Valleilijn: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
DennisPeeters (overleg | bijdragen)
Versie 45553912 van KehppKukkieBot (overleg) ongedaan gemaakt.
Regel 102: Regel 102:
Nadat in de eerste weken bleek dat de beoogde dienstregeling in de praktijk niet haalbaar was, is de dienstregeling met ingang van 7 januari 2007 aangepast. In de ochtend- en avondspits rijden de bussen elke tien minuten, daarbuiten, op zaterdag en op zondagmiddag en -avond elk kwartier en op zondagochtend elk half uur.
Nadat in de eerste weken bleek dat de beoogde dienstregeling in de praktijk niet haalbaar was, is de dienstregeling met ingang van 7 januari 2007 aangepast. In de ochtend- en avondspits rijden de bussen elke tien minuten, daarbuiten, op zaterdag en op zondagmiddag en -avond elk kwartier en op zondagochtend elk half uur.


De busdienst werd tot 12 december 2010 als lijn 88 gereden door [[Veolia Transport Nederland|Veolia Transport Veluwe]]. Sinds die datum is [[Syntus]], onder de naam [[Syntus Gelderland]], de [[concessie (vergunning)|concessiehouder]] van het busvervoer in de [[Gelderse Vallei]] en op de [[Veluwe (streek)|Veluwe]]. Veolia reed hier met zeven nieuwe gelede [[MAN AG|MAN]]-[[lagevloerbus]]sen die rijden op [[aardgas]], een relatief milieuvriendelijke brandstof. Deze bussen werden voor twee jaar door Syntus Gelderland van de [[lease (overeenkomst)|leasemaatschappij]] overgenomen. Syntus rijdt sinds 13 juni 2011 met 7 Mercedes-Benz Citaro gelede aardgasbussen op deze lijn. In 2009 vervoerde de lijn zo'n 4500 reizigers per werkdag.
De busdienst werd tot 12 december 2010 als lijn 88 gereden door [[Veolia Transport Nederland|Veolia Transport Veluwe]] (begonnen onder de naam [[BBA (openbaar vervoer)|BBA]]). Sinds die datum is [[Syntus]], onder de naam [[Syntus Gelderland]], de [[concessie (vergunning)|concessiehouder]] van het busvervoer in de [[Gelderse Vallei]] en op de [[Veluwe (streek)|Veluwe]]. Veolia reed hier met zeven nieuwe gelede [[MAN AG|MAN]]-[[lagevloerbus]]sen die rijden op [[aardgas]], een relatief milieuvriendelijke brandstof. Deze bussen werden voor twee jaar door Syntus Gelderland van de [[lease (overeenkomst)|leasemaatschappij]] overgenomen. Syntus rijdt sinds 13 juni 2011 met 7 Mercedes-Benz Citaro gelede aardgasbussen op deze lijn. In 2009 vervoerde de lijn zo'n 4500 reizigers per werkdag.


== Externe link ==
== Externe link ==

Versie van 28 apr 2016 17:54

Valleilijn
Vroegere gelede bus van de Valleilijn te Station Ede-Wageningen
Algemene informatie
Land Vlag van Nederland Nederland
Gebied huisstijl Gelderse Vallei
Eigenaar huisstijl Provincie Gelderland
Deelnemende bedrijven Connexxion (trein)
Syntus Gelderland (bus)
Actief 10 december 2006 - heden
Website
Materieel
Treinen Protos, GTW
Bussen Mercedes-Benz Citaro G (CNG)
Exploitatie
Trein Amersfoort - Ede-Wageningen
Bus Veluwe
Lijn 88 Station Ede-Wageningen - Wageningen, Busstation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Economie
Valleilijn
STR uit Utrecht en uit Amsterdam
BHF 0 Amersfoort
ABZrf naar Leusden alleen goederen
ABZlf naar Zwolle
AKRZu A28
HST 6 Hoevelaken
AKRZu A30
BS2+lBS2+r
HSTSTR 16 Barneveld Noord
eABZrgeKRZu voormalige lijn naar Nijkerk
STRSTRlf naar Apeldoorn
BS2lBS2c3
HST 19 Barneveld Centrum
HST 21 Barneveld Zuid
HST 26 Lunteren
HST 32 Ede Centrum
ABZlg uit Utrecht
BHF 34 Ede-Wageningen
STR naar Arnhem
 
