Naar inhoud springen

Lijst van betwiste gebieden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Labrang (overleg | bijdragen) op 17 nov 2022 om 15:24. (per overlegpagina en Wikipedia:De Nulmeridiaan randvoorwaarden toegevoegd.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Dit is een lijst van betwiste gebieden in de wereld. Betwiste territoriale wateren zijn niet in de lijst opgenomen.

Algemeen

Hou voor opname in de lijst de volgende zaken in het achterhoofd:

  • Deze pagina betreft territoriale twisten tussen erkende, beperkt erkende en niet erkende staten met een grondgebied dat ze controleren;
  • Deze pagina gaat niet over separatistische of irredentistische organisaties of bewegingen. Daarvoor is deze pagina;
  • Deze pagina gaat over betwiste gebieden in de tegenwoordige tijd;
  • Conflicten die in het verleden gespeeld hebben en die (al lang) opgelost zijn horen niet op deze lijst;
  • Zorg voor onderbouwing van de toevoeging of wijziging aan de lijst, bijvoorbeeld:
    • Zorg ervoor dat in de pagina over het betreffende gebied uitleg of achtergrond over het dispuut staat, met gebruik van bronnen en referenties;
    • Zorg voor een korte omschrijving in onderstaande tabellen, met gebruik van verifieerbare bronnen, als er geen aparte pagina is of er geen informatie over het conflict aanwezig is in die pagina.

Let op: deze lijst kan nog onjuiste informatie bevatten (november 2022).

