De trollenkoning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Trollenkoning in de Efteling

In 1988 is in de Efteling het sprookjesfiguur de Trollenkoning toegevoegd aan het Sprookjesbos. Deze animatronic is in 1974 al door Ton van de Ven ontworpen maar komt in 1988 pas tot leven. Voor de ontwikkeling van de trol werd nauw samengewerkt met TNO en een team dat karikatuurpoppen voor het tv-programma Spitting Image heeft gemaakt. De bewegingen zijn zo echt mogelijk nagemaakt en hebben al vele bezoekers verbaasd.

De oorspronkelijke trollenkoning had in zijn gezicht 21 servomotoren om zo getrouw mogelijk de mimiek van een mens te benaderen. Ondanks dat al deze mini-elektromotoren ieder afzonderlijk met een luchtslangetje gekoeld werden, waren toch vaak een aantal servo's doorgebrand. Proefondervindelijk werd ontdekt dat het publiek nauwelijks in de gaten had dat er servo's uitgevallen waren. Pas als er nog een stuk of zes servo's functioneerden werden ze gerepareerd. Dat viel dan vaak samen met het vervangen van het masker omdat de rubbercomponent die voor het spitting-image werd gebruikt niet gemaakt was om dagelijks urenlang in weer en wind te functioneren en op den duur ging scheuren.

De bewegende pop is geplaatst in een holle boom waarvoor een vijvertje is gemaakt. De bezoeker kan draaien aan een wijzer op een ronde steen die is geplaatst op een boomstronk. Daarna begint de trol te mompelen, praten en lachen en gaat de tegel op de grond voor de steen met de wijzer trillen. Peter van Ostade heeft de stem ingesproken.

De boom waarin de Trollenkoning zit, is geen echte boom. De boom is (net zoals vele andere attracties in de Efteling) uit schuim gesneden en vervolgens afgewerkt.[bron?]

In 2010 kreeg de Trollenkoning een nieuw gezicht, een nieuwe staf en nieuw haar.[bron?]

In 2013 onderging de Trollenkoning weer een hele upgrade met een nieuw gezicht met veel soepelere bewegingen. Hij kreeg ook een nieuwe staf, haar en belichting.