Gebruiker:Bean 19/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Aanhef voor kladpagina

Dit is mijn kladblok waar ik naast de hulpmiddelen artikelen op plaats die ik vanuit het Engels of andere talen zoals het Duits vertaald heb en waar andere wikipedianen aan mogen sleutelen zodat ze goed genoeg zijn om in de hoofdnaamruimte geplaatst te worden.

Gebruiker:Bean 19/kladblok 2 ander kladblok alleen voor mezelf

Hulpmiddelen[bewerken]

Lege infobox historisch land[bewerken]

Leeg land
Status binnen XYZ
'


onderstreeptruc.

Ik wil een stuk tekst kopieren over de inca's van de verkeerde pagina naar de juiste, hoe doe je dat?

Beste Gebruiker:Bean 19: dit kun je volgens mij het beste doen door:
- bewerk verkeerde pagina, knip daar de stuk tekst naar je klembord
- bewerk de juiste pagina, plak daarin de tekst van je klembord
HenkvD 24 dec 2004 14:17 (CET)

Het ligt eraan. Als het om de hele pagina gaat, dan gebruik je 'wijzig titel' bovenaan de pagina. Als het om een alinea of zo gaat, dan doe je het zoals Henk het beschrijft. Geef wel even in de 'samenvatting' aan waar de tekst naartoe gaat en waar hij vandaan komt! - André Engels 24 dec 2004 16:48 (CET)

(Ik moet me niet bezighouden met Gebruiker Bart Versieck, maar wel met Dqfn13)

Als een afbeelding veranderd is kan het zijn dat de oude versie nog in de cache zit en dan moet ik op F5 drukken

Nieuw artikel vanaf Word[bewerken]

Baron Howard de Walden[bewerken]

Wapen van de baron Howard van Walden.

Baron Howard de Walden is een titel in de Peerage van Engeland

Geschiedenis[bewerken]

De titel ontstond in 1597, toen Elizabeth I voor admiraal Thomas Howard, 1e graaf van Suffolk, de jongere zoon van Thomas Howard, 4e hertog van Norfolk, een afgevaardigde brief gaf waardoor hij peer van de Engelse koning werd. De titel werd vernoemd naar zijn schoonvader Thomas Audley, 1e baron Audley van Walden, wiens dochter Margaret Audley met Thomas Howard getrouwd was. De titel werd uitgereikt voor zijn rol als admiraal van de Engelse vloot bij het verslaan van de Spaanse Armada in 1588. De baron wist van de Engelse koning Jacobus I, de opvolger van Elizabeth, de titel van graaf van Suffolk verkreeg. Hij zorgde ervoor dat deze titel overging op de mannelijke nakomelingen. De titel baron Howard de Walden verdween na de dood van James Howard, 3e graaf van Suffolk in 1688 uit de handen van het Huis Howard. De titel van baron Howard de Warden was een korte tijd in de handen van de Frederick Hervey, 4e graaf van Bristol voordat de titel in 1803 in de handen van zijn kleinzoon Charles Augustus Ellis overging.

De titel werd in de periode 1688 en 1784 niet gedragen omdat er een ruzie was tussen de twee dochter Lady Essex Howard, een dochter uit zijn eerste huwelijk en Lady Elizabeth Howard, een dochter uit zijn tweede huwelijk, van de derde graaf van Suffolk. Lady Essex Howard trouwde met Edward Griffin, 1e baron Griffin en zij claimde de titel. Haar kleindochter Ann Griffin was de enige overlevende van de tweede baron van Griffin. Hun zoon John Griffin Whitwell bekleedde het ambt van veldmaarschalk veranderde zijn naam in 1749 tot John Griffin Griffin. Hij erfde de helft van de baronie na zijn oom, de derde baron van Griffin, zonder mannelijke nakomelingen in 1784. John Griffin gebruikte de titel tussen 1784 en 1788 niet. De nieuwe baron Howard de Walden maar hij werd ook de eerste baron van Braybrooke een aandenken aan Richard Aldsworth Neville die getrouwd was met een dochter uit het huis Grenville en een neef van William Pitt de Jongere was.

Nadat John Griffin, 4e baron Howard de Walden, in 1797 zonder mannelijke nakomelingen achter te laten overleed, ging de titel baron Howard de Walden over op de enige erfgenaam, de afstammeling van James Howard 3e graaf van Suffolk, de jongere dochter van Lady Elizabeth Felton. Haar dochter Elizabeth Felton trouwde met John Hervey, 1e graaf van Bristol waardoor ze de tweede vrouw van de graaf werd. Hun kleinzoon Frederick Augustus Hervey, 4e graaf van Bristol (1730–1803) werd de eerste erfgenaam voor de titel van baron Howard de Warden. Na de dood van zijn twee broers erfde hij de titel graaf van Suffolk. Na de dood van erfde zijn jongste zoon, die op dat moment nog leefde, Frederick Hervey, 5e baron van Howard de Warden]] die later de eerste markies van Bristol werd. De titel baron Howard de Walden bleef niet lang in de handen van het huis Hervey. Na John Hervey en Elizabeth Catherine Caroline Hervey, later bekend als de vrouw van Charles Rose Ellis, ging de titel over op Charles Ellis, 6e baron Howard de Walden die vanaf 1845 ook de tweede baron van Seaford was. Deze titel had hij verkregen vanuit de vaderlijke lijn.

De jonge Charles Ellis verkreeg op vierjarige leeftijd de titel van baron Howard de Walden van zijn (opmerking: onvolledige zin). Hij trouwde later met Lucy Cavendish-Scott-Bentinck de jongste dochter van William Bentinck, 4e hertog van Portland, zus en mederegent van de kluizenaar William Cavendish-Scott-Bentinck, 5e hertog van Portland. Vanwege haar inzet beheerde de baron van Howard de Walden een aantal panden in Londen. Hun achternaam werd in de loop van de tijd veranderd in Scott-Ellis. Charles Ellis werd opgevolgd door Friedrick Ellis en Thomas Scott-Ellis. Thomas werd opgevolgd door John Osmael Scott-Ellis, 9e baron Howard de Walden die ook de 5e baron van Seaford was.

In 1999 volgde zijn oom Colin Humphrey Felton Ellis hem op als baron van Seaford maar de titel baron Howard de Walden door de vier dochters van de negende graaf niet meer gedragen werd. De dochters beheerden gezamenlijk de panden in Londen. Op 25 juni 2004 blies de koningin de titel baron Howard de Walden nieuw leven in door Mary Hazel Caridwen Czernin de titel te verlenen. Ze troude in 1957 met Joseph Joseph Czernin uit het Czernin, de zoon van graaf Franz Josef Czernin. Dit paar heeft vijf dochters en een zoon Peter Joseph Czernin, de huidige drager van de titel.