Betwiste gebieden tussen erkende soevereine staten

Afrika

Gebied Besturende landen Andere claimende landen Opmerkingen
Abyei, Heglig, Jodha, Kafia Kingi en Kaka Vlag van Soedan Soedan Vlag van Zuid-Soedan Zuid-Soedan Abyei is een olierijke regio, die door zowel Soedan als Zuid-Soedan wordt opgeëist. Het gebied werd in mei 2011, vlak voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan, door Soedanese troepen bezet. In het gebied is de VN-vredesmacht UNISFA actief. Ook het plaatsje Heglig en de mineraalrijke regio Kafia Kingi worden door Zuid-Soedan geclaimd, maar staan onder Soedanese controle.
Al-Fashaga Vlag van Soedan Soedan Vlag van Ethiopië Ethiopië Al-Fashaga is een vruchtbaar gebied, dat door zowel Soedan als Ethiopië wordt opgeëist. Het wordt feitelijk gecontroleerd door Soedan, maar Ethiopische landbouwers mochten er blijven volgens een overeenkomst uit 2008. Het door Soedan sluiten van de grens en verdrijven van de Ethiopiërs uit Al-Fashaga in december 2020 leidde tot spanningen tussen beide landen.
Badme[1], Bure[2] en Tsorona-Zalambessa[2] Vlag van Ethiopië Ethiopië Vlag van Eritrea Eritrea De onenigheid over Badme was de aanleiding van de Eritrees-Ethiopische Oorlog van 1998 tot 2000. Een Eritrees-Ethiopische grenscommissie die ingesteld werd op basis van het Verdrag van Algiers (2000) bepaalde in 2002 dat Badme en Tsorona toebehoren aan Eritrea en dat Bure en Zalambessa toebehoren aan Ethiopië, maar dit wordt door beide landen niet erkend. De VN-missie UNMEE werd ingesteld om toe te zien op naleving van het verdrag, maar deze missie werd in 2008 beëindigd vanwege brandstoftekort.
Bakassi Vlag van Kameroen Kameroen Vlag van Nigeria Nigeria Het schiereiland werd door Nigeria overgedragen aan Kameroen naar aanleiding van een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, maar de Nigeriaanse Senaat heeft bepaald dat de overdracht illegaal was.
Banc du Geysir Niemandsland Vlag van Madagaskar Madagaskar
Vlag van Comoren Comoren
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Frankrijk beschouwt het rif als onderdeel van de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan, een district van de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden, Madagaskar claimde het rif in 1976 en de Comoren beschouwen het als een onderdeel van hun exclusieve economische zone. Mogelijk is er aardolie in het gebied aanwezig.
Bassas da India, Europa en Juan de Nova[1] Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Madagaskar Madagaskar Deze gebieden worden door Frankrijk bestuurd als onderdeel van de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan, een district van de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden.
Béchar en Tindouf Vlag van Algerije Algerije Vlag van Marokko Marokko Marokko claimt beide provincies als onderdeel van Groot-Marokko. Beiden landen vochten in 1963 de Zandoorlog uit.
Chagosarchipel Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van Mauritius Mauritius
Vlag van Seychellen Seychellen
Het Verenigd Koninkrijk bestuurt de archipel als onderdeel van het Brits Indische Oceaanterritorium.
Doumeira en Ras Doumeira Vlag van Eritrea Eritrea
Vlag van Djibouti Djibouti
Onenigheid over de grens tussen Eritrea en Djibouti op het schiereiland Ras Doumeira en het eiland Doumeira zorgde in 2008 voor het Djiboutisch-Eritrees Grensconflict. Sinds 2010 houdt een Qatarese vredesmacht toezicht over het betwiste gebied.
Glorieuzen Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Madagaskar Madagaskar
Vlag van Seychellen Seychellen
Vlag van Comoren Comoren
Deze archipel wordt door Frankrijk bestuurd als onderdeel van de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan, een district van de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden.
Hala'ib-driehoek en Bir Tawil Vlag van Egypte Egypte Vlag van Soedan Soedan Egypte houdt als grens tussen beide landen de 22e breedtegraad aan, terwijl Soedan zich houdt aan de in 1902 vastgelegde grens. De Hala'ib-driehoek is het overlappende gebied van beide claims. De driehoek stond aanvankelijk onder gezamenlijk bestuur, maar wordt sinds midden jaren 1990 volledig door Egypte gecontroleerd. Het veel kleinere Bir Tawil ligt ten zuiden van de 22e breedtegraad en wordt daardoor niet door Egypte geclaimd, maar ligt volgens de grens van 1902 niet aan de Soedanese, maar aan de Egyptische kant van de grens. Bir Tawil valt hierdoor buiten het geclaimde grondgebied van beide landen en is in feite een niemandsland.
