Naar inhoud springen

Wikipedia:Café Exact

Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:CE)
Laatste reactie: 2 dagen geleden door Bdijkstra in het onderwerp Draagfunctie (?)


Een nieuw onderwerp toevoegen

Welkom in Café Exact

Overlegruimte voor discussies op het gebied van de exacte wetenschappen

Vragen en discussies over aardwetenschappen, natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde, technische wetenschappen, wiskunde en aanverwante vakgebieden zijn hier welkom. Voor biologie en informatica kunt u terecht in twee zustercafé's: biologiecafé resp. ICT-café.
Zie het archief voor ouder overleg.

Draagfunctie (?)[bewerken | brontekst bewerken]

Ik heb mijn artikel over de reuleaux-driehoek bijgewerkt en kom bij Wolfram de support function tegen, met een formule. Een aantal vragen:

  1. Kan ik dat als draagfunctie vertalen? Zoeken op "draagfunctie" wiskunde en op "draagfunctie" "support function" suggereert van niet. Toch doen? Onvertaald laten? Is dragerfunctie een vertaling? Voorlopig heb ik het onvertaald gelaten met een link naar Drager (wiskunde).
  2. Is het mogelijk om in twintig woorden een indruk te geven van wat een support function is of doet? Is er een verband of verwantschap met de cycloïde?
  3. Ik heb die formule weergegeven als h(t) = 0,5+(0,5/(a2-1))sin(at) met a oneven en minstens drie. Dat lijkt mij goed, maar het is lastig om iets over te schrijven wat je niet begrijpt. Kan iemand verifiëren dat het overeenkomt met de bron?
    1. De t in de formule zal wel staan voor tijd, maar wat is die h?
    2. Hebben we wiki-hulpmiddelen om zo'n formule om te zetten in een animatie, en zou dat een goede aanvulling zijn? Het artikel heeft al animaties, is een daarvan in verband te brengen met de formule?

Andere opmerkingen en tips zijn natuurlijk ook welkom.  →bertux 7 jul 2024 15:25 (CEST)Reageren

1 en 2 weet ik niet, maar bij 3 klopt de formule. 3.1: t is de hoek in het assenstelsel en h is de afstand tot het nulpunt ervan. 3.2: ik denk niet dat zo'n hulpmiddel bestaat. –bdijkstra (overleg) 8 jul 2024 15:32 (CEST)Reageren