Station Rotterdam Centraal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rotterdam Centraal)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Rotterdam Centraal   
Het stationsgebouw in februari 2014
Het stationsgebouw in februari 2014
Plaats Rotterdam
Afkorting Rtd
Opening Trein: 21 mei 1957 (huidig gebouw 13 maart 2014)
Metro: 9 februari 1968 (huidige configuratie 28 september 2009)
Perrons 7 (trein)
2 (metro)
Perronsporen 13 (trein, waaronder een kopspoor) (Sporenschema)
3 (metro)
Spoorlijn Oude Lijn
Staatslijn I
Utrecht - Rotterdam
HSL-Zuid / HSL 4
Metrolijn  D   E 
Tramlijn  4   7   8   20   21   23   24   25 
 12  (Alleen bij voetbalwedstrijden)
Stadsbus 33 | 38 | 44
Streekbus 40 | 831
Nachtbus BOB-bus: B1 | B2 | B3 | B4 | B5 | B7 | B8 | B9 | B10 | B11 | B13 | B16 | B17 | B18 | B19
Connexxion: 860
nachtBuzz: 888 | 891
Vervoerders
- Treinvervoerder Eurostar
NS
NS International
Thalys
- Metrovervoerder RET
- Tramvervoerder RET
- Busvervoerder RET
Qbuzz
Connexxion
Reizigers 96.690 (2018, trein)[1]

48.600 (2018, metro)[2] per dag

Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 28′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Rotterdam Centraal (Randstad (gebied))
Station Rotterdam Centraal
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Rotterdam Centraal is het Centraal Station van Rotterdam. Het station verwerkt gemiddeld dagelijks 170.000 reizigers. Het huidige stationsgebouw, gelegen aan het Stationsplein, werd op 13 maart 2014 officieel geopend door koning Willem-Alexander. Het treinstation telt zeven perrons met dertien perronsporen en twee doorgaande sporen zonder perron, de sporen 5 en 10. Spoor 1 werd begin 2018 opgebroken met de verbreding van het zijperron langs het stationsgebouw tot aan het tot dan toe perronloze, doorgaande spoor 2.

Geschiedenis[bewerken]

Voorgeschiedenis[bewerken]

Station Rotterdam Delftsche Poort met Diergaarde Blijdorp vóór het bombardement van mei 1940, Luchtvaartafdeeling, 1920-1940

Voor de Tweede Wereldoorlog had Rotterdam niet een centraal station, maar vier stations die in en rond het centrum gelegen waren en waarvandaan reizigers in verschillende richtingen reisden. Dit waren de stations Delftse Poort (richting Schiedam, Den Haag HS en Amsterdam CS), Beurs (richting Dordrecht), Maas (richting Gouda en Utrecht) en Hofplein (richtingen Den Haag HS/Scheveningen).

Treinen uit de richting Utrecht eindigden van 1858 tot 1953 op station Maas. In 1953 werd een nieuw tracé in gebruik genomen waarbij de trein vanuit Utrecht werd geleid over de Ceintuurbaan, die tot dan toe Station DP met Station Maas verbond. Rotterdam Noord werd stoptreinhalte op dat traject en tot in 1967 stopplaats voor de internationale treinen Hoek van Holland - Utrecht - Amersfoort - Hengelo - Duitsland (en Polen/Rusland)). In datzelfde jaar werd Station Maas gesloten en afgebroken en in Rotterdam Noord een nieuwe stationsgebouw, Rotterdam Centraal Station geheten, geopend. In 1957 werd Rotterdam CS geopend, dat als uiteinde van de nieuwe verkeersader, zorgde voor een verbinding vanuit het centrum van Rotterdam in alle richtingen, inclusief Gouda en verder naar Utrecht en Den Haag HS via Berkel en Rodenrijs.

