Station Zaandijk Zaanse Schans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Station Koog-Zaandijk)
Ga naar: navigatie, zoeken
    Zaandijk Zaanse Schans   
Station Koog-Zaandijk.jpg
Afkorting Zzs
Opening 1 november 1869
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2
Lijn(en) Staatslijn K
Vervoerder(s) NS
Reizigers 2.989 (2014)[1] per dag
Coördinaten 52° 28′ NB, 4° 48′ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Zaandijk Zaanse Schans
Station Zaandijk Zaanse Schans
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Zaandijk Zaanse Schans (voorheen station Koog-Zaandijk van 1 november 1869 tot 10 december 2016) is een treinstation precies op de dorpsgrens van Zaandijk en Koog aan de Zaan in de gemeente Zaanstad en is gelegen in de provincie Noord-Holland, aan de spoorlijn van Amsterdam naar Uitgeest en Alkmaar. Het station wordt bediend door NS.

Zoals gezegd, ligt het station op de grens tussen Zaandijk en Koog aan de Zaan. Het ligt daarmee ook direct op de grens van 4 Zaanse wijken, te weten; Oud-Zaandijk, Rooswijk (ook Zaandijk, voornamelijk recentere bouw), Oud-Koog aan de Zaan en Westerkoog. Toch bedient het station voornamelijk de wijken van Zaandijk en het noordelijke deel van Oud-Koog aan de Zaan, aangezien inwoners van het zuidelijke deel van oud-Koog aan de Zaan en Westerkoog bij station Koog aan de Zaan wonen. Het station bestaat uit twee perronsporen en in het midden een broodjeszaak, ook is het station voorzien van stickers van "De Zaanse Schans", aangezien er dagelijks veel toeristen met het openbaar vervoer naar de Zaanse Schans komen.

Geschiedenis[bewerken]

Van 1867 t/m 1930 had Koog-Zaandijk een stationsgebouw van het type SS Hoogezand. Dit type werd ook gebouwd in Zaandam, Wormerveer en Krommenie-Assendelft. Het gebouw bestond uit een hoofdgebouw met twee zijvleugels. In 1930 werd een nieuw station, eveneens bestaand uit een hoog hoofdgebouw met twee lagere zijvleugels. Tevens was er een goederenoverslagplaats gesitueerd op de plek waar nu een grote parkeerplaats is en een (vanaf 1976) stuk brak terrein aan de Rooswijkse zijde. In 1976 is het station met goederenoverslagplaats gesloopt en ervoor in de plaats kwam een perron-overkapping met kioskje erin, een voetgangerstunneltje en een groot parkeerterrein.

Naamswijziging[bewerken]

In 2010 verzocht gemeente Zaanstad de NS om de naam van de stations "Koog-Zaandijk" en "Koog Bloemwijk" te veranderen. Deze namen zouden verwarrend zijn voor toeristen en reizigers die niet bekend zijn met de regio. Toeristen die de Zaanse Schans willen bezoeken zouden zich makkelijk in de twee stations kunnen vergissen. Dit verzoek werd destijds afgewezen. In 2014 deed de gemeente opnieuw een verzoek. Uiteindelijk stemde de NS in juli 2016 in, en voert vanaf de 2017-dienstregeling de nieuwe namen. [2] [3]

Treinen[bewerken]

De volgende treinseries doen in de NS-dienstregeling 2017 station Zaandijk Zaanse Schans aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4000 Sprinter UitgeestZaandijk Zaanse SchansZaandamAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
4700 Sprinter UitgeestZaandijk Zaanse SchansZaandamAmsterdam Centraal Overdag gekoppeld aan serie 7400 naar Rhenen. Rijdt niet in het weekend.

Overig openbaar vervoer[bewerken]

Tegenover station Zaandijk Zaanse Schans bevindt zich een bushalte waar de volgende buslijnen halteren:

Lijn Route Materieel Bijzonderheden
Vervoerder: Connexxion   Concessiegebied: Zaanstreek
67 Zaandam - Zaandijk - Wormerveer VDL Ambassador
69 Zaandam - Koog a/d Zaan - Wormerveer - Krommenie - Assendelft VDL Ambassador
N94 Amsterdam → Zaandam → Zaandijk → Wormerveer → Krommenie → Westzaan VDL Ambassador Niteliner

Voorzieningen[bewerken]

  • Kiosk
  • Fietskluizen
  • Fietsenstalling
  • OV-fiets

Externe link[bewerken]