Ilemi-driehoek Vlag van Kenia Kenia Vlag van Zuid-Soedan Zuid-Soedan De ligging van de Zuid-Soedanese-Keniaanse grens in de Ilemi-driehoek is omstreden als gevolg van onduidelijkheden in verdragen uit de koloniale tijd. De driehoek staat onder Keniaanse controle. Ethiopische stammen maken ook gebruik van het gebied, maar de Ethiopische regering heeft het gebied nooit officieel geclaimd.
KaNgwane[3] Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika Vlag van Swaziland Swaziland KaNgwane is een voormalig Swazi thuisland dat nu een onderdeel is van de Zuid-Afrikaanse provincies Mpumalanga and KwaZoeloe-Natal.
Diverse eilanden in de rivier de Kongo[4] Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa
Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville
De exacte ligging van de grens in de rivier is niet bepaald.
Koualou[5] Vlag van Burkina Faso Burkina Faso
Vlag van Benin Benin
Kpeaba Vlag van Ivoorkust Ivoorkust Vlag van Guinee Guinee
Deel van de rechteroever van de Lunkinda nabij Pweto[4] Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa Vlag van Zambia Zambia
Malawimeer en Mbamba Bay Vlag van Malawi Malawi
Vlag van Tanzania Tanzania
Tanzania claimt dat de grens door het midden van het meer loopt, terwijl Malawi claimt dat het gehele meer, met uitzondering van het deel dat bij Mozambique hoort, toebehoort aan Malawi. Het gebied wordt momenteel beheerst door Malawi, met uitzondering van twee eilanden in de Mbamba Bay die door Tanzania worden gecontroleerd. In het gebied is aardolie aanwezig.
Mayotte[6] Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Comoren Comoren Mayotte wordt bestuurd als een Frans overzees departement.
Mbañie, Cocotiers en Congas[7] Vlag van Gabon Gabon
Vlag van Equatoriaal-Guinea Equatoriaal-Guinea
Eiland in de monding van de Ntem[8] Vlag van Kameroen Kameroen
Vlag van Equatoriaal-Guinea Equatoriaal-Guinea
Ogaden Vlag van Ethiopië Ethiopië Vlag van Somalië Somalië Ogaden staat ook wel bekend als West-Somalië. Het gebied wordt bestuurd door Ethiopië als de regio Somali en de stad Dire Dawa, maar wordt door Somalië geclaimd als onderdeel van Groot-Somalië. De landen streden in 1977-1978 in de Ogaden-oorlog om het gebied.
Diverse dorpen aan de rivier de Okpara Vlag van Benin Benin
Vlag van Nigeria Nigeria
Oranjerivier[9] Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Vlag van Namibië Namibië
De ligging van de grens door de rivier is omstreden.
Pantelleria en de Pelagische Eilanden Vlag van Italië Italië Vlag van Tunesië Tunesië Tunesië erkende de gebieden na het verdrag als deel van Italië in 1979. Tunesische nationalisten claimen het als deel van Tunesië.
Plazas de soberanía Vlag van Spanje Spanje Vlag van Marokko Marokko De Plazas de soberanía bestaan uit Ceuta, Melilla en enkele kleine eilanden. De gebieden vallen onder Spaans bestuur met uitzondering van Peterselie-eiland dat de facto niemandsland is. Na het incident van 2002 op Peterselie-eiland waarbij Marokko het eiland bezette, besloten beide landen de status quo van voor het incident te handhaven.[10]
Rukwanzi Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa Vlag van Oeganda Oeganda
Sabanerwa Vlag van Rwanda Rwanda
Vlag van Burundi Burundi
Een gebied van 2 km² van Sabanerwa in de Rukurazi Valley op de grens van Rwanda en Burundi. Het conflict ontstond in 1965 toen hevige regenval ervoor zorgde dat de loop van de rivier de Akanyaru werd gewijzigd.[11]
Sindabezi Vlag van Zambia Zambia Vlag van Zimbabwe Zimbabwe
Socotra (archipel) Vlag van Jemen Jemen Vlag van Somalië Somalië
Tromelin Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Mauritius Mauritius
Vlag van Seychellen Seychellen
Grens bij Wano in het district Moyo[12] Vlag van Oeganda Oeganda
Vlag van Zuid-Soedan Zuid-Soedan
Zuidoost-Algerije Vlag van Algerije Algerije Vlag van Libië Libië

