Naar inhoud springen

Heliotropisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RomaineBot (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 04:46. (|{{Largethumb}}| is redundant, gebruik voortaan |thumb|)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Heliotroop.
Zonnebloem

Heliotropisme of helionastie is het verschijnsel bij sommige plantensoorten dat overdag de bloemen en/of de bladeren met de zon van oost naar west meedraaien. De plant reageert op het blauwe deel van het spectrum. Bij zonsopkomst keert de bloem of het blad terug naar de oostelijke stand. Deze dagelijkse beweging wordt bewerkstelligd door een flexibel segment van de stengel onder de bloemknop of aan de voet van de bladsteel, de pulvinus (bladkussentje), waarin zogenaamde motorcellen zitten.

Sommige plantensoorten richten hun bladeren aan het begin van de ochtend loodrecht op de zon, hetgeen diheliotropisme wordt genoemd en andere soorten doen dit aan het begin van de middag, dat paraheliotropisme wordt genoemd.

Plantensoorten die dit verschijnsel vertonen zijn onder andere:

Een belangrijk verschil met fototropie is dat de beweging ongedaan gemaakt kan worden, doordat de motorcellen 's nachts hun oorspronkelijke grootte weer aannemen.

Bij negatieve heliotropisme beweegt de plant van de zon weg.

Ook sommige dieren kunnen heliotropisme vertonen.

Zie ook