Stadsreus (folklore)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Verspreiding van stadsreuzen in Europa
Monsieur et Madame Goliath, dansend reuzenpaar
De Reuzen van Ronse - M.A.X. de Zot van Ronse, Ephrem de Beiaardier, Staf de Wever, Manse de spinster, Angeleki de Naaister
Goliath van Dendermonde in Steenvoorde
Reuzenpaar uit Doornik, wachtend op de stoet
graaf Boudewijn IV van Henegouwen, gedoopt in 2004
Samson, Ath. 17de eeuwse reus in Napoleontisch uniform
Maarschalk Vauban
Binnenkant van een reus
Ferdinand en Isabella uit Igualada
Gayant en Marie Cagenon uit Dowaai, met vooraan de reuzengilde
Sinterklaas en Zwarte Piet
De reus Antigoon, Das festliche Jahr in Sitten, Gebräuchen und Festen der germanischen Völker, 1863
Bavo en Nele
Catalaanse Reuzen uit Barcelona
Reuze-Papa uit Kassel, 6,25 m; 83 kg
Valentin, de tuinman uit Saulzoir
Marie Cagenon, de wederhelft van Gayant
De Reuskens van Borgerhout
Miele uit Zottegem

Een stadsreus is een grote versierde pop die een personage, dier of fabelwezen uitbeeldt. Ze worden gedragen in stoeten en processies. Dit is een zeer oude traditie.

In Europa zijn er duizenden reuzen, het merendeel in Spanje en België. In het volksleven worden dankbaar lokaal bekende figuren, fabelwezens of dieren uitgebeeld om te gebruiken als verheerlijking. Vaak worden er bijeenkomsten georganiseerd van reuzen, die vele kijklustige folkloreliefhebbers lokken. Volgens sommigen moet een reus aan bepaalde voorwaarden voordoen, zo zijn de traditionele vorm, de grootte en het gebruik criteria die zich onderscheiden van een ordinaire pop.

Figuren op stelten of grote poppen opgehangen aan touwen worden niet gerekend tot de reuzen. Deze recente ontwikkelingen zijn vaak commercieel geïnspireerd en beantwoorden niet aan de criteria van een plaatselijke folklore of oude traditie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Reuzen bestaan al sinds eeuwen, en hun aantal stijgt nog steeds. De oorspronkelijke reuzen verbeelden religieuze figuren en stapten mee in processies, waar ze een dramatische functie hadden. Een bekend figuur is Goliath, de reus die werd geveld door David. Ook de heilige Christoffel zag men weleens opduiken. Door de eeuwen heen veranderde dit gebruik; de katholieke kerk verloor haar greep op deze processies en de reuzen werden meer gebruikt als profaan symbool, sommige reuzen werden verbonden aan een gilde en/of beeldden een lokale legende uit.
Al in de 13e eeuw zou de Spaanse stad Pamplona drie stadsreuzen hebben gehad: Pero Suciales, Mari Suciales en Jucef Lacurari.[1] Ook de Portugese stad Alenquer zou rond die tijd al stadsreuzen hebben gehad. In 1398 verscheen de eerste stadsreus in Antwerpen, in 1424 te Barcelona, in 1447 te Bergen op Zoom, in 1461 te Leicester en in 1462 te Aat (Le Cheval Bayard in de Ducasse van Aat).
Tijdens de Franse Revolutie werden veel reuzen vernietigd. Tijdens de Franse bezetting verdwenen ook de ambachten en gilden die voorheen een belangrijke rol speelden bij de zorg voor reuzen en ommegangen. Later keerden ze weer, maar ditmaal met een andere rol en betekenis. Vanaf dan beelden reuzen meer een verhalen en figuren uit de buurt of streek uit. De reuzen worden voornamelijk lokale symbolen die vaak een buurt of een vereniging vertegenwoordigen (bv. reus Djon van de Snorrenclub Antwerpen. Op sommige plaatsen zijn de reuzen onderling verwant: hetzij in thema, hetzij in (fictieve) familieverbanden.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Vlaanderen kent meer dan 1700 stadsreuzen.[2] Meerdere steden hebben hun reuzen die de stad vertegenwoordigen. In november 2005 heeft UNESCO de reuzenoptochten van Brussel, Mechelen, Dendermonde, Aat en Bergen (zie ook Ducasse van Bergen) erkend als Immaterieel cultureel erfgoed.

