Wikipedia:Sjablonen van de hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's

Deze pagina toont een overzicht van de sjablonen die gebruikt worden voor de lay-out en inhoud van de hoofdpagina. Let op: controleer altijd het effect van wijzigingen in deze sjablonen op de hoofdpagina! De verschillende onderdelen van de hoofdpagina hebben ieder als doel om via die ingang bezoekers naar de diverse artikelen te leiden.

   Titel en ondertitel
   Portalenbalk
   Informatie over Wikipedia
   Hoofdsecties
Uitgelicht (28 april, 29 april)
Etalage
Wist je dat ... (28 april, 29 april)
Actueel
Recent overleden
In het nieuws
Dag uit de geschiedenis (28 april, 29 april)
   Afbeelding van de dag
   Zusterprojecten
   Contact en statistieken

Variabele onderdelen van de hoofdpagina[bewerken | brontekst bewerken]

Vandaag[bewerken | brontekst bewerken]

Pagina Huidige tekst
Uitgelicht 28 april Gabrielle 'Coco' Chanel in een marinière

Marinière

Een marinière is een gebreid kledingstuk voor het bovenlichaam met horizontale, wit-blauwe strepen en driekwartsmouwen. Het kledingstuk, traditioneel vervaardigd uit jersey van katoen of wol, stamt uit de Franse marine van de 19e eeuw en wordt nog altijd gedragen door sommige matrozen. In de 20e eeuw is de marinière opgedoken in zowel de haute couture als de alledaagse klederdracht, waardoor ze verschillende connotaties verwierf.

De marinière werd in 1858 ingevoerd in het Franse matrozenuniform. In de late 19e eeuw dienden de 'Bretonse strepen' van de matrozentrui als inspiratie voor de eerste badmode. Modeontwerpster Coco Chanel liet er zich in het eerste kwart van de 20e eeuw door inspireren om stijlvolle vrijetijdskleding voor vrouwen te maken. Een nieuwe omwenteling vond plaats in de jaren na de Tweede Wereldoorlog, toen de marinière via avant-gardistische kunstenaars en existentialistische filosofen een populaire kledingkeuze werd voor wie er rebels en authentiek wilde uitzien. (Lees verder)

Geschiedenis 28 april Muiterij op de Bounty

Benito Mussolini

  • 1945 – De Italiaanse dictator Mussolini en zijn maîtresse worden door het Italiaanse verzet doodgeschoten als ze proberen het land te ontvluchten.

Kon-Tiki

Hoofdpagina - wist je dat 28 april Advertentie voor The Outcasts of Poker Flat
In het nieuws

Britse "Rwanda-wet" aangenomen

  • 23 april – Het Britse parlement stemt na jaren van discussie alsnog in met een omstreden wet, waarmee illegale asielzoekers rechtstreeks naar Rwanda kunnen worden uitgezet.

Zware brand in Beursgebouw van Kopenhagen

Conflict Iran-Israël

Recent overleden
27 apr Boudewijn de Geer (68), Nederlands voetballer
24 apr Mike Pinder (82), Brits toetsenist en zanger
23 apr Henk Jongerius (82), Nederlands prior en tekstschrijver
21 apr Jean-Marie Aerts (72), Belgisch muzikant
20 apr Andrew Davis (80), Brits dirigent
Actueel Afbeelding

Oorlog tussen Hamas en Israël

De Oorlog tussen Hamas en Israël is een gewelddadige escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict dat aanving op 7 oktober 2023 met een verrassingsaanval van Hamas op Israël. (Lees verder)

Afbeelding

Europese Parlementsverkiezingen

In juni 2024 vinden er parlementsverkiezingen plaats in de Europese Unie. Het is de 10e keer dat het Europees Parlement rechtstreeks wordt gekozen en de eerste verkiezing sinds de brexit. (Lees verder)

Afbeelding

Russische invasie van Oekraïne sinds 2022

De Russische invasie van Oekraïne is een aanvalsoorlog die begon op 24 februari 2022, toen Rusland buurland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel in een grote escalatie van de Russisch-Oekraïense Oorlog die sinds 2014 gaande is. (Lees verder)

Morgen[bewerken | brontekst bewerken]

Pagina Huidige tekst
Uitgelicht 29 april Roodkopgier

Roodkopgier

De roodkopgier of kalkoengier (Cathartes aura) is de meest wijdverspreide vogel uit de familie gieren van de Nieuwe Wereld (Cathartidae). Zijn verspreidingsgebied loopt van het zuiden van Canada tot aan Vuurland, het zuidelijkste punt van Zuid-Amerika. Een groot deel van zijn leefgebied overlapt dat van de nauw verwante kleine en grote geelkopgier en van de zwarte gier.

De habitat van de roodkopgier bestaat uit een verscheidenheid aan open en halfopen terreinen. Een groot dagdeel foerageert hij, waarbij hij gebruik maakt van thermiek. De roodkopgier is een aaseter die zich vrijwel alleen met kadavers voedt. Deze vindt hij niet alleen op het zicht, zoals alle gieren doen, maar ook op de geur. De roodkopgier is in staat om op grote afstand de gassen te onderscheiden die bij de ontbinding vrijkomen. (Lees verder)

Geschiedenis 29 april Toots Thielemans

Dachau

Alfred Hitchcock

Hoofdpagina - wist je dat 29 april Nova Zembla-effect