Azië

Gebied Besturende landen Andere claimende landen Opmerkingen
Aasal, Al-Qaa, Al-Qasr, Deir Al-Aashayer, Kfar Kouq en Tufail Vlag van Libanon Libanon
Vlag van Syrië Syrië
Abu Musa en de Tunbeilanden Vlag van Iran Iran Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten
Arunachal Pradesh Vlag van India India Vlag van China China
Bhutaanse enclaves in Tibet: Cherkip Gompa, Dho, Dungmar, Gesur, Gezon, Itse Gompa, Khochar, Nyanri, Ringung, Sanmar, Tarchen en Zuthulphuk Vlag van China China Vlag van Bhutan Bhutan
Boraibari Vlag van Bangladesh Bangladesh Vlag van India India
Binnen-Mongolië Vlag van China China Vlag van Mongolië Mongolië
Cooch Beharenclaves, Lathitila, Muhurichar en Daikhata-Dumabari Vlag van India India
Vlag van Bangladesh Bangladesh
Dak Jerman/Dak Duyt, Dak Dang/Dak Huyt, het gebied La Drang en de eilanden Baie/Koh Ta Kiev, Milieu/Koh Thmey, Eau/Koh Ses, Pic/Koh Thonsáy en Koh Po Vlag van Cambodja Cambodja
Vlag van Vietnam Vietnam
Demchok, Chumar, Kaurik, Shipki Pass, Jadh en Lapthal Vlag van China China
Vlag van India India
Betwist gebied tussen Aksai Chin en Nepal. Staat geheel onder controle van India, op een groot deel van Demchok na.
Doi Lang Vlag van Maleisië Maleisië Vlag van Thailand Thailand
Een deel van de Drie Pagoden-pas Vlag van Maleisië Maleisië
Vlag van Thailand Thailand
Diverse gebieden in de Ferganavallei Vlag van Kazachstan Kazachstan
Vlag van Tadzjikistan Tadzjikistan
Vlag van Oezbekistan Oezbekistan
Golanhoogten Vlag van Israël Israël Vlag van Syrië Syrië Syrisch territorium dat tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 door Israël bezet werd.
Hatay Vlag van Turkije Turkije Vlag van Syrië Syrië Het gebied was autonoom tijdens de Franse bezetting van Syrië. In 1939 werd het geannexeerd door Turkije.
Hawar-eilanden Vlag van Bahrein Bahrein Vlag van Qatar Qatar Het geschil werd in 2001 beslist in het nadeel van Qatar.
Isfaravallei Vlag van Kirgizië Kirgizië Vlag van Tadzjikistan Tadzjikistan
Jammu en Kasjmir, Shaksgam, Siachengletsjer, de Saltorobergen en Aksai Chin[1] Vlag van India India
Vlag van Pakistan Pakistan
Vlag van China China
China, India en Pakistan claimen Kasjmir en besturen elk ook een deel van het gebied. Aksai Chin wordt bestuurd door China en geclaimd door India. De Siachengletsjer en de Saltorobergen worden betwist tussen India en Pakistan.
Grensgebied tussen Jordanië en Saoedi-Arabië Vlag van Jordanië Jordanië
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Kachchatheevu Vlag van Sri Lanka Sri Lanka Vlag van India India
Gebied rondom de rivieren Kalapani en Susta Vlag van India India Vlag van Nepal   Nepal
Delen van Khyber-Pakhtunkhwa, de Federaal Bestuurde Stamgebieden en Beloetsjistan Vlag van Pakistan Pakistan Vlag van Afghanistan Afghanistan
Het zuidelijke deel van de Koerilen Vlag van Rusland Rusland Vlag van Japan Japan
Korea Vlag van Noord-Korea Noord-Korea
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea
Noord- en Zuid-Korea erkennen elkaar niet en claimen beiden het gehele Koreaanse schiereiland.
Kula Kangri en een gebied hier ten westen van Vlag van China China Vlag van Bhutan Bhutan
Kuria Muria-eilanden Vlag van Oman Oman Vlag van Jemen Jemen
Rotsen van Liancourt Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea Vlag van Noord-Korea Noord-Korea
Vlag van Japan Japan
Madha en Musandam Vlag van Oman Oman Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten Oorspronkelijk zouden de twee enclaves mee fuseren met de Verenigde Arabische Emiraten in 1971.
Minicoy Vlag van India India Vlag van Malediven Malediven
Een aantal eilanden in de Naf (rivier) Vlag van Bangladesh Bangladesh
Vlag van Maleisië Maleisië
Een klein gedeelte van Oecusse Vlag van Oost-Timor Oost-Timor Vlag van Indonesië Indonesië
Paektusan en diverse eilanden in de rivier de Tumen[1] Vlag van China China
Vlag van Noord-Korea Noord-Korea
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea
Paraceleilanden[1] Vlag van China China Vlag van Vietnam Vietnam
Een deel van Poipet, het gebied rondom Prachinburi en het gebied in de buurt van de Preah Vihear Tempel Vlag van Thailand Thailand
Vlag van Cambodja Cambodja
De tempel is in 1962 door het Internationaal Gerechtshof aan Cambodja toegekend, maar over de omliggende gebieden bestaat nog altijd onenigheid.
Pyrdiwah Vlag van India India Vlag van Bangladesh Bangladesh
Qarooh en Umm Al Maradim Vlag van Koeweit Koeweit Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Sabah Vlag van Maleisië Maleisië Vlag van Filipijnen Filipijnen De Filipijnen hebben een slapende claim op Sabah op basis van het feit dat het een onderdeel was van het Sultanaat Sulu.
Scarborough-rif Vlag van Filipijnen Filipijnen Vlag van China China
Senkaku-eilanden[1] Vlag van Japan Japan Vlag van China China
Shaksgam Vlag van China China Vlag van India India
Shebaa-boerderijen Vlag van Israël Israël Vlag van Syrië Syrië
Vlag van Libanon Libanon
Sinds 1967 is dit gebied bezet door Israël en sinds 1981 geannexeerd.
Een klein gedeelte van Singapore Vlag van Singapore Singapore Vlag van Maleisië Maleisië
Spratly-eilanden[1] Vlag van China China
Vlag van Vietnam Vietnam
Vlag van Taiwan Taiwan
Vlag van Filipijnen Filipijnen
Vlag van Maleisië Maleisië
Vlag van Brunei Brunei
Ukatny, Zhestky en Malozhemchuzny Vlag van Rusland Rusland Vlag van Kazachstan Kazachstan
Grensgebied tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Vozrozhdeniya Vlag van Kazachstan Kazachstan
Vlag van Oezbekistan Oezbekistan
Zhongsha-eilanden Vlag van China China
Vlag van Vietnam Vietnam
Vlag van Filipijnen Filipijnen

