Station Rotterdam Centraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rotterdam Centraal)
Rotterdam Centraal
Het stationsgebouw in februari 2014
Plaats Rotterdam
Afkorting Rtd
Opening Trein: 21 mei 1957 (huidig gebouw 13 maart 2014)
Metro: 9 februari 1968 (huidige configuratie 28 september 2009)
Reizigers 88.983 (trein, 2022)[1]
23.141 (metro, 2023)[2] per dag
Constructie
Type Talud
Perrons 7 (trein)
Perronsporen 13 (trein, waaronder een kopspoor) (Sporenschema)
Treinvervoer
Treinvervoerder NS, NS International, European Sleeper & Eurostar
Spoorlijn(en) Oude Lijn
Staatslijn I
Utrecht - Rotterdam
HSL-Zuid / HSL 4
Metrostation
Metrovervoerder RET
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 2
Perronsporen 3
Metro
Lijn richting Volgend station
 D  Rotterdam Centraal Eindpunt
 D  De Akkers Stadhuis
 E  Den Haag Centraal Blijdorp
 E  Slinge Stadhuis
Tram en bus
Tramvervoerder RET
Tramlijn  4   7   8   20   21   23   24   25 
 12  (Alleen bij voetbalwedstrijden)
Busvervoerder RET, Connexxion & EBS
Stadsbus 33 | 38 | 44
Streekbus 40 & 824
Nachtbus BOB-bus: B1 t/m B5 | B7 t/m B11 | B13 | B16 t/m B19
Niteliner: 860 & 867
Ligging
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 28′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Rotterdam Centraal (Randstad)
Station Rotterdam Centraal
Locatie van het metrostation
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Rotterdam

Station Rotterdam Centraal is het centraal station van Rotterdam. Het station verwerkt gemiddeld dagelijks 170.000 reizigers. Het huidige stationsgebouw, gelegen aan het Stationsplein, werd op 13 maart 2014 officieel geopend door koning Willem-Alexander. Het treinstation telt zeven perrons met dertien perronsporen en twee doorgaande sporen zonder perron, de sporen 5 en 10. Spoor 1 werd begin 2018 opgebroken met de verbreding van het zijperron langs het stationsgebouw tot aan het tot dan toe perronloze, doorgaande spoor 2.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Station Rotterdam Delftsche Poort met de Diergaarde vóór het bombardement van mei 1940, Luchtvaartafdeeling, 1920-1940

Voor de Tweede Wereldoorlog had Rotterdam niet een centraal station, maar vier stations die in en rond het centrum gelegen waren en waarvandaan reizigers in verschillende richtingen reisden. Dit waren de stations Delftse Poort (richting Schiedam, Den Haag HS en Amsterdam CS), Beurs (richting Dordrecht), Maas (richting Gouda en Utrecht) en Hofplein (richtingen Den Haag HS/Scheveningen).

Treinen uit de richting Dordrecht konden sinds 1877 over het luchtspoor doorrijden naar het tweede station Delftsche poort. Treinen uit de richting Utrecht eindigden van 1858 tot 1953 op station Maas. In 1953 werd station Maas gesloten en afgebroken, omdat er een nieuw tracé in gebruik was genomen. Daarbij werd de trein vanuit Utrecht over het noordelijke gedeelte van de Ceintuurbaan geleid, die tot dan toe Station DP met Station Maas verbond. Een nieuw station langs dat traject, Rotterdam Noord, werd in datzelfde jaar geopend als stoptreinhalte, en was tot in 1967 de enige Rotterdamse stopplaats voor de internationale treinen Hoek van HollandUtrechtAmersfoortHengeloDuitsland (en Polen/Rusland), omdat die vanuit Hoek van Holland niet langs het Centraal Station kwamen.

In 1957 werd Rotterdam CS geopend, dat als uiteinde van de nieuwe verkeersader zorgde voor een verbinding vanuit het centrum van Rotterdam in alle richtingen, inclusief Gouda en verder naar Utrecht en Den Haag HS via Schiedam en Delft.