Niet alle spoorlijnen werden volledig op het Centraal Station aangesloten: de treinen over de Hofpleinlijn reden nog twee maal per uur naar station Rotterdam Hofplein (en een maal per uur vanaf station Rotterdam Kleiweg over de Ceintuurbaan naar Rotterdam CS). Sedert 17 augustus 2010 wordt het vervoer via het Hofpleinlijntracé naar Den Haag met metro's van de RandstadRail volledig via het Centraal Station afgewikkeld en werd het nabije station Hofplein definitef gesloten.

Eerste stationsgebouw (1957)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Station Rotterdam Centraal (1957) voor het voormalige stationsgebouw door Sybold van Ravesteyn.
Voorgevel van het in 1957 gebouwde stationsgebouw (april 2005).

Het eerste Station Rotterdam Centraal, destijds Rotterdam Centraal Station, in de wandeling Rotterdam CS, geheten, werd op 21 mei 1957 officieel geopend. De architect Sybold van Ravesteyn ontwierp het stationsgebouw. Het station verving het station Delftse Poort dat tijdens het bombardement op Rotterdam beschadigd was. Het stationsgebouw werd in 2007 gesloten en het jaar erop gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. In 2007 maakten dagelijks zo'n 110.000 reizigers gebruik van Centraal Station in Rotterdam.

Op 9 februari 1968 opende prinses Beatrix de Rotterdamse metro, de eerste metrolijn in Nederland, op Rotterdam CS. Hierdoor kreeg het centraal station een metroverbinding met Rotterdam-Zuid, de noord-zuidlijn genaamd (tegenwoordig: lijn D). Het eerste metrostation had één eilandperron met twee sporen. Op 28 september 2009 is een nieuw en ruimer opgezet ondergronds metrostation geopend pal naast het oude, dat gesloopt werd. Het nieuwe station, dat veel lichter oogt, heeft twee eilandperrons met drie sporen.

Huidige stationsgebouw (2014)[bewerken]

Peter Hopman' Traan laten, Rotterdam CS, 2007

Op 13 maart 2014 werd het nieuwe stationsgebouw officieel geopend door Koning Willem-Alexander.[3] Voor dit station was in 2004 begonnen met een totale reconstructie van het station en zijn omgeving om het toenemende verkeer van treinen, bijvoorbeeld de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam, Brussel en Parijs, te kunnen verwerken en om de RandstadRail haar plaats te kunnen geven. Zo werd voor 2025 gerekend op 320.000 reizigers per dag.[4] Om deze toename aan te kunnen was een nieuw station nodig. Ook was het bestaande station, met name de reizigerstunnel, te klein geworden om het grote aantal passagiers te verwerken.

In juni 2004 gaven ProRail en de gemeente Rotterdam de opdracht aan Team CS, een coöperatie tussen Benthem Crouwel Architekten, Meyer en Van Schooten, en West 8 om de plannen uit te werken tot een ontwerp voor het nieuwe centraal station.[5]

Op 16 mei 2006 onthulde burgemeester Opstelten een kunstwerk van Onno Poiesz bestaande uit het woord EXIT, dat achter de ramen van de voorgevel bevestigd werd. Een deel van de letters "CENTRAAL STATION" die tot aan de sluiting van het station op het gebouw stonden is door Peter Hopman en Margien Reuvekamp van Bureau Lakenvelder in een andere volgorde gezet zodat zij tot aan de sloop van het gebouw de ode "TRAAN LATEN" toonden. De definitieve sluiting van het oude station vond plaats op 2 september 2007, in aanwezigheid van burgemeester Opstelten, om een begin te kunnen maken met de afbraak. Tussen 16 januari 2008 en eind maart 2008 werd het stationsgebouw geheel afgebroken.

