Huisstijlen in het openbaar vervoer van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De huisstijlen in het openbaar vervoer geven vooral weer de uitvoering van grafische vormgeving die openbaarvervoerbedrijven en OV-autoriteiten gebruiken om zichzelf herkenbaar en onderscheidend te maken naar het publiek. Sommige OV-autoriteiten gaan nog iets verder door een eigen merknaam te hanteren, zoals R-net, Breng en U-OV. De naam van het vervoerbedrijf staat dan soms niet of heel klein op het materieel.

Inhoud

Geschiedenis[bewerken]

Standaardstadsbus volgens CSA
Standaardstreekbus in de huisstijl van 1987

Met het ontstaan van de Commissie Standaardisering Autobusmaterieel in 1961 kwam er een standaardhuisstijl voor de stadsbussen in Nederland. Deze organisatie, vertegenwoordigd door verschillende busbouwers in het land, streefden naar standaardbussen voor heel Nederland met hetzelfde straatbeeld in de steden. De huisstijl bestond uit de kleuren wijnrood (beter bekend als stadsrood) en grijs.

Ook voor het streekvervoer kwam er in 1967 een uniforme geel-witte huisstijl voor de nieuwe standaardstreekbus. Het geel is beter bekend als streekgeel. Deze huisstijl was een onderdeel van Spoorslag '70 van de NS, waarbij de samenhang tussen al het openbaar vervoer in Nederland naar voren moest komen. Deze bussen kregen de bijnaam Gele Rijders.

In 1982 werd de huisstijl voor stadsbussen gewijzigd naar tomaatrood-beige en voor streekbussen geel. In 1987 werd de standaardhuisstijl voor stadsbussen rood met grijs-wit en voor streekbussen geel-grijs. De productie van de standaardstreekbus werd in 1988 gestaakt, en kwam er een moderner ontwerp. Langzaamaan lieten steeds meer vervoerbedrijven nieuwe series bussen verven in een eigen huisstijl. Uiteindelijk gingen in de jaren 90 alle vervoerbedrijven over op hun eigen huisstijl.

Algemeen[bewerken]

Met de invoering van de Wet personenvervoer 2000 werd Nederland opgedeeld in verschillende OV-autoriteiten. Sindsdien worden er per autoriteit concessies verleend voor de uitvoering van het openbaar vervoer. In deze contracten kan ook een regionale huisstijl worden geëist. De bussen van Schiphol Sternet waren de eerste bussen die in een rode huiskleur moesten gaan rijden. De OV-autoriteit had deze eis opgesteld voor herkenbaarheid van het netwerk. Later volgden meer OV-autoriteiten het voorbeeld.

Nederland kent zodoende tegenwoordig voor het openbaar vervoer vele huisstijlen. Zo zijn er voor vervoerbedrijven de landelijke huisstijl en de regionale huisstijl. Welke huisstijl er voor een bepaalde concessie gehanteerd moet worden is afhankelijk van de wensen van de OV-autoriteit. Wil de OV-autoriteit herkenbaarheid voor hun regio/provincie, dan kan er geëist worden om een regionale huisstijl te hanteren. Een voorbeeld is de huisstijl die gehanteerd wordt in de regio Twente. Hier rijden alle bussen en treinen in "Twents" Rood. De OV-autoriteit wilde hiermee de oude huisstijl van de oude OV-bedrijf TET terug laten keren in het straatbeeld. Soms wil een OV-autoriteit niet alleen een bepaalde kleur op hun openbaar vervoer, maar willen ze die ook in een bepaald ontwerp. Een voorbeeld daarvan is de huisstijl die wordt gehanteerd in West-, en Oost-Brabant. Hier heeft de Provincie Noord-Brabant strenge eisen gesteld hoe de bussen er precies uit moeten zien, qua kleur, plaatsen waar de reclame mag komen, en waar het logo van de vervoerder en de provincie moeten komen. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden die in het overzicht allemaal behandeld worden.

Vervoerdersgebonden huisstijlen[bewerken]

Hieronder een overzicht van de huidige en voormalige landelijke huisstijlen van bestaande en opgeheven vervoersmaatschappijen, die bijvoorbeeld op bussen, veerboten, metro's, trams en/of treinen worden of werden gehanteerd.

Oude huisstijlen zijn soms nog te zien bij touringcarbedrijven, in musea of bij andere organisaties. Vaak rijden er ook nog bussen rond met deze huisstijlen in het buitenland, zoals in veel Oost-Europese landen, sommige Aziatische landen en sommige Afrikaanse landen.

Tussen haakjes staan de jaartallen waarin het vervoerbedrijf actief was/is.

Area (2004-2006)[bewerken]

Aquabus (2010-2022)[bewerken]

Arriva (oude stijl, 1998-2018)[bewerken]

De eerst jaren reed Arriva in de huisstijl van de voorgaande vervoerders. Langzaamaan begon Arriva nieuwe bussen te bestellen en werden de jongste bestaande bussen omgedoopt in de Arriva huisstijl. De Arriva huisstijl is de laatste jaren uit het straatbeeld aan het verdwijnen, omdat in veel concessies waar Arriva rijdt een regionale huisstijl wordt geëist.

De standaardhuisstijl van Arriva wordt anno 2016 alleen nog gebruikt op de streekbussen in het DAV-gebied, op de bussen in de Achterhoek en Rivierenland en op de Friese Waddeneilanden Terschelling en Vlieland.