Niet alle spoorlijnen werden volledig op het Centraal Station aangesloten: de treinen over de Hofpleinlijn reden nog tweemaal per uur naar station Rotterdam Hofplein (en eenmaal per uur vanaf station Rotterdam Kleiweg over de Ceintuurbaan naar Rotterdam CS)(tussen 1953 en 1975). Sedert 17 augustus 2010 wordt het vervoer via het Hofpleinlijntracé naar Den Haag met metro's van de RandstadRail volledig via het Centraal Station afgewikkeld en werd het nabije station Hofplein definitief gesloten.

Eerste stationsgebouw (1957)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Station Rotterdam Centraal (1957) voor het voormalige stationsgebouw door Sybold van Ravesteyn.
Voorgevel van het in 1957 gebouwde stationsgebouw (april 2005).

Het eerste Centraal Station van Rotterdam, in de wandeling Rotterdam CS geheten, werd op 21 mei 1957 officieel geopend. De architect Sybold van Ravesteyn ontwierp het stationsgebouw. Het station verving het station Delftse Poort dat tijdens het bombardement op Rotterdam beschadigd was. Het stationsgebouw werd in 2007 gesloten en het jaar erop gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. In 2007 maakten dagelijks zo'n 110.000 reizigers gebruik van Centraal Station in Rotterdam.

Op 9 februari 1968 opende prinses Beatrix de Rotterdamse metro, de eerste metrolijn in Nederland, op Rotterdam CS. Hierdoor kreeg het centraal station een metroverbinding met Rotterdam-Zuid, de noord-zuidlijn genaamd (tegenwoordig: lijn D). Het eerste metrostation had één eilandperron met twee sporen. Op 28 september 2009 is een nieuw en ruimer opgezet ondergronds metrostation geopend pal naast het oude, dat gesloopt werd. Het nieuwe station, dat veel lichter oogt, heeft twee eilandperrons met drie sporen.

Huidige stationsgebouw (2014)[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Hopman' Traan laten, Rotterdam CS, 2007

Op 13 maart 2014 werd het nieuwe stationsgebouw officieel geopend door Koning Willem-Alexander.[3] Voor dit station was in 2004 begonnen met een totale reconstructie van het station en zijn omgeving om het toenemende verkeer van treinen, bijvoorbeeld de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam, Brussel en Parijs, te kunnen verwerken en om de RandstadRail haar plaats te kunnen geven. Zo werd voor 2025 gerekend op 320.000 reizigers per dag.[4] Om deze toename aan te kunnen was een nieuw station nodig. Ook was het bestaande station, met name de reizigerstunnel, te klein geworden om het grote aantal passagiers te verwerken.

In juni 2004 gaven ProRail en de gemeente Rotterdam de opdracht aan Team CS, een coöperatie tussen Benthem Crouwel Architekten, Meyer en Van Schooten, en West 8 om de plannen uit te werken tot een ontwerp voor het nieuwe centraal station.[5]

Op 16 mei 2006 onthulde burgemeester Opstelten een kunstwerk van Onno Poiesz bestaande uit het woord EXIT, dat achter de ramen van de voorgevel bevestigd werd. Een deel van de letters "CENTRAAL STATION" die tot aan de sluiting van het station op het gebouw stonden is door Peter Hopman en Margien Reuvekamp van Bureau Lakenvelder in een andere volgorde gezet zodat zij tot aan de sloop van het gebouw de ode "TRAAN LATEN" toonden. De definitieve sluiting van het oude station vond plaats op 2 september 2007, in aanwezigheid van burgemeester Opstelten, om een begin te kunnen maken met de afbraak. Tussen 16 januari 2008 en eind maart 2008 werd het stationsgebouw geheel afgebroken.

