1610-1619

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De jaren 1610-1619 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 17e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Walvisvaart
 • De Basken maken in 1611 een zeer succesvolle reis naar Bereneiland. Ook de Engelsen in dienst van Muscovy Company beginnen dat jaar, met behulp van Basken, de jacht op walvissen.
 • Ook in 1611 sluit een aantal Amsterdamse ondernemers, onder wie Jacques Nicquet, zich aaneen om een compagnie te stichten en een schip uit te rusten voor de walvisvaart. In 1612 wordt een expeditie naar Spitsbergen ondernomen. De schippers Willem Cornelisz. van Muyden uit Amsterdam en Claes Cornelisz van Sardam vissen dat jaar bij de in 1596 door Willem Barentsz ontdekte eilandengroep. Van Muyden heeft onder meer vijf Franse Basken als harpoeniers aan boord. De onderneming wordt geen succes.
 • De Noordsche Compagnie wordt in 1614 opgericht door Amsterdamse en Delftse kooplieden die belangen hebben in de walvisvaart. Twee van de twaalf directeuren zijn Medemblikkers. Ze verkrijgt van de Staten Generaal het alleenrecht in de Arctische kustwateren. Al snel sluiten zich anderen uit alle belangrijke Nederlandse havensteden bij de Compagnie aan.
Europa
Lage Landen
Godsdienst
Koopmanshuizen - Leiden
handel
 • De stad Amsterdam profiteert van het Twaalfjarig Bestand door het herleven van de moedernegotie op de Middellandse Zee. De Republiek probeert haar positie te versterken door permanente gezantschappen te openen in anti-katholieke landen zoals Zweden en het Osmaanse Rijk. Sultan Ahmed I verleent de Nederlanders het recht om onder eigen jurisdictie handel te drijven in zijn rijk.
 • In 1614 wordt de wolexport door de Engelse koning verboden in een poging de Engelse lakenhandel te bevorderen ten opzichte van die in de Nederlanden. Hoewel dit zogenaamde Cockayne Project van William Cockayne in 1617 afgeschaft wordt, omdat de Staten-Generaal de import van afgewerkt textiel uit Engeland verbieden, loopt de Engelse textielnijverheid hierdoor een achterstand op van decennia. In 1617 heft Engeland het verbod op, maar het Nederlandse verbod blijft van kracht.
Koloniën
Azië
 • De snelle verbreiding van het christendom in Japan baart het shogunaat zorgen omdat de gebruiken van de christenen niet overeenstemmen met de tradities van Japan, en de angst ontstaat dat deze groep een politieke factor van belang zal gaan betekenen. In 1612/1613 verbiedt de shogun de verspreiding van het christendom in Japan. Een felle christenvervolging begint.
Amerika


Astronomie
 • in 1610 kijkt Galileo Galilei naar Saturnus en ziet drie objecten in plaats van één. Vol verbazing houdt Galilei het er op dat de planeet twee handvatten (ansae) had. Als hij twee jaar later nog eens kijkt zijn deze verdwenen waarna ze twee jaar later weer verschijnen, nu duidelijker dan ooit.
 • 1614 - Simon Marius publiceert zijn werk Mundus Iovialis, waarin de planeet Jupiter en zijn manen worden beschreven.
 • 1616 - Copernicus' boek De Revolutionibus Orbium Coelestium (Over de omwentelingen van de hemellichamen) uit 1543 wordt door de Paus op de Index geplaatst.
 • Johann Kepler geeft zijn bewegingswetten uit waarbij hij steunt op de ontdekkingen van Tycho Brahe.
Wiskunde
Kunsten
 • In 1611 debuteert de jonge Amsterdamse toneelschrijver Bredero bij de Rederijkerskamer d'Eglantier. Hij schrijft onder meer de Klucht van de koe, de Klucht van de molenaar, Moortje en de Spaansche Brabander.