Nederland kende tijdens het folklorejaar 2005 zeventien stadsreuzen.[bron?] Nederland heeft veel minder een traditie op dit gebied van folklore; de meeste reuzen zijn nog zeer jong. Gemeenten met eigen reuzen zijn onder meer Bergen op Zoom, Reuzengilde Gigantius uit Maastricht, Venlo, Losser, Roermond, Oisterwijk (drie reuzen) en Boxtel. De gemeente Tilburg heeft sinds 2006 ook drie stadsreuzen. Ook Rotterdam is voor iedere deelgemeente karakteristieke reuzen aan het ontwikkelen.

Sinds 4 augustus 2010 staat ook stadsreus 'Jantje van Sluis' officieel geregistreerd in het bevolkingsregister van de gemeente Sluis.

Het leven van de reus[bewerken | brontekst bewerken]

Een reus is niet zomaar een pop: hij of zij representeert een erfgoedgemeenschap.

Een reus wordt dan ook vaak als echte inwoner van de stad of gemeente beschouwd. Reuzen worden niet gemaakt maar geboren, ze krijgen een doopakte of een plaats in het bevolkingsregister. Vervolgens worden ze feestelijk gedoopt en krijgen een peter en een meter. Reuzen kunnen ook onderscheidingen krijgen, zo draagt Ferdinand (zie foto) verscheidene eremedailles en draagt Sinterklaas een gulden medaille aan zijn koorkap. Andere reuzen krijgen dan een grootlint met de kleuren van het wapenschild van de stad. Later kunnen ze trouwen met een andere reus en kinderen krijgen zodat een reuzenfamilie ontstaat. Deze gebeurtenissen gaan gepaard met een groot volksfeest. Soms sterft of verdwijnt een reus: door verval, door een tekort aan reuzenvrijwilligers of publieksbelangstelling. Sommige steden (zoals Mechelen en Antwerpen) zijn al eeuwenlang in het bezit van stadsreuzen en hun lot is vaak aan elkaar verbonden, vaak krijgen ze ook de functie als vertegenwoordiger van de stad mee, een soort mascotte.

Constructie[bewerken | brontekst bewerken]

Een reus wordt rondgedragen of voortgeduwd door een erfgoedgemeenschap die zich inzet om de reuzen te promoten en te onderhouden. Er bestaan diverse constructies van reuzenlichamen. Het meest geliefde bij heel wat reuzenverenigingen is een lichaam dat is gevlochten uit wilg. Dit materiaal is licht zodat de drager het beter kan dragen of de begeleider de reus vlotter kan voortbewegen. Vandaag de dag bestaan er echter talrijke variaties die afhangen van de technische en financiële mogelijkheden van de erfgoedgemeenschap. Zo bestaan er reuzen met betonijzer, polyester, hout, papier-maché, enz. Het hoofd kan uit hout zijn, papier-maché, piepschuim, polyester, enz. Vervolgens krijgen ze een kostuum aangemeten. Sommige reuzen hebben zelfs verschillende prachtige kostuums zodat ze kunnen afwisselen. Andere reuzen krijgen een typerend attribuut mee. De grootte van de reus varieert, de grootste is zelfs groter dan 10 meter: Jan Turpin uit Nieuwpoort. Hij werd op 31 januari 1925 te Brugge vervaardigd door Charles Brondel. Later werd hij bijgeschilderd door Staf Buffel (1939).

Dansende reuzen[bewerken | brontekst bewerken]

In de gedragen reuzen zijn systemen gebouwd om hem/haar te kunnen dragen, meestal op de schouders. Er zijn echter verschillende draagwijzen. Het dragen van de reus is zwaar en vergt veel ervaring, sommigen kunnen zelfs dansen. Het dragen van reuzen is doorgaans een mannenzaak. Het Dendermondse Ros Beiaard wordt bijvoorbeeld gedragen door twaalf pijnders, die worden afgewisseld in 3 ploegen, vroeger 2 ploegen van twaalf. De Dendermondse reuzen dansen werkelijk door de stad in een drie uur durende ommegang op Katuit, op donderdag van de jaarlijkse kermis. Later dan, na het vuurwerk, dansen de reuzen finaal voor ze in hun standplaats worden gezet, voor weer een jaar. Vroeger jaren, tot 1962, waren er zes dragers voor de drie reuzen. Nadien kwamen er drie bij. Moderne tijden, andere aanpak. Nu zijn er zelfs 10 dragers. Tot 1967 werden de reuzen een ganse namiddag door stad gedragen/gedanst, na een rustpauze werd dan in de avond een vaste omloop afgelegd gelijk aan de moderne versie. Deze rondgang was zeer zwaar, vergezeld van drie trommelaars, knaptanden en fakkeldragers ( avond ). De huidige ommegang is heel wat levendiger, met onderdelen uit de Ros Beiaard ommegang en duizenden toeschouwers.

