Gebruiker:Patrick/ov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Enkelvoudig in- en uitchecken in de treinketen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij slechts één keer in- en uitchecken moet het systeem uitgaan van een aanname over de route, bijvoorbeeld de snelste, of de voor de betreffende reiziger, gezien zijn reisproducten en leeftijd, goedkoopste route. Dat betekent dat andere routes niet zijn toegestaan (maar als dat van reisproducten bij verschillende vervoerders en leeftijd afhangt is dat lastig te beoordelen door de conducteur), of wel zijn toegestaan (maar ook dan, als dat van reisproducten bij verschillende vervoerders en leeftijd afhangt is dat lastig te beoordelen door de conducteur) en hetzelfde kosten (dus of een goedkope omweg kan niet meer zonder extra in- en uitchecken, en met in- en uitchecken wordt die duurder, behalve als men daar vrij reizen heeft, of de gewone route wordt goedkoper omdat er een goedkope omweg met een andere vervoerder is, dankzij een reisproduct voor die andere vervoerder).

Het meest realistisch is dus dat bij slechts één keer in- en uitchecken alleen de snelste of kortste route is toegestaan; voor een goedkope omweg moet men extra in- en uitchecken, waardoor die omweg duurder wordt, behalve als men daar vrij reizen heeft.

Het fenomeen dat het specificeren van de route door extra in- en uitchecken het nadeel heeft dat dit op zichzelf de prijs verhoogt, geldt bij NS niet meer in 2013. Dit gold al eerder niet bij een omweg om een andere vervoerder te vermijden: daarbij betaalt men alleen voor de langere route.

Overigens is het goedkopere omreizen vooral aan de orde als je met NS vrij reizen hebt (Altijd Vrij, Dal Vrij of Weekend Vrij), en dan geeft het geen kosten.


Uitgangspunten:

  • Er is een vervoerder-overschrijdend systeem van tariefeenheden.
    • Dit is het geval en staat niet ter discussie.
  • Elke vervoerder heeft een prijstabel met een in-eerste-instantie-volle-prijs voor elk aantal tariefeenheden, eventueel afhankelijk van leeftijd.
    • Bij Veolia is dit niet het geval, er zijn verschillende kilometertarieven voor de twee niet met elkaar verbonden lijnen; dit kan ingepast worden in het onderstaande door uit te gaan van twee Veolia-vervoerders. De prijstabel is gelijk voor NS en Noordelijke Nevenlijnen; voor kinderen van 4-11 jaar is de prijs 40% lager. Bij de beide Veolia-lijnen en Syntus wordt de prijs gedefinieerd door steeds hetzelfde basistarief en een prijs per tariefeenheid; ook hier is voor kinderen van 4-11 jaar de prijs 40% lager. Op twee lijnen is de OV-chipkaart nog niet ingevoerd. Zie OV-chipkaart#Kilometertarief.
  • Vervoerders kunnen kortingproducten aanbieden (eventueel verschillend naar leeftijd) gedefinieerd door een kortingpercentage als functie van de inchecktijd, toegepast op de volledige prijs (indien van toepassing dus bijv. op het basistarief en de kilometerprijs).
    • Bij NS zijn er 6 nieuwe abonnementen en het oude Voordeelurenabonnement. Bij NS en Noordelijke Nevenlijnen cumuleert de kinderkorting niet met dalurenkorting. Dit kan worden uitgedrukt door te stellen dat de dalurenkorting van 40% en de 20% spitsuurkorting van Altijd Voordeel niet van toepassing zijn op kinderen van 4-11 jaar. Bij Syntus krijgen kinderen van 4 t/m 11 jaar en mensen van 65 jaar of ouder 34% korting op zowel basistarief als kilometertarief, ook in combinatie met dalurenkorting.
  • Vervoerders kunnen trajectabonnementen voor vrij reizen op een traject aanbieden. (Een vervoerder-overschrijdend trajectabonnement kan worden opgevat als een verzameling van zulke abonnementen.)
    • Momenteel hoeft men met een trajectabonnement niet in en uit te checken; het is niet eens mogelijk op saldo te reizen bij treinreizen buiten het traject, en het systeem is dus al helemaal niet in staat de reiskosten te berekenen op een route die overlap heeft met het vrij-reizen-traject. Wat betreft iets dat min of meer analoog is: over Ster Week- en Maandabonnementen Regio Rotterdam staat vermeld: "Bij in- en uitchecken binnen het geldige zonegebied van het abonnement wordt geen saldo van de kaart afgeschreven. Bij in- en uitchecken buiten het geldige zonegebied van het abonnement wordt automatisch saldo of een ander reisproduct gebruikt." Er staat dus niet duidelijk of het systeem de reiskosten juist berekent op een route die deels binnen het vrij-reizen-gebied ligt.
  • Bij inchecken in A en uitchecken in B kunnen er zonder extra kaartje of speciale activering meerdere toegestane reismogelijkheden zijn qua route en vervoerders,

