Portaal:In het nieuws/Openbaar vervoer/2006

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Nieuwsfeiten met betrekking tot het openbaar vervoer in 2006.

- 19 december - Ingebruikname HSL-Zuid opnieuw vertraagd[brontekst bewerken]

HSL-Zuid tunnel onder de Dordtsche Kil

Er wordt bekendgemaakt dat de Hogesnelheidslijn Zuid, de nieuwe snelle treinverbinding die de verbinding tussen Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen (– BrusselParijs) gaat verzorgen, nog later geopend wordt dan eerder gepland. Na eerder uitstel tot 1 juli 2007 is de verwachte opening nu in december 2007. De bouwwerkzaamheden aan de lijn zijn vrijwel voltooid. De oorzaak van de nieuwe vertraging is het European Rail Traffic Management System (ERTMS). Aanpassing aan de nieuwste Europese eisen kost extra tijd.

In het eerste jaar zal de maximum-snelheid nog beperkt zijn tot 160 km/h. Na oplevering van beveiliging en materieel in de loop van 2008 is er nog zeker een half jaar nodig voor een proefbedrijf, waardoor pas eind 2008 met de voorziene maximum-snelheid van 300 km/h gereden kan gaan worden. De problemen met de ingebruikname van RandstadRail in het najaar van 2006 hebben er toe geleid dat de marge voor proeven nu ruimer wordt genomen.

Het bij AnsaldoBreda bestelde materieel voor de binnenlandse dienst tussen Amsterdam/Den Haag, Rotterdam en Breda zal ook pas in 2008 beschikbaar komen. Tot die tijd wordt de dienst uitgevoerd met gehuurde elektrische locomotieven en NS-rijtuigen type ICR. Voor de dienst naar Parijs wordt de Thalys ingezet.

Na de vertraging met het andere grote nieuwbouwproject, de Betuweroute, waarvan de opening van 2 januari 2007 is uitgesteld tot voorjaar 2007, is dit nu de tweede tegenvaller met de opening van een spoorlijn in Nederland.


- 18 december - Brand in tractieonderstation te Brussel[brontekst bewerken]

Er is brand in een tractieonderstation in Brussel-Zuid. Daardoor ondervindt het treinverkeer in Brussel heel wat problemen. Door de brand is het vermogen van de stroomvoorziening voor de spoorlijnen sterk verminderd. Om dit op te lossen rijden er 31 piektreinen minder, de bestaande treinen zullen langzamer door Brussel rijden en de verwarming zal rond Brussel uitgeschakeld worden. Herstel zal nog zeker tot januari 2007 duren, totdan zijn er beperkingen in het treinverkeer.


- 10 december - Nieuwe NS-dienstregeling 2007 met veel wijzigingen[brontekst bewerken]

Plan V, Uitgeest

De NS-dienstregeling 2007 is ingegaan. Bij deze nieuwe dienstregeling zijn er veel wijzigingen. De wijzigingen zijn de grootste sinds 1970, toen met Spoorslag '70 de intercitytreinen werden geïntroduceerd.

Belangrijke wijzigingen:

  • Vrijwel alle vertrektijden veranderen. In eerste instantie vooral omdat de dienstregeling iets 'ruimer' is opgezet teneinde vertragingen te voorkomen. Sommige treindiensten verschuiven een kwartier; eind 2008 zal dat ten opzichte van 2006 met bijna alle treindiensten gebeurd zijn, vooral om de aansluiting op het internationale treinnetwerk te verbeteren.
  • De sneltreinen en intercity's worden samengevoegd tot één treintype, dat Intercity genoemd wordt. Sommige bestaande intercity's gaan op meer stations stoppen, enkele sneltreinen zullen juist meer stations gaan overslaan. Hierdoor ontstaat op de belangrijkste routes van het Intercity-netwerk, door NS corridors genoemd, een strakke kwartierdienst.
  • Alle stoptreinen gaan Sprinter heten. In de Randstad rijdt op alle trajecten ieder kwartier een sprinter.
DD-AR, Amsterdam Sloterdijk

De nieuwe naamgeving van de treindiensten is nog niet per 10 december 2006 overal ingevoerd. Op een aantal trajecten vermeldt het spoorboekje voor 2007 nog altijd snel- of stoptreinen. Op het traject Amsterdam – Rotterdam wordt de bestaande dienstregeling in eerste instantie nog grotendeels in stand gehouden, zolang de HSL-Zuid nog niet in gebruik is genomen.