De basiskleur op de bussen van Arriva is gebaseerd op de blauwgroene aquamarijn steen. De huisstijl wordt aangevuld met de kleur van de Cotswold Stone, dit is een beigeachtige kleur van de steen die wordt aangeboord in het gebied Cotswolds, een heuvelrug in centraal Engeland. Deze kleur loopt vanuit de voorkant in een halve cirkel door op het voorste deel van de zijkanten, geschetst door een witte streep. Het witte logo van Arriva bevindt zich net achter de halve cirkel. Op de voorkant bevindt zich een zwart logo. Een dunne gele lijn loopt rondom de bus in het midden van de schotplaten. Het dak is wit.

De rood-witte huisstijl wordt op de Nederlandse treinen van Arriva gehanteerd, mits er geen regionale huisstijl wordt geëist: voor de Vechtdallijnen (treindiensten Zwolle - Emmen en Almelo - Mariënberg) wordt een wit-blauwe huisstijl gebruikt, welke werd geëist door de aanbestedende overheid, de provincie Overijssel.

In het buitenland rijdt Arriva echter wel met de standaardhuisstijl (groen-beige-wit) op de treinen.

Vanaf 2010 wordt de huisstijl ook toegepast op de stations die Arriva alleen exploiteert. De blauwe borden van de NS werden vervangen door rood-witte Arriva borden.

Arriva (nieuwe stijl, 2018-heden)[bewerken]

Vanaf 2018 is er een nieuwe kleurstelling in gebruik genomen. De voertuigen met deze kleuren zijn blauw met een kleine diagonale beige streep en het nieuwe logo.

BBA (1934-2008)[bewerken]

Centraal Nederland (1973-1994)[bewerken]

De eerste jaren reden de bussen in de standaard-streekbus huisstijl. Later kregen veel bussen een nieuwe geel/licht-/donkerblauw huisstijl. Afhankelijk van de leeftijd van een bus werden bepaalde series ook nog van een ander interieur voorzien.

Citosa (1922-1968)[bewerken]

Connexxion (oude stijl, 1999-2015)[bewerken]

Donkergroene basis met een lichtgroene bovenkant/dak. De voorkant en zijkanten zijn voorzien van Connexxion logo's. Sommige bussen dragen of droegen regionale toevoegingen, zoals MAXX (stadsdienstformule) en de Frysker in Friesland. Deze huisstijl werd in het verleden ook op de Fast Flying Ferry tussen Amsterdam en Velsen gehanteerd en op de Utrechtse sneltram. Het logo van Connexxion werd in 1999 ontworpen door Design Bridge.

Connexxion (nieuwe stijl, 2015-heden)[bewerken]

De nieuwe huisstijl van Connexxion wordt gebruikt op de bussen in de Hoeksche Waard - Goeree Overflakkee, Noord-Holland Noord en Haarlem-IJmond.

Centrale Vervoersdienst (1956-1997)[bewerken]

EBS Public Transportation (2012-heden)[bewerken]

Deze vervoerder rijdt sinds 11 december 2011 met bussen in de regio Waterland. De meeste bussen worden in de stijl van R-net gezet. De bussen die niet op deze lijnen worden ingezet hebben een volledig gele basis. [1]

FRAM (1971-1995)[bewerken]

De eerste jaren hanteerde het bedrijf de standaardstreekbus huisstijl. Een FRAM bus was, naast de logo's, te herkennen aan de grijze schotplaten en aan de drie rode pompeblêden op de voorzijde van de bus. Begin jaren negentig kregen nieuwe bussen een lichtblauwe huisstijl, die later ook nog werd gebruikt door rechtsopvolger VEONN en nog later door Arriva.

De standaardstreekbussen behielden hun geel/grijze kleurstelling.

GADO (1958-1999)[bewerken]

Gemeente Vervoerbedrijf Arnhem (1949-1993)[bewerken]

Gemeentelijk Vervoerbedrijf Groningen (1971-1998)[bewerken]

De bussen van het GVB te Groningen hadden een grijze basis met rode vlakken op de zijkanten, voorkant en de achterkant van de bus. In een uitzonderlijk geval werd ook een CSA II-bus in deze kleuren gehuisstijld zoals nevenstaande foto laat zien, ofschoon de meeste exemplaren in de landelijke lichtrode/beige kleuren bleven rijden; het betrof dan ook meestal de Mercedes-Benz O405- en Berkhof 2000NL-bussen. Sommige bussen bleven t/m 2005 in deze huisstijl rijden, daarna werden ze overgespoten naar de Arriva huisstijl.

GVB Amsterdam (1943-heden)[bewerken]

Het GVB is het gemeentevervoerbedrijf in de stad Amsterdam. Het huidige logo van het GVB werd in 1970 ontworpen door Hans Barvelink. In de huidige huisstijl is het logo altijd te zien in een schildje. De kleur is blauw/wit.

GVU (1904-2013)[bewerken]

Het laatste logo van het GVU was verkeersblauw. Op de bussen werd een iets lichtere kleur blauw gebruikt.

Harmanni[bewerken]

Hermes (1995-heden)[bewerken]

HTM (1887-heden)[bewerken]

Limex (2002-2006)[bewerken]

Lovers Rail (1996-1999)[bewerken]

MTI (2001-2004)[bewerken]

Midnet (1994-1999)[bewerken]

NAO (1924-1976)[bewerken]

Nederlandse Spoorwegen (1937-heden)[bewerken]

Het rollend materieel van de Nederlandse Spoorwegen kenmerkte zich in de jaren vijftig en zestig door verschillende kleuren, die toegepast werden op de verschillende tractiesoorten: grasgroen (elektrisch materieel Mat '46 en Mat '54), rood (dieselmaterieel Plan U en naar rood overgeschilderde Blauwe Engelen en Dieselvijfen uit 1945), donkerblauw (getrokken stalen reizigersmaterieel) en bruin (diesellocomotieven en goederenwagons).

