Naar inhoud springen

Station Zaandijk Zaanse Schans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Station Zaandijk-Zaanse Schans)
Zaandijk Zaanse Schans
Station Zaandijk Zaanse Schans
Algemeen
Stationscode Zzs
Aantal reizigers 3.677 (2023)[1]
Geschiedenis
Opening 1 november 1869
Stationsbouw
Architect(en) Karel Hendrik van Brederode
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2 (Sporenschema)
Spoorlijn(en)
Spoorlijn(en) Staatslijn K
Treindienst(en)
Treinvervoerder NS
Overig openbaar vervoer
Vervoerders
-Busvervoerder EBS
Nachtbus(sen) N94
Ligging
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Zaandijk
Coördinaten 52° 28′ NB, 4° 48′ OL
Station Zaandijk Zaanse Schans (Nederland)
Station Zaandijk Zaanse Schans
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Nederland

Station Zaandijk Zaanse Schans (voorheen station Koog-Zaandijk) is een treinstation precies op de dorpsgrens van Zaandijk en Koog aan de Zaan in de gemeente Zaanstad en is gelegen in de provincie Noord-Holland, aan de spoorlijn van Amsterdam naar Uitgeest en Alkmaar. Het station wordt bediend door NS.

Het ligt op de grens van vier Zaanse wijken: Oud-Zaandijk, Rooswijk (ook Zaandijk, voornamelijk recentere bouw), Oud-Koog aan de Zaan en Westerkoog. Toch bedient het station voornamelijk de wijken van Zaandijk en het noordelijke deel van Oud-Koog aan de Zaan, aangezien inwoners van het zuidelijke deel van oud-Koog aan de Zaan en Westerkoog bij station Koog aan de Zaan wonen.

Het station bestaat uit twee perronsporen en in het midden een broodjeszaak, ook is het station voorzien van stickers van "De Zaanse Schans", aangezien er dagelijks veel toeristen met het openbaar vervoer naar de Zaanse Schans komen.

Het station werd onder de naam station Koog-Zaandijk geopend op 1 november 1867. Het had een stationsgebouw van het type SS Hoogezand. Dit type werd ook gebouwd in Zaandam, Wormerveer en Krommenie-Assendelft. Het gebouw bestond uit een hoofdgebouw met twee zijvleugels.

In 1930 werd een nieuw station gebouwd, eveneens bestaand uit een hoog hoofdgebouw met twee lagere zijvleugels. Tevens was er een goederenoverslagplaats gesitueerd op de plek waar nu een grote parkeerplaats is en een (vanaf 1976) stuk brak terrein aan de Rooswijkse zijde. In 1976 is het station met goederenoverslagplaats gesloopt en ervoor in de plaats kwam een perron-overkapping met een Kiosk erin, een voetgangerstunneltje en een groot parkeerterrein.

Naamswijziging

[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 2016 heette het station "Koog-Zaandijk". In 2010 verzocht de gemeente Zaanstad de NS om deze naam en van die van station "Koog Bloemwijk" (tegenwoordig Koog aan de Zaan) te veranderen. Deze namen zouden verwarrend zijn voor toeristen en reizigers die niet bekend zijn met de regio. Toeristen die de Zaanse Schans willen bezoeken zouden zich makkelijk in de twee stations kunnen vergissen. Dit verzoek werd destijds afgewezen. In 2014 deed de gemeente opnieuw een verzoek. Uiteindelijk stemde de NS in juli 2016 in, en voert sinds de 2017-dienstregeling de nieuwe namen.[2][3]

De volgende treinseries doen in de dienstregeling 2024 station Zaandijk Zaanse Schans aan:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
4000 Sprinter (NS) UitgeestZaandijk Zaanse SchansZaandamAmsterdam CentraalBreukelenWoerdenGoudaRotterdam Centraal
7400 Sprinter (NS) UitgeestZaandijk Zaanse SchansZaandamAmsterdam CentraalBreukelenUtrecht CentraalDriebergen-Zeist Rijdt alleen tijdens de brede spitsuren, waarbij net na de ochtendspits en net vóór de middagspits enkel tussen Uitgeest en Utrecht Centraal v.v. wordt gereden.

Tegenover station Zaandijk Zaanse Schans bevindt zich een bushalte waar nachtbuslijn N94 halteert. Daarnaast is ook een overstap mogelijk via de eindhalte van lijn 64 (Oud Heinstraat), die op ongeveer 500 meter lopen ligt.

Lijn Route Materieel Bijzonderheden
Vervoerder: EBS   Concessiegebied: Zaanstreek-Waterland
N94 Amsterdam Centraal - Zaandam - Koog aan de Zaan - Zaandijk - Wormerveer - Station Krommenie-Assendelft Nachtbus

Voorzieningen

[bewerken | brontekst bewerken]
  • Kiosk
  • Fietskluizen
  • Fietsenstalling
  • OV-fiets

Ontwikkeling aantal reizigers

[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 4.535
2020 1.671
2021 1.666
2022 2.913
2023 3.677