Europa

Gebied Besturende landen Andere claimende landen Opmerkingen
Aibga (Gagra district, Abchazië) Vlag van Georgië Georgië / Abchazië Vlag van Rusland Rusland De nederzetting Aibga bestaat uit twee delen aan weerszijden van de rivier Psou die de Russisch-Abchazische/Georgische grens vormt. Rusland heeft eenzijdig het gebied aan de Abchazisch-Georgische kant aan Sotsji (Kraj Krasnodar) toegekend en een voetgangersbrug aangelegd. Zowel Georgië als het de facto afgescheiden Abchazië hebben hier niet mee ingestemd.[13] Het territoriaal dispuut is al zo oud als de Sovjet-Unie,[14] en blokkeert ook Russisch-Abchazische grensdemarcatie.[15][16]
Akrotiri en Dhekelia Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van Cyprus Cyprus Cyprus eist de twee militaire bases en omliggende gebieden terug van het Verenigd Koninkrijk.
Omgeving David Garedzja Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Vlag van Georgië Georgië Groot deel Georgisch-Azerbeidzjaanse grens is niet geformaliseerd. Dispuut spitst zich toe op Georgisch cultureel erfgoed in Azerbeidzjan op en aan de zuidflank van de richel van de berg Oedabno bij het David Garedzja-klooster, met name de aanpalende kloosters Oedabno en Tsjitsjchitoeri.[17][18]
Lori (Armenië) en Achkerpi (Kvemo Kartli, Georgië) Vlag van Georgië Georgië
Vlag van Armenië Armenië
Onopgelost dispuut over cultureel erfgoed aan beide zijden van de grens. Georgisch-Orthodoxe Kerk claimt vijf kloosters in het Georgisch-Armeense grensgebied, en de Armeens-Apostolische Kerk claimt cultureel erfgoed aan de Georgische kant van de grens. Het dispuut overstijgt de interkerkelijke relaties en heeft geleid tot grensacties van de nationale overheden.[19][20]
Gibraltar[1] Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van Spanje Spanje Spanje claimt het gebied op basis van de Vrede van Utrecht (1713).
De maritieme grens tussen Griekenland en Turkije. Vlag van Griekenland Griekenland Vlag van Turkije Turkije Turkije eist een aantal eilanden op in de Egeïsche Zee langs de Turkse kust die het in 1923 had afgestaan met de Vrede van Lausanne.[21][22]
Krim, Oblast Cherson, Oblast Zaporizja, Volksrepubliek Donetsk, Volksrepubliek Loegansk Vlag van Rusland Rusland Vlag van Oekraïne Oekraïne Rusland annexeerde de Krim in 2014 en annexeerde de andere vier gebieden in 2022.
Mont Blanc Vlag van Frankrijk Frankrijk
Vlag van Italië Italië
Franse autoriteiten en de gemeente Chamonix worden door Italië beschuldigd van schending van Italiaans territorium rond de Mont Blanc en de Gigante gletsjer zoals het eenzijdig verplaatsen van grensdemarcatie naar Italiaans territorium, alsmede eenzijdig afgekondigde toegangsrestricties tot het natuurgebied rond de berg waar ook Italiaanse delen onder vallen.[23]
Een gebied rondom de Montalmus Vlag van Andorra Andorra
Vlag van Spanje Spanje
Dispuut over grensdemarcatie.[24]
Noord-Ierland Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van Ierland Ierland De Ieren willen Ierland en Noord-Ierland herenigen tot één republiek.
Olivenza Vlag van Spanje Spanje Vlag van Portugal Portugal Portugal claimt de gemeente Olivenza terug van Spanje.
Petsjory Vlag van Rusland Rusland Vlag van Estland Estland Rusland erkende het gebied als onderdeel van Estland bij de Vrede van Tartu in 1920. Na de annexatie van Estland in de Sovjet-Unie werd de grens gewijzigd en bleef Rusland ook na 1991 het gebied besturen.[25] Nadat een overeenkomst uit 2005 door Rusland niet werd geratificeerd vanwege referentie aan het Tartuverdrag, werd in

2014 een nieuw bilateraal akkoord gesloten, waarbij de referentie aan Tartu werd geschrapt.[26] Beide zijden hebben dit verdrag anno 2022 nog niet geratificeerd.

Pitsjvni Vlag van Georgië Georgië Vlag van Rusland Rusland Tijdens de Tweede Tsjetsjeense Oorlog werden medio begin 2000 enkele km² Georgisch gebied rond de Argoen bij Sjatili, waaronder de nederzetting Pitsjvni, door Russische troepen bezet. Deze situatie is zo gebleven, waarmee de feitelijke Russische grens minder dan een kilometer ligt van de Georgische Sjatili - Moetso weg.
Rockall Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van Ierland Ierland
Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van IJsland IJsland
Šarengrad Vlag van Servië Servië Vlag van Kroatië Kroatië
Sarych en Tuzla Vlag van Oekraïne Oekraïne Vlag van Rusland Rusland
Sastavci Vlag van Servië Servië Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina
Sveta Gera Vlag van Slovenië Slovenië Vlag van Kroatië Kroatië
Veliki Školj en Mali Školj Vlag van Kroatië Kroatië Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina
Het eiland Vukovar Vlag van Kroatië Kroatië
Vlag van Servië Servië
Landsgrens in de Dollard Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Nederland Nederland
In 1960 overeengekomen om geen overeenstemming te hebben.

