Lijst van conflicten van voormalige Sovjetstaten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit artikel betreft een lijst van conflicten die zich in de voormalige Sovjet-Unie afgespeeld hebben na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie op 26 december 1991.

Centraal-Azië[bewerken | brontekst bewerken]

Conflict Partijen Begin Eind Beschrijving
Tadzjiekse Burgeroorlog Vlag van Tadzjikistan Tadzjikistan
Vlag van onbekend gebied Rusland
Vlag van Oezbekistan Oezbekistan
Vlag van Kirgizië Kirgizië
Vlag van Kazachstan Kazachstan
Vlag van onbekend gebied Islamitische Wederopstandingspartij van Tadzjikistan
Vlag van onbekend gebied Jamiat-e Islami
Liberaal-democratische oppositie
Democratische Partij
Partij van de Volkseenheid
Rastokhez
Lali Badakhshan
Gesteund door:
Vlag van onbekend gebied Islamitische Staat Afghanistan
Vlag van onbekend gebied Taliban
Vlag van onbekend gebied Islamitische Beweging van Oezbekistan
5 mei 1992 27 juni 1992 Volksopstand van ethnische groepen uit de regio's Gorno-Badachsjan en Gharm tegen de regering van Rahmon Nabijev. Het conflict eindigt in de ondertekening van een vredesovereenkomst.
Batkenconflict Vlag van Kirgizië Kirgizië
Gesteund door:
Vlag van Rusland Rusland
Vlag van onbekend gebied Islamitische Beweging van Oezbekistan 30 juli 1999 27 september 1999 Periode van gevechten tussen strijders van de Islamitische Beweging van Oezbekistan en de Kirgizische regering. Eindigt in het terugdringen van de Islamitische militanten naar Tadzjikistan.
Opstand in Andizan Vlag van Oezbekistan Oezbeekse regering Demonstranten in de stad Andizan 13 mei 2005 13 mei 2005 Protesten tegen de regering in Andizan, waar de Oezbeekse regeringstroepen een bloedbad aanrichten.
Kirgizische revolutie van 2010 Vlag van Kirgizië Kirgizische regering Vlag van Kirgizië Oppositie 10 april 2010 14 december 2010 De revolutie begint met het afzetten van de Kirgizische president Koermanbek Bakijev in de hoofdstad Bisjkek. Het geweld leidt tot een nieuw parlementair systeem in Kirgizië.
Etnische conflicten in Zuid-Kirgizië in 2010 Vlag van Kirgizië Kirgizische regering
Gesteund door:
Vlag van Turkmenistan Turkmenistan
Vlag van Iran Iran
Vlag van Kazachstan Kazachstan
Vlag van China China
Vlag van Rusland Rusland
Vlag van Turkije Turkije
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Etnisch Kirgizische opstandelingen
Etnisch Oezbeekse opstandelingen
19 mei 2010 juni 2010 Gevechten tussen etnisch Kirizische en Oezbeekse burgers in Zuid-Kirgizië, voornamelijk in de steden en Dzjalal-Abad. De nasleep hiervan leidt tot het afzetten van president Koermanbek Bakijev op 7 april.
Tadzjiekse rebellenopstand Vlag van Tadzjikistan Tadzjikistan Verenigde Tadzjikistaanse oppositie 19 september 2010 1 september 2015 Beperkte gevechten in Tadzjikistan tussen rebellen en regeringstroepen.
Etnische conflicten tussen Doenganen en Kazachen in 2020. Vlag van Kazachstan Kazachstan Etnisch Kazachen
Etnisch Doenganen
5 februari 2020 8 februari 2020 Gevechten tussen etnisch Kazachen en etnisch Doenganen (een moslimgroep van Chinese oorsprong) in het dorp Masanchi in het district Kordai in Kazachstan.
Protesten in Kirgizië in 2020 Vlag van Kirgizië Regering van Kirgizië Vlag van Kirgizië Oppositie 5 oktober 2020 15 oktober 2020 Na de parlementsverkiezingen van 2020, die als oneerlijk worden ervaren, met beweringen van stemfraude, breken in Kirgizië protesten uit.
Kirgizische-Tadzjikistaanse gevechten in 2021 Vlag van Tadzjikistan Tadzjikistan Vlag van Kirgizië Kirgizië 28 april 2021 1 mei 2021 Gevechten tussen Kirgizië en Tadzjikistan vanwege een geschil over water.
Protesten in Kazachstan in 2022 Vlag van Kazachstan Kazachstaanse regering