Bijzondere manier van verplaatsen vinden we in Borgerhout. De plaatselijke reuzen bevinden zich op een Triomf- of Reuzenwagen, voortgetrokken door trekpaarden. Eigenlijk worden zij gerekend tot de reuzenhoofden, in spanje Cabezudos genaamd. Tijdens de optocht voeren de dragers geregeld een menuet uit. Deze traditie gaat terug op de oude Reuzentreinen in Antwerpen waarbij op een reuzenwagen dwergreuzen dansten in de klederdracht van de landen waarmee deze Scheldestad handel dreef.

Bescherming[bewerken | brontekst bewerken]

De Gildereuzen van Dendermonde verlaten hun stad op verzoek. Tegen betaling bezoeken zij ook andere steden. Dit is een voorbeeld van financieel reuzen te laten opdraven als attractie. Hierdoor krijgen sommige reuzen veel kritiek, omdat zij eigenlijk aan hun stad gebonden zijn en nooit hun "territorium" mogen verlaten. Vroeger waren ze slechts een keer per jaar te bezichtigen, nu reizen de meeste reuzen het hele land af. Vrijwilligers kunnen hier een flinke stuiver aan verdienen, omdat reuzen erkenning herwinnen. Naargelang de bekendheid van de reus dient men een vergoeding te vragen, ook de traditionele waarde is belangrijk. Oude tradities verwateren langzamerhand. Het te veel verplaatsen van oude reuzen brengt ook risico's met zich mee. De oudere reuzen zijn vaak zeer kwetsbaar omdat ze uit hout en riet zijn gemaakt. Bij ondoordachte handelingen kan er snel schade aan de structuur worden toegebracht. Het herstellen van oude reuzen vergt veel vooronderzoek[3]. De oude ambachtelijke technieken zijn op de meeste plaatsen gewoon uitgestorven.Ook de oorspronkelijke kledij wordt regelmatig vervangen door exemplaren uit goedkopere stof. Hoe ouder de reus, hoe interessanter zijn kledij. Vele reuzen zijn gekleed in traditionele kledij. Hiervoor werden vaak dure stoffen gebruikt, die echter versleten zijn. Het herstellen van oude reuzen wordt vaak uitgevoerd door plaatselijke amateurs. Deze vervangen de oude fragiel structuur vaak door metaal, aluminium of kunststof. De reus wordt hierdoor feitelijk herbouwd, en verliest zijn authenticiteit. Deze praktijk wordt zo veel mogelijk ontmoedigd. Soms is de schade aan het reuzengeraamte zo groot, dat men beslist een kopie te laten bouwen. De originele reuzen gaan dan op rust, en hun kopieën worden dan traditioneel gebruikt.[4] Dit gebeurde met de reuzen van Cassel, waar Reuze-Papa en reuze-maman vervangen werden door een hedendaagse kopie. Deze oplossing wordt als verantwoord beschouwd, en is ook goedgekeurd door de UNESCO, die de reuzen opnam in zijn lijst. Uiteraard is het sensibiliseren en beschermen van oude reuzen de beste oplossing. Plaatselijke gemeenten hebben de verantwoordelijkheid als eigenaar om hun stedelijk patrimonium te beschermen en goed te onderhouden.[5] Het is de bedoeling dat de reuzen van een stad nog voor de komende eeuwen te zien zijn op feestelijkheden.

Stadsreuzen in België[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige reuzentradities bepalen dat hun stadsreuzen nooit de stad verlaten. Dit is onder meer het geval voor de reuzen van Aat, Geraardsbergen, Sint-Niklaas en Mechelen. Ook het Ros Beiaard van Dendermonde verlaat de stad niet.