Noord-Amerika

Gebied Besturende landen Andere claimende landen Opmerkingen
Bajo Nuevo Vlag van Colombia Colombia Vlag van Nicaragua Nicaragua
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Jamaica Jamaica
Honduras heeft de Colombiaanse soevereiniteit erkend, maar dat geldt niet voor Nicaragua, Jamaica en de Verenigde Staten.
Clipperton Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Mexico Mexico
Conejo Vlag van Honduras Honduras Vlag van El Salvador El Salvador
Guantánamo Bay[1] Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Vlag van Cuba Cuba De VS beschouwt zichzelf als een leaser van het gebied met Cubaanse soevereiniteit. Cuba beschouwt het als een illegale Amerikaanse bezetting.
Hanseiland Vlag van Canada Canada
Vlag van Denemarken Denemarken
Geclaimd door zowel Canada als Denemarken (namens Groenland), grensverdrag in 2022.
Machias Sealeiland en North Rock Vlag van Canada Canada Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Navassa[1] Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Vlag van Haïti Haïti
Saint-Pierre en Miquelon Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Canada Canada
San Andrés en Providencia Vlag van Colombia Colombia Vlag van Nicaragua Nicaragua Honduras erkent de facto de Colombiaanse claim.
Sapodilla Vlag van Belize Belize Vlag van Guatemala Guatemala
Vlag van Honduras Honduras
Serranilla Vlag van Colombia Colombia Vlag van Honduras Honduras
Vlag van Nicaragua Nicaragua
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Jamaica heeft de Colombiaanse soevereiniteit erkend. Dat geldt niet voor Honduras, Nicaragua en de VS.
Zuiden van Belize Vlag van Belize Belize Vlag van Guatemala Guatemala Guatemala claimde vroeger heel Belize.

Oceanië

Gebied Besturende landen Andere claimende landen Opmerkingen
Amerikaans-Samoa Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Vlag van Samoa Samoa
Hibernia Vlag van Australië Australië Vlag van Indonesië Indonesië
Matthew- en Huntereiland[1] Vlag van Vanuatu Vanuatu
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Swains[1] Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Vlag van Tokelau Tokelau De claim wordt niet ondersteund door Nieuw-Zeeland, waar de Tokelau-eilanden een afhankelijk gebied van zijn. Nieuw-Zeeland erkent de Amerikaanse soevereiniteit over Swains.
Wake[1] Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten Vlag van Marshalleilanden Marshalleilanden

Zuid-Amerika

Gebied Besturende landen Andere claimende landen Opmerkingen
Niet gespecificeerd Vlag van Chili Chili Vlag van Bolivia Bolivia Bolivia claimt een soevereine toegang tot de zee, die verloren ging in de Salpeteroorlog van 1879.
Ankoko Vlag van Venezuela Venezuela Vlag van Guyana Guyana
Arroyo de la Invernada, Ilha Brasileira en Vila Albornoz Vlag van Brazilië Brazilië Vlag van Uruguay Uruguay
Falklandeilanden (Islas Malvinas)[1] Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van Argentinië Argentinië Beide landen vochten in 1982 de Falklandoorlog uit.
Frans-Guyana tussen de Litani en de bovenloop van de Marowijne Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Suriname Suriname
Tigri-gebied of New River Triangle in de bovenloop van de Corantijn Vlag van Guyana Guyana Vlag van Suriname Suriname Sinds 1871 betwist. In 1969 liep het conflict hoog op en sindsdien wordt het Tigri-gebied vanuit Guyana bestuurd.
Guyana ten westen van de Essequibo Vlag van Guyana Guyana Vlag van Venezuela Venezuela
Isla Suárez Vlag van Bolivia Bolivia Vlag van Brazilië Brazilië
Zuid-Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden[1] Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van Argentinië Argentinië
Gletsjer van Zuid-Patagonië tussen Monte Fitz Roy en Cerro Daudet Vlag van Argentinië Argentinië
Vlag van Chili Chili
Een deel van de grens is niet gedefinieerd.