Tijdelijk station, april 2008

Passagiers moesten jarenlang gebruikmaken van voorzieningen in een tijdelijk onderkomen, een smurfenblauw gebouwencomplex aan de Conradstraat op de noordoosthoek van het Groothandelsgebouw. De fietstunnel fungeerde hierbij tijdelijk als reizigerspassage. Op 28 november 2012 is de zes keer zo brede, nieuwe reizigerstunnel geopend en op 28 augustus 2013 is de fietstunnel na renovatie weer voor fietsers (en voetgangers) opengesteld; de zogeheten speculaasjes, kunstwerken die de vleugels van het oude centraal station sierden, staan nu boven de uiteinden van de fietstunnel. Aan de zuidzijde zijn op uitdrukkelijk verzoek van de Rotterdamse bevolking, de klok en de letters 'Centraal Station', in de belettering die architect Van Ravesteyn op het oude station had laten aanbrengen, teruggekeerd. Rotterdam Centraal, zoals het station tegenwoordig officieel heet, heeft een moderne stationskap gekregen die (in tegenstelling tot het vorige station met alleen perronkappen) de perrons en sporen volledig overspant en daarmee reizigers optimaal beschermt tegen regen en wind. Een voorziening die past bij de status van Rotterdam Centraal als groot en internationaal station. Aan de westelijke zijde van de tunnel zijn er richting de meeste perrons drie roltrappen. Twee van de drie roltrappen zijn neergaand zodat op deze manier reizigers van een gearriveerde trein in korte tijd naar de reizigerstunnel geleid kunnen worden. Aan de oostelijke zijde van de tunnel is er bij de meeste perrons een roltrap (opgaand) en een vaste trap. Rotterdam Centraal en station Amsterdam Bijlmer ArenA zijn de enige treinstations in Nederland waarbij perrons aan één zijde drie roltrappen hebben.

De ingang van het nieuwe station

Ook het oude metrostation Rotterdam Centraal met twee sporen om een eilandperron werd vernieuwd en uitgebreid mede ten behoeve van de RandstadRail-verbinding met Den Haag Centraal. Op de plaats waar het eilandperron van het oude metrostation lag, liggen nu wissels. Het tracé van de RandstadRail Metrolijn E werd met een nieuwe tunnel bij Rotterdam Centraal op het bestaande metronetwerk aangesloten. Het nieuwe metrostation heeft drie sporen en twee eilandperrons. Spoor 1 bedient metrolijn E, onderdeel van de RandstadRail, richting Den Haag Centraal. Spoor 2 is voor metrolijn E richting Slinge; tijdens extra diensten tussen Slinge en Rotterdam Centraal v.v. wordt spoor 2 ook gebruikt als eindpunt van metrolijn D. Spoor 3 ligt tussen de twee eilandperrons; uniek is dat op dit spoor aan beide zijden de deuren van de metro worden geopend. Dit laatste spoor wordt gebruikt als beginpunt van metrolijn D naar Spijkenisse De Akkers.

Op 28 september 2009 werd het nieuwe metrostation geopend, nadat het twee dagen voor werkzaamheden gesloten was geweest. De verbinding voor de RandstadRail werd op 16 augustus 2010 officieel geopend; zij was een dag later ook beschikbaar voor de reizigersdienst.

Op 26 maart 2014 werd een van de zestigjarige platanen die in 2005 moesten 'verhuizen' om ruimte te maken voor de verbouwing van het station, in de Conradstraat geplant.[6]

Stationshal[bewerken | brontekst bewerken]

De fietsentree van het station

OV-chipkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is sinds 1 mei 2015 afgesloten met OVC-poorten. Rotterdam Centraal is het eerste grote station waarop dat gebeurd is. De sluiting van de poortjes is versneld in verband met de agressie jegens spoorpersoneel die vooral samenhangt met zwartrijden (meestal het niet inchecken met een ov-chipkaart). Om internationale reizigers die hier overstappen de gelegenheid te geven om in of uit te checken zijn er OVC-paaltjes op het perron voor internationale treinen aanwezig.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een gezamenlijke servicewinkel van de NS en de RET geopend.

Er bevinden zich in de reizigerspassage onder meer twee AH to go's, een HEMA, een Dudok en twee vestigingen van Starbucks. Er is ook een "Stationshuiskamer".[7] Aan de zuidzijde is een ondergrondse fietsenstalling voor ruim 5.000 fietsen gerealiseerd. Zowel aan de noord- als de zuidzijde zijn taxistandplaatsen.

Onder het Kruisplein is een ondergrondse parkeergarage met daarbovenop een waterberging gebouwd; deze garage is toegankelijk vanuit de zuidelijke (= west-oost) buis van de Weenatunnel en is ondergronds verbonden met de parkeergarage onder het Schouwburgplein.

