Sluisbuurt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Tulp8 (overleg | bijdragen) op 11 nov 2019 om 20:03. (Raad van State (Nederland))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sluisbuurt
Buurt van Amsterdam
Kerngegevens
Gemeente Amsterdam
Stadsdeel Oost
Coördinaten 52°22'33,719"NB, 4°57'36,022"OL
Oppervlakte 32 ha[1]  
Overig
Postcode(s) 1095

De Sluisbuurt is een buurt in aanbouw op het Zeeburgereiland in Amsterdam-Oost. De buurt ligt aan de Oranjesluizen en het binnen-IJ en omvat het gebied tussen de Zuiderzeeweg en Schellingwouderbrug en de IJburglaan richting Piet Heintunnel.

In november 2018 besloot de gemeente Amsterdam tot bouw van de buurt. Er komen circa 5.500 woningen in een voor Amsterdam ongebruikelijk woonmilieu bestaande uit woonblokken met daartussen hoge woontorens. De locatie is door de gemeente aangewezen als een versnellingslocatie, met als doel om hier snel veel woningen toe te kunnen voegen in de ontstane huizennood die volgde na de kredietcrisis.

Volgens het plan van de gemeente komen er 32 woontorens, waarvan 7 lagere torens (22,5-30 m), 14 middelhoge torens (30-60 m) en 10 hoogbouwtorens (hoger dan 70 m), met een gemiddelde bouwhoogte van ca. 60 m, en een maximale hoogte van 125 m. Een hoofdstraat verbindt de tramhalte Zuiderzeeweg (IJtram) met een centraal gelegen waterbassin en de Oranjesluizen aan de noordzijde van het Zeeburgereiland. Het waterbassin is bedoeld voor waterrecreatie en verbindt een grachtsysteem dat de waterhuishouding in de buurt reguleert met het naastgelegen Amsterdam-Rijnkanaal. Aan het waterbassin komt een hogeschool.[2] Er is een fietsbrug bedacht die een verbinding maakt van het waterbassin met het Oostelijk Havengebied en de Oostelijke Eilanden.

Het plan met hoogbouw op een dergelijke grote schaal in een woonbuurt wordt voor Amsterdam gezien als trendbreuk en riep daardoor controverse op. Enkele partijen vreesden dat de hoge torens onder andere het de met Unesco werelderfgoed beschermde Grachtengordel en van Landelijk Noord visueel zouden verstoren. Verder werd er gevreesd voor financiële risico's en negatieve sociaal-demografische gevolgen van het wonen in hoge torens.[3] De geliefde identiteit van het traditionele Amsterdamse straatbeeld werd als verworpen beschouwd.[4][5][6] De Raad van State gaf deze partijen op 6 november 2019 op al hun ingediende bezwaren op het bestemmingsplan ongelijk.[7]

Externe link