Nieuwe stations: Per 10 december 2006 zijn er zes nieuwe NS-stations in gebruik genomen:

Naamswijzigingen:


- 11 november - RandstadRail Erasmuslijn in gebruik tussen Rotterdam en Den Haag[brontekst bewerken]

Twee metrostellen op station Nootdorp.

De RandstadRail Erasmuslijn (de vroegere Hofpleinlijn) tussen Rotterdam Hofplein en Den Haag Centraal officieel geopend (inclusief het gedeelte dat op 10 september werd geopend, dit was officieel nog onderdeel van het vervangend vervoer). 's Ochtends vertrok de eerste officiële rit, vanaf diezelfde middag werd volgens dienstregeling gereden. Wegens aanloopproblemen met de metrodienst tussen Rotterdam en Den Haag worden vanaf 19 november 2006 de reizigers gedurende een week gratis vervoerd.

Na twee ontsporingen op 29 november 2006 bij Forepark en nabij Ternoot werd al het verkeer op RandstadRail tot nader order stilgelegd. Onderzocht wordt wat de oorzaak is van de diverse ontsporingen die al plaatsvonden. Wel wordt er nog gereden tussen Rotterdam Hofplein en station Nootdorp.


- 5 november - Nieuwe treinstellen voor Arriva in Groningen in gebruik[brontekst bewerken]

Een van de eerste GTW's voor Arriva.

Spurt is de Nederlandse naam van het nieuwste materieel van Arriva, de treinstellen type GTW van de Zwitserse fabrikant Stadler Rail. Door Arriva werden er in 2005 43 van deze dieselelektrische treinstellen besteld, om hiermee al het bestaande materieel van de Noordelijke Nevenlijnen in een keer te vervangen. Deze nieuwe treinstellen zijn rood van kleur, in plaats van het huidige geel (treinen) of groen/wit (bussen).

27 Treinstellen bestaan uit drie reizigerscompartimenten (GTW2/8) en bieden plaats aan 178 personen. 16 treinstellen bestaan uit twee reizigerscompartimenten (GTW2/6) en bieden plaats aan 115 personen. Acht van de 43 treinstellen worden geschikt gemaakt voor grensoverschrijdend vervoer op het traject GroningenLeer. Deze worden in het najaar van 2006 geleverd. De overige GTW's volgen in de loop van 2007. De order heeft een waarde van 220 miljoen Zwitserse frank (ongeveer 140-145 miljoen euro).

Het eerste treinstel werd op 1 november 2006 door minister Peijs in Groningen officieel in gebruik gesteld. Hierbij werd ook de nieuwe naam voor dit treinsteltype gepresenteerd: Spurt.

Sinds 5 november worden deze treinstellen als eerste ingezet op de lijn Groningen – Nieuweschans – Leer, waarmee er weer een rechtstreeks verbinding is tussen Groningen en Duitsland (voorheen moest worden overgestapt in Nieuweschans). Naarmate er meer stellen worden geleverd, zal de Spurt op meer lijnen worden ingezet.


- 29 oktober - RandstadRail-lijn 4 in gebruik tussen Den Haag en Zoetermeer[brontekst bewerken]

Regio-Citadis

Op zondag 29 oktober is RandstadRail-lijn 4 tussen Den Haag Monstersestraat en Zoetermeer Oosterheem na een proefbedrijf van drie weken voor reizigersvervoer in gebruik genomen. In de eerste week werd de dienst diverse malen ontregeld door storingen en een ontsporing.

Op 8 oktober 2006 werd het proefbedrijf opgestart op de RandstadRail-trajecten Den Haag CentraalRotterdam Hofplein en Den Haag Monstersestraat – Zoetermeer Javalaan. Met de nieuwe Regio-Citadis-tramstellen werden de proefritten uitgevoerd op de verbouwde Zoetermeerlijn. Het belangrijkste doel was het testen van de voertuigen, de infrastructuur en de beveiliging.