De gebieden die aan de baron toebehoorden, zoals Audley End House te Saffron Walden, had Thomas Howard, 1e graaf van Suffolk, verworven van zijn grootvader Thomas Audley, 1e baron van Audley werd afgescheiden van de titel toen de vierde baron Howard de Walden en de eerste Baron van Braybrooke die het aan zijn familielid Richard Aldworth Neville, 2e baron van Braybrooke (opmerking: voorgaande herschrijven). Het pand Audley End was namelijk gebouwd in opdracht van de eerste graaf van Suffolk.

Vanwege het grote aantal panden in Londen is de baron Howard de Walden een van de rijkste families in Groot-Brittannië, met een geschatte waarde van meer dan een miljoen Pond, waardoor ze in de Sunday Times Rich List opgenomen zijn.

Dragers van de titel[bewerken]

Thomas Scott-Ellis, 8e baron Howard de Walden.
 • Thomas Howard 1e baron Howard de Walden (1597–1610) ook 1e graaf van Suffolk (1603–1626)
 • Theophilus Howard 2e baron Howard de Walden (1610–1640) ook 2e graaf van Suffolk (1626–1640)
 • James Howard, 3e baron Howard de Walden (1640–1689 na 1689 niet meer gedragen, ook 3e graar van Suffolk (1619–1689)
 • John Griffin, 4e baron Howard de Walden (1784–1797) vanaf 1784 weer gedragen vanaf 1797 niet meer gedragen
 • Frederick Hervey, 5e baron Howard de Walden (1799–1803) enige erfgenaam, ook 4e graaf van Bristol (1779–1803)
 • Charles Ellis, 6e baron Howard de Walden (1803–1868)
 • Frederick Ellis, 7e baron Howard de Walden (1868–1899)
 • Thomas Scott-Ellis, 8e baron Howard de Walden (1899–1946)
 • John Scott-Ellis, 9e baron Howard de Walden (1946–1999) niet meer gedragen sinds 1999
 • Mary) Hazel Caridwen-Czernin, 10th Baroness Howard de Walden (born 1935) weer gedragen sinds 2004)

Graaf van Suffolk[bewerken]

Origineel w:en:Earl of Suffolk

Thomas Howard, 1e graaf van Suffolk

De graaf van Suffolk is een titel in in de regio East of England en de titel is onderdeel van de Peerage van Engeland.

Geschiedenis[bewerken]

De titel van graaf van Suffolk werd in 1069 samen met de titel van graaf van Norfolk voor Ralph the Staller ingesteld, maar de titel werd in 1074 door zijn zoon Ralph de Gael ingenomen. De titel werd in 1337 voor de tweede keer ingesteld, nu voor Robert de Ufford, 1e graaf van Suffolk. Robert Na de dood van zijn zoon William de Ufford, 2e graaf van Suffolk in 1382 die geen mannelijke nakomelingen naliet stierf. In 1385 werd de titel voor de derde keer, nu voor Michael de la Pole, 1e graaf van Suffolk die ook hertog van Suffolk was, ingesteld. De titel werd in 1603 voor de vierde keer ingesteld en nu voor Thomas Howard, 1e graaf van Suffolk, de tweede zoon van Thomas Howard, 4e hertog van Norfolk uit zijn tweede huwelijk met Margaret, Audley. Margaret was de dochter Thomas Audley, 1e baron Audley van Walden en de erfgenaam van de baron Audley van Walden. Thomas Howard was een prominente aanvoerder van de admiraliteit, politicus en diende als adelsmaarschalk, kamerheer en hoofd van de huishouding en groot-schatbewaarder. In 1597 werd hij als peer gesommeerd om in het Britse Parlement het recht van zijn moeder als baron Howard de Walden op te eisen. In 1603 werd hij geëerd toen hij de titel graaf van Suffolk. De tweede zoon, de geëerde heer Thomas Howard, 1e graaf van Suffolk verkreeg in 1628 de titel graaf van Berkshire.

Thomas Howard werd opgevolgd door Theophilus, de tweede zoon van de tweede graaf. Hij was in 1610 al gesommeerd om via een akte van toegang in het Hogerhuis om in naam van zijn vader de lagere titel van Baron Howard de Walden op te eisen. Zijn vader had in het leger gediend als Captain of the Honourable Band of Gentlemen Pensioners en als Lord Warden of the Cinque Ports. Na zijndood ging de titel over op zijn oudste zoon James Howard, de derde graaf van Suffolk. Deze graaf was ook Lord-Lieutenant of Suffolk en Lord-Lieutenant of Cambridgeshire. James Howard had bij zijn overlijden in 1689 geen mannelijke nakomelingen waardoor de titel van baron Howard de Walden gedeeld werd onder zijn twee dochters. Hij werd als graaf opgevolgd door zijn jongere broer, die de vierde graaf werd. Die bleef tot zijn dood kinderloos en op zijn sterfbed werd besloten dat zijn jongere broer Henry Howard de vijfde graaf van Suffolk werd. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Henry Howard die de zesde graaf werd. Hij was de First Lord of Trade een hoge politieke functie. In 1706, drie jaar voordat hij zijn vader als graaf opvolgde. Henry Howerd zelf werd tot baron van Chesterford in het graafschap Essex en graaf van Bindon in het graafschap Dorset in de Peerage van Engeland opgenomen. Zijn zoon, Charles Howard de zevende graaf, diende als Lord-Lieutenant of Essex die ook herinnerd is als de bezitter van de slaaf Scipio Africanus. Deze graaf stierf in 1722 kinderloos waardoor de titels baron van Chesterford en graaf van Bindon uitstierven.

Charles Hoaerd werd als graaf van Suffolk opgevolgd door zijn oom Edward Howard die de achtste graaf werd. Hij stierf ongehuwd en werd opgevolgd door zijn jongere broer Charles Howard die de negende graaf werd. Zijn vrouw Henrietta Howard, gravin van Suffolk, was de minnares van koning George II. Na het overlijden van Charles Howard gingen al zijn titels over op zijn zoon Henry Howard, de tiende graaf. Henry Howard vertegenwoordigde Bere Alston in het Lagerhuis. Hij overleed kinderloos en op zijn sterfbed werd bepaald dat de linie van de oudste zoon van de eerste graaf uitgestorven was. De titel van graaf van Suffolk werd gevoerd door de derde neef van de overleden graaf. Henry Howard, de vierde graaf van Berkshire, werd ook de elfde graaf van Suffolk. William Howard, burggraaf van Andover hield even de titel graaf van Suffolk maar hij werd later opgevolgd door zijn zoon Henry Howard. Henry Howard was de kleinzoon van Henry Howard die de twaalfde graaf. Henry Howard bekleedde het ambt van Lord Privy Seal en Secretary of State for the Northern Department. Zijn zoon Henry Howard werd postuum aangewezen als de dertiende graaf. Hij stierf toen hij nog een klein kind was, waarna de titel overging op de oom van zijn vader. Hij was de derde zoon van de elfde graaf. Hij representeerde als parlementslid voor Castle Rising, Malmesbury.en Mitchell. Na de dood van Thomas Howard in 1783 was de linie van de vierde zoon van de eerste graaf van Berkshire uitgestorven.