Tijdelijk station, april 2008

Passagiers moesten jarenlang gebruikmaken van voorzieningen in een tijdelijk onderkomen, een smurfenblauw gebouwencomplex aan de Conradstraat op de noordoosthoek van het Groothandelsgebouw. De fietstunnel fungeerde hierbij tijdelijk als reizigerspassage. Op 28 november 2012 is de zes keer zo brede, nieuwe reizigerstunnel geopend en op 28 augustus 2013 is de fietstunnel na renovatie weer voor fietsers (en voetgangers) opengesteld; de zogeheten speculaasjes, kunstwerken die de vleugels van het oude centraal station sierden, staan nu boven de uiteinden van de fietstunnel. Aan de zuidzijde zijn op uitdrukkelijk verzoek van de Rotterdamse bevolking, de klok en de letters 'Centraal Station', in de belettering die architect Van Ravesteyn op het oude station had laten aanbrengen, teruggekeerd. Rotterdam Centraal, zoals het station tegenwoordig officieel heet, heeft een moderne overkapping gekregen die (in tegenstelling tot het vorige station) de perrons en sporen volledig overspant en daarmee reizigers optimaal beschermt tegen regen en wind. Een voorziening die past bij de status van Rotterdam Centraal als groot en internationaal station. Aan de noordelijke zijde van de tunnel zijn er richting de meeste perrons drie roltrappen. Twee van de drie roltrappen zijn neergaand zodat op deze manier reizigers van een gearriveerde trein in korte tijd naar de reizigerstunnel geleid kunnen worden. Rotterdam is het eerste en vooralsnog enige treinstation waarbij perrons aan één zijde drie roltrappen hebben. Aan de zuidelijke zijde van de tunnel zijn er bij de meeste perrons een roltrap (opgaand) en een vaste trap.

De ingang van het nieuwe station

Ook het oude metrostation Rotterdam Centraal met twee sporen om een eilandperron werd vernieuwd en uitgebreid mede ten behoeve van de RandstadRail-verbinding met Den Haag Centraal. Op de plaats waar het eilandperron van het oude metrostation lag, liggen nu wissels. Het tracé van de RandstadRail Metrolijn E werd met een nieuwe tunnel bij Rotterdam Centraal op het overige metronetwerk aangesloten. Het nieuwe metrostation heeft drie sporen en twee eilandperrons. Spoor 1 bedient metrolijn E, onderdeel van de RandstadRail, richting Den Haag Centraal. Spoor 2 is voor metrolijn E richting Slinge; tijdens extra diensten tussen Slinge - Rotterdam Centraal v.v wordt spoor 2 ook gebruikt als eindpunt van metrolijn D. Spoor 3 ligt tussen de twee eilandperrons; uniek is dat op dit spoor aan beide zijden de deuren van de metro worden geopend. Dit laatste spoor wordt gebruikt als beginpunt van metrolijn D naar Spijkenisse De Akkers.

Op 28 september 2009 werd het nieuwe metrostation geopend, nadat het twee dagen voor werkzaamheden gesloten was geweest. De verbinding voor de RandstadRail werd op 16 augustus 2010 officieel geopend; zij was een dag later ook beschikbaar voor de reizigersdienst.

Op 26 maart 2014 werd een van de zestigjarige platanen die in 2005 moesten 'verhuizen' om ruimte te maken voor de verbouwing van het station, in de Conradstraat geplant.[6]

Stationshal[bewerken]

De fietsentree van het station

OV-chipkaart[bewerken]

Het station is sinds 1 mei 2015 afgesloten met OVC-poorten. Rotterdam Centraal is het eerste grote station waarop dat gebeurd is. De sluiting van de poortjes is versneld in verband met de agressie jegens spoorpersoneel die vooral samenhangt met zwartrijden (meestal het niet inchecken met een ov-chipkaart). Om internationale reizigers die hier overstappen de gelegenheid te geven om in of uit te checken zijn er OVC-paaljes op het perron voor internationale treinen aanwezig.

Voorzieningen[bewerken]

Er is een gezamenlijke servicewinkel van de NS en de RET geopend.