Vlag van onbekend gebied CSTO

Vlag van Kazachstan Oppositie 2 januari 2022 11 januari 2022 Protesten door heel Kazachstan naar aanleiding van een abrupte stijging van de brandstofprijzen escaleren in algemenere protesten. De Kazachstaanse regering vraagt hulp aan de CSTO om de protesten te onderdrukken.
Protesten in Karakalpakstan in 2022. Vlag van Oezbekistan Oezbekistan Vlag van onbekend gebied Karakalpakstan 1 juli 2022 3 juli 2022 Protesten naar aanleiding van voorstellen van president Sjavkat Mirzijojev voor veranderingen in de grondwet die Karakalpakstans autonomie zouden inperken en het recht om zich af te splitsen onmogelijk zouden maken. Een dag na het start van de protesten trekt Mirzijojev de wetsvoorstellen in. Volgens de Karakalpakstaanse regering zouden demonstranten geprobeerd hebben regeringsgebouwen te bestormen.
Kirgistaanse-Tadzjikistaanse gevechten van 2022 Vlag van Kirgizië Kirgizië Vlag van Tadzjikistan Tadzjikistan 27 januari 2022 20 september 2022 Gevechten tussen Kirgizië en Tadzjikistan.

Noordelijke Kaukasus[bewerken | brontekst bewerken]

Conflict Partijen Begin Eind Beschrijving
Oost-Prigorodni conflict Vlag van onbekend gebied Noord-Ossetië

Vlag van onbekend gebied Rusland

Vlag van onbekend gebied Ingoesjetische militiestrijders 30 oktober 1992 6 november 1992 Interetnisch conflict in het oostelijke deel van het District Prigorodni.
Eerste Tsjetsjeense Oorlog Vlag van Rusland Rusland Vlag van onbekend gebied Itsjkerië 11 december 1994 31 augustus 1996 Russische troepen trekken Tsjetsjenië binnen nadat het zichzelf onafhankelijk heeft verklaard maar trekken zich in 1996 terug, waarna Tsjetsjenië een de facto onafhankelijke staat wordt.
Dagestanoorlog Vlag van Rusland Rusland Vlag van onbekend gebied Islamitisch Jamaat van Dagastan 7 augustus 1999 14 september 1999 Russische troepen vechten tegen Dagestaanse islamitische separatisten en Tsjetsjeense islamitische strijders in Dagestan. De islamitische strijders worden terug naar Tsjetsjenië verdreven.
Tweede Tsjetsjeense Oorlog Vlag van Rusland Rusland Vlag van onbekend gebied Itsjkerië 26 augustus 1999 31 mei 2000 Rusland valt opnieuw Tsjetsjenië binnen en herstelt de federale controle over de regio.
Separatistenopstand in Tsjetsjenië Vlag van Rusland Rusland Vlag van onbekend gebied Itsjkerië

Vlag van onbekend gebied Kaukasisch Emiraat

1 juni 2000 19 mei 2015 Separatistenopstand in Tsjetsjenië, Dagestan en andere delen van de Noordelijke Kaukasus.
Oorlog in Ingoesjetië Vlag van Rusland RuslandVlag van onbekend gebied Ingoesjetië Vlag van onbekend gebied Kaukasisch Emiraat 21 juli 2007 19 mei 2015 Separatistenopstand in Ingoesjetië.
Beperkte separatistenopstand in de Noordelijke Kaukasus Vlag van Rusland Rusland Vlag van onbekend gebied Kaukasisch Emiraat

Vlag van onbekend gebied Islamitische Staat

16 april 2009 19 december 2017 Separatistenopstand in Tsjetsjenië, Dagestan en andere delen van de Noordelijke Kaukasus.

Zuidelijke Kaukasus[bewerken | brontekst bewerken]