De overleden graaf werd opgevolgd door zijn derde neef John Howard, die de vijftiende graaf werd. Hij was de achterkleinzoon van de geëerde kolonel Philip Howard, de zevende zoon van de eerste graaf van Berkshire. John Howard, de graaf van Suffolk en Berkshire, was generaal in het Britse leger. Na zijn overlijden ging de titel over op zijn zoon John Howard die de zestiende graaf. Hij representeerde Arundel in het Lagerhuis. Zijn zoon Charles Howard, de zeventiende graaf, zat voor de Whigs waar hij het parlementslid dat Malmesbury representeerde. Na zijn overlijden ging de titel over op zijn zoon Henry Howard die de achttiende graaf werd. Ook hij vertegenwoordigde Malmesbury in het parlement maar nu voor de Liberal Party. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, Henry Howard de negentiende graaf. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij gedood terwijl hij zijn taken uitvoerde. Zijn oudste zoon Charles Howard, die de twintigste graaf werd, was een expert in het ontmantelen van bommen. Hij werd in 1941 gedood toen hij een niet-ontplofte bom probeerde te ontmantelen en postuum met het George cross. Zijn titels werden overgedragen aan zijn oudste zoon Michael-John Howard, de eenentwintigste graaf, die zijn vader na zijn dood in 1941 opvolgde. Als afstammeling van de vierde hertog van Norfolk zijn de graven van Suffolk verre verwanten van deze edelman.

Overige eervolle vermeldingen[bewerken]

Een aantal leden van deze tak van het Huis Howard hebben een eervolle vermelding gekregen. Edward Howard de jongere zoon van de eerste graaf van suffolk werd in 1628 Baron Howard of Escrick. Zijn zoon Henry Thomas Howard, de tweede zoon van de zestiende graaf was parlementslid die Cricklade representeerde. De eerwaarde heer James Howard, de vierde zoon van de zestiende graaf, wa een parlementslid dat Malmesbury voor de Whigs representeerde. Zijn zoon was de bekende uitvinder en politicus Charles Howard-Bury. De eerwaarde heer Greville Howard, de jongere zoon van de negentiende graaf, was een parlementslid dat St. Ives representeerde. De huidige peer, Greville Howard, Baron Howard of Rising, is een achterkleinzoon van de eerwaarde heer Greville Howard die de tweede zoon van de zeventiende graaf was. De residentie van de familie is Charlton Park in Wiltshire, nabij Malmesbury.

Graaf van (Norfolk en) Suffolk eerste creatie (1069)[bewerken]

Graaf vanf Suffolk, tweede creatie (1337)[bewerken]

 • Robert de Ufford, 1e graaf van Suffolk]] (1337–1369)
 • William de Ufford, 2e graaf van Suffolk]] (1369–1382)

Graaf van Suffolk, derde creatie (1385)[bewerken]

 • William de la Pole, 1e hertog van Suffolk (1448-1450) gearresteerd voor het mislukken van de campagne tegen Frankrijk in 1450
 • John de la Pole, 2e hertog van Suffolk (1463-1492) enige zoon van de eerste graaf werd in 1463 door zijn vader weer in ere hersteld
  • John de la Pole, 1e graaf van Lincoln]] (1462/4–1487), oudste zoon van de tweede graaf aangesteld door zijn vader maar zonder blijvende portefeuille
 • Edmund de la Pole, 3e hertog van Suffolk (1491–1513) de jongere zoon van de tweede graaf mocht hem in 1491 al opvolgen, maar moest in 1493 weer opgeven en kon de titel in 1504 weer verwerven.[bron?]

Graven van Suffolk, vierde creatie (1603)[bewerken]

 • Thomas Howard, 1e graaf van Suffolk (1603–1626)
 • Theophilus Howard, 2e graaf van Suffolk (1626–1640)
 • James Howard, 3e graaf van Suffolk (1640 – 1689)
 • George Howard, 4e graaf van Suffolk (1624–1691)
 • Henry Howard, 5e graaf van Suffolk (1691–1709)
 • Henry Howard, 6e graaf van Suffolk, 1e graaf van Bindon (1709–1718) vanaf 1606 van Bindon
 • Charles Howard, 7e graaf van Suffolk, 2e graaf van Bindon (1693–1722) zelfde jaren graaf van Bindon daarna sterft deze titel uit
 • Edward Howard, 8e graaf van Suffolk (1722–1731)
 • Charles Howard, 9e graaf van Suffolk (1731–1733)
 • Henry Howard, 10e graaf van Suffolk (1733–1745)
 • Henry Howard, 11e graaf van Suffolk, 4e graaf van Berkshire (1745–1757) vanaf 1706 graaf van Berkshire hierna wordt de titel door de graaf van Suffolk gedragen
  • William Howard, Viscount Andover (1714-1756)
 • Henry Howard, 12e graaf van Suffolk, 5e graaf van Berkshire (1757–1779)
 • Henry Howard, 13e graaf van Suffolk, 6e graaf van Berkshire (1779)
 • Thomas Howard, 14e graaf van Suffolk, 7e graaf van Berkshire (1779–1783)
 • John Howard, 15e graaf van Suffolk, 8e graaf van Berkshire (1783 – 1820)
  • Charles Nevinson Howard, Viscount Andover (1775–1800)
 • Thomas Howard, 16e graaf van Suffolk, 9e graaf van Berkshire (1820 – 1851)
 • Charles Howard, 17e graaf van Suffolk, 10e graaf van Berkshire (1851 – 1876)
 • Henry Howard, 18e graaf van Suffolk, 11e graaf van Berkshire (1876 – 1898)
 • Henry Howard, 19e graaf van Suffolk, 12e graaf van Berkshire (1898–1917)
 • Charles Howard, 20e graaf van Suffolk, 13e graaf van Berkshire (1917–1941)
 • Michael Howard, 21e graaf van Suffolk, 14e graaf van Berkshire (1941-1985)

De huidige houder is Alexander Charles Michael Winston Robsahm Howard, Viscount Andover, de enige zoon van Michael Howerd

[[Categorie:Britse adellijke titulatuur]] [[Categorie:Suffolk]]

Graaf van Berkshire[bewerken]

Origineel w:en:Earl of Berkshire

De graaf van Berkshire is een titel in in de regio East of England en de titel is onderdeel van de Peerage van Engeland.