Betwiste gebieden tussen erkende staten en andere staten

In onderstaande lijst zijn gebieden opgenomen die betwist worden tussen erkende staten en staten zonder (ruime) internationale erkenning. Gebieden die betwist worden door staten die zelf over geen enkel gebied een de facto controle hebben, zijn niet opgenomen. Ook gebieden die betwist worden door micronaties worden niet in de lijst weergegeven.

Afrika

Gebied Besturende landen Andere claimende landen Opmerkingen
Somaliland Somaliland Vlag van Somalië Somalië
Westelijke Sahara Vlag van Marokko Marokko
Front Polisario

Azië

Gebied Besturende landen Andere claimende landen Opmerkingen
Oostelijke deel van Bhutan Vlag van Bhutan Bhutan Vlag van Taiwan Taiwan Dit geschil tussen de Volksrepubliek China en Bhutan is opgelost. De Republiek China (Taiwan), die heel China claimt, erkent echter deze afspraken niet.
Bolsjoj Oessoeriejski (oostelijke helft), Tuva, Kutuzov en de Vierenzestig dorpen ten oosten van de rivier Vlag van Rusland Rusland Vlag van Taiwan Taiwan Dit geschil tussen de Volksrepubliek China en Rusland is opgelost. De Republiek China (Taiwan), die heel China claimt, erkent echter deze afspraken niet.
Vasteland van China, Hainan en andere eilanden die door de Volksrepubliek China gecontroleerd worden. Vlag van China China Vlag van Taiwan Taiwan
Gazastrook en Westelijke Jordaanoever Vlag van Israël Israël
Vlag van Palestina Palestina
Palestina claimt de gebieden, terwijl Israël de Westelijke Jordaanoever bezet houdt en de oprichting van Palestijnse autonome gebieden daar heeft toegestaan, terwijl het zich uit de Gazastrook heeft teruggetrokken. Israël noemt de Westelijke Jordaanoever Judea en Samaria.
Een klein deel van Gilgit-Baltistan Vlag van Pakistan Pakistan Vlag van Taiwan Taiwan Dit geschil tussen de Volksrepubliek China en Pakistan is opgelost. De Republiek China (Taiwan), die heel China claimt, erkent echter deze afspraken niet.
Kachin Vlag van Myanmar Myanmar Vlag van Taiwan Taiwan Dit geschil tussen de Volksrepubliek China en Myanmar is opgelost. De Republiek China (Taiwan), die heel China claimt, erkent echter deze afspraken niet.
106,4 km² aan voormalig Chinees territorium in Kazachstan Vlag van Kazachstan Kazachstan Vlag van Taiwan Taiwan Dit geschil tussen de Volksrepubliek China en Kazachstan is opgelost. De Republiek China (Taiwan), die heel China claimt, erkent echter deze afspraken niet.
Pamir (noordelijke en centrale deel) Vlag van Tadzjikistan Tadzjikistan Vlag van Taiwan Taiwan Dit geschil tussen de Volksrepubliek China en Tadzjikistan is opgelost. De Republiek China (Taiwan), die heel China claimt, erkent echter deze afspraken niet.
Pamir (zuidelijke deel) Vlag van Afghanistan Afghanistan Vlag van Taiwan Taiwan Dit geschil tussen de Volksrepubliek China en Afghanistan is opgelost. De Republiek China (Taiwan), die heel China claimt, erkent echter deze afspraken niet.
Deel van Rasŏn Vlag van Noord-Korea Noord-Korea Vlag van Taiwan Taiwan Dit geschil tussen de Volksrepubliek China en Noord-Korea is opgelost. De Republiek China (Taiwan), die heel China claimt, erkent echter deze afspraken niet.
Taiwan, de Pescadores, Quemoy, de Matsu-archipel en de Prataseilanden Vlag van Taiwan Taiwan Vlag van China China

Europa

Gebied Besturende landen Andere claimende landen Opmerkingen
Abchazië Abchazië Vlag van Georgië Georgië
Varnita, Copanca, Bendery en het door Moldavië gecontroleerde deel van Dubăsari Vlag van Moldavië Moldavië Vlag van Transnistrië Transnistrië
Kosovo Vlag van Kosovo Kosovo Vlag van Servië Servië
Nagorno-Karabach Vlag van Artsach Nagorno-Karabach Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan
Noord-Cyprus Turkse Republiek Noord-Cyprus Noord-Cyprus Vlag van Cyprus Cyprus
Grens nabij Strovilia Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Turkse Republiek Noord-Cyprus Noord-Cyprus
Transnistrië Vlag van Transnistrië Transnistrië Vlag van Moldavië Moldavië
Zuid-Ossetië Zuid-Ossetië Vlag van Georgië Georgië

Antarctica

Territoriale claims op Antarctica
 Argentinië
 Australië
 Chili
 Frankrijk
 Nieuw-Zeeland
 Noorwegen
 Verenigd Koninkrijk
 Niet geclaimd
De claims van Chili, Argentinië en het Verenigd Koninkrijk overlappen elkaar. Het Noorse territorium heeft geen zuidgrens.