Er bevinden zich in de reizigerspassage onder meer twee AH to go's, een HEMA, een La Place, een Dudok en twee vestigingen van Starbucks. Er is ook een "Stationshuiskamer".[7] Aan de zuidzijde is een ondergrondse fietsenstalling voor ruim 5.000 fietsen gerealiseerd. Zowel aan de noord- als de zuidzijde zijn taxistandplaatsen.

Onder het Kruisplein is een ondergrondse parkeergarage met daarbovenop een waterberging gebouwd; deze garage is toegankelijk vanuit de zuidelijke (= west-oost) buis van de Weenatunnel en is ondergronds verbonden met de parkeergarage onder het Schouwburgplein.

Vervoerknooppunt[bewerken]

Uitzicht vanaf loopbrug op de perrons

Vanuit het Rotterdamse Centraal Station rijden treinen in de richtingen DelftDen Haag HSAmsterdam Centraal (Oude Lijn), Gouda – Utrecht, Gouda – Amsterdam Centraal - Uitgeest en Dordrecht - Roosendaal/Breda en verder. Met Schiphol en de stations Amsterdam Centraal, Arnhem Centraal, Den Haag Centraal, Leiden Centraal en Station Utrecht Centraal behoort Rotterdam Centraal tot de drukste stations in Nederland.

Het ondergrondse metrostation Rotterdam Centraal wordt aangedaan door de metrolijnen D en E van de Rotterdamse metro. Voorts is het station het belangrijkste knooppunt van de Rotterdamse tram - aan de zijkant van het stationsplein, voor het gebouw Delftse Poort, stoppen alle Rotterdamse tramlijnen, behalve lijn 2. Drie stadsbuslijnen en één streekbuslijn van de RET hebben een halte op het busplatform aan de Conradstraat tussen het Groothandelsgebouw en de spoorlijn. Behalve de nachtbuslijnen wordt het station niet meer aangedaan door andere streekbuslijnen. Deze hebben hun eindpunt op Zuidplein, Capelsebrug, Kralingse Zoom, Schiedam, Noord en Alexander.

Treinen[bewerken]

Vanuit het Rotterdamse Centraal Station kan men binnen Nederland in alle windrichtingen reizen per trein. Daarnaast zijn er rechtstreekse treinen naar België, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het station wordt in de dienstregeling 2019 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
500 Intercity Rotterdam CentraalUtrecht CentraalAmersfoortZwolleGroningen Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 600. Vormt tussen Zwolle en Groningen een halfuursdienst met serie 700. Stopt tussen Zwolle en Groningen alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
600 Intercity LeeuwardenMeppelZwolleAmersfoortUtrecht CentraalRotterdam Centraal Vormt tussen Rotterdam Centraal en Zwolle een halfuursdienst met serie 500. Vormt tussen Zwolle en Leeuwaarden een halfuursdienst met serie 1800. Stopt tussen Zwolle en Leeuwarden alleen 's morgens vroeg en 's avonds laat op alle stations.
900 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBreda Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1000 Intercity direct Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam Centraal Tussen Schiphol en Rotterdam is een toeslag verschuldigd.
1100 Intercity Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalBredaTilburgEindhoven Stopt niet in Schiedam Centrum en Rotterdam Blaak; via HSL.
1400 Intercity Utrecht CentraalAmsterdam CentraalSchiphol AirportDen Haag HSRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
2200 Intercity Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemLeiden CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrechtRoosendaalVlissingen Vormt tussen Amsterdam Centraal en Leiden Centraal een kwartierdienst met serie 2100. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met serie 2400. In de spits vanaf/tot Roosendaal gecombineerd met serie 12200.
2400 Intercity Lelystad CentrumAlmere CentrumAmsterdam ZuidSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet na 22:00 uur. Vormt tussen Lelystad Centrum en Leiden Centraal een scheve kwartierdienst met de series 700/1800. Vormt tussen Leiden Centraal en Dordrecht een kwartierdienst met de serie 2200.
2800 Intercity Rotterdam CentraalGoudaUtrecht Centraal Rijdt niet na 21:00 uur.
4000 Sprinter UitgeestZaandamAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
5000 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrecht Rijdt niet 's avonds na 20:00 en in het weekend. Vormt tot 20:00 een kwartierdienst met de 5100.
5100 Sprinter Den Haag CentraalDen Haag HSDelftRotterdam CentraalDordrecht Vormt tot 20:00 een kwartierdienst met de 5000.
7700 Sprinter Rotterdam CentraalGoudaGouda Goverwelle Rijdt alleen in de spits.
Eurostar 9100 Eurostar (SNCF/NMBS) Amsterdam CentraalRotterdam CentraalBrussel-ZuidLille-EuropeLondon St Pancras International Calais, Ashford, Ebbsfleet worden onregelmatig bediend. Rijdt zesmaal per dag, twee treinen vanaf Amsterdam.
9200