Theoretisch mogelijk systeem:

Een reismogelijkheid wordt verdeeld in secties op basis van vervoerder.

De in-eerste-instantie-prijs van een sectie wordt bepaald door het aantal tariefeenheden, de prijstabel van de vervoerder en het kortingspercentage afhankelijk van de vervoerder, de kortingproducten van de reiziger, en de tijd van inchecken. Voor de bepaling van de in-eerste-instantie-prijs van een sectie wordt eerst voor iedere deelverzameling van de verzameling geldende trajectabonnementen de som van de prijzen van de resterende subsecties berekend, en van deze sommen de laagste genomen. (Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld bij een reis bij NS van 8 km een trajectabonnement voor een traject van 4 km in het midden de prijs hoger maakt, nl. tweemaal de prijs van een reis van 2 km.)

De in-eerste-instantie-prijs van een reismogelijkheid bij een bepaalde inchecktijd is de som van de in-eerste-instantie-prijzen van de secties. De in rekening gebrachte prijs is de laagste van de in-eerste-instantie-prijzen van de reismogelijkheden.

Gevolg is bijvoorbeeld dat als de ene vervoerder op een traject van A naar B vrij reizen verleent, men ook vrij reist van A naar B met een andere vervoerder (al of niet over dezelfde route).

Dit kan anders zijn als de conducteur bij de controle de gegevens opslaat en vervolgens achteraf de in rekening gebrachte prijs wordt gecorrigeerd op basis van de daadwerkelijk toegepaste reismogelijkheid. Dit zou een nieuw fenomeen zijn: dat zonder overtreding de prijs door controle hoger wordt.

Bij een enkelvoudig basistarief komt dit basistarief bij de totaalprijs. (De prijzen per sectie worden dan lager, maar dit laatste verandert het systeem niet.) Niet duidelijk is hoe kortingabonnementen bij de verschillende vervoerders zouden resulteren in korting op het basistarief. Het kortingpercentage zou bijvoorbeeld het laagste kunnen zijn van de geldende percentages voor alle vervoerders betrokken bij een reismogelijkheid.

Ter vergelijking: RET MaandKorting (2 versies) geeft gedurende een maand 20% of 40% korting op het voltarief basistarief en het voltarief kilometertarief. Bij overstappen op een lijn van een ander OV-bedrijf betaalt men opnieuw het basistarief. Als dat binnen 35 minuten is betaalt men dus een extra bedrag van 80% of 60% van het basistarief. Bij een RET reis met een afstand kleiner dan 0,8 * €0,79 / (0,2 * € 0,121) = 26 km of 0,6 * €0,79 / (0,4 * € 0,121) = 10 km kan men in zo'n geval zelfs beter met een andere OV-chipkaart reizen![1][2]

Het genoemde systeem van het doorrekenen van de reismogelijkheden is waarschijnlijk in de praktijk te ingewikkeld. Het gevaar bestaat dan dat je een reismogelijkheid kiest die recht geeft op korting, terwijl de hogere prijs van een andere reismogelijkheid in rekening wordt gebracht. De nieuwe NS-abonnementen gelden ook bij de andere vervoerders, waardoor dit minder speelt. Toch gaat de commissie Meijdam uit van handhaving van tariefvrijheid van vervoerders in het aanbieden van eigen kortingabonnementen met eigen kortingpercentages, zij het wel met vaste daluren of dalurencategorieën.

