Vogel Rok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Sanbonani (overleg | bijdragen) op 11 aug 2019 om 21:50. (Versie 54361864 van 178.85.130.18 (overleg) ongedaan gemaakt)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vogel Rok
Vogel Rok
Algemene informatie
Locatie Vlag van Nederland Efteling, Kaatsheuvel
Type Overdekte stalen achtbaan
Bouwer(s) Vekoma
Status Geopend
Opening 9 april 1998
Kosten ƒ 28.000.000
( = ± 12.400.000 euro)
Eigenschappen
Topsnelheid 65 km/u
Baanlengte 643 m
Baanhoogte 20 m
Maximale g-kracht 3,5 g
Inversies 0
Ritduur 1:41 minuten
Treinen 3
Veiligheidsbeugel Heupbeugel
Capaciteit 1067 bezoekers per uur met 2 treinen,(met 3 treinen 1600 per uur)
Onride foto Aanwezig
Wachtrij
Baby switch Aanwezig
Website
Vogel Rok op RCDB
Portaal  Portaalicoon   Attractieparken

Vogel Rok is een volledig overdekte achtbaan in het Nederlandse attractiepark de Efteling en staat in het themagebied Reizenrijk. De attractie, gebouwd door Vekoma, is een Custom MK-900 coaster. Hij werd geopend op 9 april 1998.[1]

Thema en technische gegevens

De naam van de attractie is ontleend aan de vogel Roc uit de sprookjes van 1001 Nacht. Ook de inkleding van de rit, de wachtrij en de directe omgeving van het attractiegebouw valt binnen dit thema.

Een rit duurt 1 minuut en 41 seconden. De achtbaan heeft een topsnelheid van 65 kilometer per uur en de maximale g-kracht die men tijdens de rit ervaart is 3,5 g (positief). De baan zelf is 20 meter hoog, met een daling van 19 meter.[2] De top van het gebouw is 25 meter hoog. Elk karretje van de achtbaan is voorzien van zes luidsprekers, waardoor tijdens de rit muziek te horen is. Deze muziek is geschreven door Ruud Bos en maakte Vogel Rok de eerste niet-Disneycoaster met speciaal gecomponeerde muziek in de wagentjes.

In totaal kostte Vogel Rok 28 miljoen gulden (ongeveer 12,7 miljoen euro), waarmee het destijds de duurste attractie in het park was.

Kort na de afdaling wordt er een onride foto van de bezoekers genomen.

Geschiedenis

Het exterieur van Vogel Rok tijdens Winter Efteling.
Het ei van Vogel Rok in de souvenirwinkel Het Valies. Sinds 2012 in de attractie.

In het openingsjaar werd de attractie nogal koel ontvangen door het publiek. Van de beloofde speciale effecten was nog niet veel te merken. Daarom werd Vogel Rok in 1999 al flink verbouwd. Zo werden er een aantal grote effecten aan de rit toegevoegd, waaronder lasers en een gigantisch model van een slangenkop. Tijdens de rit gaan de karretjes door diens opengesperde bek. De laatste bocht van de achtbaan werd aangekleed met een tunnel met glasvezelverlichting, die het Dal der Diamanten uit het verhaal voorstelt.

Begin 2007 werd de attractie voor een budget van 300.000 euro opnieuw verbouwd. Het ging ditmaal enkel om de wachtruimtes en de route naar en plaats van de uitgang en fotobalie. De ontwerpen voor de nieuwe wachtrij zijn door Karel Willemen gemaakt. De achtbaanrit zelf bleef ongemoeid.

Begin 2015 had de achtbaan, die normaal met drie treinen rijdt, problemen met het comfort. Als er met alle drie de treinen gereden werd, moesten de treinen nogal bruusk remmen in de tunnel op het einde van de rit. De Efteling besloot daarom om met slechts twee treinen te rijden en zo het probleem te vermijden.

In het najaar van 2018 is de achtbaan opnieuw onder handen genomen. Het remprobleem is opgelost, waardoor de derde trein is teruggekeerd op de baan. Ook zijn de onboard-speakers vervangen, en zijn er speciale geluidseffecten aan de track toegevoegd, zoals het geluid van een krijsende vogel. Zowel de liftheuvel als de laatste bocht is in dezelfde periode aangepakt, onder meer door de bovengenoemde lasers te vervangen door een misteffect.

Zie de categorie Vogel Rok van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.