Sky plc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf British Sky Broadcasting)
Ga naar: navigatie, zoeken
Sky plc
Onderdeel van News Corporation
Onderdeel sinds 1982
Aandeelhouder 21st Century Fox (38%)
Oprichting 1990 (fusie)
Hoofdkantoor Grant Way
Isleworth, TW7 5QD
Verenigd Koninkrijk
Producten Satelliettelevisienetwerk
Omzet Gestegen £ 4,048 miljard (2005)
Winst Gestegen £ 702 miljoen (2005)
Website Sky.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Evolutie van British Sky Broadcasting

Sky plc, voorheen bekend als British Sky Broadcasting (BSkyB), is een Brits satelliettelevisienetwerk, dat beheerder is van het populairste abonnementstelevisiesysteem in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het bedrijf produceert daarnaast ook nog televisieprogramma's en beheert televisiezenders. British Sky is ontstaan uit een fusie tussen Sky Television en British Satellite Broadcasting in 1990.

Achtergrond[bewerken]

Sky UK is een satellietoperator die uitzendt in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Het bedrijf is ontstaan uit Satellite Television UK, een van de allereerste satelliettelevisiezenders, opgericht door Brian Hayes, voormalig eigenaar van Thames Television. Oorspronkelijk had het bedrijf geen Brits uitzendrecht, waardoor het bedrijf een gelijkenis had met de piraten radiostations van twintig jaar voor Sky. De zender zond een combinatie van goedkope Nederlandse formats (voornamelijk van John de Mol Productions, dat onder de huidige, moderne naam Endemol onder andere Big Brother produceerde) en Amerikaanse herhalingsprogramma's via de OTS-2 Orbital Test Satellite uit, voor een pan-Europees publiek.

In 1982 nam Rupert Murdochs News Corporation een belang van 80% in het bedrijf en hernoemde het Sky Channel. De zender werd breed verkrijgbaar door heel Ierland in 1987. Het bedrijf werd op 5 februari 1989 hergelanceerd als Sky Television. Het was een van de allereerste directe satelliettelevisieaanbieders van de wereld. Er werden vier zenders geboden op de Astra-satelliet op 19,2° oost.

De Astra-satelliet was bezit van het Luxemburgse consortium SES Astra en werd vanaf daar bestuurd, maar de uitzendingen van Sky kwamen uit het Verenigd Koninkrijk en waren daarom onder Brits toezicht van de Cable Authority en de Independent Television Commission (ITC), nu de Office of Communications.

Competitie[bewerken]

De reden voor de herlancering als Sky Television was dat het ITC Murdoch had verboden om te participeren in de British Satellite Broadcasting (BSB) alliantie. Dit zorgde voor een strijd om klanten in een nieuw multikanaal televisie klimaat. Uiteindelijk zorgde Sky's vroege lancering en het leasen van zendtijd op de Astra satelliet voor een overwinning voor Sky. Er bestond een groot verschil tussen Sky en de grootste concurrent BSB: zo had BSB hoge lasten aan het bouwen en lanceren van hun eigen satellietsysteem, ambitieuzere en duurdere technologie en het bouwen van hun prestigieuze hoofdkantoor Marco Polo House in Londen, terwijl Sky's hoofdkantoor gevestigd was in een industrieel pand in Isleworth.

De ondergang van BSB in november 1990 leidde tot een fusie tussen de beide rivalen, dat in feite een overname van BSB door Sky was, omdat er bijna geen BSB-personeel of -programmering verhuisde naar de nieuwe service, alhoewel een enkel programma van BSB later toch nog werd uitgezonden op Sky One. Het nieuwe bedrijf werd British Sky Broadcasting (BSkyB) genoemd. De fusie heeft waarschijnlijk Sky financieel gered. Alhoewel het bedrijf extreem populair was, had Sky weinig grote adverteerders en begon langzamerhand weg te zakken. BSB had daarentegen gezonde adverteerderscontracten en een goede uitrusting, dat ervoor zorgde dat het bedrijf weer een opleving ondervond.

Verbeterde Astra-technologie[bewerken]

Sky Mini schotel

Het Astra-satellietnetwerk begon met de lancering van de analoge Astra 1A in 1989. Door de lancering van nog meer Astra-satellieten vanaf 1991 kon BSkyB hun services gaan uitbreiden. De Astra-satellieten waren allemaal zo gelokaliseerd dat ze met dezelfde schotelantenne konden worden ontvangen.

Door de lancering van de allereerste Astra 2-satelliet (op 28.2° oost) in 1997 kon het bedrijf een hele nieuwe serie digitale diensten gaan aanbieden, Sky Digital, met de potentie om honderden televisie- en radiozenders te huisvesten. De Astra 2 is gebouwd door Hughes Electronics, nu Boeing Satellite Systems.

Management[bewerken]

Rupert Murdochs News Corporation, ooit de volledige eigenaar van BSkyB, heeft een belang van 38% in het bedrijf. News bezit tevens de gelijknamige Sky Italia en ongeveer 78% van Nieuw-Zeelands Sky Network Television Limited. Murdochs jongste zoon, James Murdoch, werd in 2003 benoemd tot de nieuwe CEO van Sky. Deze benoeming zorgde voor gemengde gevoelens bij de overige aandeelhouders van Sky, die Rupert Murdoch (zelf bestuursvoorzitter van British Sky Broadcasting) ervan beschuldigden dat hij zijn zoon voor zou trekken.

Sky beheert tevens het VideoGuard-betaaltelevisiesysteem, dat in het bezit is van News Digital Systems, een onderdeel van News Corporation.

The Economist heeft in het verleden gesuggereerd dat News British Sky Broadcasting wil laten fuseren met hun andere satelliet activiteiten, waaronder de DirecTV Group in de Verenigde Staten en mogelijk ook Star TV, een satellietnetwerk in Azië, om daarmee een globaal satelliettelevisieconcern te stichten, dat gelijk wereldwijde marktleider zou zijn.

Externe links[bewerken]