Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20200916

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Geen stemming

Dit is geen stempagina. Op deze pagina vindt geen stemming bij meerderheid plaats, maar een discussie tussen vrijwilligers van Wikipedia. Op Wikipedia bestaan regels en richtlijnen met betrekking tot de inhoud van de encyclopedie en consensus (eenstemmigheid) wordt bereikt op basis van argumenten, niet door het tellen van stemmen. U wordt daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen in de discussie en uw onderbouwde mening te geven. Ga uit van de goede wil van anderen, wees beleefd en vergeet niet uw bijdrage te ondertekenen door aan het eind vier tildes toe te voegen: ~~~~

Overzicht beheerpagina's
Verberg naaststaande uitleg door in je voorkeuren de optie "Verberg de uitleg boven de dagpagina's van de beoordelingslijst" (onder het kopje "Weergave") aan te vinken.
Instructies voor moderatoren
Archief 2020

De lijst met te beoordelen pagina's bevat Wikipediapagina's die genomineerd zijn voor verwijdering, doorgaans omdat iemand vindt dat een artikel niet voldoet aan de uitgangspunten van Wikipedia. U wordt uitgenodigd om, indien mogelijk, deze pagina's te verbeteren. U bent ook welkom om hier uw (beargumenteerde) bezwaar tegen verwijdering kenbaar te maken.

Procedure
 1. Iemand nomineert een artikel voor verwijdering en onderneemt daartoe de volgende acties:
  Op de betreffende pagina wordt een verwijdersjabloon geplaatst, bij voorkeur met toelichting.
  Het artikel wordt toegevoegd op de beoordelingslijst, met toelichting.
  De belangrijkste auteurs worden op de hoogte gesteld op hun persoonlijke gebruikersoverlegpagina.
 2. Er is twee weken lang gelegenheid tot discussie en verbetering.
  Onder bepaalde voorwaarden (zoals vandalisme, duidelijke auteursrechtenschendingen en pure reclame) kunnen artikelen ook direct verwijderd worden.
  De oorspronkelijke nominator kan een nominatie vroegtijdig intrekken door het gelinkte artikel <s>door te strepen</s>.
 3. In de dagen erna beoordeelt een moderator of het artikel in de dan aanwezige staat behouden of verwijderd moet worden. Deze moderator verwijdert ook het sjabloon op het artikel bij behoud.
  De lijst van te beoordelen pagina's is geen stempagina; een moderator beslist op basis van inhoudelijke argumenten.
Afkortingen

Gebruikte afkortingen: AUT: schending van auteursrechten (ook: copyvio (copyright violation)) – E/EW: encyclopedisch/encyclopedie waardig (relevant genoeg om een artikel waard te zijn) – NE: niet encyclopedisch (niet relevant genoeg) – POV: point of view, een eenzijdig standpunt, in tegenstelling tot NPOV, neutral point of view (neutraal standpunt) – WB: woordenboekdefinitieWIU: verbetering nodig (afkorting van de misleidende term "werk in uitvoering") – ZP: zelfpromotie (zie hiervoor deze pagina).

Onterecht verwijderd?

Is een artikel naar uw mening onterecht verwijderd? In principe kan de behandelend moderator u een gegronde toelichting geven. Als die niet overtuigt, kan heroverweging van een verwijdering gevraagd worden op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Terugplaatsen. Daarbij is aan te raden met sterke argumenten te komen.

Nog vragen? Zie onze FAQ. Staat uw antwoord er niet bij? U bent welkom bij onze Helpdesk! Tevens is op Wikipedia:Te beoordelen aanvullende informatie beschikbaar.

Plaats iedere nieuwe nominatie onderaan (dus de oudste staat bovenaan). Voor een reactie op een genomineerd artikel: klik naast het bijbehorende kopje op 'Bewerken'.