Geschiedenis[bewerken]

De titel graaf van Berkshire werd in 1621 voor Francis Norris, 1e graaf van Berkshire ingesteld die ook burggraaf van Andover en die de tweede baron van Norreys de Rycote was. Hij verkreeg de titels van bruggraaf van Thame en graaf van Berkshire. De tweede keer dat de titel werd ingesteld was in 1626 voor Thomas Howard, 1e graaf van Berkshire. Hij was de tweede zoon van Thomas Howard, 1e graaf van Suffolk, die zelf de tweede zoon van Thomas Howard, 4e hertog van Norfolk was. Zijn moeder was Katherine Khyvett, de dochter van Sir Henry Knyvett uit Charlton in Wiltshire. Thomas howard was in 1622 al geerd met de titel baron Howard van Charlton in het graafschap Wilshire en burggraaf van Andoverin het graafschap Hampshire. Door deze titels werd hij ook een peer van Engellse koning. Lord Berkshire erfde in 1638 het huis in Charlton uit de lijn van zijn moeder. Hij werd opgevolgd door zijn oudste zoon, de tweede graaf. In 1640 werd hij door een dagvaarding naar het Hogerhuis gekomen om de titel van zijn vader als Baron Howard van Charlton, een lagere titel dan die van graaf van Berkshire, op te eisen. Hij stierf in 1679 zonder nakomelingen na te laten waardoor de titel op zijn jongere broer Thomas overging,Hij representeerde Wallingford in het Lagerhuis. Hij overleed zonder mannelijke nakomelingen achter te laten en hij werd door zijn neef Henry opgevolgd. Henry Howard was een kleinzoon van de eerwaarde heer William Howard, die de vierde zoon van de eerste graaf was. In 1745 volgde hij zijn derde neef op waardoor hij de elfde graaf van Suffolk werd.

Graaf van Berkshire, eerste creatie (1621)[bewerken]

 • Francis Norris, 1e graaf van Berkshire (1621–1622

Graaf van Berkshire, tweede creatie (1626)[bewerken]

 • Thomas Howard, 1e graaf van Berkshire (1626– 1669)
 • Charles Howard, 2e graaf van Berkshire (1669–1679)
 • Thomas Howard, 3e graaf van Berkshire (1679–1706)
 • Henry Bowes Howard, 4e graaf van Berkshire (1716–1757) vanaf 1745 ook 11e graaf van Suffolk

[[Categorie:Britse adellijke titulatuur]] [[Categorie:Berkshire]]

Arundel Castle[bewerken]

Origineel w:en:Arundel Castle

Arundel Castle, gezien vanaf een

Arundel Castle is een gerestaureerd middeleeuws kasteel in de plaats Arundel in het Engelse graafschap West Sussex. Het kasteel door Willem I van Engeland op Eerste Kerstdag 1067 overgedragen aan Roger de Montgomery samen met de titel van graaf van Arundel als leen. Het kasteel werd in de Engelse Burgeroorlog verwoest maar in de achttiende en negentiende eeuw hersteld.

Vanaf de elfde eeuw diende het kasteel als landhuis. Het is thans al meer vierhonderd jaar in de handen van het Huis Howard, de hertog van Norfolk, en het is ook nog steeds de zetel van deze hertog van Norfolk. Het gebouw heeft de hoogste Britse monumentale status.

Geschiedenis[bewerken]

Bouw[bewerken]

Blik op het Normandische mottekasteel met het carré op de voorgrond
Deel van de kasteelmuren met oude en nieuwe gedeeltes

De bouw van het Arundel Castle, van oorsprong een houten mottekasteel, begon in 1067 tijdens het regime van Willem de Veroveraar. Het werd opgetrokken ten behoeve van de verdediging van de monding van de Arun en het omliggende land.[bron?]

Roger de Montgomery werd tot graaf van Arundel benoemd, als onderdeel van een grotere overdracht van bezittingen door Willem de Veroveraar aan Montgomery. Roger, een volle neef van Willem, behartigde diens belangen in Normandië toen Willem de verovering van Engeland leidde. Roger werd hiervoor beloond met onder meer land in de Welsh Marches, een vijfde deel van Sussex (de zogenaamde Arundel Rape) en honderden landgoederen.

Na de dood van Roger verviel het bezit aan de kroon, toentertijd Hendrik I. Deze liet in zijn testament het gebouw en het omliggende land na aan Adelheid van Leuven. In 1138, drie jaar na de dood van Hendrik, trouwde Adelheid met William d'Albini II, ook wel bekend als William d'Aubigny, 1e graaf van Arundel, uit het huis d'Aubigny dat afkomstig was van Saint-Martin-d'Aubigny in Normandië. Hij geldt thans als eerste graaf van Arundel en de creatie werd in 1155 bevestigd. William was verantwoordelijk voor het stenen fort op de motte waardoor het kasteel beter verdedigbaar werd en een hogere status kreeg.

Veranderingen in de Middeleeuwen[bewerken]

Deel van de kasteelmuren met oude en nieuwe gedeeltes
Binennplaats

Arundel Castle en de grafelijke titel gingen over vele generatie bijna direct na de wetsherziening van 1338 waarin de relatie met de kroon en andere edelen werd vastgelegd. Vanaf het moment dat het huis Aubigny het kasteel als leen ontving, veranderde het uiterlijk van het kasteel waardoor er delen opnieuw opgebouwd moesten worden om aan de eisen van de adel van de tijd te voldoen.

In 1139 was koningin Mathilde uitgenodigd om een tijd op Arundel Castle te verblijven als onderdeel van haar reis door Engeland om haar claim op de Engelse troon van Stefanus te leggen. De stenen ornamenten die gebouwd werden om de koningin en haar gevolg tevreden te stellen zijn tot op de dag van vandaag te zien.

In 1176 stierf William d'Aubigny viel Arundel Castle direct onder de kroon van Hendrik II die een grote som geld aan het verbouwen van het kasteel besteedde, vooral voor huishoudelijke behoeften. Hendrik stierf en het kateel bleef onder de kroon van Richard I ("Leeuwenhart") die het gebouw in leen gaf van William d'Aubigny, 3e graaf van Arundel, ook bekend als "William III comte de Sussex" uit het Hui Aubigny. De laatste graaf uit dit adellijk huis was Hugh d'Aubigny, 5e graaf van Arundel die in 1243 op jonge leeftijd stierf. De zus van William trouwde met John FitzAlan, 6e graaf van Arundel waarna hij het kasteel verkeeg. Het huis FitzAlan die tot 1580 een ongestoord leven leidden.

Na de dood van John FitzAlan, 7e graaf van Arundel in 1272 werd Arundel Castle en de titel graaf van Arundel aan zijn vijf jaar oude zoon Richard FitzAlan, 8e graaf van Arundel. Dertien jaar later accepteerde koning , Eduard I Richard als de wettige erfgenaam. Richard verkreeg het recht om markten te houden en de macht om belastingen te heffen. Hierdoor kwam Richard aan de benodigde financiële middelen voor de noodzakelijke renovaties van het kasteel dat in verval was geraakt. Een belangrijk deel werd geschonken door het huis FitzAlan die de toren boven de waterput aan het gebouw toevoegden en de toegangspoort van de Donjon vernieuwden. Na de dood van Richard, werd zijn zoon Edmund FitzAlan, 9e graaf van Arundel geëxecuteerd voor zijn rol in de opstand tegen Eduard II. Hierna ging het kasteel over op de zesde zoon van Eduard I die ook geëxecuteerd werd. Het kasteel werd een paar jaar na de executies terrug geven aan het Huis Fitzalan.