In de jaren 60 werd door de NS een nieuwe huisstijl opgezet, ontworpen door Teldesign. De wens zich een nieuwe huisstijl aan te meten kwam voort uit onvrede met de toen bestaande presentatie naar buiten van de NS, die als ouderwets en verbrokkeld werd beoordeeld. Met de nieuwe -gele- huisstijl beoogde NS vooral een nieuw elan te onderstrepen, dat enkele jaren later met Spoorslag '70 verder werd uitgebouwd.[2].

De treinen moesten geel worden, om de grauwe stations wat op te fleuren. De tweede kleur is blauw. In eerste instantie werd lichtblauw gebruikt voor de diagonale reclamebanen. Later werd op intercitytreinen donkerblauw gebruikt voor de horizontale banen rond de ramen. Daken, bufferbalken, schotplaten, baanruimers en dergelijke zijn donkergrijs. Teksten en logo's werden in eerste instantie alleen in zwart uitgevoerd, omdat blauw op geel lelijk is: deze kleuren overstralen elkaar, vooral als de zon er op schijnt. Tegenwoordig ziet men steeds meer dat men toch blauwe logo's op de treinen plakt. NS-stations zijn herkenbaar aan de blauwe borden waarop met witte letters de stationsnaam staat.

Spoornummers werden weergegeven met gele nummers op blauwe borden. Eind jaren negentig werden dit witte nummers. Op de grotere stations staan de stationsnaam en het NS-logo op de gevel van het stationsgebouw. NS-kaartautomaten zijn geel met een blauwe bovenkant.

NS Hispeed (2007-15 juni 2014)[bewerken]

NoordNed (1999-2006)[bewerken]

Novio (1997-2012)[bewerken]

NWH (1938-1991)[bewerken]

NZH (1888-1999)[bewerken]

Oostnet (1996-1999)[bewerken]

Overijsselsche Autobusdiensten O.A.D. (1949-2003)[bewerken]

Pieper & Zonen (1927-2004)[bewerken]

Qbuzz (2008-heden)[bewerken]

De kleuren van Qbuzz zijn de kleuren van de Prinsenvlag (oranje, wit en blauw ook wel oranje, blanje, bleu).

RET (1927-heden)[bewerken]

Schutte Tours Zwolle (1937-1982)[bewerken]

Stadsbus Maastricht (-2006)[bewerken]

Stadsvervoer Nederland (2003-2008)[bewerken]

SVD (1990-2006)[bewerken]

Syntus (1999-2017)[bewerken]

              

Syntus hanteerde bijna dezelfde kleurstelling op de bussen en treinen. Een gele voorkant overlopend in een schuine lijn (treinen halve cirkel) op de zijkanten. De rest van zijkanten is wit. Bussen hebben een blauwe bumper en een geel-blauwe streep op het achterste deel. Gele vlakken bij het koppelstuk v/d coupés bij de treinen.

Deze huisstijl verdween op 8 december 2013 grotendeels van het materieel toen de concessie Regio Twente inging. Sindsdien dragen de meeste treinen en bussen van Syntus de regionale huisstijlen van Twente, Overijssel, Utrecht en de Veluwe. De huisstijl bestaat echter nog wel, maar wordt alleen nog gebruikt op de logo's van Syntus bij hun vestigingen en op hun website.

TCR (2002-heden)[bewerken]

Vancom (1995-1998)[bewerken]

Veolia Transport (2006-2016)[bewerken]

VEONN (1996-1998)[bewerken]

VSL (1978-1994)[bewerken]

Zuidooster (1949-1994)[bewerken]

Zuid-West-Nederland (1978-1994)[bewerken]

Gezamenlijke huisstijlen[bewerken]

Buurtbus (1977-circa 1999)[bewerken]

De oude buurtbussen reden in gele kleuren.

Interliner (1994-2006)[bewerken]

Alle bussen van de Interliner waren blauwgroen. Deze huisstijl verdween langzaam aan het straatbeeld. Vele Interliner-verbindingen gingen na het jaar 2000 verder onder een andere naam. Connexxion ging vanaf 2002 een andere huisstijl hanteren. De huisstijl werd op het laatst alleen nog gebruikt door de BBA. Eind 2006 kwam de huisstijl te vervallen na de komst van de Brabantliner.

Grijze Interliner Connexxion (2002-2012)[bewerken]

Deze huisstijl van de Interliner was vanaf 2002 tot eind 2012 de standaard huisstijl van alle Connexxion Interliners. Tegenwoordig is het een regionale huisstijl, die alleen nog wordt gebruikt op de bussen van lijn 395 Zierikzee Busstation - Rotterdam Zuidplein (concessie Noord-Zeeland).

Qliner Arriva (2003-2014)[bewerken]

De oorspronkelijke huisstijl van de Qliner ontstond in 2003, toen Arriva besloot om haar snelbusdiensten om te dopen in Qliner. De basis is een tint van aquamarijn met donkerblauwe schotplaten. Aan de zijkant van de bus loopt in de vorm van een kwart maan een witte lijn van boven naar beneden op de bus. Deze huisstijl lijkt op de standaardhuisstijl van Arriva. Om die reden werd er in 2005 een nieuwe algemenere huisstijl ontwikkeld, omdat Connexxion nu ook een Qliner lijn ging exploiteren.