  • Als alle proefritten naar wens zouden verlopen, zou RandstadRail vanaf 29 oktober 2006 op het grootste deel van het netwerk gaan rijden. Op 27 oktober bleek dit alleen mogelijk voor de Zoetermeerlijn tussen Oosterheem en de Monstersestraat in Den Haag (lijn 4), deze lijn is dan ook per 29 oktober gaan rijden.
  • De geplande ingebruikname (op 29 oktober 2006) van de Hofpleinlijn tussen Nootdorp en Den Haag Centraal en van RandstadRail-lijn 3, vanaf de Krakeling in Zoetermeer tot de Monstersestraat in Den Haag, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dit wegens problemen met de wisselbediening. Het proefbedrijf wordt voortgezet, bij positieve testresultaten worden deze lijnen na elkaar in gebruik genomen.
  • De halte Voorweg Hoog is voorlopig zeker nog niet gereed. Deze halte zal pas in een later stadium in gebruik worden genomen, wanneer is nog onbekend.

- 25 oktober - Aanbesteding Busvervoer Noord-Brabant[brontekst bewerken]

BBA-bus (Den Oudsten B88) tussen Eindhoven en Reusel

Er wordt bekendgemaakt dat de concessies voor het busvervoer in Noord-Brabant per 1 januari 2007 voor acht jaar worden verleend aan BBA en Arriva. BBA blijft rijden in West- en Midden-Brabant, Arriva neemt Oost-Brabant voor zijn rekening.

De concessies in Noord-Brabant die tot nu toe door de BBA werden uitgevoerd, worden opnieuw aanbesteed. Bij de eerste aanbesteding in 2005 werden de concessies gegund aan Arriva (Interliner Breda/OosterhoutUtrecht), Connexxion (Midden- en West-Brabant) en Hermes (Oost-Brabant).

Op 18 juli 2005 werd bekend dat de provincie een fout in de gunningsprocedure heeft gemaakt en dat Arriva ook winnaar is van de gunning voor het gebied Noordoost Noord-Brabant. Kortom, een onduidelijke situatie in het Brabantse OV. BBA ging vanwege fouten in de procedure in beroep tegen de gunning aan de partijen Connexxion, Arriva en Hermes. Hieruit vloeide voort dat de aanbesteding opnieuw gedaan moest worden en de gewenste overgangsdatum (januari 2006) niet kon worden gehaald. De lopende concessies werden daarom met een jaar verlengd.

Juni 2006 werd de uitslag van de tweede aanbesteding bekend: BBA blijkt alsnog buiten de boot te vallen, en de concessies worden per 10 december 2006 gegund aan Connexxion en Hermes. De concessies in Noord-Brabant die tot nu toe door de BBA werden uitgevoerd, worden opnieuw aanbesteed. Bij de eerste aanbesteding in 2005 werden de concessies gegund aan Arriva (Interliner Breda/Oosterhout – Utrecht), Connexxion (Midden- en West-Brabant) en Hermes (Oost-Brabant).

Als gevolg van administratieve fouten bij Connexxion, waardoor er kans op grote financiële risico's was, trok dit bedrijf zich in oktober 2006 terug, waarna nieuwe onderhandelingen volgden. De onduidelijkheid over de toekomstige werkgever leidde er toe dat de buschauffeurs van BBA diverse keren het werk neerlegden.

Op 24 oktober 2006 werd bekendgemaakt dat na de terugtrekking van Connexxion de concessies nu per 1 januari 2007 voor acht jaar worden verleend aan BBA en Arriva. BBA blijft rijden in West- en Midden-Brabant, Arriva neemt Oost-Brabant voor zijn rekening. De provincie ging op 25 oktober akkoord waardoor een einde kwam aan de stakingen.


- 25 september - Amsterdamse Noord-Zuidlijn nog later klaar en weer duurder[brontekst bewerken]

Bouwwerkzaamheden onder het Centraal Station

De aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, de metrolijn, die Amsterdam-Noord via het Centraal Station en de Binnenstad met Amsterdam-Zuid moet gaan verbinden, zal weer langer duren. De ingebruikname die tot nu toe voorzien was voor 2012 vindt nu niet eerder plaats dan 2013.

Ook de aanlegkosten stijgen weer, nu met 83 miljoen euro. Dit bedrag moet geheel door de gemeente Amsterdam worden opgebracht, omdat enige jaren geleden met het Ministerie van Verkeer en Waterstaat is afgesproken dat alle kostenstijgingen voor rekening van Amsterdam komen. De belangrijkste oorzaak van de vertraging en kostenstijging ligt in de tunnelbouw onder het Centraal Station.