Spoorkaart[bewerken | brontekst bewerken]

Spoorkaart met tabelnummers http://ns.nl/binaries/content/assets/NS/extra-reisinformatie/spoorkaart-met-trajecten-1-t-m-129-converted.pdf:

  • Het traject LvNOI - HS ontbreekt en bij het traject Den Haag Centraal - HS staat 5, dit moet 7 zijn.
  • Splitsingen en kruisingen staan meestal bij een station, bijv. bij Heerhugowaard. Wat meestal ontbreekt (bij Schiphol, RAI en Muziekwijk is het wel te zien) is het feit dat je vanaf Alkmaar Noord zonder keren (kopmaken) zowel naar Schagen als naar Obdam kan, maar dat je vanaf Schagen naar Obdam wel moet keren. Een derde mogelijkheid is dat noch doorrijden, noch keren fysiek kan, alleen overstappen, met name bij een kruising, maar ook in Enschede en Muiderpoort.

Deze laatstgenoemde zaken zijn vaak wel op te maken uit http://www.prorail.nl/Publiek/Spoorkaart/Documents/SpoorkaartVanNederlandProRail_sep_2010.pdf en uit Google Earth, http://connexxion.nl/data/upload/13_NHN_10-11_v4i.pdf en in ieder geval uit http://www.sporenplan.nl/html_nl/sporenplan/ns/ns_normaal/asd.html.

In een lijst kan men dit soort info samenvatten in de vorm voorlaatste plaats voor de splitsing - laatste plaats voor de splitsing (hier met tabelnummers; met de klok mee; excl. HSL):

12

  • Alkmaar 3 - Heerhugowaard 3 3
  • Leiden 5 - LvNOI 5 5
  • Breukelen 13 - Arena 13 13
  • Leiden 17 - Alphen 17 17
  • Enkhuizen 2 - Hoorn 2 3
  • Sloterdijk 2 - Zaandam 2 3
  • Alkmaar 3 - Uitgeest 3 5
  • Dordrecht 7 - Rotterdam 7 18
  • Rotterdam 7 - Dordrecht 7 52
  • Schiphol 5 - RAI 5 13/20
  • Hilversum 15/20 - Naarden-Bussum 15 20
  • Almere 15/20 - Muziekwijk 20 15/20
  • Delft 7 - HS 5/7 5
  • Rotterdam 6/7 - Schiedam 6 7

03

  • Den Haag Centraal - LvNOI/Gouda/HS 7 18 5

13

  • Sloterdijk 5 - Haarlem 5 4 5 (deze splitsing komt niet overeen met de vertakking in tabel 5, analoog genoteerd is deze Leiden - Haarlem; er is ook een niet standaard gebruikte verbinding Leiden - Alkmaar buiten Haarlem om)
  • Woerden 18 - Gouda 18 18 17

22

  • Alphen/LvNOI 17 5 - Leiden - Haarlem/Schiphol 5 5
  • Sloterdijk (2x) 2/3/5 - AC - Muiderpoort (2x) 20 13
  • Gouda/Bodegraven 18 17 - Woerden - Breukelen/Utrecht 13 18
  • Muiderpoort/Duivendrecht 20 20 - Weesp - Almere/Naarden-Bussum 15 15/20

23

  • Maarn/Geldermalsen 14 12 - Utrecht - Woerden/Breukelen/Overvecht 18 13 15/16

24

  • Amersfoort/Kampen 19 25 - Zwolle - Meppel/Mariënberg/Wierden/Deventer 19 26 27 23

11/11

  • Duivendrecht 20 13

12/12

  • Amsterdam Centraal 2/3/5 - Sloterdijk - Haarlem/Zaandam 5 2/3 en Schiphol - Sloterdijk - Zaandam/Amsterdam Centraal

2 2/5

Dienstregelinginformatie[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de trein zie ook Dienstregelinginformatie over treinen in Nederland en spoorboekje.

De routeplanner voor het gezamenlijke Nederlandse openbaar vervoer is 9292ov.nl.