Na de Slag bij Crécy waarin [[Richard FitzAlan, 10e graaf van Arundel samen met Eduard III en Eduard de Zwarte Prins zorgde de familie FitzAlan voor een gedenkkapel bij hun kasteel gebouwd werd. De [[Fitzalan Chapel werd in navolging van zijn testament gebouwd.

Richard FitzAlan, 11e graaf van Arundel werd door koning Richard II. Na de dood van koningin Anna kreeg de graaf een straf met de stok te verwerken omdat hij al laat aankwam en vroeg of hij vroeg mocht vertrekken. Richard II had geen zin meer om op zijn geld te passen waarna hij de graaf van Arundel executeerde en zijn goederen confisqueerde. Arundel werd door de kroon aan John Holland, 1e hertog van Exeter. John Holland werd door Hendrik IV was geexecuteerd werd Arundel terug gegeven aan het Huis FitzAlan. De nieuwe eigenaar Thomas FitzAlan, 12e graaf van Arundel trouwde met de dochter van Johan van Portugal. Dit koppel was het eerste in de geschiedenis van het Huis FitzAlan die in de kapel, die door Richard FitzAlan gebouwd was, begraven werden.

Het kasteel werd van de familie FitzAlan aan het Huis Howard overgedragen toen Mary FitzAlan, de dochter van Henry FitzAlan, 19e graaf van Arundel met Thomas Howard, 4e graaf van Norfolk, trouwde.De kroon droeg Arundel na de executie die het gevolg was van het complot dat hij in 1572 met Maria I van Schotland zou trouwen. Het kasteel werd hierna teruggegeven aan de graven van Arundel, de wettige erfgenamen van het gebouw.

Het dorp Arundel en kasteel in 1644.

1110===Wederopbouw van het kasteel=== Ondanks dat kasteel een aantal eeuwen in de handen van het Huis Howard bleef, was het niet hun meest favoriete residentie. Een aantal hertogen van Norfolk investeerden hun tijd en energie om hun andere kastelen, waaronder Norfolk House in Londen en Worksop.

Charles Howard, 11e hertog van Norfolk staat bekend voor het herstelwerk aan het kasteel dat in 1787 begon en een aantal jaar duurde. Hij wilde in het kasteel gaan wonen en bezoekers vermaken. Veel van zijn ongedaan gemaakt en gemoderniseerd maar de bibliotheek is nog zoals Charles hem ontworpen en gebouwd heeft. De Folley bestaat nog steeds en het Swanbourne Lake werd ontworpen en gebouwd door Francis Hiorne in dienst van hertog Thomas. Francis kon zo zijn talent als architect en bouwer te verbeteren. Hij hield een groot banket omdat het zeshonderd jaar geleden was dat de Magna Carta getekend werd en dit gebeurde voor zijn dood in 1815.

Koninklijk bezoek in 1846[bewerken]

In 1846 kwam koningin Victoria met haar man prins Albert voor een paar dagen op bezoek in Arundel Castle. Henry Charles Howard, 13e hertog van Norfolk had het kasteel voor dit bezoek opnieuw ingericht. Hij dacht eraan om een deel van het werk van de elfde hertog van Norfolk ongedaan te maken. Hij kreeg namelijk veel klachten van zijn beroemde gasten die het te koel, donker en ongezellig vonden. De hertog bouwde een nieuwe vleugel met appartementen voor de nieuwe koninging en haar prons-gemaal. Prins Albert gaf de opdracht om een portret van de koningin te maken. De nieuwe vleugel werd met meubels en kunst uit de Victoriaanse stijl ingericht. De slaapkamers werden voor het hof opnieuw ingericht. De hertog spaarde geen middelen om de koningin het naar de zin te maken wat hem ook lukte.

De koningin werd op 1 december 1846 door graaf Edward Howard-Gibbon, de burgemeester van Arundel, en andere stedelijke hoogwaardigheidsbekleders verwelkomd waarna ze naar haar kamer in het kasteel geleid werd. Tijdens dit bezoek liep ze door de opnieuw ingerichte gronden en. Ze bezocht ook bepaalde gebieden in de omgeving, waaronder het Petworth House. Ongeveer elk deel van het kasteel dat de koningin wilde bezoeken werd gedecoreerd aan de koninklijke eisen te voldoen. Aan het eind van dit bezoek schreef de koningin dat de hertog hoe plezierig haar bezoek was en dat het kasteel "beautiful" vond en ze complimenteerde de vriendelijkheid van haar bezoek. De kamer waarin Victoria verbleef is nu onderdeel van de prive-vertrekken van de grafelijke familie, maar de kamer van het meubilair dat in de badkamer speciaal voor de koningin is gemaakt is te bezichtigen. In deze kamer zijn een aantal dingen tentoongesteld waaronder het bed waar koningin Victoria geslapen heeft, het gastenboek waarin koningin Victoria en prins Albert geschreven hebben en het toilet.

Veranderingen aan het kasteel van 1850 tot heden[bewerken]

De negentiende eeuwse waren afgerond voordat deze foto in 1880 was gemaakt

Vlak na het koninklijke bezoek begon Henry Fitzalan-Howard, 14e hertog van Norfolk het kasteel opnieuw in te delen. Hij overleed voordat de verbouwing klaar was en het werk werd door Henry Fitzalan-Howard, 15e hertog van Norfolk afgemaakt. In 1900 vonden er op het terrein rond het kasteel veranderingen plaats. De tuinen werden namelijk aangepast aan de victoriaanse stijl waardoor die bont en kleurrijk werden ingericht. Het probleem was dat er te weinig licht in het kasteel kwam werd opgelost door ramen te vervangen om het interieur van het kasteel lichter te maken. Het kasteel werd opnieuw werd opnieuw ingericht, maar de donjon behield tot die tijd zijn antieke en schilderachtige uiterlijk.

De nieuwe eigenaar Bernard Fitzalan-Howard, 16e graaf van Norfolk had een plan om het kasteel aan de National Trust over te dragen. Dit gebeurde niet omdat na zijn dood in 1975 Miles Fitzalan-Howard, 17e hertog van Norfolk van het plan afzag. Hij bedacht een onafhankelijk goed doel om de toekomst van het kasteel in economisch opzicht veilig te stellen en het kasteel als gebouw zichtbaar bleef en dat herstelwerkzaamheden kon plegen. Tegenwoordig is het kasteel de zetel van de hertogen van Norfolk en die titel is op dit moment in handen van Edward Fitzalan-Howard, 18e graaf van Norfolk, die ook de adelsmaarschalk van Engeland is. Het grootste deel van de terreinen van het kasteel zelf is toegankelijk voor het publiek. De hertog van Norfolk beheert volgens de verklaring het House of Lords Register of Lords Interests 2011 niet zelf het fonds dat het Arundel Castle beheert.