Conflict Partijen Begin Eind Beschrijving
Eerste oorlog in Nagorno-Karabach Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Vlag van onbekend gebied Nagorno-Karabach
Vlag van Armenië Armenië
20 februari 1988 12 mei 1994 Het separatistenconflict leidt tot de de facto onafhankelijkheid van Nagorno-Karabach.
Oorlog in Zuid-Ossetië Vlag van onbekend gebied Georgië Vlag van onbekend gebied Zuid-Ossetië
Gesteund door:
Vlag van onbekend gebied Rusland
5 januari 1991 24 juni 1992 Het etnisch-separatistische conflict leidt tot de de facto onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië van Georgië en een door Rusland geleide vredesmissie met Osseetse en Georgische deelname. Het door etnisch Georgiërs bewoonde deel van Zuid-Ossetië valt onder het Georgische mandaatgebied.
Georgische staatsgreep 1991–1992 Vlag van onbekend gebied Nationale Garde van Georgië Vlag van onbekend gebied Mchedrioni 22 december 1991 6 januari 1992 Georgische militante groeperingen waaronder de Mchedrioni onder leiding van Dzjaba Ioseliani en dissidente fracties van de Nationale Garde onder leiding van Tengiz Kitovani plegen een bloedige coup in Tbilisi tegen de eerste president van Georgië, Zviad Gamsachoerdia, waarbij meer dan honderd mensen omkomen en het centrum van Tbilisi zwaar beschadigd raakt. Gamsachoerdia vlucht op 6 januari 1992 naar het buitenland en belandt uiteindelijk in Tsjetsjenië. De door de coupplegers opgerichte militaire raad vraagt de voormalige leider van de Georgische sovjetrepubliek, Edoeard Sjevardnadze, om het land te leiden.
Georgische burgeroorlog Vlag van onbekend gebied Georgië
Gesteund door:
Vlag van onbekend gebied Rusland
Vlag van onbekend gebied Pro-Gamsachoerdia-strijders januari 1992 31 december 1993 De aanhangers van de afgezette president Gamsachoerdia, de Zviadisten, komen op verschillende momenten in 1992 en 1993 in opstand en worden neergeslagen door de nationale troepen, de Mchedrioni en met assistentie van het Russische leger. Gamsachoerdia overlijdt op 31 december 1993 in de west-Georgische regio Mingrelië, de bakermat van zijn verzet.
Oorlog in Abchazië (1992-1993) Vlag van onbekend gebied Georgië Vlag van onbekend gebied Abchazië
Gesteund door:
Vlag van onbekend gebied Rusland
14 augustus 1992 27 september 1993 Abchazisch separatisme leidt tot de de facto onafhankelijkheid van Abchazië van Georgië. Het zuidwestelijke deel van Abchazië en het aangrenzende deel in centraal gecontroleerd Georgië komen onder de UNOMIG VN-missie te staan. Rusland leidt een vredesmissie van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten.
Oorlog in Abchazië (1998) Vlag van onbekend gebied Abchazië
Gesteund door:
Vlag van Rusland Rusland
Vlag van onbekend gebied Georgische guerrilla's 18 mei 1998 26 mei 1998 Georgische paramilitaire groeperingen starten een opstand tegen de Abchazische separatistische regering.
Kodoricrisis van 2001 Vlag van onbekend gebied Abchazië Vlag van onbekend gebied Georgische guerrilla's

Vlag van onbekend gebied Tsjetsjeense strijders onder Gelajev

4 oktober 2001 18 oktober 2001 Georgische geurrillas proberen tevergeefs vanuit de Kodorivallei de controle over Abchazië terug te krijgen met hulp van Tsjetsjeense strijders.
Pankisicrisis Vlag van onbekend gebied Georgië
Gesteund door:
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van onbekend gebied Tsjetsjeense strijders

Vlag van onbekend gebied Internationale Moedjahedien

2000 2004 Tijdens de Tweede Tsjetsjeense Oorlog nemen islamitische strijders hun toevlucht tot de Georgische Pankisivallei. Rusland beschuldigt Georgië ervan dat het Tsjetsjeense terroristen in de vallei huisvest en bombardeert geregeld Georgische doelwitten. Met de hulp van de Verenigde Staten weet Georgië de vallei te zuiveren van islamitische strijders.
Kodoricrisis van 2006 Vlag van Georgië Georgië Militie van Emzar Kvitsiani 22 juli 2006 28 juli 2006 Georgische politie en speciale eenheden verdrijven een lokale militiegroep onder leiding van Emzar Kvitsiani uit de door Georgië gecontroleerde Kodorivallei in Abchazië.
Russisch-Georgische Oorlog Vlag van Rusland RuslandVlag van onbekend gebied Zuid-Ossetië