Voor vervoerders zie ook Concessies in het Nederlandse openbaar vervoer.

Spoorboekje[bewerken | brontekst bewerken]

NS 1-27 Arriva 40-45, 52 Syntus 46-49 Veolia 50, 53, 54 Connexxion 51

1a: Nachtnettreinen Eindhoven - Amsterdam - Rotterdam - Eindhoven
1b: Nachtnettreinen Eindhoven - Rotterdam - Amsterdam - Eindhoven

2a: Hoofddorp/Schiphol-Amsterdam C-Hoorn-Enkhuizen
2b: Enkhuizen-Hoorn-Amsterdam C-Schiphol/Hoofddorp

3a: Amsterdam C-Zaandam-Alkmaar-Hoorn/Den Helder
3b: Den Helder/Hoorn-Alkmaar-Zaandam-Amsterdam C

4a: Haarlem-Zandvoort aan Zee
4b: Zandvoort aan Zee

5a: Uitgeest/Amsterdam C-Haarlem/Schiphol-Den Haag C/Den Haag HS
5b: Den Haag HS/Den Haag C-Schiphol/Haarlem-Amsterdam C/Uitgeest

6a: Hoek van Holland-Maassluis-Schiedam-Rotterdam C
6b: Rotterdam C-Schiedam-Maassluis-Hoek van Holland

7a: Den Haag C/Den Haag HS-Rotterdam C-Dordrecht-Roosendaal/Breda
7b: Breda/Roosendaal-Dordrecht-Rotterdam C-Den Haag HS/Den Haag C

8a: Roosendaal-Vlissingen
8b: Vlissingen-Roosendaal

9a: Roosendaal/Breda-Tilburg-'s Hertogenbosch/Eindhoven
9b: Eindhoven/'s Hertogenbosch-Tilburg-Breda/Roosendaal

10a: Eindhoven-Venlo
10b: Venlo-Eindhoven

11a: Eindhoven-Sittard-Heerlen/Maastricht
11b: Maastricht/Heerlen-Sittard-Eindhoven

12a: Utrecht C-Tiel-'s Hertogenbosch/Eindhoven
12b: Eindhoven/'s Hertogenbosch-Tiel-Utrecht C

13a: Woerden/Utrecht C-Schiphol/Amsterdam C
13b: Amsterdam C/Schiphol-Utrecht C-Woerden

14a: Utrecht C-Rhenen/Arnhem
14b: Arnhem/Rhenen-Utrecht C

15a: Utrecht C-Hilversum-Weesp-Almere C
15b: Almere C-Weesp-Hilversum-Utrecht C

16a: Utrecht C-Baarn/Amersfoort
16b: Amersfoort/Baarn-Utrecht C

17a: Utrecht C/Gouda-Alphen aan den Rijn-Leiden C
17b: Leiden C-Alphen aan den Rijn-Gouda/Utrecht C

18a: Utrecht C-Gouda-RotterdamC/Den Haag C
18b: Den Haag C/Rotterdam C-Gouda-Utrecht C

19a: Utrecht C-Amersfoort-Zwolle-Leeuwarden/Groningen
19b: Groningen/Leeuwarden-Zwolle-Amersfoort-Utrecht C

20a: Amersfoort-Lelystad-Amsterdam C/Schiphol-Hoofddorp
20b: Hoofddorp-Schiphol/Amsterdam C-Lelystad-Amersfoort

21a: Amersfoort-Apeldoorn-Deventer-Almelo-Hengelo-Enschede
21b: Enschede-Hengelo-Almelo-Deventer-Apeldoorn-Amersfoort

