Plantage Muidergracht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Plantage Muidergracht
Zicht vanaf de Lau Mazirelbrug. In de verte de knik waar de Nieuwe Keizersgracht overgaat in de Plantage Muidergracht. Links van de gracht heet de straat Nieuwe Keizersgracht, rechts Plantage Muidergracht
Zicht vanaf de Lau Mazirelbrug. In de verte de knik waar de Nieuwe Keizersgracht overgaat in de Plantage Muidergracht. Links van de gracht heet de straat Nieuwe Keizersgracht, rechts Plantage Muidergracht
Geografische informatie
Locatie       Amsterdam
Stadsdeel Centrum
Begin Nieuwe Keizersgracht
Eind Entrepotdok
Portaal  Portaalicoon   Amsterdam

De Plantage Muidergracht is een straat en gracht in de Plantagebuurt van Amsterdam. Aan en langs de Plantage Muidergracht, bij het Roeterseiland, staat een deel van de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam, waaronder de faculteiten scheikunde, natuurkunde, wiskunde en economie. Een deel van Plantage Muidergracht grenst aan de oostzijde van de dierentuin Artis.

De Plantage Muidergracht vormt de grens van de Plantage. De gracht loopt in zuidoostelijke richting vanaf de Nieuwe Keizersgracht, bij de Hortus Botanicus. Voor de Sarphatistraat draait hij in noordoostelijke richting en loopt, evenwijdig aan de Sarphatistraat, langs Artis naar het Entrepotdok. De Nieuwe Keizersgracht, de Nieuwe Prinsengracht en Nieuwe Achtergracht monden uit in de Plantage Muidergracht. De gracht wordt overbrugd door de Plantage Kerklaan en Plantage Middenlaan. Er is ook een loopbrug tussen de gebouwen van de Universiteit van Amsterdam.

De straat Plantage Muidergracht loopt in zuidoostelijke richting vanaf de Plantage Parklaan, parallel aan de Plantage Middenlaan. Omdat de straat deels ingesloten is door bebouwing grenst hij niet overal aan de gracht. Aan het einde maken de straat en de gracht een draai in noordelijke richting naar de Plantage Middenlaan.

De Plantage Muidergracht heette oorspronkelijk de Muidergracht. Een deel van de Muidergracht werd gedempt en is nu het Jonas Daniël Meijerplein en het Hortusplantsoen. Het deel van de Plantage Muidergracht evenwijdig aan de Sarphatistraat, lag in het verlengde van de Lijnbaansgracht en heette voor 1915 de Plantage Lijnbaansgracht. De Roeterssloot, die uitmondde in de Plantage Muidergracht, werd in 1959 gedempt.

De Lau Mazirelbrug (brug 259) over de Plantage Muidergracht naar de Plantage Kerklaan is vernoemd naar de juriste en verzetsstrijdster Laura Carola Mazirel (1907–1974).

Dichter en essayist Adriaan Morriën woonde aan Plantage Muidergracht 3 en noemde deel één van zijn memoires Plantage Muidergracht. Journalist, schrijver en regisseur Milo Anstadt woonde met zijn gezin aan Plantage Muidergracht 89. Het huis wordt beschreven in Anstadts boek De verdachte oorboog. Beeldhouwster Theresia van der Pant woonde en stierf in 2013 op nummer 153.