Vlag van onbekend gebied Abchazië

Vlag van Georgië Georgië 7 augustus 2008 12 augustus 2008 Een oorlog tussen Georgië aan de ene kant en Rusland, Zuid-Ossetië en Abchazië aan de andere kant wordt door Georgië verloren. Georgië verliest het gezag over de resterende delen van Zuid-Ossetië en Abchazië die het tot dan toe nog controleerde. De oorlog leidt tot de formele erkenning van de onafhankelijkheid van beide gebieden door Rusland en later vier andere VN-lidstaten. Rusland stationeert permanent duizenden manschappen in de gebieden.
Gevechten in Mardakert van 2010 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Vlag van Armenië Armenië
Vlag van onbekend gebied Nagorno-Karabach
18 juni 2010 1 september 2010 Beperkte grensoorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan op de frontlinie tussen Nagorno-Karabach en Azerbeidzjan.
Nagorno-Karabachconflict van 2016 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Vlag van Armenië Armenië
Vlag van onbekend gebied Nagorno-Karabach
1 april 2016 5 april 2016 Een vierdaagse oorlog tussen Armenië en Azerbeidzjan bij de grens van de niet-erkende Republiek Artsach. Azerbeidzjaanse troepen winnen een kleine hoeveelheid grond dat deels door de Armenen werd heroverd aan het einde van het conflict.
Gevechten tussen Azerbeidzjan en Armenië in juli 2020 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Vlag van Armenië Armenië 12 juli 2020 16 juli 2020 Armenië en Azerbeidzjan voeren gevechten aan de grens van de provincie Tavoesj van Armenië en het district Tovuz van Azerbeidzjan. De dood van de Azerbeidzjaanse majoor-generaal Polad Hasjimov leidde tot protesten in Azerbeidzjan. Turkije en Azerbeidzjan organiseerden grootschalige militaire oefeningen na afloop van de gevechten en spanningen bleven hoog tot de start van de Oorlog in Nagorno-Karabach twee maanden later.
Oorlog in Nagorno-Karabach (2020) Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Vlag van Armenië Armenië
Vlag van onbekend gebied Nagorno-Karabach
27 september 2020 10 november 2020 Azerbeidzjan herovert het grootste deel van de territoria die eerder onder de Republiek Artsach vielen. Een Russische vredesmissie wordt naar het betwiste gebied gestuurd.
Grenscrisis tussen Azerbeidzjan en Armenië (2021-heden). Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Vlag van Armenië Armenië 12 mei 2021 - Gevechten aan de grens tussen Azerbeidzjan en Armenië.
Aanval op Nagorno-Karabach in 2023 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Vlag van Armenië Armenië 19 september 2023 20 september 2023 Flitsoffensief van Azerbeidzjan op Nagorno-Karabach. Leidt tot exodus van vrijwel alle 120.000 Armeniërs in het gebied naar Armenië.

Oost-Europa[bewerken | brontekst bewerken]