Vervoerknooppunt[bewerken | brontekst bewerken]

Uitzicht vanaf loopbrug op de perrons

Vanuit het Rotterdamse Centraal Station rijden treinen in de richtingen DelftDen Haag HSAmsterdam Centraal (Oude Lijn), Gouda – Utrecht, Gouda – Amsterdam CentraalUitgeest en DordrechtRoosendaal/Breda en verder. Daarnaast doet ook de HSL Rotterdam aan, die via een eigen tracé via Schiphol met Amsterdam is verbonden en naar het zuiden met Breda, Antwerpen en Brussel.

Met Schiphol en de stations Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal, Den Haag Centraal, Leiden Centraal en Utrecht Centraal behoort Rotterdam Centraal tot de drukste stations in Nederland.

Het ondergrondse metrostation Rotterdam Centraal wordt aangedaan door de metrolijnen D en E van de Rotterdamse metro. Voorts is het station het belangrijkste knooppunt van de Rotterdamse tram – aan de zijkant van het stationsplein, voor het gebouw Delftse Poort, stoppen alle Rotterdamse tramlijnen, behalve lijn 2. Drie stadsbuslijnen en één streekbuslijn van de RET hebben een halte op het busplatform aan de Conradstraat tussen het Groothandelsgebouw en de spoorlijn. Behalve de nachtbuslijnen wordt het station niet meer aangedaan door andere streekbuslijnen. Deze hebben hun eindpunt op Zuidplein, Capelsebrug, Kralingse Zoom, Schiedam, Rodenrijs, Noord en Alexander.