Trivia[bewerken]

 • Het huwelijk van Hendrik IV van Engeland en Maria de Bohun vond in 1380 in Arundel Castle plaats
 • Koningin Victoria en Prins Albert bezochten in 1846 het kasteel.
 • Het kasteel stond model voor Windsor Castle in de episode Silver Nemesis vanDoctor Who uit 1988, in The Madness of King George uit 1994, in de tv-serie Victoria & Albert uit 2001 en In The Young Victoria uit 2008
 • Het kasteel werd als model voor het Carcroft Castle in de aflevering Trails to Doomsday in de serie MacGyver.
 • Opening of the Collector Earl's Garden 14 May 2008 by Prince Charles
 • Op 14 oktober 1651 gebruikte Captain Morley het kasteel as parlement Hij was zelf aan het jagen bijna koning Karel II en Colonel Phillips gevangen genomen. Karel II was op de vlucht voor de Roundheads nadat de Royalisten de slag bij Windsor verloren hadden. Zijn fractie was duidelijk over de fractie van Morley Hij bleef uit de handen van Marley en zijn manschappen omdat hij de heuvel afvluchtte, een makkelijkere route te volgen en Morley en zijn groep voorlangs liet kruisen.

[[Categorie:Kasteel in Engeland]]


Koninkrijk Kartli[bewerken]

oorspronkelijk artikel w:en:Kingdom of Kartli

ქართლის სამეფო
 Koninkrijk Georgië 1466–1762 Koninkrijk Kartli-Kachetië 
volgens de atlas van prins Vakhushti (c.1745)
Kaart
1490
1490
Algemene gegevens
Hoofdstad Tbilisi
Religie(s) Georigisch-orthodoxe kerk
Regering
Regeringsvorm [Koninkrijk]]
Staatshoofd koning

Het Koninkrijk Kartlië [[Georgisch[[: ართლის სამეფო} was een Middeleeuws Georgisch koninkrijk van 1466 of 1684 tot 1762. De stad Tibilisi was het hoofdstad. In het begin was het een vazal van het Perzische Rijk maar verkreeg na 1747 een meer zelfstandige positie.

Geschiedenis[bewerken]

Het Koninkrijk Kartlië ontstond uit het Koninkrijk Georgië dat door burgeroorlogen onder Perzische regentenfamilies uiteen viel. Het verlies van George VIII in de Slag bij Tsjichori tegen de rebellerende edelman Bagrat IV vanGeorgië, die hierop het Koninkrijk Imeretië oprichtte. Deze twee koninkrijken zorgden voor het begin van het verloren gaan van de Georgische koningshuis en het koninkrijk. In 1465 werd koning George VIII gevangen genomen bij Kvarkvare II Jaqeli]] the Atabeg van Samtskhe.

Dit gaf Bagrat VI de mogelijheid om zich als koning van Kartli uit te roepen en hij bracht het gebied onder zijn controle. Karkvate, die bang was dat Bagrat te machtig zou worden, bevrijde George VIII. De koning was echter niet bij machte om zijn kroon terug te krijgen omdat hij allen het Koninkrijk Karchetië wat voor meer fragmentatie zorgde. Bagrat VI regeerde Kartii tot 1478 toen hij door Constantijn II van Georgië hem uitdaagde. De strijd ging door onder het bewind van Constantijn, die de Slag bij Aradeti in 1483 verloor van Kvarkvare en Alexander II van Georgië, zoon van Bagrat VI van Georgië, die zichzelf tot koning van heel westelijk Georgië uitriep. De pogingen van Constantijn II uit 1489 om geheel Kartli en Imeretië te veroveren mislukten. In 1490 erkende hij uiteindelijk de opdeling van het koninkrijk Georgië in het Koninkrijk Kartli, het koninkrijk Imeretie en het Samtskhe-Saatabago ook bekend als het vorstendom Meskheti.

Het erkennen van de andere vorsten zorgde niet voor een vredige situatie. Vlak na het aantreden van startte George II van Kachetië een expeditie tegen Kartli, met de bedoeling om David X af te zetten en zijn koninkrijk te veroveren. Bargat, de broer van David, zorgde ervoor dat deze expeditie niet slaagde. Bargal wist George II na een hinderlaag gevangen te nemen. In het westen kwam er ook geen vrede omdat Alexander II of Imereti het gebied van David X binnenviel. Hij was scussesvoller dan zijn oostelijke tegenstrever van het koninkrijk Kalchiri omdat hij grote delen van het koninkrijk Kantii wist te veroveren. In 1520 wist Levan of Kakheti,de zoon van George II de oude situatie van het koninkrijk te herstellen. Vanaf de tweede helft van de zestiende eeuw tot de opheffing in 1762 stond het koninkrijk onder Perzisch bestuur. Daarna werden Katii en Karcetië verenigd die net zoals Imeretie in 1810 onder Russisch bestuur kwam.


[[Categorie:Geschledenis van Georgië]] [[Categorie:Historisch land in de Kaukasus|Kartli] [[Categorie:Historisch koninkrijk|Kartli]]

Nieuwe intro Hasmoneeën[bewerken]

ממלכת החשמונאים
Mamlekheth haHash'mona'im
Van 140 voor christus tot 110 voor Christus vazal van het Seleucidische Rijk en van 63 voor Christus tot 37 voor Christus vazal van het Romeinse Rijk
 Seleucidische Rijk 140 v. Chr.–37 v. Chr. Herodiaanse Rijk 
Kaart
500
500
Algemene gegevens
Hoofdstad Jeruzalem
Talen Aramees (officieel) Koinè
Religie(s) Jodendom

De Hasmoneeën waren de heersers van Judea tussen 140 en 16 voor Christus. Tussen 140 en 110 v.Chr. waren zij vazallen (soezerein) van de Seleuciden. Na het uiteenvallen van de Seleucidische rijk in 110 voor Christus werd de dynastie onafhankelijk en breidde ze haar macht uit over Samaria, Galilea, Iturea, Perea, Idumea en Samaria. Vanaf dat moment namen de Hasmoneeën de titel "basileus" (koning) aan. In 63 voor Christus werd het koninkrijk een vazal van de Romeinen. In 37 voor Christus kwam een einde aan de dynastie met de troonsbestijging van Herodes de Grote, die de dynastie van de Herodianen stichtte. Mariamne, de tweede vrouw van Herodes, verdronk de laatste telg van de Hasmoneeënfamilie bij het koninklijk paleis te Jericho.

Geschiedenis[bewerken]

De dynastie ontstond onder Simon Makkabeüs twintig jaar nadat zijn broer Judas Makkabeüs het Seleucidische leger in de Maccabeese Opstand had verslagen. Volgens historische bronnen, waaronder 1 en 2 Makkabeeën en het eerste boek van De Joodse oorlog van Flavius Josefius, viel de Seleudische vorst Antiochus IV aanvankelijk Ptolemeïsch Egypte binnen, maar moest hij zich na een interventie van de Romeinen terugtrekken.[1] In plaats daarvan richtte Antiochus zich op het verstevigen van zijn macht in de Seleucidische satrapieën Syrië en Fenicië. Het hellenisme werd in de satrapieën gestimuleerd en de religieuze praktijken van de Joden en Samariatanen verboden. Antiochus liet Jeruzalem plunderen en de Tweede Tempel van Jeruzalem vernietigen. De Joden kwamen daarop succesvol in opstand en vanaf 167 voor Christus volgde een periode van 25 jaar onafhankelijkheid. Het succes van de opstand was te danken aan de ineenstorting van het Seleucidische Rijk onder aanvallen van de Romeinen en Parthen.