Ook nieuwe Qliner bussen van Arriva gingen deze nieuwe huisstijl hanteren. Op de Qliner lijnen 387 (Gorinchem via Vianen naar Utrecht) en 388 ( Dordrecht - Utrecht) reden echter nog tot mei 2014 Mercedes-Benz Integro bussen in deze kleurstelling.

Qliner (2005-heden)[bewerken]

De nieuwe huisstijl van de Qliner werd geïntroduceerd in 2005, toen Connexxion de lijndienst tussen Groningen en Lelystad onder de naam Qliner ging exploiteren. Tegenwoordig rijden bijna alle Qliner bussen in deze huisstijl, met uitzondering van enkele Arriva Qliner lijnen in Zuid-Holland.

R-net (2012-heden)[bewerken]

Alle hoogwaardige buslijnen, treinverbindingen, (snel)tramlijnen, metrolijnen en haltes in de randstad die onder dit netwerk vallen. Deze huisstijl is te vergelijken met de huisstijl van de Zuidtangent en is de voortzetting van de Regionet voor de omgeving van Amsterdam. Het bus- en trammaterieel draagt een rode basis, met donkergrijze schortplaten. In het donkergrijze deel staan grijze lijnen en lichtgrijze stippen die gebaseerd is op de netwerkkaart. Het metrommaterieel heeft een donkergrijze basis, met rode deuren. Ook hier staan, in het donkergrijze deel, grijze lijnen en lichtgrijze stippen die gebaseerd is op de netwerkkaart.[3] Op al het materieel staat alleen op de zijkant aangegeven wie de vervoerder is, door middel van de zin "Reizen met de zekerheid van R-Net door vervoerder" en op de voorste deur.

Concessie- of gebiedsgebonden huisstijlen[bewerken]

De regionale huisstijlen kunnen verschillend zijn per concessie(s), concept(en), gebied(en) en traject(en).

Friesland[bewerken]

De bussen in Zuidoost-Friesland rijden in de huisstijl van Qbuzz. De bussen op de waddeneilanden Vlieland en Terschelling rijden in de huisstijl van Arriva. Op Ameland rijden de bussen in de huisstijl van de provincie Friesland, hoewel dit geen eis was de provincie.

Frysker (2007-2012)[bewerken]

De huisstijl Frysker was een variant op de standaard huisstijl van Connexxion. Op de zijkanten stond een afbeelding met de contouren van een Fries landschap met huisjes en molentjes op beide zijkanten van de bus en de letters "Frysker". Connexxion voerde deze huisstijl in het voorjaar van 2007 in na de overname van de concessie Noord- en Zuidwest Friesland eind 2006. De huisstijl was alleen te zien op de VDL Procity-bussen in de regio en in de beginperiode ook op enkele Berkhof Ambassadors. De huisstijl verdween eind 2012, toen Arriva de concessie Noord- en Zuidwest Friesland overnam.

Frysk Ferfier (2013-heden)[bewerken]

De huisstijl Frysk Ferfier (Fries voor Fries Vervoer) wordt sinds 9 december 2012 (oftewel dienstregelingsjaar 2013) gebruikt op de stads- en streekbussen van Arriva in de concessie Noord- & Zuidwest Friesland en Schiermonnikoog. De bussen hebben een lichtblauwe basis met donkerblauwe halve cirkel op het voorste deel, geschetst door een witte baan. Witte voorkant met donkerblauwe bumpers. Op de zijkanten staat het logo van Frysk Ferfier (letters in kapitalen met een afbeelding in de vorm van Nederland). Boven in de afbeelding staat een pompeblêd.[4]

Ameland (2013-heden)[bewerken]

Zelfde kleuren als de huisstijl van de concessie Noord- & Zuidwest Friesland en Schiermonnikoog. Uitgevoerd door Arriva. Lichtblauwe basis met donkerblauwe halve cirkel op het voorste deel, geschetst door een witte baan. Witte voorkant met donkerblauwe bumpers. In tegenstelling tot de bussen in Noord- en Zuidwest Friesland staan op deze bussen geen pompeblêden en logo's van Frysk Ferfier, maar gewone Arriva-logo's. Op de zijkant staat op de gastank de tekst "Deze bus rijdt op Aardgas".

ZOWAD (2016-heden)[bewerken]

Blauwe huisstijl met op de zijkanten in totaal 250 portretten van bekende en minder bekende Friezen.

Groningen/Drenthe[bewerken]

Sinds 13 december 2009 rijden alle bussen in Groningen en Drenthe in een door het OV-bureau Groningen Drenthe vastgestelde huisstijl. In de jaren ervoor mochten de vervoerders hun eigen huisstijl gebruiken.

Aggloliner (2000-2002)[bewerken]

De huisstijl was vergelijkbaar met de landelijke huisstijl van Arriva. De basis was een tint van aquamarijn, een blauwgroen-achtige kleur. Deze kleur werd gebruikt voor een groot gedeelte van de zijkanten, achterkant en de schotplaten rondom de bus. Een beige-achtige kleur liep vanuit de voorkant in een halve cirkel door op het voorste deel van de zijkanten, geschetst door een witte streep. Het witte logo van Aggloliner bevond zich net achter de halve cirkel. Op de voorkant bevond zich een zwart logo. Een dunne gele lijn liep rondom de bus in het midden van de schotplaten. Het dak was wit. Op de zijkant van de bus stonden twee blauwe cirkels die het logo van Arriva moesten voorstellen. De Aggloliner reed van januari 2000 tot december 2002 op enkele bestaande snelbuslijnen naar Groningen. De huisstijl en naam werden in 2003 vervangen door de Qliner.