De totale kosten worden nu begroot op 1,8 miljard euro in plaats van het eerder begrote bedrag van 1,4 miljard euro. De gemeente Amsterdam betaalt nu 580 miljoen euro in plaats van eerder begrote bedrag van 314 miljoen euro. Verdere vertragingen en kostenstijgingen zijn niet uitgesloten.


- 17 september - Gratis busvervoer in Noord-Brabant[brontekst bewerken]

In het weekend van 16 en 17 september 2006 was het busvervoer in Noord-Brabant gratis. Dit experiment op initiatief van de Provincie Noord-Brabant, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, het Reizigersoverleg Brabant en de gemeente Tilburg zorgde voor veel drukte. Er was sprake van een verdubbeling van het aantal reizigers met name van en naar de grote steden in Brabant. Tientallen extra bussen moesten worden ingezet om het grote aantal reizigers te kunnen vervoeren.

Het bestuur van de provincie zoekt naar mogelijkheden voor gratis openbaar vervoer. Dit om mensen te stimuleren de auto te laten staan en met de bus te reizen. Er werd een enquête onder de reizigers gehouden of het aanbod van gratis busvervoer inderdaad het autogebruik zou verminderen en daarmee de groei van het aantal files.

Er was nog niet eerder in Nederland op deze grote schaal gratis busvervoer aangeboden. In België zijn al langer experimenten hiermee gaande.


- 10 september - Eerste fase RandstadRail in gebruik genomen[brontekst bewerken]

Het eerste gedeelte van RandstadRail is in gebruik genomen. Er wordt gereden tussen Rotterdam Hofplein en Nootdorp, een deel van de Hofpleinlijn. De speciaal voor deze dienst omgebouwde Rotterdamse metrorijtuigen van het Type T (5261-5271) worden hier ingezet. Op werkdagen wordt viermaal per uur gereden, op zondagen twee keer per uur. Naar verwachting wordt de dienst eind oktober 2006 uitgebreid tot Den Haag Centraal.


- 4 september - Met 331 kilometer per uur tussen Amsterdam en Rotterdam[brontekst bewerken]

Thalys

De testritten starten op de Hogesnelheidslijn tussen Hoofddorp en Rotterdam. Met een aangepast Thalys-treinstel worden de verschillende componenten zoals spoor, bovenleiding en communicatiesystemen getest. Er wordt gereden met snelheden van rond 300 km/h. Op de eerste dag werd al een snelheid gehaald van 331 km/h.

De reeds eerder dit jaar gehouden testritten tussen Rotterdam en de Belgische grens zijn inmiddels afgerond. Naar verwachting zal de HSL-Zuid in 2007 in gebruik worden genomen en kunnen ook de reizigers met snelheden van rond 300 km/h reizen tussen (Amsterdam –) Schiphol, Rotterdam en Antwerpen (– Brussel).


- 29 augustus - Veranderingen in nieuwe dienstregeling 2007 leiden tot protest[brontekst bewerken]

De op 18 januari 2006 aangekondigde nieuwe dienstregeling 2007 van de Nederlandse Spoorwegen heeft inmiddels tot veel onrust gezorgd bij Reizigersorganisaties (ROVER) en politici. De toenemende reistijd en het aantal noodzakelijke overstapbewegingen op een aantal verbindingen, met name tussen de Randstad en het Noorden en Oosten van Nederland leidde tot protest. De verantwoordelijke bewindslieden van Verkeer en Waterstaat worden door leden van de Tweede Kamer ter verantwoording geroepen. Aangezien de NS is verzelfstandigd kan de politiek niet op korte termijn ingrijpen in de ontstane situatie.

De directie van de Nederlandse Spoorwegen zegt dat er meer reizigers voordeel dan nadeel zullen hebben van de nieuwe dienstregeling. Als gevolg te lage investeringen in uitbreiding van de bestaande infrastructuur (dus niet de grote projecten zoals de HSL-Zuid) over een lange periode zitten de spoorwegen op de grens van hun capaciteit. In de afgelopen jaren is het aantal reizigers met vele procenten toegenomen. Pas als bij vele spoorlijnen en stations het aantal sporen en perrons is uitgebreid zal een werkelijke verbetering van de dienstuitvoering mogelijk worden, aldus de NS. Maar hier zal nog wel een aantal jaren over heen gaan.