 
 
NLbusKBHFa Ede, Station Ede-Wageningen Noord
NLbusHST Ede, Bovenbuurtweg
NLbusHST Ede, Ziekenhuis Gelderse Vallei
NLbusHST Ede, Stadspoort
AKRZo A12
NLbusHST Bennekom, Halderbrink
NLbusHST Wageningen, Droevendaalsesteeg
NLbusHST Wageningen, Hoevestein
NLbusHST Wageningen, Bornsesteeg
NLbusHST Wageningen, Dijkgraaf
NLbusHST Wageningen, Ooststeeg
NLbusHST Wageningen, Haagsteeg
NLbusKBHFe Wageningen, Busstation

De Valleilijn is een project van de provincie Gelderland waarin een hoogfrequente busverbinding tussen Wageningen en Ede en de treindienst op de spoorlijn Amersfoort - Ede-Wageningen (de "Kippenlijn"), samen als één HOV-traject tussen Amersfoort en Wageningen worden gepresenteerd. De Valleilijn is op 10 december 2006 van start gegaan. Treinen, bussen en bushaltes hebben een gezamenlijke huisstijl.

Opdeling

Hoewel de Valleilijn als één traject wordt gepresenteerd moeten passagiers voor een reis tussen Amersfoort en Wageningen op station Ede-Wageningen overstappen van de trein op de bus. Er zijn twee vervoerders: de treindienst is na een openbare aanbesteding gegund aan Connexxion, de busdienst is onderdeel van de concessie Veluwe die wordt uitgevoerd door Syntus Gelderland.

Trein

Voor het project is de provincie Gelderland bezig de bestaande lijn Amersfoort - Ede-Wageningen (het voormalige Kippenlijntje) te verbeteren. Van de oorspronkelijke 57 overwegen zijn er meer beveiligd met AHOB of is de beveiliging verbeterd. Een aantal overwegen is gesloten. Station Hoevelaken werd op 9 december 2012 geopend. Op station Ede-Wageningen is het perron langs spoor 1 verlengd, zodat treinen uit de richtingen Arnhem en Amersfoort gelijktijdig kunnen keren. Bij station Barneveld Noord is in april 2006 een transferium geopend. Onder meer hierom is de lijn openbaar aanbesteed. De exploitatie ging over van de NS naar Connexxion, dat hiervoor nieuwe treinstellen kocht. De concessie ging in op 10 december 2006 en heeft een looptijd van 15 jaar.

Connexxion reed eerst met vijf van NS Financial Services Company geleasede treinstellen Plan V (836-840). Deze zijn afgelost door vijf tweedelige Protos-treinstellen, aangeschaft bij het Duitse Fahrzeugtechnik Dessau. Door de vertraagde levering en de regelmatige uitval in de eerste maanden van de inzet legde de provincie Gelderland Connexxion boetes op van € 160.000[1] en € 180.000 [2]. Het prototype Protos treinstel, dat op het opstelterrein Amersfoort Bokkeduinen stond, werd naar de fabriek in Dessau gebracht om omgebouwd te worden voor de inzet door Connexxion, maar dat plan is niet doorgegaan. In verband met het verstrijken van de revisietermijn van treinstel 867 reed sinds 16 december 2011 Plan V-treinstel 919 op de Valleilijn. In het voorjaar van 2013 is dit treinstel vervangen door een nieuw GTW-treinstel, geleverd door Stadler Rail.

Alle treinstellen op de Valleilijn zijn uitgerust met camera's om vandalisme en onveilige situaties tegen te gaan. Ook zijn regelmatig stewards tijdens de rit aanwezig. In onveilige situaties kan de reiziger via de intercom bij de deuren contact opnemen met de machinist. Connexxion biedt draadloos internet in de trein aan.