Conflict Partijen Begin Eind Beschrijving
Transnistrisch conflict Vlag van onbekend gebied Transnistrië
Vlag van onbekend gebied Rusland
Diplomatieke steun:
Vlag van Oekraïne Oekraïne
Vlag van Moldavië Moldavië
Gesteund door:
Vlag van Roemenië Roemenië
1 maart 1992 21 juli 1992 Het conflict start uit angst van de Russische en Oekraïense meerderheid in het gebied om een eenwording van Moldavië met Roemenië. Zware gevechten starten op 1 maart 1992 na een politieke worsteling. Een staakt-het-vuren tussen Russische en Transnistrische troepen en Moldavische troepen wordt sinds 1992 door Russische troepen in Transnistrië bewaakt in het bevroren conflict.
Russische constitutionele crisis van 1993 Vlag van onbekend gebied Jeltsin aanhangers Vlag van onbekend gebied Aanhangers van de Opperste Sovjet van de Russische Federatie 21 september 1993 4 oktober 1993 Politieke stand-off tussen de Russische president en het Russische parlement die wordt beëindigd middels een militaire confrontatie.
Euromaidan en de Revolutie van de Waardigheid Vlag van Oekraïne Regering
Gesteund door:
Vlag van Rusland Rusland
Vlag van Oekraïne Oppositie 12 november 2013 22 februari 2014 Euromaidan is een periode van onrust die begint met de annulering van een associatieverdrag met de EU door de zittende Oekraïense regering ten gunste van toenadering met Rusland. De ontevredenheid wordt versterkt door de perceptie van grootschalige corruptie, machtsmisbruik en mensenrechtenschendingen in Oekraïne. De protesten escaleren en leiden tot de Revolutie van de Waardigheid, waarbij de Oekraïense regering omver wordt geworpen. Ook begint hierna de Oorlog in Oost-Oekraïne.
Russische annexatie van de Krim Vlag van Rusland Rusland
Vlag van onbekend gebied Republiek van de Krim
Vlag van Oekraïne Oekraïne
Vlag van onbekend gebied Autonome republiek van de Krim
20 februari 2014 26 maart 2014 Rusland valt de Krim binnen. In maart wordt na de verovering van de Krim door pro-Russische separatisten een referendum (dat niet wordt erkend door de nieuwe Oekraïense autoriteiten) gehouden over hereniging van de Krim met Rusland. Dit gebeurt in de nasleep van de Revolutie van de Waardigheid. Rusland annexeert de Krim op 18 maart.
Pro-Russische protesten van 2014 Vlag van onbekend gebied
Vlag van onbekend gebied
Vlag van onbekend gebied
Pro-Russische separatisten
Vlag van Rusland Rusland
Vlag van Oekraïne Oekraïne 22 februari 2014 2 mei 2014 Als gevolg van de revolutie in Kyiv breekt er pro-Russische onrust uit in de oostelijke regionen van het land die uitgroeit tot massale protesten en geweld tussen pro-Russische en pro-Oekraïense activisten. Een en ander wordt als voorwendsel gebruikt voor de Russische annexatie van de regio. In de Donbas ontaardt de situatie algauw in een oorlog. Protesten in andere regionen omvatten onder andere de inneming van overheidsgebouwen in Charkiv en dodelijke gevechten in Odessa.
Oorlog in Oost-Oekraïne Vlag van onbekend gebied Volksrepubliek Donetsk
Vlag van onbekend gebied Volksrepubliek Loegansk
Vlag van Rusland Rusland
Vlag van Oekraïne Oekraïne 6 april 2014 24 februari 2022 Als gevolg van de onrust begint een volwaardige oorlog in de Oekraïense regionen Donetsk en Loegansk, samen bekend als de Donbas. De separatistische "volksrepublieken" veroveren een stuk land aan de Russische grens. Grootschalige gevechten eindigen met het tekenen van de Minsk-akkoorden aan het begin van 2015. Het conflict staat stil tot de Russische invasie van Oekraïne in februari 2022.
Russische invasie van Oekraïne Vlag van Rusland Rusland
Vlag van onbekend gebied Volksrepubliek Donetsk
Vlag van onbekend gebied Volksrepubliek Loegansk
Gesteund door:
Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland
Vlag van Noord-Korea Noord-Korea
Vlag van Syrië Syrië
Vlag van Iran Iran
Vlag van Oekraïne Oekraïne, buitenlandse vrijwilligers
Gesteund door:
Vlag van onbekend gebied NAVO
Vlag van Europa Europese Unie
Vlag van Albanië Albanië
Vlag van Australië Australië
Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan
Vlag van België België
Vlag van Bulgarije Bulgarije
Vlag van Cambodja Cambodja
Vlag van Canada Canada
Vlag van Colombia Colombia
Vlag van Cyprus Cyprus
Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Estland Estland
Vlag van Finland Finland
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Griekenland Griekenland
Vlag van Hongarije Hongarije
Vlag van Ierland Ierland
Vlag van IJsland IJsland
Vlag van Israël Israël
Vlag van Italië Italië
Vlag van Japan Japan
Vlag van Jordanië Jordanië
Vlag van Kroatië Kroatië
Vlag van Letland Letland
Vlag van Litouwen Litouwen
Vlag van Luxemburg Luxemburg
Vlag van Malta Malta
Vlag van Marokko Marokko
Vlag van Montenegro Montenegro
Vlag van Nederland Nederland
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Vlag van Noord-Macedonië Noord-Macedonië
Vlag van Noorwegen Noorwegen
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Vlag van Pakistan Pakistan
Vlag van Polen Polen
Vlag van Portugal Portugal
Vlag van Roemenië Roemenië
Vlag van Soedan Soedan
Vlag van Slovenië Slovenië
Vlag van Slowakije Slowakije
Vlag van Spanje Spanje
Vlag van Tsjechië Tsjechië
Vlag van Turkije Turkije
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea
Vlag van Zweden Zweden
Bedrijven/particuliere sponsoren
24 februari 2022 - Op 24 februari 2022 escaleert de Russisch-Oekraïense Oorlog met de Russische invasie van Oekraïne. Oekraïne krijgt brede financiële, humanitaire en militaire steun van landen, bedrijven, internationale organisaties en particuliere donoren.
Opstand van de Wagnergroep Vlag van Rusland Russisch regeringsleger Vlag van onbekend gebied Wagnergroep 23 juni 2023 24 juni 2023 Het huurlingenleger Wagner pleegt een opstand tegen de Russische regering.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]