Andere reuzen verlaten hun stad wel. De Gildereuzen van Dendermonde bijvoorbeeld verlaten hun stad wel. Door ook in andere steden en gemeenten mee te wandelen, krijgen deze reuzen ook een betekenis buiten hun eigen buurt.


Aat[bewerken | brontekst bewerken]

Ducasse van Aat; stoet met praalwagens internationaal bekende reuzen die jaarlijks huwen en een gevecht aangaan met David, ze gaan de laatste zondag van augustus uit. Het museum Het Reuzenhuis belicht de reuzentraditie in Aat en in Europa.

Antwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

In Antwerpen gaat de reuzentraditie terug tot de veertiende eeuw. In 1534-1535 wordt niemand minder dan de hofschilder Pieter Coecke Van Aelst gevraagd om een grote stadsreus te ontwerpen. Deze stelt de reus Druon Antigoon voor, verwijzend naar de stadssage waaraan Antwerpen haar naam te danken heeft. In 1765 krijgt hij het gezelschap van een reuzin die aanvankelijk de Stadsmaagd voorstelt, maar al snel de naam Pallas Athena krijgt. Het nabijgelegen Borgerhout kiest in 1712 er eveneens voor om hun ommegang op te fleuren met reuzenfiguren. Maar de achttiende eeuw is geen goede tijd voor reuzen. Het is wachten tot de 20ste eeuw voor een nieuwe bloeitijd met grootse stoeten georganiseerd door de Academie en de rederijkerskamers (o.m. naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling). Het Jaar van het Dorp betekent een nieuwe impuls voor de reuzenbouw. Ook het begin van de 21ste eeuw zet heel wat verenigingen in gang. In 2012 is er een ware babyboom aan reuzen, allemaal creatief gebouwd door lokale verenigingen. De stad telt dan een 90-tal reuzen die de diversiteit van de stad weerspiegelen. Vaste stoeten om deze reuzen te bewonderen zijn de Seminiviering in Antwerpen (maart), de Reuzenstoet van Deurne (september), de Reuskensstoet van Borgerhout (september), de Sinterklaasstoet in Berchem (november) en de vijfjaarlijkse Geitestoet in Wilrijk.

Dendermonde[bewerken | brontekst bewerken]

In Dendermonde is er elke laatste donderdag van augustus een traditionele Reuzenommegang. Dit is een folkloristisch spektakel waarbij duizend figuranten de drie gildenreuzen Mars, Goliath en Indiaan omringen. In deze ommegang worden de reuzen voorafgegaan door een stoet die de geschiedenis van Dendermonde uitlegt en de oorsprong van de plaatselijke spontnamen verklaart aan de hand van praalwagens. Op het einde is er een vuurwerk waarna de reuzen terug worden geplaatst onder groot gejoel van het publiek. Deze eeuwenoude reuzen staan wijd en zijd bekend door hun uitstekende danskunsten en zijn dan ook zeer geliefd in Dendermonde.

Grembergen (Dendermonde)[bewerken | brontekst bewerken]

In Grembergen is er elke weekend na de eerste zondag van september lokale kermis. Die vrijdag wordt er een reuzenommegang georganiseerd en dat sinds 1985, de eerste editie was bedoeld als grap. Het eerste reuzenpaar was Ward en Charlotte, gebouwd door JZC (Jeugd Zonder Club), later Treuzencomité. De andere reuzen stellen stuk voor stuk bekende Grembergenaren voor die het symbool zijn van de vereniging waar ze mee in de stoet lopen.

Lier[bewerken | brontekst bewerken]

De Lierse reuzen ontstonden in de 15e eeuw. Goliath is de stamvader van de familie. Hij beeldt de Filistijnse reus Goliath uit, die door de herdersjongen David vermoord wordt (bijbels verhaal). Goliath is 4 meter hoog en weegt 80 kg. De vrouw van Goliath is de Reuzin. De kamenierster is de huishoudhulp van de familie. De 3 kinderen van Goliath en de Reuzin zijn Kinnebaba (de bekendste, het is een moederskindje met een besnotterd gezicht en een rammelaar in zijn hand), Jannekebroer en Miekezuster. De grootouders van Kinnebaba, Jannekebroer en Miekezuster zijn Groteva en Grotemoe. Verder zijn er nog de Moorse knechtjes. Enkele bekende wijkreuzen zijn Cor de Kluts, Wardje en Grimmara.