22a: Apeldoorn-Zutphen
22b: Zutphen-Apeldoorn

23a: Zwolle-Deventer-Zutphen-Arnhem
23b: Arnhem-Zutphen-Deventer-Zwolle

24a: Arnhem-Nijmegen-'s Hertogenbosch
24b: 's Hertogenbosch-Nijmegen-Arnhem

25a: Zwolle-Kampen
25b: Kampen-Zwolle

26a: Zwolle-Hardenberg-Emmen
26b: Emmen-Hardenberg-Zwolle

27a: Zwolle-Wierden-Almelo
27b: Almelo-Wierden-Zwolle 

40a: Leeuwarden-Groningen
40b: Groningen-Leeuwarden

41a: Leeuwarden-Harlingen
41b: Harlingen-Leeuwarden

42a: Leeuwarden-Stavoren
42b: Stavoren-Leeuwarden

43a: Groningen-Roodeschool
43b: Roodeschool-Groningen

44a: Groningen-Delfzijl
44b: Delfzijl-Groningen

45a: Groningen-Winschoten-Nieuweschans
45b: Nieuweschans-Winschoten-Groningen

46a: Arnhem-Winterswijk
46b: Winterswijk-Arnhem

47a: Zutphen-Winterswijk
47b: Winterswijk-Zutphen

48a: Almelo-Mariënberg
48b: Mariënberg-Almelo

49a: Zutphen-Hengelo-Oldenzaal
49b: Oldenzaal-Hengelo-Zutphen

50a: Tiel-Elst-Arnhem
50b: Arnhem-Elst-Tiel

51a: Amersfoort-Ede-Wageningen
51b: Ede-Wageningen-Amersfoort

52a: Dordrecht-Gorinchem-Geldermalsen
52b: Geldermalsen-Gorinchem-Dordrecht

53a: Nijmegen-Venray-Roermond
53b: Roermond-Venray-Nijmegen

54a: Maastricht-Heerlen-Kerkrade
54b: Kerkrade-Heerlen-Maastricht

A-richting: uit Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Zwolle, Leeuwarden, Hoek van Holland, Breda

Overlap[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2 en 3: Sloterdijk - Zaandam staat volledig in 2 (incl. de trein die niet in Zaandam stopt; inderdaad vermeldt de kaart alleen 2)
  • 2 en 5: Hoofddorp - Sloterdijk staat volledig in 5
  • 2, 3 en 5: Amsterdam - Sloterdijk gaat om 3, 9, 12, 17, 27, staat volledig in 2 en 5 samen (incl. de trein die niet in Sloterdijk stopt; dit blijkt niet uit de kaart, die vermeldt 2, 3 en 5)
    • 2: Amsterdam - Sloterdijk gaat om 3, 9, 12, 17, 27
    • 3: Amsterdam - Sloterdijk gaat om 3, 12, 17, 27
    • 5: Amsterdam - Sloterdijk gaat om 2, 10, 11, 14, 27 (een andere), 29 (stopt niet in Sloterdijk)
  • 6 en 7: staat volledig in 6, hoewel dat niet blijkt uit de kaart, daar staat niets
  • 9 en 12: treinen die niet in Boxtel stoppen staan alleen in de eigen tabel, stoptreinen in beide
  • 13 en 20: twee overlaps, bij beide moeten beide tabellen worden geraadpleegd
  • 15, 16 en 19 tussen Utrecht Centraal en Utrecht Overvecht: staat volledig in 15 en 16 samen (19 heeft alleen treinen extra die niet in Overvecht stoppen)
  • 16 en 19 tussen Utrecht Centraal en Amersfoort: beide tabellen moeten worden geraadpleegd, in 16 staan alleen stoptreinen
  • 15 en 20: staat volledig in beide, ook het traject Naarden-Bussum - Weesp waar niets bij staat
  • 17 en 18: staat volledig in 18
  • 21 en 27: staat volledig in 21

