitwijken naar Trinidad en Tobago omdat het net als tegenstander Montserrat niet beschikt over een door de FIFA goedgekeurd stadion, wint eenvoudig de ontmoeting met 7-1. In de tweede ronde speelt Suriname tegen het buurland Guyana en moeten de Nederlandse Antillen aan de bak tegen Haïti.

25 maart[brontekst bewerken]

22 maart[brontekst bewerken]

20 maart[brontekst bewerken]

19 maart[brontekst bewerken]

  • Zwemmen - De Nederlandse zwemequipe kan op de EK zwemmen in eigen land weer twee medailles toevoegen aan het totaal. Op de 50 meter vlinderslag haalt Chantal Groot de Europese titel binnen in een tijd van 26,03. Inge Dekker maakte het succes compleet door het zilver te pakken (26,30).

18 maart[brontekst bewerken]

15 maart[brontekst bewerken]

  • AtletiekSusan Kuijken wordt in Lafayette Amerikaans indoorkampioene bij de studenten op de 3.000 m. Met een vlammende demarrage rekent de atlete van Florida State University af met haar laatste concurrente, regerend kampioene Brie Felnagle, om te finishen in 8.58,14. Kuijken verbetert hiermee haar één maand oude persoonlijke record (gelopen op een overmaatse baan) met ruim tien seconden. Op de eeuwige Nederlandse ranglijsten rukt ze op naar plaats twee achter Elly van Hulst, die in 1989 het toenmalige indoorwereldrecord op 8.33,92 bracht.
  • Rugby - Met een grand slam wint het Welsh rugbyteam de 107e editie van het Zeslandentoernooi. In de allesbeslissende wedstrijd in Cardiff wordt Frankrijk, na een moeizame start, met 29-12 ruim verslagen. Voor Wales is het de 34e keer dat ze het toernooi winnen, waarvan 10 keer met een grand slam. Drie jaar leverden ze dezelfde prestatie.
  • Snowboarden - Nicolien Sauerbreij wint de algemene wereldbeker snowboarden. Ze is de eerste Nederlandse die dit presteert. Eerder verzekerde ze zich al van de wereldbeker parallelle slalom. Sauerbreij wist dit seizoen vier wedstrijden te winnen.

11 maart[brontekst bewerken]

9 maart[brontekst bewerken]

8 maart[brontekst bewerken]

7 maart[brontekst bewerken]

2 maart[brontekst bewerken]

1 maart[brontekst bewerken]

  • Wegwielrennen - Met de Omloop Het Volk gaat het wielerseizoen weer van start. Het is de Belg Philippe Gilbert die in Gent de zege pakt. Al na 10 km ontsnapt een groep van zes. Op de kasseien van de Eikenberg valt de beslissing wanneer hij demarreert uit het peloton en stuk voor stuk de ontsnapten inrekent. Aanvankelijk leek de ploeg van Quick·Step de wedstrijd in handen te krijgen, maar het team van Boonen en Bettini moest buigen voor de kracht van de Française des Jeux-renner. Gilbert won Het Volk twee jaar geleden ook al.