De Lierse reuzen verzamelen in een reuzentrein die bestaat uit de Lierse stadsreuzen en de wijkreuzen. Met 21 reuzen is de Lierse reuzentrein de grootste en compleetste van Europa. Naast de reuzen omvat de reuzentrein nog 3 fabeldieren (de kemel, de olifant, Ros Beiaard) en 3 praalwagens: leeuw met maagdenberg, de hellewagen en het schip van 's lands welvaren. Daarnaast vindt men ook nog huppelpaardjes en kleine attributen. Felix Timmermans noemde ze ooit "de kartonnen lijfwachten der grote feesten". Lang kwamen de reuzen jaarlijks buiten maar vanaf de 20e eeuw zijn hun optredens exclusiever geworden. Enkel bij grote feesten laten de reuzen zich nog zien, zoals het Sint-Gummarusfeesten (om de 25 jaar) en het eenmalige Lier 800 (800 jaar stadsrechten).

Ronse[bewerken | brontekst bewerken]

In Ronse gaat de reuzencultuur terug tot 1952 wanneer de eerste stadsreuzen - Staf de Wever en Manse de Spinster - voor het eerst werden meegedragen tijdens de jaarlijkse Bommelsfeesten te Ronse.

Het was bekend volksfiguur – componist – beiaardier – muziekleraar Ephrem Delmotte die het initiatief nam om deze reuzen te laten aanschaffen door de stad.

Op woensdag 7 december 1955 werden de Reuzen plechtig gehuwd tijdens een feestelijk huwelijksplechtigheid op de ‘Grote Markt’ te Ronse. Een jaar later kreeg het getrouwde reuzenpaar een reuzenkind – Angeleki de Naaister -.

Het “Huldecomité Prof. Ephrem Delmotte” besliste in 1992 om een reus te maken ter blijvende aandenken aan dhr. Delmotte. Op 4 juli 1992 werd de ‘reus Ephrem’ geboren en gedoopt te Ronse in de aanwezigheid van de toen 87-jarige Ephrem Delmotte.

In 2000 kwam Xavier Roos op het idee om een nieuwe reus te maken dat Ronse en de Bommelsfeesten zou promoten. Als ontwerp voor deze nieuwe reus werd het bommelsstandbeeld ‘Den Bonmo’ dat zich bevindt voor het station van Ronse genomen. Op 23 april 2005 werd de 5de reus van Ronse – M.A.X. de Zot van Ronse – geboren en gedoopt te Ronse.

Verder blijven de Reuzendragers van Ronse, met behulp van het stadsbestuur steeds verder werken aan het behouden en versterken van de reuzencultuur in de stad. Zo werden de vier eerste reuzen (Staf de Wever, Manse de Spinster, Angeleki de Naaister en Ephrem de Beiaardier) volledig vernieuwd en mochten de reuzendragers en de reuzen van Ronse de titel van ‘Vlaams Immaterieel cultureel erfgoed’ ontvangen. Hiernaast nemen de reuzen nog steeds deel aan diverse activiteiten zowel in als uit Ronse. Tot slot werd de stad Ronse erkend tot ‘Reusvriendelijke stad’ door de federatie ‘Reuzen in Vlaanderen vzw’. [6]

Rupelmonde[bewerken | brontekst bewerken]

Ook in Rupelmonde is er sinds de 20ste eeuw een bescheiden reuzentraditie: een reuzenommegang gaat door de eerste zondag van augustus. In de oude schipperswijk, genaamd 'Het Schelleke' wordt elk jaar een folklore weekend georganiseerd, waarbij tijdens de Schellekesfeesten verschillende oude ambachten gepresenteerd worden.

In 1949 werd de eerste reus van de wijk geboren: de reuzin 'Philomena', naar aanleiding van de 100ste verjaardag van Philomena Van Hoyweghen. Haar echtgenoot Celestinus De Souter, een lokale schippersfiguur, werd als reus ‘Celest’ in het leven geroepen. Enkele jaren later zou het reuzenkoppel ook nog een zoon, ‘Mercatorke ‘(1957), en een dochter, ‘Grobelia’ (1961), krijgen. In 1994 werd de reus Mercator geboren, naar aanleiding van de 400e verjaardag van het overlijden van de cartograaf Gerard Mercator.