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit het Rotterdamse Centraal Station kan men binnen Nederland in alle windrichtingen reizen per trein. Daarnaast zijn er rechtstreekse treinen naar België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het station wordt in de dienstregeling 2024 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
450 European Sleeper (European Sleeper) Brussel-ZuidAntwerpen-CentraalRoosendaalRotterdam CentraalDen Haag HSSchiphol AirportAmsterdam CentraalAmersfoort CentraalDeventerBad BentheimBerlin HbfDresden HbfPraha hl.n. Stopt 2-3x per week. Stopt richting Brussel niet op Schiphol Airport en Den Haag HS.
500 Intercity (NS) Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoort CentraalZwolleAssenGroningen Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuurdienst met serie 600. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuurdienst met serie 700. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
600 Intercity (NS) LeeuwardenMeppelZwolleAmersfoort CentraalUtrecht CentraalRotterdam Centraal Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuurdienst met serie 500. Vormt tussen Zwolle en Leeuwarden een halfuurdienst met serie 1800. Stopt tussen Zwolle en Leeuwarden alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
900 Intercity direct (NS) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBreda Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd. Via HSL. Rijdt in het weekend tot circa 20:00 uur. Vormt tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal een scheve kwartierdienst met serie 1000.
1000 Intercity direct (NS) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam Centraal Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd. Via HSL. Vormt doordeweeks overdag een scheve kwartierdienst met serie 900. Rijdt op maandag t/m vrijdag tot 22:00 en in het weekend tot 23:30. Rijdt niet op zondag tussen 9:00 en 12:00.
1100 Intercity (NS) Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalBredaTilburgEindhoven Centraal Stopt niet in Schiedam Centrum en Rotterdam Blaak; via HSL.
1400 Intercity (NS) Utrecht CentraalAmsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven Centraal en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
2200 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt op weekdagen overdag 1x/uur en vormt op weekdagen overdag een scheve halfuursdienst met serie 6100. Op weekdagen overdag vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2300. 's Avonds en in het weekend rijdt deze serie 2x/uur.
2300 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Rijdt alleen op weekdagen overdag en rijdt 1x/uur. Vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2200. 's Avonds en in het weekend rijdt serie 2200 2x/uur.
2400 Intercity (NS) (Lelystad CentrumAlmere BuitenAlmere CentrumAmsterdam Zuid – )Schiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalDordrecht Rijdt alleen tijdens de spits van maandag t/m donderdag tussen Schiphol Airport en Lelystad Centrum v.v. Tussen de spitsen en vrijdag de gehele dag tot 20:00 is deze serie gekoppeld te Schiphol Airport aan de 3500. Rijdt niet na 20:00 en in het weekend.
2800 Intercity (NS) Rotterdam CentraalGoudaUtrecht Centraal
3200 Intercity (NS) Arnhem CentraalEde-WageningenUtrecht CentraalAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam Centraal Spitstrein, rijdt alleen van maandag tot en met donderdag.
3700 Intercity (NS) DordrechtRotterdam CentraalSchiedam CentrumDelftDen Haag HSLeiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam ZuidUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondVenlo Rijdt van maandag t/m donderdag enkel in de avonduren en rijdt van vrijdag t/m zondag vrijwel de hele dag en vervangt dan series 2400 en 3500. Rijdt in de late avond alleen tussen Schiphol Airport en Utrecht Centraal v.v.
4000 Sprinter (NS) UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
5000 Sprinter (NS) Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalRotterdam BlaakRotterdam LombardijenDordrecht Rijdt niet na 20:00 en in het weekend.
5100 Sprinter (NS) Den Haag CentraalDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalRotterdam BlaakRotterdam LombardijenDordrecht
5200 Sprinter (NS) Rotterdam CentraalRotterdam BlaakRotterdam LombardijenDordrecht Rijdt alleen van maandag t/m donderdag in de spits.
Eurostar 9100 Eurostar (Eurostar) Amsterdam CentraalRotterdam CentraalBrussel-ZuidLille-EuropeLondon St Pancras International Lille-Europe wordt onregelmatig bediend. Calais-Fréthun, Ashford, Ebbsfleet worden niet bediend in 2020-2023 (minstens).
9200 IC 35 Intercity direct, Beneluxtrein (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBredaNoorderkempenAntwerpen-CentraalMechelenBrussels Airport-ZaventemBrussel-NoordBrussel-CentraalBrussel-Zuid Via HSL, tussen Schiphol en Rotterdam is bij een reis binnen Nederland een toeslag verschuldigd.
Eurostar 9300 Eurostar (Eurostar) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-ZuidParis-Nord Diverse ritten alleen tussen Amsterdam en Brussel
Eurostar 9900 Eurostar (Eurostar) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-Zuid – [ Aéroport Charles-de-Gaulle 2 TGVMarne la Vallée-Chessy ] / [ Chambéry-Challes-les-EauxAlbertvilleMoûtiers - Salins - Brides-les-BainsAime-La PlagneLandryBourg-Saint-Maurice ] / [ Valence-Rhône-Alpes-Sud TGVAvignon TGVAix-en-Provence TGVMarseille Saint-Charles ] Marne la Vallée-Chessy 2 keer per dag. Bourg-Saint-Maurice 1 keer per week in de winter. Marseille Saint-Charles 1 keer per week in de zomer.
21400 Intercity (NS) Rotterdam CentraalEindhoven Centraal; Tilburg's-Hertogenbosch; Eindhoven CentraalUtrecht Centraal Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.

Bussen[bewerken | brontekst bewerken]

Het busstation van Rotterdam Centraal is niet het grootste van de regio Rotterdam (dat is Zuidplein): streekbuslijnen doen het station niet meer aan behalve lijn 40. Rotterdam Centraal is wel het middelpunt van het Rotterdamse nachtbusnet dat ook steden en dorpen in de agglomeratie bedient. De RET exploiteert alle buslijnen vanaf het busstation (met uitzondering van streekbus 824 die door EBS wordt gereden en nachtlijnen 860 en 867 die door Connexxion worden gereden). Sinds 22 augustus 2011 vertrekken de bussen vanaf een busstation aan de Conradstraat naast het Groothandelsgebouw. Ook langeafstandsbussen van o.a. FlixBus vertrekken van dit busstation.