Van Amsterdamse Centraal naar Sloterdijk:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
800 Intercity (NS) MaastrichtSittardRoermondWeertEindhoven Centraal's-HertogenboschUtrecht CentraalAmsterdam AmstelAmsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkZaandamCastricumAlkmaar – (Alkmaar NoordHeerhugowaardSchagenAnna PaulownaDen Helder ZuidDen Helder) Rijdt van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur tussen Alkmaar en Maastricht. Rijdt op vrijdag pas vanaf 15:00 uur en rijdt dan enkel tussen Alkmaar en Amsterdam Centraal. Rijdt niet in het weekend. Wordt na 20:00 uur, op vrijdag en in het weekend tussen Amsterdam Centraal en Maastricht vervangen door intercity 2900.
2200 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemHeemstede-AerdenhoutLeiden CentraalDen Haag Laan van NOIDen Haag HSDelftSchiedam CentrumRotterdam CentraalRotterdam BlaakDordrechtRoosendaalBergen op ZoomRilland-BathKrabbendijkeKruiningen-YersekeKapelle-BiezelingeGoesArnemuidenMiddelburgVlissingen SouburgVlissingen Rijdt op weekdagen overdag 1x/uur en vormt op weekdagen overdag een scheve halfuursdienst met serie 6100. Op weekdagen overdag vormt tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal een halfuursdienst met serie 2300. 's Avonds en in het weekend rijdt deze serie 2x/uur.
2600 Intercity (NS) Almere CentrumAmsterdam Centraal
3000 Intercity (NS) NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompDriebergen-ZeistUtrecht CentraalAmsterdam AmstelAmsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkZaandamCastricumHeilooAlkmaarAlkmaar NoordHeerhugowaardSchagenAnna PaulownaDen Helder ZuidDen Helder Veenendaal-De Klomp wordt alleen na 20:00 en in het weekend bediend door deze serie.
3900 Intercity (NS) EnkhuizenBovenkarspel FloraBovenkarspel-GrootebroekHoogkarspelHoorn KersenboogerdHoornAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalAmsterdam AmstelUtrecht Centraal's-HertogenboschEindhoven CentraalWeertRoermondSittardHeerlen Stopt niet in Zaandam. Rijdt in de avonduren en van vrijdag t/m zondag de hele dag enkel tussen Eindhoven Centraal en Heerlen. Wordt in de avonduren en van vrijdag t/m zondag de hele dag vervangen door intercity 2900. Rijdt van maandag t/m donderdag in de avonduren enkel tussen Sittard en Heerlen en rijdt dan 1x/uur.
4000 Sprinter (NS) UitgeestKrommenie-AssendelftWormerveerZaandijk Zaanse SchansKoog aan de ZaanZaandamAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalAmsterdam MuiderpoortAmsterdam AmstelDuivendrechtAmsterdam Bijlmer ArenAAmsterdam HolendrechtAbcoudeBreukelenWoerdenGouda GoverwelleGoudaNieuwerkerk a/d IJsselCapelle SchollevaarRotterdam AlexanderRotterdam NoordRotterdam Centraal
4500 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkPurmerendHoornHoorn KersenboogerdHoogkarspelBovenkarspel-GrootebroekBovenkarspel FloraEnkhuizen Stopt niet in Zaandam. Rijdt alleen in de spitsrichting, rijdt niet op vrijdag.
4700 Sprinter (NS) UitgeestKrommenie-AssendelftWormerveerZaandijk Zaanse SchansKoog aan de ZaanZaandamAmsterdam SloterdijkAmsterdam Centraal Opgeheven per dienstregeling 2019.
4800 Sprinter (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHalfweg-ZwanenburgHaarlem SpaarnwoudeHaarlemBloemendaalSantpoort ZuidSantpoort NoordDriehuisBeverwijkHeemskerkUitgeestCastricumHeilooAlkmaarAlkmaar NoordHeerhugowaardObdamHoorn Rijdt vanaf 20:00 uur één keer per uur tussen Alkmaar en Hoorn.
5400 Sprinter (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHalfweg-ZwanenburgHaarlem SpaarnwoudeHaarlemOverveenZandvoort aan Zee Wordt 's avonds na 20:00 en in het weekend niet tussen Amsterdam Centraal en Haarlem v.v. gereden.

Alleen in spits:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
14500 Intercity Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHoornHoorn KersenboogerdHoogkarspelBovenkarspel-GrootebroekBovenkarspel FloraEnkhuizen Opgeheven per dienstregeling 2018.
6300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalDen Haag Laan van NOIDen Haag MariahoeveVoorschotenDe Vink) Leiden CentraalVoorhoutHillegomHeemstede-AerdenhoutHaarlem Rijdt na 20:00 uur en op vrijdag en in het weekend tussen Leiden Centraal en Haarlem. Op vrijdag tot 20:00 is deze serie doorgekoppeld aan serie 13300 met een stop van 17 tot 19 minuten in Leiden Centraal.