Op 14 december 2008 is de pendeldienst tussen Amersfoort en station Barneveld Noord verlengd tot station Barneveld Centrum. De aanpassing van de beveiliging die hiervoor noodzakelijk was, is voor een groot deel betaald uit de eerder aan Connexxion opgelegde boetes. Vanaf 2 februari 2015 is de pendeldienst verder verlengd tot station Barneveld Zuid.

Dienstuitvoering

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
31300 RS 34 Sprinter (Keolis) Amersfoort CentraalBarneveld CentrumBarneveld ZuidEde-Wageningen Onderdeel van de formule RRReis.
31400 RS 34 Sprinter (Keolis) Amersfoort CentraalBarneveld CentrumBarneveld Zuid Onderdeel van de formule RRReis.

Tussen Amersfoort en Barneveld Zuid rijden van maandag tot en met zaterdag overdag vier treinen per uur. 's Avonds en op zondag rijden er twee treinen per uur. Tussen Barneveld Zuid en Ede-Wageningen rijden twee treinen per uur.

Motie capaciteitsuitbreiding

De Valleilijn was onderwerp van een motie van Arie Slob (ChristenUnie) en Jeroen Dijsselbloem (PvdA), die op 17 december 2010 in de Tweede Kamer werd aangenomen. In deze motie werd opgeroepen onderzoek te doen naar capaciteitsuitbreiding op de sporen tussen Barneveld en Ede-Wageningen, zodat reizigers bij spoorcalamiteiten ook via een andere weg hun reis zouden kunnen vervolgen. Aanleiding van deze motie was een brand in de verkeersleidingspost van ProRail op station Utrecht Centraal eind 2010, die leidde tot chaos op het spoor waarbij er geen mogelijkheden waren om dit station te ontwijken. Door tussen Ede-Wageningen en Barneveld, net als tussen Barneveld en Amersfoort, met een kwartierdienst te rijden zou dat voortaan kunnen worden voorkomen[3]

In augustus 2011 besloot Minister van Infrastructuur en Milieu Schultz van Haegen om tussen Barneveld en Ede-Wageningen geen kwartiersdienst in te voeren, omdat ze de kosten (120 miljoen euro, waarvan 90 miljoen voor maatregelen tegen geluidsoverlast en voor de veiligheid) te hoog vond in verhouding tot het aantal reizigers en omdat er praktische bezwaren kleven aan de verdubbeling van de sporen die daarvoor nodig zou zijn.[4]

Geldigheid NS-abonnementen

In de trein van Connexxion zijn de NS-abonnementen Dal Voordeel, Dal Vrij, Altijd Voordeel en Weekend Vrij sinds 1 januari 2012 ook geldig.[5]

Bus

Op een aantal delen van het traject Ede - Wageningen wordt op busstroken gereden. Alle bushaltes langs dit traject zijn opgewaardeerd conform de eisen die de provincie aan HOV-haltes stelt. Bij station Ede-Wageningen is een bushalte aangelegd aan de zuidzijde van het station, waardoor de bus niet meer via de tunnel onder het spoor om hoeft te rijden naar het busstation aan de noordzijde.

Nadat in de eerste weken bleek dat de beoogde dienstregeling in de praktijk niet haalbaar was, is de dienstregeling met ingang van 7 januari 2007 aangepast. In de ochtend- en avondspits rijden de bussen elke tien minuten, daarbuiten, op zaterdag en op zondagmiddag en -avond elk kwartier en op zondagochtend elk half uur.

De busdienst werd tot 12 december 2010 als lijn 88 gereden door Veolia Transport Veluwe (begonnen onder de naam BBA). Sinds die datum is Syntus, onder de naam Syntus Gelderland, de concessiehouder van het busvervoer in de Gelderse Vallei en op de Veluwe. Veolia reed hier met zeven nieuwe gelede MAN-lagevloerbussen die rijden op aardgas, een relatief milieuvriendelijke brandstof. Deze bussen werden voor twee jaar door Syntus Gelderland van de leasemaatschappij overgenomen. Syntus rijdt sinds 13 juni 2011 met 7 Mercedes-Benz Citaro gelede aardgasbussen op deze lijn. In 2009 vervoerde de lijn zo'n 4500 reizigers per werkdag.

Externe link

Galerij

Zie de categorie Valleilijn van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.