De Joden wisten van het machtsvacuüm gebruik te maken om hun eigen staat door de Romeinen in 139 voor Christus te erkennen. Hyrcanus II en Aristobulus II,, de kleinzonen van Simon,waren betrokken in de gevolmachtigde oorlog tussen Julius Caesar en Pompius . De dood van Pompius in 48 voor Christus en die van Caesar in 44 voor Christus en de daaropvolgende burgeroorlog in 43 en 42 voor Christus zorgde ervoor dat de Romeinse grip op Israël verminderde. Hierdoor konden de Hashemoeen weer aan de macht komen totdat het Partische rijk hier een einde aan maakte. De positie van onafhankelijkheid werd door Marcus Antonius en Octavianus gebroken. De aanstelling van Herodes de Grote in 37 voor Christus maakte een einde aan de dynastie en zorgde ervoor dat Israël een vazalstaat van Rome werd. Herodes ontwikkelde zijn eigen koninkrijk op. Dit koninkrijk kwam in 4 na Christus door het triumvaat van Herodes Archelaüs, Herodes Antipas en Fillipus ten einde, waarna Judea in 6 na Christus samen met de regio’s Samaria en Idumea een Romeinse provincie werd.

{{Appendix2=

}}

Graafschap Repperswil[bewerken]

Grafschaft Rapperswil
Onderdeel van het Heilige Roomse Rijk
 Hertogdom Zwaben 1223–1464 Oude Eedgenootschap 
Rapperswil - Juliusbanner 1512 IMG 1828.jpg Rapperswiler CoA.svg
Kaart
929
929
Algemene gegevens
Hoofdstad Rapperswil

Het hertogdom Repperswil was onderdeel van het Heilige Roomse Rijk van 1220 tot 1464 waarna het gebied onderdeel werd van het Oude Eedgenootschap

Geschiedenis[bewerken]

De basis voor het graafschap werd gelgd door het bestuur uit het kasteel van Reppersweil en de fortificaties van de oudere plaats s Endingen, gegeven door de abdij van Einsiedeln, dat in opdracht van graaf Rudolf I werd gebouwd en onder het bestuur van graaf Rudolf II von Rapperswil rond 1220/29 werd voltooid. De stad Repperswill bloeide als bestuurlijk centrum toen de graven van from Altendorf naar Repperswill aan de andere kant van het meer van Zürich verhuisden. Het huis Repperswill stichtte het klooster van Wettingen in 1227, de abdij van Mariazell-Wurmsbach in 1259 en traden op als voogd van de abdij van Einsiedeln. In Oberbollingen de Sint-Nicolaaskapel gebouwd waar werd rond 1229 door het Huis Repperswil een kleine Cistercienzer later Premonstratenzerklooster stichtten. In 1267 werd dit klooster verenigd met de nabijgelegen abdij van Mariazell-Wurmsbach. Doordat graaf Rudolf II de Rapperswil |Stadtpfarrkirche op de Herrenberg bij het kasteel liet bouwen hoefde de gelovingen niet meer naar de Sint-Maartenskerk te Busskirch

De graven van Repperswill wisten gebieden te vergaren in het midden en oosten van Zwitserland. Ze verkregen de titel van graaf in 1233. Vanaf de dertiende en veertiende eeuw w hoorde het eiland Lützelau bij, tegenwoordigOrtsbürgergemeinde geheten, het graafschap.waarvan het zandsteen gebruikt werd om het kastee van Repperswilll en de stadswallen van te bouwen. In 1283 stierf het de manelijke lijn van huis Repperswil uit waardoor de Rooms-Duitse koning Rudolf I het plan opvatte om het gebied te annexeren en onder zijn familieleden te verdelen. Dit plan ging niet door omdat Lodewijk van Homberg met Isabella van Repperswil huwde, waardoor het graafschap Rapperswill l bij het Huis Homberg belande.. Rond 1309 ging het graafschap over op Rudolf van Habsburg-Lauenburg door zijn huwelijk met Elizabeth van Rapperswil, de zus van Werner von Hohenberg, die als raadvoogd optrad voor de op dat moment nog minderjarige graven Johan Ien Johan II. Hierdoor lijkt het alsof het graafschap Rapperswill ophield te bestaan, maar de Habsburgers hielden te tiel in ere.

In 133,versloeg Rudolf Brun, de burgemeester van Zürich , zijn politieke tegenstanders in de raad van Zürich.. Graaf Johan I van Repperswill werd in 1337 bij de slag bij Grynaut door Zürichse troepen gedood. Een staatsgreep van de adel uit Rapperswill werd in 1350 door Zürichse troepen neergeslagen. Graaf Johan II werd de leider van de oppositie maar werd twee jaar later alsnog gearresteerd. Als straf voor de opstand werden de stadsmuren van Rapperswill en de kastelen van Rapperswill en Altendorf vernietigd. Graaf Johan II van Rapperswill verkocht, samen met zijn broers Rudolf IV van Rapperswill en Gottfried van Rapperswill, de resterende bezittingen aan de Habsburgers en een deel van het Amt Höfe aan Zürich waardoor er een bondgenootschap ontstond van Rapperswill,met deze twee machten.

Tussen 1358 en 1360 had hertog Rudolf IV van Oostenrijk bouwde twee houten bruggen van 1450 meter over het meer waardoor er 546 eiken balken vervoerd werden. In 1415 werd de stad Rapperswill een rijksvrije stad in het graafschap Rapperwill. Dit duurde niet lang omdat in 1442 Rapperswill getroffen werd door de Oude Oorlog van Zürich. Het bondgenootschap van het graafschap Rapperswill met Zürich en Habsburgers was de oorzaak van het probleem. In 1458 werd dit probleem opgelost toen het graafschap als een Gemeine Herrschaft volledig onder controle kwam van het Oude Eedverbond en bestuurd werd door de kantons Glanus en Schwyz die ombeurten een vertengenwoordiger of voogd voor Rapperswill leverden.

