Sint-Laurens buiten de Muren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sint-Laurentius buiten de Muren te Rome

De Basiliek van Sint-Laurentius buiten de Muren (Ital. San Lorenzo fuori le Mura, Lat. Sancti Laurentii extra muros) is één van de zeven pelgrimskerken van Rome.

De kerk is toegewijd aan de heilige Laurentius van Rome, één van de vroege christelijke martelaren. Volgens de overlevering werd zij door keizer Constantijn de Grote gebouwd. In de dertiende eeuw werd zij door paus Honorius III verenigd met een Maria-kerk die door paus Sixtus III gebouwd was. Ook daarna werd de kerk meermalen verbouwd en gerestaureerd. De kerk is een van de weinige historische gebouwen in Rome die in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd werd. Na een zwaar bombardement in 1943 moest de kerk voor een groot deel praktisch herbouwd worden..

Door haar ligging naast het grote kerkhof Campo Verano is de kerk een van de meest gebruikte kerken voor uitvaartplechtigheden in Rome.

Onder het altaar met baldakijn bevindt zich een schrijn met daarin de relieken van de Laurentius, Stefanus en Justinus. Daaronder bevindt zich de sarcofaag van de zalige paus Pius IX en relieken van allen die tijdens zijn pontificaat werden heilig- of zaligverklaard.