GGD P+R Citybus Groningen Stad (2008-2009)[bewerken]

Eerdere huisstijl van de P+R Citybus die door Arriva werd gehanteerd.

Groningen P+R Citybus (2010-2014)[bewerken]

Deze huisstijl werd geïntroduceerd per 13 december 2009 (dienstregeling 2010) toen Qbuzz de concessie van Arriva overnam. Deze huisstijl kwam ter vervallen na de introductie van Q-link in 2014.

Q-link (2014-heden)[bewerken]

Deze huisstijl werd geïntroduceerd per 5 januari 2014. De basiskleur is zwart met een zilvergrijze onderrand. Ook het dak is zilvergrijs. Daarnaast is er nog een kleur zichtbaar op de bus en deze is bedoeld om de lijn makkelijker te herkennen. Er zijn vier Q-link lijnen en elke lijn heeft een eigen bus. De kleuren zijn donkerblauw (lijn 3), lichtblauw (lijn 4), paars (lijn 5), oranje (lijn 15). Op de foto's hieronder zijn de kleuren te zien.

GD stads- en streekvervoer (2010-heden)[bewerken]

Alle bussen voor het stads- en streekvervoer + kleinschalig vervoer exclusief Qliners en Q-link bussen zijn bordeauxrood met grijs. Het rood loopt over in grijs met rode cirkels. Deze huisstijl werd geïntroduceerd per 13 december 2009 (dienstregeling 2010).

Overijssel/Flevoland[bewerken]

Tussen 2010 en het voorjaar van 2014 zijn in deze provincies bijna alle vervoerdersgebonden huisstijlen uit het straatbeeld verdwenen. In Almere rijden de bussen nog in de huisstijl van Connexxion.

Stadsdienst Zwolle (1937-2005)[bewerken]

Tot halverwege 2005 reden alle bussen op de stadsbusdienst van Zwolle rond in een blauwe huisstijl. Oudere bussen hadden grijze schotplaten. Daarna werden met ingang van de toen nieuwe concessie alle bussen vervangen. Deze bussen reden gewoon in de huisstijl van Connexxion. Vanaf 2010 werd er weer een blauwe huisstijl geïntroduceerd voor de stadsbussen (zie Midden-Overijssel).

Hanzeliner (2005-2012)[bewerken]

Alle bussen van Connexxion die op deze lijnen reden

Midden-Overijssel (2010-heden)[bewerken]

Deze kleurstelling werd bedacht voor de Regiotaxi Overijssel, maar ook de stads- en streekbussen in de provincie Overijssel hebben sinds 29 augustus 2010 deze huisstijl. Deze concessie, Midden Overijssel (Salland + Vechtdal incl. stadsdienst Zwolle en Deventer), wordt uitgevoerd door Syntus Overijssel. De bussen hebben een blauwe kleur. Op de zijkanten zijn verschillende reizigersgroepen te zien. Op de achterkant pronken op bussen verschillende gedichten.

IJsselmond (2014-heden)[bewerken]

De bussen in deze concessie dragen een regionale huisstijl die door de provincies Overijssel en Flevoland is vastgesteld. De huisstijl lijkt op die van Midden-Overijssel (uitgevoerd door Syntus Overijssel), de Regiotaxi Overijssel en de Vechtdallijnen (uitgevoerd door Arriva). De basiskleur is blauw. Op de linkerzijde (blinde zijde) staan opschriften van de provincie Overijssel met verschillende reizigersgroepen (hetzelfde als de bussen van Midden-Overijssel) en op de rechterzijde (deurzijde) staan opschriften van de provincie Flevoland met windmolens, een zeearend en het schip de Batavia. Het logo van de vervoersmaatschappij staat alleen op de achterzijde van de bus.

Deze huisstijl is sinds december 2013 te zien op de Volvo 8700 bussen (serie 5729-5748) en sinds mei 2014 ook op de nieuwe Iveco Crossway en VDL Citea bussen van vervoersmaatschappij OV Regio IJsselmond. Ook buurtbus 506 (Mercedes-Benz Sprinter) draagt deze huisstijl.

Vechtdallijnen (2013-2017)[bewerken]

De treinen van Arriva die op deze lijnen rijden hebben een blauwe basis met een witte halfronde cirkel aan de voor- en achterkant van de trein. Deze huisstijl is qua opzet gelijk aan de landelijke huisstijl van Arriva, en qua kleurstelling gelijk aan de huisstijl van de provincie Overijssel.[5]

Regio Twente (2006-2013)[bewerken]

Alle bussen en treinen van Syntus en Connexxion reden in de regio Twente in de huisstijl Twents. De treinen waren rood/wit. Deze huisstijl werd in 2013 gemoderniseerd (zie hieronder).

Regio Twente hybride bussen (2011-2013)[bewerken]

Deze bussen werden ingezet als proef op lijn 2 in Enschede.

Regio Twente (2014-heden)[bewerken]

Alle bussen en treinen van Syntus die in de concessie Regio Twente rijden. Dit is een gemoderniseerde variant op de huisstijl die van 2006 t/m 2013 werd gehanteerd. De bussen hebben een lichtrode basis met witte letters en logo's. De treinen hebben een lichtrode basis met een witte kop, letters en logo's.

Stadsdienst Almere (1998-2003)[bewerken]

Tot eind 2003 reden alle bussen op de stadsbusdienst van Almere rond in een blauwe basis met een witte lijn rondom de bus. Eind 2003 ging een nieuwe concessie in. Er werden geen specifieke eisen aan de huisstijl gesteld, waardoor vervoerder Connexxion haar eigen huisstijl invoerde.

