Neeritter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Neeritter
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Neeritter
(Details)
Neeritter
Neeritter
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Leudal Leudal
Coördinaten 51° 10′ NB, 5° 48′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2006) 1360
Overig
Postcode 6015
Netnummer 0475
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Neeritter (Limburgs: Itter) is een kerkdorp in Midden-Limburg (Nederland) en behoort tot de gemeente Leudal. Daarvoor maakte het deel uit van de gemeente Hunsel. Tot de gemeentelijke herindeling op 1 juli 1942 vormde het ook een zelfstandige gemeente. De dorpskern telt circa 1300 inwoners. Ook de buurtschap Heioord hoort bij Neeritter.

Neeritter ligt 13 kilometer ten zuidoosten van de stad Weert en vlak bij de Belgische grens (Kessenich).

Geschiedenis[bewerken]

Het eerste geschrift waarin Neeritter genoemd wordt is een akte uit 984. De naam is afkomstig van de Itterbeek die door het dorp stroomt. Deze beek vindt zijn oorsprong nabij het Belgische Gruitrode en vormt sinds de grensscheiding van 1842 ter hoogte van Neeritter gedeeltelijk de landsgrens. Voor deze grensscheiding omvatte het grondgebied van Neeritter enkele hectaren die tegenwoordig Belgische grondgebied zijn en was hiermee vele malen groter dan tegenwoordig. Blijkens een akte uit 1143 was het in het verleden een Luiks vrijdorp. Het maakte deel uit van de Drie Eygen.

Monumenten[bewerken]

Neeritter telt 24 rijksmonumenten. Er staan naast monumentale boerderijen en huizen een gasthuis uit de 15e eeuw, een watermolen genaamd De Armenmolen uit 1686 en de Sint-Lambertuskerk. Het oudste deel van deze driebeukige kerk is grotendeels de romaanse 13e-eeuwse toren, die rond de 14e eeuw verhoogd werd. Het huidige gotische middenschip werd hierbij tevens gebouwd en in de 15e eeuw nog eens uitgebreid met een koor en zijbeuken. In 1842 is de toren voor een tweede maal verhoogd.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog had Neeritter veel te lijden van plunderaars. Ter bescherming wierpen de bewoners in 1584 een aarden wal en een gracht rond het dorp op. In de loop der tijd heeft deze wal zijn functie verloren. Rond 1960 werd riolering aangelegd en werd de gracht gedempt. Nu er problemen zijn met de waterhuishouding zijn plannen gemaakt om de gracht opnieuw een functie te geven.

Voetbal[bewerken]

Neeritter is altijd bekend geweest om de lokale voetbalclub, Veritas. In de jaren 70 speelde Veritas hoofdklasse, wat zeer opmerkelijk is, gezien Neeritter een klein dorp is. Tegenwoordig speelt de voetbalclub in de Zondag tweede klasse H.

Stedenspel[bewerken]

Op 14 augustus 2010 vergaarde Neeritter (inter)nationale bekendheid door deelname aan het TROS Stedenspel dat gepresenteerd werd door o.a. Yolanthe Sneijder-Cabau. Hoewel Neeritter verloor van het Belgische Bree, plaatste het zich in een rijtje met o.a. Amsterdam, Rotterdam en Alkmaar.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]