IC 35

Intercity direct (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalBredaAntwerpen-CentraalMechelenBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi Vier keer per dag van/naar Den Haag HS. Via HSL
Thalys 9300 Thalys (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-ZuidParis Nord Diverse ritten alleen tussen Amsterdam en Brussel
Thalys 9900 Thalys (NS International) Amsterdam CentraalSchiphol AirportRotterdam CentraalAntwerpen-CentraalBrussel-Zuid – [ Lille Europe ] / [ Chambéry-Challes-les-EauxAlbertvilleMoutiers-Salins-Brides-les-BainsAime-La PlagneLandryBourg-Saint-Maurice ] Van december tot maart 1 trein per week naar Bourg-Saint-Maurice.
21400 Intercity EindhovenUtrecht Centraal; Rotterdam CentraalEindhoven Nachtnet. Rijdt alleen in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag.

Bussen[bewerken]

Het busstation van Rotterdam Centraal is niet het grootste van de regio Rotterdam (dat is Zuidplein): streekbuslijnen doen het station niet meer aan behalve lijn 40. Rotterdam Centraal is wel het middelpunt van het Rotterdamse nachtbusnet dat ook steden en dorpen in de agglomeratie bedient. De RET exploiteert alle buslijnen vanaf het busstation (met uitzondering van nachtBuzzlijnen 888 en 891 die door Qbuzz worden gereden en nachtlijn 860 die door Connexxion wordt gereden). Sinds 22 augustus 2011 vertrekken de bussen vanaf een busstation aan de Conradstraat naast het Groothandelsgebouw. Ook langeafstandsbussen van o.a. Eurolines en FlixBus vertrekken van dit busstation.

De volgende buslijnen van de RET stoppen op station Rotterdam Centraal:

Perron Lijn Bestemming Via Vervoerder Bijzonderheden
AA  33  Meijersplein Blijdorp, Overschie, Rotterdam Airport RET 6-4-2 bus
DD  38  Station Schiedam Centrum Oud Mathenesse 6-4-2 bus tussen Schiedam Centrum en Rotterdam Centraal
FF  38  Crooswijk Admiraal de Ruyterweg, Oude Noorden Gemaaksbus
BB  40  Station Delft Overschie, Zweth Rijdt niet 's avonds na 19:00 uur en in het weekend.
DD  44  Zuidplein Diergaarde Blijdorp, Heemraadsplein, Erasmus MC 6-4-2 bus
Nachtbussen
BB B1 Nesselande/Nieuwerkerk a/d IJssel Ommoord, Zevenkamp RET Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Nieuwerkerk a/d IJssel
DD B2 Vlaardingen Marconiplein, Schiedam Centrum, Vlaardingen (Oost, Centrum, West, Holy) Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
DD B3 Schiedam Delfshaven, Schiedam Centrum, Schiedam Woudhoek, Schiedam Nieuwland, Delfshaven Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
CC B4 Capelle Oostgaarde Kralingen, Capelle 's-Gravenland, Krimpen a/d IJssel, Capelle Centrum, Schenkel, Kralingen Ringlijn Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
BB B5 Capelle Schollevaar Kralingen, Prinsenland, Lage Land, Oosterflank, Capelle Schollevaar, Zevenkamp, Station Alexander, Crooswijk Ringlijn, Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
AA B7 Hoogvliet Leuvehaven, Maashaven, Carnisse, Zuidplein, Pendrecht, Rhoon, Poortugaal, Pernis, Hoogvliet Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Pernis
AA B8 Spijkenisse Schiekade, Hoogvliet, De Akkers, Spijkenisse, Spijkenisse Centrum, A15, Knooppunt Benelux, A4, A20, Schiekade Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
CC B9 Maassluis Maasland Viaduct Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
EE B10 Rodenrijs/Pijnacker Station Noord, Schiebroek, Hillegersberg, Bergschenhoek, Berkel, Pijnacker, Delfgauw Vrijdag- en zaterdagnacht, rijdt alleen zaterdagnacht via Pijnacker en Delfgauw
AA B11 Barendrecht Eendrachtsplein, Carnisse, Zuidplein, Zuidwijk, Carnisselande, Barendrecht, Lombardijen, Maashaven, Leuvehaven Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
AA B13 Rotterdam The Hague Airport Overschie Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
FF B16 Ridderkerk Leuvehaven, De Kuip, Sportdorp, IJsselmonde Rijdt alleen vrijdag- en zaterdagnacht
EE B17 Bleiswijk Station Noord, Hillegersberg, Bergschenhoek Rijdt alleen zaterdagnacht
FF B18 Brielle Busstation Rugge A20, A4, Volgerweg, Ruysdaelstraat, Laan van Nieuw Blankenburg Rijdt alleen zaterdagnacht
DD B19 Hoek van Holland Naaldwijk, Heenweg, 's-Gravenzande, Hoek van Holland, Maasdijk Rijdt alleen zaterdagnacht
HH 860 Oud-Beijerland Busstation Heinenoord Connexxion Rijdt alleen zaterdagnacht
HH 888 Dordrecht Sterrenburg Hendrik-Ido-Ambacht, Zwijndrecht, Station Dordrecht Qbuzz Rijdt alleen zaterdagnacht
HH 891 Hardinxveld-Giessendam Alblasserdam, Papendrecht, Sliedrecht Rijdt alleen zaterdagnacht

Trams[bewerken]

De tramhalte van Rotterdam Centraal is de grootste van de stad en alle tramlijnen, behalve lijn 2, doen dit station aan. De volgende tramlijnen van de RET stoppen op station Rotterdam Centraal:

Perron Lijn Route Bijzonderheden
A en D  4  Molenlaan - Bergse Dorpsstraat - Station Noord - Bergweg - Noordsingel - Heer Bokelweg - Weena - Station Rotterdam Centraal - Kruisplein - Eendrachtsplein - Mathenesserlaan - 's-Gravendijkwal - Nieuwe Binnenweg - Heemraadsplein - Delfshaven - Marconiplein
B en D  7  Willemsplein - Westplein - Museumpark - Eendrachtsplein - Kruisplein - Station Rotterdam Centraal - Weena - Pompenburg - Meent - Noorderbrug - Crooswijk - Boezemsingel - Oudedijk - Voorschoterlaan - Erasmus Universiteit - Burgemeester Oudlaan
A en D  8  Kleiweg - Station Rotterdam Noord - Noorderbrug - Meent - Pompenburg - Weena - Station Rotterdam Centraal - Kruisplein - Lijnbaan - Beurs - Leuvehaven - Vasteland - Euromast/Erasmus MC - Westzeedijk - Schiemond - Delfshaven - Marconiplein - Spangen
D  12  Station Rotterdam Centraal - Kruisplein - Lijnbaan - Beurs - Leuvehaven - Wilhelminaplein - Lodewijk Pincoffsweg - Vuurplaat - Varkenoordseviaduct - Stadion Feijenoord Rijdt slechts bij evenementen in De Kuip.
E  20  Station Rotterdam Centraal - Kruisplein - Lijnbaan - Beurs - Leuvehaven - Wilhelminaplein - Lodewijk Pincoffsweg - Vuurplaat - Beijerlandselaan - Randweg - Breeplein - Beukendaal - Smeetslandsedijk - Molenvliet - Station Lombardijen - Lombardijen - Kreekhuizenlaan Rijdt alleen doordeweeks in de spitsuren.
A en C  21  De Esch - Woudestein - Oostplein - Station Blaak - Beurs - Lijnbaan - Kruisplein - Station Rotterdam Centraal - Kruisplein - West-Kruiskade - Mathenesserplein - Mathenesserbrug - Marconiplein - Koemarkt - Broersvest - Station Schiedam Centrum - Parkweg - Schiedam Nieuwland - Woudhoek Rijdt niet ná 19:00 uur en 's zondags vóór 12:00 uur.
A en C  23  Beverwaard - Beverwaardseweg - Schinnenbaan - Oude Watering - Croystraat - P+R Beverwaard - Akkeroord - Keizerswaard - Prinsenplein - Antonius IJsselmonde - Dwarsdijk - Noorderheling - Stadion Feyenoord – Varkenoordseviaduct - Vuurplaat - Lodewijk Pincoffsweg - Wilhelminaplein - Leuvehaven - Beurs - Lijnbaan - Kruisplein - Station Rotterdam Centraal - Kruisplein - Tiendplein - 1e Middellandstraat - Vierambachtstraat - Mathenesserplein - Mathenesserbrug - P.C Hooftplein - Marconiplein
A en C  24  De Esch - Woudestein - Oostplein - Station Blaak - Beurs - Lijnbaan - Kruisplein - Station Rotterdam Centraal - Kruisplein - West-Kruiskade - Mathenesserplein - Mathenesserbrug - Marconiplein - Koemarkt - Broersvest - Station Schiedam Centrum - Parkweg - Schiedam Nieuwland - Holy
B en D  25  Carnisselande - Waterkant - Middeldijkerplein - Meerwede - Vrijenburg - Vrijenburgerbos - Langenhorst - Paasweide - Groene Hilledijk - Sandelingplein - Breeplein - Randweg - Beijerlandselaan - Vuurplaat - Lodewijk Pincoffsweg - Wilhelminaplein - Leuvehaven - Beurs - Lijnbaan - Kruisplein - Station Rotterdam Centraal - Weena - Schiekade - Walenburgerweg - Schieweg - Franciscus Gasthuis - Melanchthonweg - Teldersweg → Wilgenlei → Meidoornweide→ Larikslaan → Peppelweg → Wilgenplaslaan

Metro's[bewerken]

Lijn Van/Naar Opmerkingen
 D  Rotterdam Centraal - Stadhuis - Beurs - Leuvehaven - Wilhelminaplein - Rijnhaven - Maashaven - Zuidplein - Slinge - Rhoon - Poortugaal - Tussenwater - Hoogvliet- Zalmplaat - Spijkenisse Centrum - Heemraadlaan - De Akkers
 E  Den Haag Centraal - Laan van NOI - Voorburg 't Loo - Leidschendam-Voorburg - Forepark - Leidschenveen - Nootdorp - Pijnacker Centrum - Pijnacker Zuid - Berkel Westpolder - Rodenrijs - Meijersplein - Melanchthonweg - Blijdorp - Rotterdam Centraal - Stadhuis - Beurs - Leuvehaven - Wilhelminaplein - Rijnhaven - Maashaven - Zuidplein - Slinge Onderdeel van RandstadRail.
Panorama van Rotterdam Centraal, 13 juni 2014
Panorama van Rotterdam Centraal, 13 juni 2014

Fotogalerij[bewerken]

Trivia[bewerken]

In 2008, 6 jaar voor de opening was het nieuwe station Rotterdam Centraal al te zien in Miniworld Rotterdam.

Externe links[bewerken]