- 15 augustus - Uitbreiding treindienst tussen Utrecht en Amsterdam wordt uitgesteld[brontekst bewerken]

Er wordt door ProRail en NS bekendgemaakt dat de verbreding tot vier sporen tussen Utrecht Centraal en Station Amsterdam Bijlmer niet met de nieuwe dienstregeling 2007 per 10 december 2006, maar pas vanaf april 2007 beschikbaar komt en dat de uitbreidingen van de treindienst op dit traject dan pas in gaan. Ook het verplaatste station Abcoude en het station Utrecht Zuilen zullen pas in april 2007 worden geopend.


- 3 juni - Treindienst NS op de Hofpleinlijn beëindigd[brontekst bewerken]

Sinds 3 juni is de treindienst van de NS op de Hofpleinlijn en definitief beëindigd. Na een ombouwperiode van drie maanden met vervangend busvervoer, zal de lijn op 3 september 2006 worden heropend. Vanaf dan wordt de Hofpleinlijn geëxploiteerd als metro van de RET. De eerste twee jaar blijft het nog een op zich zelf staande lijn, in 2008 moet de Hofpleinlijn aangesloten zijn op de Erasmuslijn.

Inmiddels is in juli 2006 bekend geworden dat de ombouwperiode langer zal duren dan de voorziene drie maanden en dat de Hofpleinlijn en de Zoetermeerlijn met een aantal weken vertraging zullen worden heropend. Op 10 september 2006 ging RandstadRail rijden op de Hofpleinlijn tussen Rotterdam Hofplein en Nootdorp.


- 1 juni - Geplande ingebruikname RandstadRail[brontekst bewerken]

  • Vermoedelijk eind oktober 2006 zal RandstadRail op de gehele Hofpleinlijn tussen Rotterdam Hofplein en Den Haag Centraal gaan rijden, en op de Zoetermeerlijn tussen Oosterheem en de Monstersestraat in Den Haag (lijn 4).
  • (Vermoedelijk) op 29 oktober 2006 zal RandstadRail lijn 3 gaan rijden vanaf de Krakeling in Zoetermeer tot de Monstersestraat in Den Haag.
  • Vanaf 10 december 2006 zal lijn 3 gaan doorrijden naar Loosduinen.

- 24 mei - Connexxion wint OV noord- en zuidwest Friesland[brontekst bewerken]

Bus van Connexxion

De concessie voor het openbaar vervoer in Noord en Zuidwest Friesland wordt voorwaardelijk aan Connexxion gegund. Dat besluit heeft het college van Gedeputeerde Staten gisteren genomen. Connexxion heeft de beste aanbieding gedaan in de aanbesteding van het openbaar vervoer in dit concessiegebied. Zij breidt bijvoorbeeld het aantal busritten uit met 47% en komt met een innovatieve vorm van vraaggericht openbaar vervoer. Daarmee krijgt het openbaar vervoer in Noord en Zuidwest Fryslân een impuls. Het aanbod van Connexxion sluit ook goed aan bij het nieuwe OV-beleid van de provincie. De concessie geldt voor zes jaar (2007-2013) en kent een provinciale bijdrage van 12,5 miljoen euro per jaar.

In totaal is van drie vervoerders een offerte ontvangen: Arriva, Veolia/BBA en Connexxion Openbaar Vervoer NV. De uitkomst van de beoordeling is dat Connexxion de 'economisch meest voordelige aanbieding' heeft gedaan. Het meest in het oog springende element uit haar aanbieding is dat zij met kleinere bussen vaker gaan rijden. Mede hierdoor wordt het aantal busritten in Noord en Zuidwest Fryslân uitgebreid met 47% (t.o.v. de huidige situatie). Het aantal busritten wordt zelfs 20% hoger dan voor de invoering van de forse bezuinigingsslag in 2004. Connexxion biedt daarmee aanzienlijk meer 'dienstregelinguren'. Om die uitbreiding te realiseren zal Connexxion 100 extra chauffeurs gaan werven.

Bron: * Infrasite (Volg link voor volledig artikel)


- 1 maart - RET en Connexxion gaan samenwerken[brontekst bewerken]

Bus van Connexxion

De openbaar-vervoerbedrijven RET en Connexxion gaan de haalbaarheid onderzoeken van een nieuwe gezamenlijk busbedrijf in de Randstad. Dat hebben beide bedrijven woensdag bekendgemaakt. De vakbond FNV Bondgenoten stelt te vrezen voor banenverlies. "Er is overigens geen sprake van verkoop van de busbedrijven aan elkaar, maar van onderzoek naar de haalbaarheid van het oprichten van een gezamenlijk nieuw busbedrijf. De uitkomsten van dit onderzoek worden voor de zomer van 2006 verwacht" zo stelt de RET, in samenspraak met de gemeente Rotterdam.