Diverse landen claimen delen van Antarctica. Volgens het Antarctisch Verdrag worden deze claims niet erkend. Sommige claims overlappen elkaar ook deels. De landen met een claim zijn:

In het verleden hadden Brazilië (1986), Duitsland (1939-1945) en Zuid-Afrika (1963-1994) ook een claim op Antarctica.

Zie ook

Referenties

  1. a b c d e f g h i j k l m n o Field Listing - Disputes - international, The World Factbook
  2. a b African Affairs
  3. IRIN - SWAZILAND: Land claim falls on deaf SA ears
  4. a b CIA World Factbook - Democratic Republic of the Congo
  5. CIA World Factbook - Burkina Faso
  6. CIA World Factbook - Comoros
  7. Compte rendu du déplacement d'une délégation du groupe interparlementaire France-Afrique centrale au Gabon, en Guinée équatoriale et à Sao Tomé-et-Principe, Parlementair rapport van de Franse Senaat, 2003.
  8. CIA World Factbook - Cameroon
  9. CIA World Factbook - South Africa
  10. Comunicados y notas de prensa de la OID
  11. CIA World Factbook - Rwanda
  12. Saturday Monitor - Uganda, South Sudan should urgently settle border dispute
  13. (en) Annexation of the village of Aibgha of Gagra district - A governor accountable to Russia appointed in the village. Democracy Research Institute (18 juni 2021). Geraadpleegd op 12 augustus 2022.
  14. (en) როდის მიითვისა აიბღის მთა რუსეთმა? (Wanneer heeft Rusland de berg Aibgi toegeëigend?). Radio tavisupleba (RFE/RL) (21 augustus 2019). Geraadpleegd op 12 augustus 2022.
  15. (en) About the properties which Russia wants from Abkhazia - Commentary. JAM News (29 juli 2022). Geraadpleegd op 12 augustus 2022.
  16. (en) Civil Georgia - Archief 'Aibga'. Civil Georgia. Geraadpleegd op 12 augustus 2022.
  17. (en) Georgia and Azerbaijan’s David Gareja Monastery Conundrum. Foreign Policy Research Institute (14 juni 2019). Geraadpleegd op 24 oktober 2022.
  18. (en) The Georgian–Azerbaijani Monastery Dispute and Implications for the South Caucasus Region. Program on New Approaches to Research and Security in Eurasia (PONARS Eurasia) (23 september 2019). Geraadpleegd op 24 oktober 2022.
  19. (en) Armenia: Property Disputes Fueling Church Tension between Yerevan and Tbilisi. Eurasianet (10 augustus 2011). Geraadpleegd op 25 maart 2022.
  20. (en) Georgian Border Guards Prohibit Djiliza Armenians from Visiting Khorakert Monastery. Hetq.am (13 augustus 2011). Geraadpleegd op 24 oktober 2022.
  21. (en) Turkey opens new dispute over sovereignty of east Aegean islands. Al Jazeera (8 februari 2022). Geraadpleegd op 24 oktober 2022.
  22. (en) Michael N. Schmitt (1996). Aegean Angst: The Greek-Turkish Dispute. Naval War College Review 49 (3): pp.42-72.
  23. (en) Italy reignites Mont Blanc border dispute with France. The Guardian (22 oktober 2020). Geraadpleegd op 24 oktober 2022.
  24. (en) European Perspective on Certain Types of Territories (pdf). European Spatial Planning Observation Network (ESPON) p.111, voetnoot 60 (22 maart 2012). Geraadpleegd op 18 oktober 2022.
  25. (en) Analysis: The Tartu Peace Treaty and Estonia's Eastern Border. Eesti Rahvusringhääling (19 februari 2021). Geraadpleegd op 18 oktober 2022.
  26. (ru) Estonia and Russia finally sign a border treaty. BBC Russia (18 februari 2014). Geraadpleegd op 18 oktober 2022.
Zie de categorie Disputed territories van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.