Station Purmerend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Purmerend   
Station Purmerend
Afkorting Pmr
Opening 20 mei 1884
Perrons 2
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn Zaandam - Enkhuizen
Streekbus(sen) 110
Buurtbus(sen) 416
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder EBS
Reizigers 1.671 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Purmerend
Coördinaten 52° 30′ 12″ NB, 4° 57′ 15″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Purmerend (Randstad)
Station Purmerend
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Station Purmerend in 1885 tijdens de ontvangst van Sinterklaas

Station Purmerend is een station bij het centrum van de Noord-Hollandse stad Purmerend. Het station opende tegelijk met de opening van de spoorlijn ZaandamHoorn, in 1884.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het eerste stationsgebouw, gebouwd in 1883, is gesloopt in 1957. Oude en moeilijk te onderhouden gebouwen werden vervangen door meer zakelijke en kleinere, vaak eenlaagse gebouwen. Zo ook in Purmerend. Het gebouw stak simpel in elkaar, de belangrijkste drie afdelingen, plaatskaartenkantoor, wachtruimte en de bagageafdeling waren met elkaar verbonden, zakelijkheid ging voor.

Ongeval in 1905[bewerken | brontekst bewerken]

Op 5 september 1905 ontspoorde de trein uit Amsterdam die om 10.59 uur moest aankomen op een wissel 500 meter voor het station. Hierbij kwam één passagier om het leven. De machinist, twee conducteurs en één passagier raakten gewond.[2]

Huidig stationsgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het huidige station is ontworpen door architect K.F.G. Spruit. Dit was exceptioneel, de Spoorwegen vroegen zelden een architect van 'buitenaf'. Deze architect ontwierp een standaardstation dat in de jaren zestig en zeventig bij een tiental stations is toegepast, en bleek van grote invloed op Ir. Cees Douma.

Het in 1958 gebouwde station heeft tot 1 februari 2008 een kleine functie als loket gehad, de laatste jaren echter enkel op doordeweekse dagen van zeven tot elf uur in de ochtend. Daarna is in het gebouw een Chinees restaurant gevestigd.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

De stad Purmerend heeft in de dienstregeling 2024 vanaf Purmerend verbindingen met Zaandam, Amsterdam Sloterdijk en Schiphol enerzijds en met Hoorn anderzijds. Van december 2008 tot en met 8 januari 2023 was het niet mogelijk om rechtstreeks naar Amsterdam Centraal te reizen, daarvoor kon men overstappen in Zaandam. Een rechtstreekse verbinding van/naar Amsterdam Centraal keerde per 9 januari 2023 weer terug, echter alleen van maandag tot en met donderdag tijdens de spitsuren.

De volgende treinseries stoppen op station Purmerend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalLeiden Centraal – )HoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoorn(Hoorn Kersenboogerd) 's Avonds na 20:00 uur, op vrijdag de hele dag en in het weekend wordt er alleen gereden tussen Hoofddorp en Hoorn.
4500 Intercity (NS) Amsterdam CentraalPurmerendHoornEnkhuizen Stopt niet in Zaandam. Rijdt alleen in de spitsrichting, rijdt niet op vrijdag.

Bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het Beatrixplein voor het station vertrekken een streekbus en een buurtbus van EBS in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam. Purmerend valt onder het concessiegebied Zaanstreek-Waterland. De volgende buslijnen doen station Purmerend per 10 december 2023 aan:

Lijn Route
110 Purmerend Tramplein - station Purmerend - Edam Busstation - Volendam - Katwoude - Monnickendam - Broek in Waterland - Schouw - Amsterdam Noord
416 Purmerend Dijklander Ziekenhuis - Zuidoostbeemster - Beemster - Middenbeemster - Westbeemster - De Rijp

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 2.378
2020 1.213
2021 1.278
2022 1.671

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Purmerend van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.