Toegevoegd 16/09; af te handelen vanaf 30/09[bewerken | brontekst bewerken]

Less AUTRE[bewerken | brontekst bewerken]

beginnende band - wervende tekst - c+p van https://vi.be/platform/lessautre - vis ←  Oncorhynchus mykiss mid res 150dpi.jpg  → overleg 16 sep 2020 00:27 (CEST)

Vi.be vindt het toch echt niet goed dat teksten worden overgenomen. Ik verwijder het artikel daarom per direct als copyvio. Thieu1972 (overleg) 16 sep 2020 08:08 (CEST)

The One and Only Ivan[bewerken | brontekst bewerken]

Weg – In de huidige bronloze en summiere vorm geen leesplezier, zal daarom volledig encyclopedisch herschreven mogen worden tot een deftig artikel ter behoud. Arch (Overleg) 16 sep 2020 07:11 (CEST)

Danuna[bewerken | brontekst bewerken]

WIU - Heel mager (zijn dit wel 3 feiten?), welke Egyptische tekst? Wie denkt dat het Griekse huurlingen waren en waarom? Hobbema (overleg) 16 sep 2020 11:07 (CEST)

Beroemdheid[bewerken | brontekst bewerken]

Wiu - Origineel onderzoek en eindeloze verhalen en gebabbel met (te) veel interne links. Het begon tien jaar geleden hier en is daarna nog verder bewerkt. Dit is wat ik net zelf heb gedaan.
Overigens vind ik dat de paginatitel "Beroemdheid" geïnterpreteerd zou moeten worden als "het beroemd zijn" en niet als "iemand die beroemd is" en dat daarom de introdefinitie herschreven zou moeten worden. ErikvanB (overleg) 16 sep 2020 13:07 (CEST)

Ik ben meestal niet zo voor het volledig overnieuw beginnen met een artikel, maar in dit geval is dat misschien geen slecht idee. Eens met de analyse van Erik, aan dit artikel is weinig eer te behalen. Wellicht aardig om eens te kijken wat de andere taaledities doen, de Engelse WP heeft best een aardig artikel bv. Huskyoog.jpg Husky (overleg) 17 sep 2020 22:55 (CEST)

Le Olive[bewerken | brontekst bewerken]

NE en ZP gezien het feit dat er online maar 1 artikel over te vinden is van een ondernemingsblad (niet per se relevant: verder heb ikzelf nog nooit erover gehoord) waardoor het naar mijn mening begint te lijken op zelf promotie om naamsbekendheid te gaan werven. Mocht ik ernaast zitten graag onafhankelijke bronnen posten en ook in het artikel verwerken. Alvast bedankt! MVG, Backupje (overleg) 16 sep 2020 13:13 (CEST)

Lijkt inderdaad gewoon reclame. ErikvanB (overleg) 16 sep 2020 13:17 (CEST)
Wervende zinnen als: een uniek internationaal merk met wereldwijde verzending lijken rechtstreeks van de marketingafdeling van dit krap 2 jaar oude NE-bedrijf afkomstig te zijn, evenals de vermelding van het webadres van de webshop, die ik daarom maar alvast heb weggehaald, want daar is een encyclopedie niet voor bedoeld. Maar....De producten van Le Olive zijn persoonlijk en fotogeniek, waardoor het bedrijf hoog scoort bij vele nationale en internationale influencers. Pure commercie. Fred (overleg) 16 sep 2020 20:30 (CEST)

Charles Portis[bewerken | brontekst bewerken]

WIU – Zo te zien een computervertaling ("Na het ontvangen van zijn ontslag in 1955 ... een taak die werd gecrediteerd als bron voor de levendige stem die hij jaren later creëerde ... en een journalistieke aandacht voor details. [ nodig citaat ]") van het en-wiki artikel. Robotje (overleg) 16 sep 2020 15:34 (CEST)

Lijst van langlopende series op Ketnet[bewerken | brontekst bewerken]

Weg – Wat is 'langlopend'? Is dat 3 jaar, of 10 jaar? Er is geen criterium gegeven voor opname in het lijstje. En dan nog: het is volkomen subjectief wat iemand 'lang' vindt. En dan staan er ook nog 2 series in die slechts 1 seizoen gedraaid hebben, en 1 serie die net 1 seizoen achter de rug heeft; niet echt 'langlopend', volgens mij. Los van de problemen met het criterium: wat is de toegevoegde waarde van deze subjectieve lijst? Wellicht is een lijst met Ketnet-series handiger, en dan kan de lezer zelf de looptijden terugvinden en bepalen of die 'lang' zijn. Thieu1972 (overleg) 16 sep 2020 19:09 (CEST)

Blauwe ruis (signaal)[bewerken | brontekst bewerken]

WB – Deze eenzinner kan uitbreiding gebruiken. Encycloon (overleg) 16 sep 2020 19:17 (CEST)

