Naar inhoud springen

Wikipedia:Medisch café

Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 dagen geleden door Erik Wannee in het onderwerp Artikel Procaïne



Artikel Procaïne

[bewerken | brontekst bewerken]

Met het artikel Procaïne is een beetje gesold; de bewerkingsgeschiedenis roept twijfels op.

De belangrijkste kwestie: In de oorspronkelijke versie stond dat het in tegenstelling tot cocaïne bloedvatvernauwend werkt. In 2008 maakte iemand daarvan dat ze allebei die werking hebben en gisteren heb ik opgeschreven dat alleen cocaïne die werking heeft, naar aanleiding van deze pagina van het NCBI; zoek op vaso. Waarschijnlijk was ik in de avond te onkritisch, want er staat niet expliciet dat die vernauwende werking er niet is, alleen dat er bloedvatvernauwende stoffen toegevoegd moeten worden als een lokale of kortdurende werking nodig is.

Vanmorgen is de verwarring gegroeid; hier lees ik dat procaïne bloedvatverwijdend is (significant vasodilating properties). Echter hier is het weer vernauwend (noteworthy characteristics such as the ability to constrict blood vessels). Kan het beide werkingen hebben, en waar is dat dan afhankelijk van? Of betreft het twee verschillende fenomenen, bijvoorbeeld korte versus lange termijn of verschillende typen aders?

Specifiek:

  • De werking op de bloedvaten?
  • Is procaïne hetzelfde als procaïne-hydrochloride, of geeft dat achtervoegsel een specifieke variant aan?

Algemeen:

  • Kan iemand de versie die ik aantrof kritisch doornemen en twijfelpunten melden? Is de informatie relevant en evenwichtig gepresenteerd?
  • Een blik op de huidige versie is natuurlijk ook meer dan welkom. (Ik heb al gezien dat het niet alleen in aderen maar ook in spieren geïnjecteerd wordt en dat het veterinair gebruikt wordt. De werking op de bloedvaten heb ik voorlopig verwijderd.)

Bijkomend:

  • De artikelen Anesthetica (verdovingsmiddelen) en Pijnstillers (analgetica) noemen elkaar niet en leggen het verschil niet uit, terwijl de termen voor de leek dicht bij elkaar liggen. Ik dacht dat een anestheticum alle zintuigen uitschakelde, maar bij procaïne lees ik als voordeel dat het de tastzin intact laat. Is het verschil met een simpele toevoeging helder te krijgen?

 →bertux 11 nov 2024 13:34 (CET)Reageren

Procaïne heeft een gering anticholinerg effect, en dat heeft dan weer tot gevolg dat het een (gering) bloedvatverwijdend effect heeft. Dat is ongewenst als je het spul gebruikt waarvoor het bedoeld is, namelijk lokale verdoving. (En dus niet om cocaïne mee te versnijden.) Dan wil je ook hebben dat het lokaal blijft, en niet meteen weg stroomt. Om die reden wordt er vaak adrenaline (in Engelstalige literatuur: epinefrine) aan toegevoegd. Dat is een krachtige bloedvatvernauwer. Als je iets met adrenaline injecteert (overigens nemen medici tegenwoordig nooit meer procaïne maar lidocaïne) dan zie je meteen de huid bleek worden. Het werkt lekker omdat het een bloedbad voorkomt als je ergens in moet snijden. Het kan echter een vervelend nadeel hebben: als je de doorbloeding te veel stil legt dan sterft het weefsel af. Daarom mag je het niet gebruiken bij bv. vingers.
Procaïne is hetzelfde als procaïne-hydrochloride of procaïnamide. Erik Wannee (overleg) 11 nov 2024 19:11 (CET)Reageren
Locale anaesthetica veroorzaken vasodilatatie. Cocaine is de enige uitzondering, die veroorzaakt vasoconstrictie.
Procaine hydrochloride is een oplosbaar zout van de procaine base. Procaine base heeft de formule C13H20N2O2
Procaïnamide is echt een andere stof. Het werd hoofdzakelijk als anti arytmicum gebruikt. Molecuulformule C13H21N3O Jc kortekaas apotheker (overleg) 11 nov 2024 19:30 (CET)Reageren
Blijkbaar is het voor de arts hetzelfde en voor de apotheker iets anders? Zijn werking, toedieningsvorm en (contra-)indicaties hetzelfde?
Iets als procaine-hydrochloride en procaïnamide zijn varianten met vrijwel dezelfde werking, kan ik dat in het artikel schrijven?  →bertux 11 nov 2024 20:01 (CET)Reageren
Sorry, mijn fout. Te snel geconcludeerd dat Procaïnamide dezelfde stof is. Het toevoegsel 'hydrochloride' is, zoals Kortekaas al schreef, een vorm om het medicijn oplosbaar te maken. Procaïne is de werkzame stof daarin; de hydrochloride is als het ware de verpakking. Erik Wannee (overleg) 11 nov 2024 21:26 (CET)Reageren