Station Amersfoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Station Amersfoort   
Station Amersfoort (1-2006).jpg
Plaats Amersfoort
Afkorting Amf
Opening 1902
Perrons 3
Perronsporen 6
Toegang via poortjes
Spoorlijn Centraalspoorweg
Oosterspoorweg
Ponlijn
Valleilijn
Vervoerders
- Treinvervoerder NS, NS International, Connexxion
- Busvervoerder Syntus Utrecht, U-OV, Syntus Gelderland
Reizigers 42.604 (2017)[1] per dag (NS)
Coördinaten 52° 9′ NB, 5° 22′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Amersfoort (Randstad (gebied))
Station Amersfoort
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Het vroegere station Amersfoort uit 1901 in 1989.

Station Amersfoort is het belangrijkste spoorwegstation in Amersfoort en een belangrijk knooppunt in het spoorvervoer tussen de Randstad en Noord- en Oost-Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste station (Amersfoort NCS) werd geopend op 20 augustus 1863. Het lag aan de toen geopende Centraalspoorweg (Utrecht – Amersfoort – Zwolle) van de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). Het lag ten oosten van het huidige station,

Op 10 juni 1874 kwam de verbinding naar HilversumAmsterdam (Gooilijn) in gebruik, op 15 mei 1876 werd deze verlengd naar ApeldoornZutphen. Dit was de Oosterspoorweg van de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HSM).

Op 18 februari 1886 werd ook de spoorlijn Kesteren - Amersfoort geopend, waardoor er een nieuwe HSM-verbinding Amsterdam – Amersfoort – Nijmegen mogelijk werd. Omdat deze lijn komende vanuit Amsterdam al vóór de stad aftakt, was het noodzakelijk aan deze lijn een tweede station Amersfoort Staat te openen. Om toch een overstap te kunnen bieden tussen de beide lijnen van de HSM werd in 1889 een extra station Amersfoort Aansluiting geopend.

Om een einde te maken aan deze onpraktische situatie van drie stations op korte afstand, werd in 1901 op de huidige locatie een nieuw stationsgebouw van de HSM, naar een ontwerp van D.A.N. Margadant, in gebruik genomen. Ook de treinen van de NCS gingen hiervan gebruikmaken. Nadeel van het nieuwe station was wel dat dit verder van het centrum kwam te liggen. Door het hoogteverschil tussen het stationsplein en de sporen, kon er een brug over de perrons gebouwd worden, die gelijkvloers aansloot op de stationshal. Het oude NCS-station bleef behouden als dienstgebouw en bestaat nu nog steeds.

In de nabijheid van het nieuwe station werd in 1904 de wagenwerkplaats van de HSM geopend. Deze is tot 2000 in bedrijf geweest. In 1914 werd de tramlijn Zeist - Arnhem verlengd tot Amersfoort.

Huidig station[bewerken]

Het uit 1901 daterende stationsgebouw werd in 1997 door nieuwbouw vervangen. De oude bebouwing op het tweede perron bleef gehandhaafd. Er kwam een nieuw derde eilandperron bij en een achteringang aan de zijde van het Soesterkwartier.

Amersfoort is sinds Spoorslag '70 een belangrijk knooppunt in de Intercity Noord-Oost. Door middel van cross-platform overstappen te Amersfoort zijn er ieder half uur verbindingen tussen Amsterdam, Schiphol, Den Haag en Rotterdam enerzijds en Leeuwarden/Groningen/Enschede anderzijds.

Verder rijden er stoptreinen en Sprinters in de richtingen Amsterdam, Utrecht, Zwolle en Ede-Wageningen (Valleilijn).

Bij het station ligt ook een busstation voor stadsbussen van Syntus Utrecht en streekbussen van Syntus Utrecht, U-OV en Syntus Gelderland.

OV-chipkaart[bewerken]

Dit station is afgesloten met OVC-poorten.

Verbindingen[bewerken]

De volgende treinseries halteren in de dienstregeling 2018 te Amersfoort:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
140 / 240

IC 77

Intercity (NS International / DB Fernverkehr) Amsterdam CentraalAmersfoortDeventerHengeloBad BentheimRheineOsnabrück HbfHannover HbfBerlin HbfBerlin Ostbahnhof Rijdt elke twee uur, stopt alternerend te Bünde (Westf) of Bad Oeynhausen
500 Intercity Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoortZwolleGroningen Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 600. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 700. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
600 Intercity LeeuwardenMeppelZwolleAmersfoortUtrecht CentraalRotterdam Centraal Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 500. Vormt tussen Zwolle en Leeuwaarden een halfuursdienst met serie 1800. Stopt tussen Zwolle en Leeuwarden alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
1500 Intercity Amsterdam CentraalHilversumAmersfoortDeventer Rijdt in de spits (en 1x/2 uur in het dal) van/naar Deventer.
1600 Intercity Schiphol AirportAmsterdam ZuidAmersfoortDeventerHengeloEnschede Vormt tussen Schiphol en Amersfoort een halfuursdienst met serie 11600. Vormt tussen Amersfoort en Enschede een halfuursdienst met serie 1700.
1700 Intercity Den Haag CentraalGoudaUtrecht CentraalAmersfoortDeventerHengeloEnschede Vormt tussen Den Haag Centraal en Amersfoort een halfuursdienst met serie 11700. Vormt tussen Amersfoort en Enschede een halfuursdienst met serie 1600.
5600 Sprinter Utrecht CentraalAmersfoortZwolle
11600 Intercity Schiphol AirportAmsterdam ZuidDuivendrechtHilversumAmersfoortAmersfoort Schothorst Vormt tussen Schiphol en Amersfoort een halfuursdienst met serie 1600
11700 Intercity Amersfoort SchothorstAmersfoortUtrecht CentraalGoudaDen Haag Centraal Vormt tussen Den Haag Centraal en Amersfoort een halfuursdienst met serie 1700
31300 Stoptrein (Connexxion) AmersfoortBarneveld CentrumEde-Wageningen Onderdeel van de Valleilijn.
31400 Stoptrein (Connexxion) AmersfoortBarneveld CentrumBarneveld Zuid Onderdeel van de Valleilijn.
15800 Sprinter Amersfoort VathorstAmersfoortHilversumWeespAmsterdam Centraal Te Amsterdam C. gekoppeld aan de 5800 van/naar Hoofddorp
22400 Intercity Utrecht CentraalAmersfoort Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.
1rightarrow blue.svg Zie voor de aansluitende buslijnen het artikel Openbaar vervoer in Amersfoort

Voorzieningen[bewerken]

In de hal was een "serviceplein" met computers waarop informatie van NS en Connexxion te raadplegen was.

Bij de verbouwing in 1997 is er in en bij de stationshal veel ruimte ingericht voor commerciële ondernemingen. Thans zijn er onder andere de volgende zaken.

Buiten de poortjes:

Binnen de poortjes:[2]

  • AKO
  • Albert Heijn to go
  • Perron 4/5 volgens Tollius, een restaurant midden op het tweede perron, tussen spoor 4 en 5

Galerij[bewerken]