AllGo (2018-heden)[bewerken]

Sinds 2018 verzorgt Keolis het busvervoer in Almere. Hierbij werd een zwarte kleurstelling ingevoerd. Deze heeft blauwe accenten.

Stadsdienst Lelystad (2011-heden)[bewerken]

Alle bussen van Arriva op de Stadsdienst van Lelystad hebben een witte basis op de voorkant van de bus en een kikkergroene basis op de achterkant van de bus. Tussen het groene en witte vlak bevindt zich een donkerblauwe halve cirkel die gescheiden wordt van het witte vlak door een lichtblauwe cirkel. Op beide zijkanten staat geschreven in het wit bij het donkerblauwe en groene deel "Lelystad geeft lucht". Op de achterkant staat dit in het zwart geschreven.

De bussen voor de stadsdienst Lelystad zouden oorspronkelijk worden aanbesteed in de concessie IJsselmond en daarmee de blauwe huisstijl van de provincies Overijssel en Flevoland krijgen. De aanbesteding van IJsselmond mislukte echter en daarom werden de stadslijnen apart aanbesteed. Hierop besloot de gemeente Lelystad een afzonderlijke huisstijl te ontwikkelen.

Blauwnet (2017-heden)[bewerken]

De regionle treindiensten in Overijssel kregen in 2017 één naam: Blauwnet. Daarbij hoort een blauwe kleurstelling met witte koppen.

Gelderland[bewerken]

In Gelderland rijden alleen de Arriva bussen in de Achterhoek en Rivierenland nog in de vervoerdersgebonden huisstijl.

Veluwe (2011-heden)[bewerken]

Alle bussen van Syntus Gelderland, met uitzondering van de bussen op de stadsdienst van Apeldoorn, de Valleilijn en de Veluwelijn hebben een lichtblauwe basis met donkerblauwe schortplaten, witte belettering en een wit persoon op de zijkanten van de bus.

Stadsdienst Apeldoorn (2004-2010)[bewerken]

Alle bussen van Veolia Transport (eerder BBA) die op de stadsdienst reden waren paars met een geel vlak aan de zijkanten en een gele en witte lijn rondom de bus. Deze huisstijl verviel nadat Syntus het roer in de Veluwe overnam.

Stadsdienst Apeldoorn (2011-heden)[bewerken]

Alle bussen van Syntus Gelderland die op de stadsdienst van Apeldoorn rijden hebben een lichtgroene basis met donkergroene schortplaten, witte belettering en een wit persoon op de zijkanten van de bus.

Valleilijn (2006-heden)[bewerken]

Veluwelijn (2011-heden)[bewerken]

Alle bussen van Syntus Gelderland die op dit traject rijden.

Breng (2010-heden)[bewerken]

Breng is de merknaam die wordt gehanteerd in de concessie van Stadsregio Arnhem Nijmegen. Het logo bestaat uit de kleuren blauw, wit en roze. Het logo laat de verbintenis zien tussen de beide plaatsen. Van 2010 tot 2012 werden de busdiensten gereden door Novio. Sinds dienstregelingsjaar 2013 worden ze gereden door Hermes.

Noord-Holland[bewerken]

In Noord-Holland rijden bijna alle bussen nog in een vervoerdersgebonden huisstijl (Connexxion, EBS en GVB). Enige uitzondering zijn de R-net en Schiphol Sternet bussen.

Opstapper (2001-2007)[bewerken]

Alle bussen van GVB die op dit traject reden hadden een witte basis met een rood-zwarte lijn boven de ramen. De opvolger hiervan werd Stop/Go en de busjes kregen een nieuwe huisstijl.

Stop/Go (2008-2011)[bewerken]

Alle bussen van GVB die op dit traject reden. Door bezuinigingen is deze dienst opgeheven.

Zuidtangent (2002-2011)[bewerken]

Alle bussen van Connexxion die op dit traject reden. De naam en huisstijl is vervangen door R-net (Randstadnet).

Regionet (2007-2011)[bewerken]

Alle hoogwaardige bussen en haltes in deze regio, die onder dit netwerk vielen. Deze huisstijl is te vergelijken met de huisstijl van de Zuidtangent en is de voorganger van de R-net. Deze huisstijl is in de regio Amsterdam vervangen door R-net, in de HAL-regio (Heerhugowaard - Alkmaar - Langedijk) zijn door een materieelwijziging alle bussen met deze huisstijl uit de regio vertrokken

Schiphol Sternet (2000-2017)[bewerken]

Alle bussen van Connexxion (tot dec. 2011 ook GVB) die in dit gebied op de lijnen van Schiphol Sternet reden.

Schipholnet (2018-heden)[bewerken]

De bussen van Connexxion die op het Schipholnet rijden.

Zuid-Holland[bewerken]

In Zuid-Holland hebben de streekbussen in het DAV-gebied nog een vervoerdersgebonden huisstijl. Ook de HTM rijdt nog in een vervoerdersgebonden huisstijl.

Hybride bussen Gouda en Leiden stad (2010-2012)[bewerken]

Deze huisstijl werd alleen gehanteerd voor de hybride bussen serie 4832 - 4852 van Connexxion op de stadsdiensten van Leiden en Gouda. De bussen hadden een donkerblauwe basis met witte schotplaten en een bleekgroene band rondom de bus. Daarnaast zijn de bus voorzien van deConnexxion logo in de kleuren van Connexxion op de voor- en zijkanten, de logo van de stad op de voorkant en een soort van batterij dat staat voor de hybride technologie op de zijkanten van de bus. De bussen zijn in december 2012 overgegaan naar Arriva, waarna zij de Arriva Zuid-Holland Noord huisstijl aangemeten kregen.