Wetteren[bewerken | brontekst bewerken]

De twee oudste Wetterse reuzen hebben geen naam, iedereen zegt Reus en Reuzin. Hoe oud zij zijn, is niet meer te achterhalen. De oudste vermelding tot nu teruggevonden is deze in de rekening van de parochie ( = gemeente) Wetteren van 1622, waar een betaling staat ingeschreven voor het maken van het hoofd en het lijf van de reus. Zij werden in die tijd meegedragen in de ommegang van mei en september. Nu paraderen de reuzen nog elke eerste zondag van september, met Wetteren kermis, door de straten van Wetteren[7]. Daarnaast zijn ze ook steeds te bewonderen in de trouwzaal van het gemeentehuis van Wetteren.

Lijst met stadsreuzen in België[bewerken | brontekst bewerken]

Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Uit Aalst:
  • Iwein van Aelst
  • Lauretta
  • Ons Paula
  • Floreken en Florisken
  • Kamiel
 • Uit Beveren
  • Sefken de Puitenslager
  • Regina van Melsele
  • Diederik en Aldegonde
  • Cieske de Schipper
  • Rosten Brigand
  • Birken Blok
  • Jodocus de Turfsteker
  • Lodde de Garnalenleurster (Kieldrecht)
  • 't Kallose Melkboerinneke (Kallo)
  • Deken Sturm
  • Prins Koven I
  • Jos de Kasseidief
  • Fons de Moppentapper
 • Uit Borgerhout:
 • Uit Dendermonde:
  • Indiaan (1714; 4,45 m, 71 kg; immaterieel cultureel erfgoed)
  • Mars (1648; 3,70 m, 79 kg; immaterieel cultureel erfgoed)
  • Goliath (1626; 4,00 m, 76 kg; immaterieel cultureel erfgoed)
  • Het Ros Beiaard (5,80 m, ruim 800 kg; immaterieel cultureel erfgoed)
   De Gildereuzen van Dendermonde tijdens de jaarlijkse katuit
   Reus Gust van Grembergen, Dendermonde
 • Uit Duffel
  • Reus als oudste en grootste meet 3,40 meter;
  • Reuzin, zijn gemalin, ettelijke jaren jonger, haalt 3,25 meter;
  • Janneke (2,46 m) en Mieke (2,90 m) zijn de twee reuzenkinderen;
  • Moor en Morin meten elk 2,90 meter;
  • Kinne-Baba (samenvoeging van Kinneke en Baby) is de jongste telg en meet 2 meter.
  • Nelles
  • Ros Beiaard
 • Uit Gavere:
  • Tonus Vanderbieren (°1948, Herbouwd en gerenoveerd in 2017)
  • Tonia Vanderbieren (°1948, Herbouwd en gerenoveerd in 2017)
  • Tuur “El Toro” Decabooter (°2007)
  • Dame Nuje Patat (°2014)
  • Carolus 1 (°1978)
 • Uit Geraardsbergen:
  • Kineke Baba (18 de eeuw) 2,50 m - 60 kg
  • Gerarda, Ghislaine, Agnes, Frieda (18 de eeuw) 4,16 m - 98 kg
  • Goliath (1577) Eerste vermelding in stadsrekening voor 't maecken van een nieuw kleed voor de stadreus Goliath 4,75 m - 122 kg[8]
 • Uit Grembergen (Dendermonde):
  • Ward Sigaar (°1985)
  • Tarsken (°1986)
  • Pauleken Den Bohemer (°1988)
  • Mong Den Duivemelker (°1988)
  • Cis De Melkboer (°1988)
  • Florent van de Varta (°1988)
  • Charlotte (°1992)
  • Bosco (°1992)
  • Sagien (°1993)
  • Paul Den Eirenboer (°1996)
  • Vriendtjen (°1997)
  • Gust (°1998)
  • Polliebar (paard) (°2000)
  • De Floeren (°2002)
  • Den Burggraaf (°2006)
  • Den Vicaris (°2007)
  • Polleke Chick (°2008)
  • John Den Basketter (°2009)
  • Bruno De Vlasbloemer (°2010)
  • Frans Kat (°2011)
  • Gerrit de rebel (°2011)
  • Den Bult (°2012)
  • Ronny Kets (°2012)
  • Pal (°2013)
  • De Jakken (°2013)
  • Juf Martine (°2013)
  • Reus Guido van Club 71 (°2015)
  • De Cheet (°2017)
  • De Pastoor] (°2020)
  • Reus van't Lammeken (°2021)
 • Uit Halle:
  • Reus Vaantjesboer (en Reuzin Vaantjesboerin)
  • Reus Parapluuke