[[Categorie:Geschiedenis van Sankt Gallen]]

Voogdij La Neuveville[bewerken]

De voogdij La Neuveville was van 1304 tot 1797 een Geteilte Herrschaft van het kanton Prinsbisdom Bazel

Geschiedenis[bewerken]

De voogdij La Nouvevelle ontstond door een schenking van de abdij van Moutier in 999, waardoor het gebied deel ging uitmaken van het prinsbisdom Bazel. In 1234 maakte de graaf van Neuenburg, in het Frans Neuveville genoemd, gebruik van zijn voogdijrechten op het voogdij Biel en de noordelijke gebieden die samenvielen met het gebied van La Neuveville. In 1275 verkreeg Biel de stadsrechten en werd de stad het bestuurlijke centrum van het prinsbisdommelijke bezittingen van Nugerol tot Bözingen. Vanaf 1283 liet de prinsbisschop ter bescherming van de zuidgrens van het vorstelijk bisdom de burcht Schlossberg bouwen. De prinsbisschop gaf het gebied in 1304 aan Imer van Biel en 1306 aan zijn oom Otthoon van Biel over beide kastelen. Met het stichten van de stad La Neuveville in 1310 verkreeg de stad La Neuveville met het gehucht Chavannes onderdeel van de voogdij. De kasteelheer van Schlossberg was tegelijkertijd kanselier van de bisschop, een functie die eerst aan de burgemeester van Biel toekwam. Hij leefde in Schlossberg en vanaf 1532 in de stad La Neuveville, in het Maison de Gléresse, tegenwoordig de zetel van de bestuurders van het district. Dankzij de stadsrechten kon La Neuveville bijna autonoom politieke besluiten nemen. De voogd behield een aantal privileges in de rechtspraak te behouden. De voogd was president van de jury die over de uitvoering van het vonnis op de verdacht. Ook was de voogd van La Neuvelille bevelhebber van een deel van de Bazelse troepen Tijdens de oorlogen in de zestiende eeuw werd het gebied van Bazel bezet en weer bevrijd. Hierna was de voogd van La Neuveville alleen nog onderworpen aan het Salzregal. De hoogte van de rechten werd bepaald door de abdij Bellelay, wat de kern vormde van de breuk met de heerlijkheid Tessenberg. In 1797 werd de voogdij La Neuveville onderdeel van de Helvetische Republiek. Na de Mediationsakte van 1803 werd het gebied onderdeel van het kanton Bern

[[Categorie:Geschiedenis van Bern]]

Landvoogdij Thurgau[bewerken]

Het landgraafschap Thurgau gelegen in het koninkrijk Zwaben in oranje en het koninkrijk Bourgondie in groen rond het jaar 1000.
Kaart van de graafschappen en landvoogdij Thurgau in het midden van de achttiende eeuw.

Mitte des 18. Jh.]]

Wapen van het landgraafschap Thurgau 1417-1798. Dit wapen is het tweede wapen van Kyburg waarvan de kleuren aangepast zijn.

Het landgraafschap Thurgau was een onderdeel van het Oude Eedgenootschap

Geschiedenis[bewerken]

Het landgraafschap ontstond in de achtste eeuw uit het hertogdom Zwaben die het gebied tussen de Rijn en Schöllenen en van de Bodensee tot aan Turgi bestuurden en in de negende eeuw werd de Zürichgau aan het landgraafschap toegevoegd. Later splitste het Toggenburg, de Rijksabdij Sankt Gallen en Appenzell zich van het landgraafschap Thurgau af.

In de tiende eeuw viel het hertogdom Zwaben door interne strijd tussen rivaliserende vorstenhuizen uiteen. Koning Rudolf II van Bourgondië]] probeerde via onderhandelingen het gebied van het landgraafschap Thurgau te verkrijgen. Deze eis botste in 917 met het beleid van de nieuwe hertog. Burchard II van Zhwaben. In het jaar 919 leidde dit tot de slag bij Winterthur die Burchard wist te winnen zodat hij Thurgau en Zurichgau veiligstelde.

In de Hoge Middeleeuwen wird het landgraafschap ontstond in de hertogen van Zahringen die later ook graven van Kyburg. In 1264 tot 1460 onder controle van de Habsburgers die na het einde van de dertiende eeuw belangrijk werden omdat ze nieuwe bezittingen in Oostenrijk. De Habsburgers lieten de rechten van het vrije landgraafschap, net zoals met de Oostenrijkse landvoogdijen, onder hun vazallen verdelen. Naast het hof van het landvoogdijschap en de titel van voogd bezaten de graven van Habsburg in de omgeving van Frauenfeld en Diessenhofen talrijke punten waar ze tol- en goederenrechten hieven die in het Habsburgese Urbarium opgenomen zijn. De Thurgause adel vond dit een oorlogsverklaring van de Oostenrijkers aan de Zwitsers tijdens de slag bij Morgarten waar veel edellieden en drie knappe ridders uit Bichelsee, drie uit Weinfelden, vier uit Landenberg en een uit Luterberg. De Thurgause edelen verloren de [[slag bij Stoss] in 1405 waardoor de Appenzellers bijna het hele landgraafschap Thurgau veroverden. De bestuurders van Appenzell kregen de controle over Thurgau waardoor ze een groot aantal burgers van Thurgau tot overgave dwongen. Alleen [[Bürglen. Alleen slot Altenklingen, Bürglen en Frauenfeld doorstonden de belegering van de Appenzeller troepen. Doordat keizer Sigismund hertog Frederik van Oostenrijk in de rijksban had gedaan, verkreeg burggraaf Frederik I van Brandenburg het landgraafschap Thurgau als rijksleen. De stedenDiessenhofen en Frauenfeld gaven zich na einige aarzeling toch over aan de nieuwe machthebber. Hierdoor werd het landgraafschap enige tijd rijksvrij, en de stad Diessenhofen kon zich tot 1442 tot een vrije rijksstad ontwikkelen. Keizer Sigsmund verleende de voogdij Frauenfeld en in 1417 het landgraafschap Thurgau aan de stad Konstanz. Na de verovering van Konstanz door het kanton Aargau van het Oude Eedgenootschap door middel van dezelfde rijksban de bovenloop van de Rijn en de zuidzijde van de Bodensee als natuurlijke grens van het kanton te verkrijgen. Sinds 1417 wist het landgraafschap zich, deels op eigen kracht en deels met hulp van het kanton Zürich, los te maken van Aargau net zoals het graafschap Kyburg in 1424 en en Andelfingen in 1434.

In 1460 werd het landgraafschap Thurgau door zeven kantons van het Oude Eedgenootschap bestuurd, namelijk Zürich, Luzern, ZUri, Schwyz, Unterwalden, Zug en Glarus die in de stad Konstanz. In 1529 werd in het landgraafschap Thurgau de Reformatie doorgevoerd waardoor de inwoners protestant werden, maar de Contrareformatie zorgde ervoor dat de inwoners van een groot aantal dorpen in Thurgau weer katholiek werden.

Van 1480 tot 1798 was het landgraafschap Thurgau een gemeine Herrschaft van de zeven kantons en vanaf 1712 werd het kanton Bern aan de lijst toegevoegd. Hierdoor bestuurden de acht kantons de ‘’ Orte’’ die bij het Oude Eedgenootschap aangesloten waren. Behalve de acht genoemde kantons hadden de kantons Fribourg en Solothurn (kanton)|Solothurn]] gebruikten het hof van het landgraafschap Thurgau om misdadigers van zware misdrijven te straffen.

Op 2 maart 1798 wist Thurgau zijn onafhankelijkheid te behouden, maar in de loop van april werd Thurgau toch onderdeel van de Helvetische Republiek. In 1803 bij de Mediationsakte werd Thurgau een onafhankelijk kanton van Zwitserland.

[[Categorie:Geschiedenis van Thurgau]]