RandstadRail (2006-heden)[bewerken]

Alle RegioCitadis trams van HTM en alle metro's van RET op Metrolijn E.

Metropoolregio Rotterdam-Den Haag (2006-heden)[bewerken]

RET bus en tram, Connexxion Voorne-Putten en Rozenburg, EBS Haaglanden Streek (vanaf 2019).

De metro's, tram en bussen in de metropoolregio Rotterdam/Den Haag kregen langzamerhand deze huisstijl. Op het materieel mogen wel vervoerdersgebonden kenmerken zichtbaar zijn. RET voert bijvoorbeeld op het achterste deel van de bussen een strook met eigen rood en groene huisstijlkleuren.

Citybus Dordrecht (2007-heden)[bewerken]

Alle Arriva bussen van het type Heuliez GX 127 die dienstdoen op de Citybuslijn 10 in Dordrecht hebben een witte basis met een blauwe achterkant. Tussen het witte deel en blauwe deel loopt een rode band in de vorm van een cirkel vanaf de voorkant van de bus tot ongeveer halverwege. Het blauwe en rode deel wordt gescheiden door een dunne witte streep. Op de zijkant van de bus, tegen de achterkant aan staat in het wit de tekst Dordt en tegen de voorkant staat in het rood de tekst City en in het wit in een rode cirkel BUS. Deze bussen zijn ook te vinden op lijn 2 omdat lijn 10 vaak gekoppeld is aan deze lijn.[6][7]

Stadsdienst Dordrecht hybride bussen (2011-heden)[bewerken]

Aquamarijn met een turquoise gekleurde halve cirkel op het voorste deel, gescheiden door een beige schuine streep van het groene achterste gedeelte. In het groene deel een "Hybride"-logo. Een soortgelijke huisstijl werd later voor Zuid-Holland Noord ontwikkeld.

Zuid-Holland Noord (2013-heden)[bewerken]

Aquamarijn met een turquoise gekleurde halve cirkel op het voorste deel, gescheiden door een witte schuine streep van het groene achterste gedeelte. Op de bussen in concessie Zuid-Holland Noord staat op de zijkant achter een ronde cirkel, waarin een blauwe tulp en een molen verwerkt zijn.

Deze huisstijl lijkt op die van de hybride bussen in Dordrecht. De hybride bussen in Dordrecht en Leiden hebben geen logo op de achterkant van de bus, maar hebben een logo met de tekst "Hybride" achter op de zijkant van de bus.

Utrecht[bewerken]

Voor U (2009-2013)[bewerken]

Alle bussen van Connexxion in het BRU gebied (Regio- & spitsvervoer Utrecht) waren kanariegeel met een grijs en bruin vlak op het achterste deel. Een groot deel van de trams in het BRU-gebied waren kanariegeel met een grijs vlak op het middengedeelte.

U-OV (2014-heden)[bewerken]

Alle bussen en trams van Qbuzz rijden in het BRU-gebied in een geel/grijsbruine huisstijl met oranje opschriften. Deze huisstijl werd geïntroduceerd op 8 december 2013 en is op de logo's na vrijwel identiek aan de vorige huisstijl. De naam van de vervoersmaatschappij staat alleen nog in het klein op de achterkant. Het vervoer wordt uitgevoerd onder de merknaam U-OV.

Syntus Utrecht (2017-heden)[bewerken]

Zeeland[bewerken]

In Noord-Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen hebben de Connexxion bussen tot juli 2015 nog in de eigen huisstijl gereden.

Midden-Zeeland (2009-2015)[bewerken]

Alle bussen van Connexxion die in deze concessie rijden zijn zuiverwit met donkergroene Connexxion logo's.

DoorZeeland (2015-heden)[bewerken]

Zuiverwit met Zeeuwse landschapskenmerken. Deze huisstijl werd geleidelijk aan in 2015 ingevoerd op alle Connexxion bussen in Zeeland.

Grijze Interliner lijn 395 (2002-2015)[bewerken]

Deze huisstijl van de Interliner werd tot medio 2015 door Connexxion gebruikt op lijn 395 Zierikzee Busstation - Rotterdam Zuidplein (concessie Zeeland). De huisstijl was tussen 2002 en 2012 de standaardhuisstijl van alle Connexxion Interliners.

Noord-Brabant[bewerken]

In Noord-Brabant rijden de Hermes bussen die in opdracht van Samenwerkingsverband Regio Eindhoven nog in de vervoerdersgebonden huisstijl.

Sneltreinbus (1986-1994)[bewerken]

Alle bussen van de BBA die op dit traject reden hadden een gele basis met blauwe diagonale vlakken achteraan op de zijkant van de bus. Deze huisstijl verdween na de introductie van de Interliner.

Stadsdienst Breda (-2006)[bewerken]

Stadsbus van Breda van de BBA. Deze huisstijl bleef van toepassing totdat Veolia Transport alle nieuwe Volvo 7700-bussen in Brabantse huisstijl in 2006 in dienst kon nemen. Alleen de Van Hool A330-bussen werden voorzien van deze huisstijl en de bussen hadden een blauw/paarse basis met een roze en witte lijn onder de ramen. Ook waren de bussen voorzien van het logo van de stad Breda in het roze en stond op elke bus in witte letter "Stadsbus Breda" op de voor-

Citybus Brabant (??-2006)[bewerken]

In enkele steden in Brabant reden bussen in speciale Citybus-kleuren. Deze BBA-bussen hadden een witte basis met gele vlak onder de ramen voor de voorste helft van de bus en een blauwe vlak voor de achterste helft van de bus. Sommige bussen hadden geen witte basis, maar waren geheel geel en blauw of hadden in plaats van een gele bumper, een blauwe of paarse bumper.