De verwachting is dat het busvervoer van de RET bij Connexxion ondergebracht wordt. De RET zal per 1 januari 2007 geprivatiseerd worden. Het bedrijf verzorgt het openbaar vervoer in de agglomeratie Rotterdam. Bij het besluit tot verzelfstandiging gaf het Rotterdamse stadsbestuur aan dat "samenwerkingsverbanden mogelijk moeten zijn om vooral de positie van het busbedrijf te behouden en waar mogelijk te versterken."

Voor Connexxion is uitbreiding in de grote steden van groot belang. Door verschillende aanbestedingsprocedures loopt het bedrijf risico verschillende gebieden te verliezen, daar waar het regionaal vervoer aangaat. Al enige tijd wordt het OV in verscheidene regio's in Nederland aan de hoogste bieder gegund. Daardoor moet de concurrentie toenemen. Het is de bedoeling dat de reiziger, als consument, daarvan profiteert. Groei is voor Connexxion vrijwel alleen mogelijk in de grote steden.


- 14 februari - Surfen in de trein[brontekst bewerken]

De Belgische staatssecretaris voor overheidsbedrijven Bruno Tuybens kondigt een proefproject aan waarmee de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) tegen het eind van het jaar reizigers tijdens een treinrit draadloos wil laten surfen op het internet. Hiervoor zouden de treinen omgebouwd moeten worden tot hotspots. Bron: * ZDNet


- 27 januari - Spooktrein te Brussel[brontekst bewerken]

NMBS-rijtuig

Vlak voor het station Brussel-Schuman ging om 17.15 uur een leeg treinstel, bestemd voor de skitreinen (Treski), vanzelf aan het rollen. De rijdende trein werd in het seinhuis opgemerkt, en op een leeg spoor gezet. De trein ramde het stootblok en het perron. Twee mensen die zich uit de voeten wilden maken raakten lichtgewond, één persoon viel en een ander liep tegen een paal.

Tijdens het rijden beschadigde de trein de bovenleiding in het station, beide sporen zijn dan ook tijdelijk buiten gebruik. Reizigers werd gevraagd de metro te nemen tot station Merode en daar over te stappen op de trein.


- 18 januari - Nieuwe dienstregeling Nederlandse Spoorwegen[brontekst bewerken]

Intercitytrein op station Zwolle

De Nederlandse Spoorwegen hebben aangekondigd de dienstregeling per 10 december 2006 volledig om te zullen gooien. Dit in het kader van de inpassing van de nieuwe Betuweroute en de Hogesnelheidslijn Zuid. Er komen 5 à 11 nieuwe treinstations bij, tussen Amsterdam Bijlmer en Utrecht Centraal zal de spoorverdubbeling tot vier sporen in gebruik worden genomen. En er zullen een aantal intercity's worden samengevoegd met sneltreindiensten.

Dit laatste heeft tot gevolg dat er door intercity's vaker gestopt zal worden, wat op lange trajecten de reistijd zal doen toenemen. Tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal zullen geen intercity's meer rijden, alleen nog Hogesnelheidstreinen. Dit heeft tot gevolg dat reizigers meer moeten betalen, of de langzamere trein via Haarlem moeten nemen (net als voor de opening van de Schiphollijn). Verder zal er meer moeten worden overgestapt. Een aantal rechtstreekse verbindingen zal verdwijnen, om zo de vertragingsgevoeligheid te verminderen. Ook gaan er minder treinen rijden in de avonduren en in de vroege ochtend in het weekend.

Reizigersorganisatie ROVER stelt vooral teleurgesteld te zijn in het samenvoegen van de intercity- en sneltreindiensten, waardoor de reistijd op diverse trajecten met meer dan 10 minuten toe zal nemen.


- 17 januari - Hogesnelheidstrein in Nederland[brontekst bewerken]

Deze week is het testen van de HSL-Zuid van start gegaan tussen Rotterdam en de Belgische grens. Het is voor het eerst dat een trein in Nederland rijdt met een snelheid van 250 km/h. In september 2006 starten de testritten tussen Hoofddorp en Rotterdam.