Richard Shelby

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoobot (overleg | bijdragen) op 23 jul 2019 om 23:07. (→‎Politieke carrière: https://onzetaal.nl/taaladvies/een-van-beiden/, replaced: één van de → een van de met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Richard Shelby
Richard Craig Shelby
Geboren 6 mei 1934
Birmingham (Alabama)
Politieke partij Democratische Partij (tot 1994)
Republikeinse Partij (sinds 1994)
Partner Annette Shelby (sinds 1960)
Beroep Politicus
Advocaat
Jurist
Religie Presbyterianisme
Handtekening Handtekening
Website Officiële website
Senator voor Alabama
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 1987
Voorganger Jeremiah Denton
Afgevaardigde voor Alabama
7e District
Aangetreden 3 januari 1979
Einde termijn 3 januari 1987
Voorganger Walter Flowers
Opvolger Claude Harris
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Richard Craig Shelby (Birmingham (Alabama), 6 mei 1934) is een Amerikaanse politicus van de Republikeinse Partij. Hij is senator voor Alabama sinds 1987, eerst gekozen als een Democraat maar hij stapte in 1994 over naar de Republikeinse Partij toen deze de meerderheid kreeg in de Senaat. Daarvoor was hij Afgevaardigde voor het 7e district van Alabama.

Levensloop

Shelby studeerde in 1957 respectievelijk in 1963 af aan de Universiteit van Alabama en haar Law School.

Van 1963 tot 1971 was hij procureur-generaal in Tuscaloosa. Van 1966 tot 1970 was hij kantonrechter en van 1969 tot 1971 was hij een speciale assistent bij de officier van justitie. In deze periode trouwde hij ook met Annette Nevin Shelby. Samen kregen zij twee kinderen.

Politieke carrière

Shelbys’ politieke carrière begon in 1970. Toen werd hij gekozen voor de Senaat van de staat Alabama. In deze functie bleef hij tot hij in 1978 werd gekozen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In 1986 werd hij gekozen in de Amerikaanse senaat.

Tijdens zijn eerste vijftien jaar in Washington D.C. stond Shelby bekend als een van de meer conservatieve democraten. Shelby riep president Bill Clinton halverwege zijn eerste termijn publiekelijk tot de orde door zicht tijdens een ontmoeting met vicepresident Al Gore tot de camera te richten en te verklaren dat Clintons beleid ging om 'forse inzet op hoge belastingen, en weinig moeite voor lage uitgaven'. Als gevolg daarvan werd besloten een miljoenen kostend ruimteproject naar de staat Texas ging en niet naar Alabama. Zijn populariteitscijfers stegen echter toen die van Clinton begonnen te zakken.

In de senaat stemde Shelby overwegend mee met de Republikeinse senatoren. Op 9 november 1994 stapte hij over naar die partij, nadat zij in zowel de Senaat als in het Huis van Afgevaardigden een meerderheid hadden verkregen. Als Republikein werd hij in 1998 en 2004 herkozen. In de Senaat heeft Shelby zich onder andere beziggehouden met het controleren van de inlichtingendiensten. Hij zette zich in 1997 in voor de benoeming van Anthony Lake als CIA-directeur. Later was hij zeer kritisch op CIA-directeur George Tenet in de nasleep van 11 september.

Shelby is tegen wapencontrole en abortus en hij steunt het Federal Marriage Amendment. Ook staat hij achter de recente belastinghervormingen van president George Walker Bush. Andere wetten waarvoor hij zich inzette was een voorstel om Engels de voertaal voor de federale overheid te laten zijn, en voor een moratorium op bepaalde vormen van immigratie.

Als senator was Shelby een van de leidende figuren in de bailoutplannen van president Bush en later president Barack Obama van verschillende banken en bedrijven. Shelby wordt ook gezien als de belangrijkste voorvechter van de ontwikkeling van NASA’s Space Launch System en Orion-capsule. Twee veel duurder dan beoogde projecten die flink vertraagd raakten maar veel banen in Alabama opleveren.

Opspraak

In 2004 raakte Shelby in opspraak toen bekend werd dat hij geheime informatie naar de media had gelekt toen hij lid was van de Senate Select Committee on Intelligence. Op 19 juni had hij informatie – die Shelby minuten daarvoor zelf had gekregen - doorgegeven aan Carl Cameron, hoofd parlementaire journalistiek voor Fox News Channel. Het zou gaan om twee boodschappen die waren onderschept op 10 september 2001, maar pas twee dagen later waren vertaald en luiden: ‘De wedstrijd staat op het punt te beginnen’ en ‘morgen is het uur nul’.

Zie de categorie Richard Shelby van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.