  • Reuzen van de Stieweg: Romeo Vandenstieweg, Juliette Vandecommerce en Rooske
 • Uit Hamme-Moerzeke:
  • Bavo en Nele
  • Hun nakomeling Sjieksken[9]
 • Uit Heist
 • Goliath uit Ieper (ca. 1683; 7,50 m, 225 kg)
 • Uit Kortrijk:
  • Manten en Kalle
  • Emma (2018; 5,10 m, 308 kg)
  • Tom van Tombroek (1985)
  • Baziel (Bellegem, 1951)
  • Belle (Bellegem, 1975)
  • Minneke, het frivole vlassersmeisje (Bissegem, 2015, 3,5 m)
  • Bertrand (Bissegem, 2017, 4 m)
  • Rollo (Rollegem, 1981)
 • Uit Kruibeke:
  • Philomena en Celest
  • Mercatorke & Grobelia
  • Gerardus Mercator Rupelmundanus
  • Het Loze Vissertje
  • De Felix
 • Uit Landen (België):
 • Uit Leopoldsburg:
  • De Heikapper (Heppen 1914)
  • Jan Soldaat (1930)
  • Mie Katoen (1935)
  • Sooike (1955)
  • De heks van Konterket (1987)
 • Uit Lier:
  • Bernard
  • Boeleken
  • Fien Konijn
  • Nelles
  • Albert Horemans
  • Cor de Kluts
  • Wardje
  • Pallieter
  • Grimmara
 • Uit Lochristi:
  • Reinaert
  • Hermeline
  • Koning Nobel
  • Nonkel Octaaf
  • Bruin de Beer
 • Uit Lokeren:
  • Pierre en Theresia Vrancken
  • Jacobus en Jacoba Van Kerkhove
  • Maurice en Liza Kassei
  • Maurice Baeté
  • Florentina de Gruutere & Philip Lanchals
  • Barros & Babette
 • Uit Mechelen:
  • Reus en Reuzin (15e eeuw; immaterieel cultureel erfgoed)
  • Janneke, Mieke en Claeske (16e eeuw; immaterieel cultureel erfgoed)
 • Uit Moerbeke-Waas:
  • Tone van Francipany (1952)
  • Tine van Baudeloo (1961) (Tone en Tine)
   Tone en Tine
 • Uit Nieuwpoort:
  • Jan Turpin (10,40m; 750kg)
  • Goliath (4,50 m; 80 kg)
  • Griete (4,50 m; 80 kg)
  • dochter Rosalinde (1,80 m; 35 kg)
  • Puuptje (1,80 m; 35 kg)
  • Hendrik Geeraert (4,50 m; 80 kg)
  • Karel Cogge (4,50 m; 80 kg)
  • Jacqueline de heks (4,50 m; 80 kg)
 • Uit Overmere:
  • Philippo (1937; 3,20 m)
  • Isabella (1937; 3,20 m)
  • Philippe (Wereldtentoonstelling 1958; 1,60 m)
 • Uit Poperinge:
  • Cyrus (1947; 5,90 m, 120 kg)
 • Désiré le Potier uit Rebaix (gedoopt in augustus 1995; 123 kg)
 • Uit Roeselare:
  • Rolarius (voor 1933)
  • Carlotta Vulgo (1933)
  • Mane, het kind van Carlotta Vulgo en Rolarius (1934)
  • Zonnekin (1935)
  • tante Babille (1935)
  • Koba van ’t Fort
  • Langemarksken uit d’oude Mote
  • Roobaert
 • Uit Ronse:
  • M.A.X. de Zot van Ronse (gedoopt in 2005; 4,35 m, 100 kg)
  • Staf de Wever (1952; 3,70 m, 50 kg)
  • Manse de Spinster (1952; 3,50 m, 45 kg)
  • Angeleki de Naaister (1956; 3,30 m, 40 kg)
  • Ephrem de Beiaardier (1992; 3,70 m, 55 kg)
 • Uit Rupelmonde
  • Celest
  • Philomena
  • Mercatorke
  • Grobelia
  • Mercator
 • Uit Sint-Gillis-Waas:
  • Dokus
  • Keizer Luc I
  • Mandus de Smid
  • Schipper
  • Pépé Jef Suisse
  • Piet Pijp en Stef van de Visser
  • Roosje (dochter van Piet Pijp en Stef van de Visser)
  • Peerke den Herder
 • Uit Sint-Niklaas:
 • Uit Stekene:
  • Reintje Vos
 • Uit Temse:
  • Reus Keizer Karel I (Steendorp)
  • Den Toeter
  • Wan Trien
  • Rosse Jo
 • Uit Tienen:
 • Uit Tildonk:
 • Uit Waasmunster:
  • Grote Miel
  • Jos en Marie Schollekes
 • Uit Wetteren:
  • Reus en Reuzin (ca. 1622)
  • Piroen en Cesarine (ca. 1900)
  • Poliet en Liza (1949)
  • Jaek de Pompier (1955)
  • Jabbe (2011, Jabeke)
  • Diederik en Beatrijs (2014, Massemen)
 • Uit Zandhoven:
  • Berga, Stoffel en Chareltje
 • Uit Zottegem:
  • Sotto, Leo, Trees, Cambrinus, Cambrina, Miele
 • Uit Zwevezele:
  • Boutje Draainagel