T-Bus Tilburg (-2006)[bewerken]

Stadsbus van Tilburg van de BBA. Deze huisstijl bleef van toepassing totdat Veolia Transport alle nieuwe Volvo 7700-bussen in Brabantse huisstijl in 2006 in dienst kon nemen. De bussen hadden een blauwe basis met een witte T, groene Bus-letters en een schuine T in een blauwe lijn en een groene lijn, waarvan de groene lijn uitliep in een gestreepte lijn van meerdere kleuren tot de achterkant van de bus. De gestreepte lijn had van voor naar achteren, de kleuren: groen, geel, geeloranje, oranje, rood.

Provinciebussen (2007-heden)[bewerken]

Alle bussen van Arriva en van Veolia behorende tot de concessies Meierij, Midden-, Oost- en West- Brabant hebben een verkeersrode voorkant. Dit rode vlak loopt aan de zijkanten door in een schuine lijn van 45 graden vanaf het midden van het voorste wiel naar de bovenkant van de bus. Het rest van de bus is aan de onderkant lichtgrijs en aan de bovenkant rijnwit. De scheidingslijn tussen lichtgrijze vlak en witte vlak is de bovenkant van de ramen. De vlakken lopen door t/m de rode vlak. Eventueel diefzwart voor raamonsluiting en platinagrijze schortplaten (alleen de Volansbussen, enkele gelede bussen en de nieuwe Brabantliner bussen). Het grijs in diamant is platinagrijs.[8] Enkele bussen van BBA en Hermes reden voor de aanbesteding in 2005 al rond in deze kleurstelling bij wijze van proef.

Brabantliner (2007-2009)[bewerken]

De Brabantliners hadden aanvankelijk de volgende huisstijl:

Een verkeersrode voorkant. Dit rode vlak liep aan de zijkanten door in een schuine lijn van 45 graden vanaf het midden van het voorste wiel naar de bovenkant van de bus. De zijkanten van de bussen waren donkerpaars met op het voorste deel een wit vlak (halve cirkel) met daarin een paars logo van de Brabantliner. In 2009 werden de Berkhof Ambassador bussen alweer vervangen door nieuwe Volvo 8700, omdat de Ambassadors ongeschikt bleken voor de Brabantliner. Meteen kreeg de Brabantliner een nieuwe huisstijl.

Brabantliner (2009-heden)[bewerken]

De huidige huisstijl van de Brabantliner dateert van 2009. Alle bussen op deze lijnen hebben een verkeersrode voorkant. Dit rode vlak loopt aan de zijkanten door in een schuine lijn van 45 graden vanaf het midden van het voorste wiel naar de bovenkant van de bus. Op de voorkant van de bus loopt een witte baan onder een van 45 graden vanaf het midden van de voorkant naar rechts toe. Tussen het rode en grijze vlak loopt een witte band onder een hoek van 45 graden naar achteren toe. De rest van de bus is lichtgrijs, afgewisseld met dunne witte strepen. De schotplaten van de bus zijn donkergrijs.

Airport Shuttle Eindhoven (2013-heden)[bewerken]

De bussen op lijn 400 van Centraal Station Eindhoven naar Eindhoven Airport, de zogenoemde Airport Shuttle, dragen een blauwe basis met witte figuren op de zijkant. De blauwe kleuren lopen in een diamantvorm over de hele bus heen en over elkaar.

Phileas (2004-heden)[bewerken]

Concessie SRE. De Phileas wordt standaard geleverd in de betreffende kleur en past bij het grijs van de nieuwe huisstijl van vervoerder Hermes.

Limburg[bewerken]

Arriva Limburg (2017-heden)[bewerken]

De bussen en treinen van Arriva in Limburg hebben een donkerblauwe basis en witte kop. er staat een rode leeuw aan de zijkanten van de kop.

Internationale verbindingen[bewerken]

In Nederland rijdt ook internationaal openbaar vervoer met bijbehorende huisstijl. De meeste internationale treinen die in Nederland rijden zijn onderdeel van de NS (NS Hispeed) en/of NMBS, maar rijden onder een andere bedrijfsnaam. De vervoerder Publicexpress is een busmaatschappij die rijdt tussen Bremen (Duitsland) en Groningen (Nederland). Hieronder is een overzicht van de huisstijlen van dit internationale openbaar vervoer:

Beneluxtrein (1986-2012)[bewerken]

Bordeauxrood-gele locomotief in de kleuren van NS en NMBS. Bakken hebben meestal de kleuren van NS Hispeed, enkele stuurstandrijtuigen hebben nog de oude rood-gele huisstijl.

Fyra (2009-2013)[bewerken]

Voor de Fyra werd de huisstijl van NS Hispeed gebruikt. Witte snoet loopt aan de zijkanten in een schuine lijn over in rood naar heidepaars naar lichtroze.

ICE (1985-heden)[bewerken]

Wit als hoofdbasis met een rode lijn rondom de trein.

Publicexpress (2004-heden)[bewerken]

Thalys (1996-heden)[bewerken]

Het logo van de Thalys werd in 1995 ontworpen door Jelle van der Toorn Vrijthoff van Total Design. De kleuren zijn donkerrood en zwart. De andere huisstijlkleur is zilvergrijs.

Zie ook[bewerken]