De volgende buslijnen stoppen op station Rotterdam Centraal:

Perron Lijn Bestemming Via Vervoerder Bijzonderheden
AA  33  Meijersplein/Airport Blijdorp, Overschie, Rotterdam Airport RET 6-4-2 bus
DD  38  Station Schiedam Centrum Oud Mathenesse 6-4-2 bus tussen Schiedam Centrum en Rotterdam Centraal
FF  38  Crooswijk Admiraal de Ruyterweg, Oude Noorden Gemaksbus
BB  40  Station Delft Overschie, Zweth Rijdt niet 's avonds na 19:00 uur en in het weekend.
DD  44  Zuidplein Tiendplein, Dijkzigt, Carnisse 6-4-2 bus
n.n.b. 824 Honselersdijk Marconiplein, Schiedam Centrum EBS Rijdt alleen in de ochtendspits (één rit)
Nachtbussen
BB  B1  Nesselande/Nieuwerkerk aan den IJssel Ommoord, Zevenkamp RET Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Nieuwerkerk a/d IJssel
DD  B2  Vlaardingen Marconiplein, Schiedam Centrum, Vlaardingen (Oost, Centrum, West, Holy) Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
DD  B3  Schiedam Delfshaven, Schiedam Centrum, Schiedam Woudhoek, Schiedam Nieuwland, Delfshaven Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
CC  B4  Capelle Oostgaarde Kralingen, Capelle 's-Gravenland, Krimpen a/d IJssel, Capelle Centrum, Schenkel, Kralingen Ringlijn Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
BB  B5  Capelle Schollevaar Kralingen, Prinsenland, Lage Land, Oosterflank, Capelle Schollevaar, Zevenkamp, Station Alexander, Crooswijk Ringlijn, Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
AA  B7  Hoogvliet Leuvehaven, Maashaven, Carnisse, Zuidplein, Pendrecht, Rhoon, Poortugaal, Pernis, Hoogvliet Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Pernis
AA  B8  Spijkenisse Schiekade, Hoogvliet, De Akkers, Spijkenisse, Spijkenisse Centrum, A15, Knooppunt Benelux, A4, A20, Schiekade Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
CC  B9  Maassluis Maasland Viaduct Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
EE  B10  Rodenrijs/Pijnacker Station Noord, Schiebroek, Hillegersberg, Bergschenhoek, Berkel, Pijnacker, Delfgauw Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Pijnacker en Delfgauw
AA  B11  Barendrecht Eendrachtsplein, Carnisse, Zuidplein, Zuidwijk, Carnisselande, Barendrecht, Lombardijen, Maashaven, Leuvehaven Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
AA  B13  Rotterdam The Hague Airport Overschie Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
FF  B16  Ridderkerk Leuvehaven, De Kuip, Sportdorp, IJsselmonde Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
EE  B17  Bleiswijk Station Noord, Hillegersberg, Bergschenhoek Rijdt alleen zaterdagnacht
FF  B18  Brielle Busstation Rugge A20, A4, Volgerweg, Ruysdaelstraat, Laan van Nieuw Blankenburg Rijdt alleen zaterdagnacht
DD  B19  Hoek van Holland Naaldwijk, Heenweg, 's-Gravenzande, Hoek van Holland, Maasdijk Rijdt alleen zaterdagnacht
HH 860 Goudswaard Busstation Heinenoord, Oud-Beijerland, Nieuw-Beijerland, Piershil Connexxion Rijdt alleen zaterdagnacht
HH 867 Busstation Heinenoord Busstation Heinenoord, Maasdam, Strijen, Numansdorp, Klaaswaal, Westmaas, Mijnsheerenland Rijdt alleen zaterdagnacht

Trams[bewerken | brontekst bewerken]

De tramhalte van Rotterdam Centraal is de grootste van de stad en alle tramlijnen, behalve lijn 2, doen dit station aan. De volgende tramlijnen van de RET stoppen op station Rotterdam Centraal:

Perron Lijn Route Bijzonderheden
A en D  4  MolenlaanBergse DorpsstraatStation NoordBergwegNoordsingelHeer BokelwegWeenaStation Rotterdam CentraalKruispleinEendrachtspleinMathenesserlaan's-GravendijkwalNieuwe BinnenwegHeemraadspleinDelfshavenMarconiplein
B en D  7  WillemspleinWestpleinMuseumparkEendrachtspleinKruispleinStation Rotterdam CentraalWeenaPompenburgMeentNoorderbrugCrooswijkBoezemsingelOudedijkVoorschoterlaanErasmus Universiteit – Burgemeester Oudlaan
B en D  8  KleiwegStation Rotterdam NoordNoorderbrugMeentPompenburgWeenaStation Rotterdam CentraalKruispleinLijnbaanBeursLeuvehavenVastelandEuromast/Erasmus MCWestzeedijkSchiemondDelfshavenMarconipleinSpangen
D en E  12  Station Rotterdam CentraalKruispleinLijnbaanBeursLeuvehavenWilhelminaplein – Lodewijk Pincoffsweg – Vuurplaat – Varkenoordseviaduct – Stadion Feijenoord Rijdt slechts bij evenementen in De Kuip.
B en F  20  Station Rotterdam CentraalKruispleinLijnbaanBeursLeuvehavenWilhelminapleinLodewijk PincoffswegVuurplaatBeijerlandselaan – Randweg – Breeplein – Beukendaal – Smeetslandsedijk – Molenvliet – Station LombardijenLombardijenKreekhuizenlaan Rijdt alleen doordeweeks in de spitsuren.
A en C  21  De EschWoudesteinOostpleinStation BlaakBeursLijnbaanKruispleinStation Rotterdam CentraalKruispleinWest-KruiskadeMathenesserpleinMathenesserbrugMarconipleinKoemarktBroersvestStation Schiedam CentrumParkwegSchiedam NieuwlandWoudhoek Rijdt niet ná 19:00 uur en 's zondags vóór 12:00 uur.
A en C  23  Beverwaard – Beverwaardseweg – Schinnenbaan – Oude Watering – Croystraat – P+R Beverwaard – Akkeroord – Keizerswaard – Prinsenplein – Antonius IJsselmonde – Dwarsdijk – Noorderheling – Stadion Feyenoord – Varkenoordseviaduct – VuurplaatLodewijk PincoffswegWilhelminapleinLeuvehavenBeursLijnbaanKruispleinStation Rotterdam CentraalKruisplein – Tiendplein – 1e Middellandstraat – Vierambachtstraat – MathenesserpleinMathenesserbrug – P.C Hooftplein – Marconiplein
A en C  24  De EschWoudesteinOostpleinStation BlaakBeursLijnbaanKruispleinStation Rotterdam CentraalKruispleinWest-KruiskadeMathenesserpleinMathenesserbrugMarconipleinKoemarktBroersvestStation Schiedam CentrumParkwegSchiedam NieuwlandHoly
B en D  25  Carnisselande – Waterkant – Middeldijkerplein – Meerwede – Vrijenburg – Vrijenburgerbos – Langenhorst – Paasweide – Groene Hilledijk – Sandelingplein – Breeplein – Randweg – BeijerlandselaanVuurplaatLodewijk PincoffswegWilhelminapleinLeuvehavenBeursLijnbaanKruispleinStation Rotterdam CentraalWeenaSchiekade – Walenburgerweg – Schieweg – Franciscus GasthuisMelanchthonweg – Teldersweg → Wilgenlei → Meidoornweide→ Larikslaan → Peppelweg → Wilgenplaslaan

Metro's[bewerken | brontekst bewerken]

Lijn Van/Naar Opmerkingen
 D  Rotterdam CentraalStadhuisBeursLeuvehavenWilhelminapleinRijnhavenMaashavenZuidpleinSlingeRhoonPoortugaalTussenwaterHoogvliet- ZalmplaatSpijkenisse CentrumHeemraadlaanDe Akkers
 E  Den Haag CentraalLaan van NOIVoorburg 't LooLeidschendam-VoorburgForeparkLeidschenveenNootdorpPijnacker CentrumPijnacker ZuidBerkel WestpolderRodenrijsMeijersplein/AirportMelanchthonwegBlijdorpRotterdam CentraalStadhuisBeursLeuvehavenWilhelminapleinRijnhavenMaashavenZuidpleinSlinge Onderdeel van RandstadRail.
Panorama van Rotterdam Centraal, 13 juni 2014
Panorama van Rotterdam Centraal, 13 juni 2014

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 120.670
2020 51.780
2021 55.553
2022 88.983

Diversen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Station Rotterdam Centraal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.