Portaal:In het nieuws/Wetenschap & Technologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

In het nieuws

  • Wetenschap en Technologie

In het nieuws - Wetenschap en Technologie brengt op regelmatige basis het voornaamste nieuws over wetenschap en technologie. Het meest recente nieuws staat eveneens op het portaal:Wetenschap & Technologie vermeld.


Actuele onderwerpen: Opwarming van de Aarde - Cassini-Huygens - CERN - Gaia - Higgsboson - Large Hadron Collider - Mars Science Laboratory - Nobelprijs


Wetenschaps- en technologienieuws van voorgaande jaren:
2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013


Meest recente wetenschaps- en technologieberichten

- 6 juni - Winnaars Spinozapremie bekend[bewerken]

De Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland, gaat dit jaar naar de experimenteel natuurkundige Dirk Bouwmeester, de archeoloog Corinne Hofman, de trekvogelecoloog Theunis Piersma en milieutechnoloog Mark van Loosdrecht. De vier laureaten krijgen elk 2,5 miljoen euro om vrij te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. De Spinozapremies worden dit jaar voor de twintigste keer door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek uitgereikt.


- 1 juni - Eerste teleportatie data[bewerken]

Het is Nederlandse wetenschappers van de TU Delft als eersten gelukt om informatie met succes te teleporteren. Samen met enkele collega's wist professor Ronald Hanson over een afstand van drie meter een kwantumbit te verplaatsen zonder dat de informatie door een tussenliggende vaste of draadloze verbinding reisde. De volgende stap is om informatie te teleporteren over 1300 meter, tussen twee gebouwen van de TU in Delft.


- 18 mei - Wubbo Ockels overleden[bewerken]

Wubbo Ockels (2007)

Oud-astronaut en natuurkundige Wubbo Ockels is op 68-jarige leeftijd overleden. Ockels werd in 1985 een beroemdheid in Nederland toen hij met het ruimteveer Challenger werd gelanceerd en aansluitend zeven dagen in de ruimte verbleef. Vanaf 1986 werkte hij bij het Europese ruimtevaartinstituut ESA/ESTEC in Noordwijk. Verder was Ockels hoogleraar Aerospace for Sustainable Science and Technology aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaart van de TU Delft.


- 25 april - Oudste pterodactyl-fossiel gevonden[bewerken]

Wetenschappers kondigen de ontdekking aan van de Kryptodrakon progenitor, waarvan in China door Amerikaanse paleontologen een fossiel van 163 miljoen jaar oud is gevonden. Het is het oudste voorbeeld van de geavanceerde vliegende reptielen, de Pterodactyloidea. Op grond van de botten die de paleontologen opgroeven, had het dier een spanwijdte van ongeveer 1,4 meter.


- 7 april - Heartbleedbug[bewerken]

De Heartbleedbug, een programmeringsfout in het beveiligingssysteem OpenSSL, wordt per toeval ontdekt. Door de fout, die al twee jaar bestaat, is het mogelijk dat hackers wachtwoorden en andere beveiligingssleutels bemachtigen.


Eerder in het nieuws[bewerken]

- 6 maart - Nieuwe dino-soort ontdekt[bewerken]

Archeologen (onder wie de Nederlander Aart Walen) hebben in Portugal een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Met een lengte van 10 meter en een gewicht van 4 à 5 ton is de soort Torvosaurus gurneyi een van de grotere vleesetende dinosauriërs uit het tijdperk Jura.


- 27 februari - Kepler ontdekt 715 nieuwe planeten[bewerken]

De NASA heeft met de ruimtetelescoop Kepler 715 nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt. Daarmee is het de grootste astronomische ontdekking ooit. De in maart 2009 gelanceerde Kepler is een sateliet die speciaal ontwikkeld is om in het heelal op zoek te gaan naar bewoonbare planeten zoals de Aarde. Van de nieuwe planeten is bijna 95 procent kleiner dan Neptunus, die bijna vier keer groter is als de Aarde.


Externe links[bewerken]