 • Maar hoe? Ik vind geen enkele hit, enkel een nummer van Bløf en een kattenras (blauwe rus). Fred (overleg) 16 sep 2020 20:35 (CEST)

Ruilboekenkasten Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

NE – Ruilboekenkasten zijn kleine kastjes die vaak niet eens op internet staan. De lijst kan straks duizenden kastjes bevatten, maar misschien ook geen omdat geen van de genoemde kastjes nog bestaat. Wikipedia is niet bedoeld als plek om hier meer bekendheid aan te geven, Wikipedia is geen adresboek. Welke bron heeft hier een poging voor gedaan om het geheel omvattend te beschrijven? Dqfn13 (overleg) 16 sep 2020 21:05 (CEST)

Voor Voor verwijderen Geen EW info, te vluchtig. Zo kunnen we binnenkort lijsten gaan verwachten van boekhandels, benzinepompen, aardappelautomaten, pinlocaties, buspalen... verzin het maar. Take Mirrenberg (overleg) 16 sep 2020 23:04 (CEST)

Die bestaan in Nederland en andere landen trouwens ook. Zie Straatbibliotheek (in 2013 was de eerste in Den Haag gesignaleerd, maar ik weet ze bijvoorbeeld ook in Amsterdam, en vast op veel meer plaatsen). Zie en:Little Free Library. Voor Weg in deze vorm. --ErikvanB (overleg) 17 sep 2020 02:59 (CEST)

Klopt. Ik zie ze ook regelmatig in straten staan. Lijkt alleen niet georganiseerd door de een of andere club, maar gewoon eigen bewonersinitiatief. Op sommige stations staan ze trouwens ook (alhoewel dat nu wel even niet meer zal zijn, denk ik). Thieu1972 (overleg) 17 sep 2020 06:58 (CEST)
Onderaan de lijst staat een leuke link naar een Duitse website, daar staan er duizenden op een kaart. Bij mij in Hoorn weet ik er één, een aardappelkistje of zoiets dergelijks, en die staat niet eens op die kaart. Het lijkt mij dat die bibliotheekjes dus niet centraal geregeld worden. Een artikel over het fenomeen lijkt mij veel beter dan deze lijst. Ik heb dit ook geprobeerd aan de auteur uit te leggen. Dqfn13 (overleg) 17 sep 2020 09:10 (CEST)

Voor Voor verwijderen, lijkt mij eerder iets voor wikidata of openstreetmap dan een lijst op een wikipediapagina. Wel zou het zinvol zijn een ruilboekenkast artikel aan te maken ! SpamHunters (overleg) 17 sep 2020 09:53 (CEST)

Wat is beter: boekenruilkast of een ruilboekenkast, of kan misschien allebei? Ldhank (overleg) 17 sep 2020 11:47 (CEST)
Ze heten ook wel: minibieb, minibibliotheek, (openbare) boekenkast en andere vergelijkbare termen. Er zullen dus ook heel wat doorverwijzingen aangemaakt moeten worden dan. Dqfn13 (overleg) 17 sep 2020 11:53 (CEST)
Ik denk dat iets met "ruilen" er beter niet in kan, want je kan gewoon een boek meenemen dat je interesseert, heb ik begrepen, en 'ruilen' wekt de indruk dat je er iets voor terug moet geven. En zoals Thieu zegt, het is vaak gewoon een bewonersinitiatief. ErikvanB (overleg) 17 sep 2020 14:35 (CEST)
Ook straatbieb is een benaming. En een heuse site bestaat ook, waar je kunt leren een minibieb te maken. Kortom: denk dat er zat informatie is om een artikel te schrijven, alleen zul je wel goed moeten nadenken over de naamgeving. In ieder geval zou ik die overzichtslijstjes weggooien: al die locaties zijn gewoonweg niet bij te houden (als je er überhaupt al achter komt - laat dat lekker over aan instanties en private websites), en schrijf een achtergrondverhaal over het hele fenomeen. Dát is wat mij zou interesseren. Thieu1972 (overleg) 17 sep 2020 14:47 (CEST)
Opmerking Opmerking In overleg met de schrijver heb ik de pagina naar de gebruikersnaamruimte verplaatst, zodat ze/we de tijd heeft (hebben) om een goed artikel met goede bronnen te maken. Inderdaad wil ze ook het onderwerp zelf, ruilboekenkast, nog gaan beschrijven. Ciell 18 sep 2020 10:52 (CEST)