Wallonië[bewerken | brontekst bewerken]

 • Uit Aat:
  • Mademoiselle Victoire (1860; 4,07 m, 132 kg; immaterieel cultureel erfgoed)
  • Samson (1679; 4,30 m, 127 kg; immaterieel cultureel erfgoed)
  • Ambiorix (18e eeuw; 3,75 m, 129 kg; immaterieel cultureel erfgoed)
  • Goliath (ca. 1481; 4 m, 126 kg; immaterieel cultureel erfgoed)
  • Mevrouw Goliath (1715; 3,75 m, 112 kg; immaterieel cultureel erfgoed)
  • 't Ros Beiaard (6,30 m, 800 kg; immaterieel cultureel erfgoed)
  • Coupi (+ 4 m)
Zie ook: Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid

Bekende stadsreuzen in Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland bestaat geen echte reuzentraditie zoals in Vlaanderen of Spanje, toch zijn er enkele reuzen te vinden.

 • Tiel: Maaike en Kriekske (reuzenpoppenpaar dat in 1939 ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de Tielse VVV werd gecreëerd en sinds 1961 een prominente rol speelt tijdens het jaarlijkse Fruitcorso[12])
 • Boxtel: Jas de Keistamper
 • Liempde: Hanne mi de Moor
 • Bergen op Zoom: Jan met de lippen, Trui van de toren, Toontje en Marieke
 • Oisterwijk: Peer Paorel, Gèèselse Ermelindes, Heukelomse Mie
 • Maastricht: Gigantius
 • Gilze: Gullemoei
 • Venlo: Valuas (Flujas in de volksmond) en zijn vrouw Guntrud (sinds omstreeks 1740)
 • Roermond: Sjtuf (St. Christoffel met Kind op schouder)
 • Tilburg kent drie stadsreuzen die ieder een van de stadskernen van voor de gemeentelijke herindeling vertegenwoordigen: Fraans Krèùk, uitbeeldend de bekende Tilburgse Tonpraoter Frans Verbunt, voor Udenhout de Uunentse Broeder en voor Berkel-Enschot een voor Nederland unieke reus met twee gezichten, die van Sint-Willebrord en Sint-Caecilia. Daarnaast werden er op 28 december 2011 twee reuzenkinderen, Koosje en Koosje, geboren. Zij komen voort uit de folklore rond "Onnozele kinderen". Deze twee werden op 30 april 2012 gedoopt. De peter en meter komen uit Landen in België.

Bekende stadsreuzen Frans-Vlaanderen[bewerken | brontekst bewerken]

Ieder jaar trekt er in enkele Frans-Vlaamse steden een reuzenstoet door de straten. De reuzen hier zijn afkomstig uit de oude Vlaamse traditie.

 • Colas en Jacqueline uit Arras
 • Uit Dowaai:
  • Gayant (immaterieel cultureel erfgoed)
  • Marie Cagenon (immaterieel cultureel erfgoed)
 • Uit Kassel:
  • Reuze-Papa (6,25 m, 83 kg; immaterieel cultureel erfgoed)
  • Reuze Maman (immaterieel cultureel erfgoed)
 • Jean le Bûcheron uit Steenvoorde
Zie de categorie Figures of giants van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.