Niet stoppend op Sloterdijk:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
1400 Intercity (NS) Utrecht CentraalAmsterdam Bijlmer ArenAAmsterdam CentraalSchiphol AirportLeiden CentraalDen Haag HSDelftRotterdam Centraal Nachtnet. De treinserie 21400 voor de trajectverlengingen Rotterdam Centraal – Eindhoven Centraal en Utrecht Centraal – Eindhoven rijden uitsluitend in de nachten volgend op vrijdag en zaterdag. In het eerste deel van de nachten volgend op woensdag en donderdag stopt de trein in Gouda in plaats van Delft. Daarnaast worden bussen ingezet op het traject Rotterdam Centraal – Delft – Den Haag HS.
2100 Intercity (NS) Amsterdam CentraalAmsterdam SloterdijkHaarlemHeemstede-AerdenhoutLeiden CentraalDen Haag Centraal

Arriva Personenvervoer Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn per regio busboekjes als pdf-bestanden te downloaden, via [3], bijvoorbeeld http://www.arriva.nl/fileadmin/user_upload/FOLDERS/2011_RIVIERENLAND.pdf, en lijnennetkaarten: http://www.arriva.nl/reisinformatie/kaarten-en-plattegronden. Voor de trein zijn naast de tabellen uit het landelijke spoorboekje de tabellen in een andere opmaak via de Arriva-site te downloaden: als onderdeel van het Trein- en busboekje Rivierenland en voor Groningen en Leeuwarden in pdf-bestanden per lijn.

Connexxion[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn per regio busboekjes met de browser in te zien (niet via "Reizen met Connexxion" maar via "Service en contact"), http://connexxion.nl/dienstregelingboekjes/584, maar alleen per dubbele pagina (als afbeelding, met PrintScreen) te downloaden. Er is geen inhoudsopgave, het bladeren gaat vrij langzaam, en de bladerknoppen en de kopjes van de pagina's zijn alleen tegelijk te zien in the fullscreen modus (met uitzoomen verdwijnen ze helemaal).

Bijv. http://publishit2010.massa.netivity.nl/Show.aspx?name=regio-duin-en-bollenstreek-leiden-rijnstreek-midden-holland :

  • p. 22-23 lijst van plaatsen met lijnnummers
  • p. 24-27 lijst van lijnen
  • p. 28-239 ma-vr
  • p. 240-356 za
  • p. 357-448 zo

Er zijn ook lijnennetkaarten te downloaden, incl. die van Hermes, http://www.connexxion.nl/lijnennetkaarten/433. Deze tonen soms niet alle haltes.

Verder kan men via "Reizen met Connexxion" voor een gegeven dag de dienstregeling voor die dag voor een bepaalde lijn en richting in de browser oproepen, met een routekaart voor die ene lijn in Google Maps (inzoombaar), met alle haltes. [Werkt in ieder geval niet voor Qliner 350].

GVB (Amsterdam)[bewerken | brontekst bewerken]

GVU[bewerken | brontekst bewerken]

HTM Personenvervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Qbuzz[bewerken | brontekst bewerken]

http://www.qbuzz.nl

Interactieve kaart, via welke de dienstregeling van een lijn kan worden opgeroepen.

RET (Rotterdam)[bewerken | brontekst bewerken]

Syntus Gelderland[bewerken | brontekst bewerken]

http://syntusgelderland.nl/reisinformatie.aspx.

Er zijn onder meer per lijn drie pdf-bestanden te downloaden (voor maandag t/m vrijdag, zaterdag en zondag), elk met de dienstregelingtabellen voor beide richtingen. Ook kan men een lijnennetkaart als pdf-bestand downloaden, en Google Maps met een lijn naar keuze ingetekend.

Syntus Overijssel[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn onder meer een OV-gids en een lijnennetkaart als pdf-bestand te downloaden, via http://www.syntusoverijssel.nl/reisinformatie.aspx. Het bestand voor de OV-gids is toegespitst op het drukken en printen van de informatie en minder gebruiksvriendelijk bij gebruik op een computer: de tabellen zijn gekanteld, en iedere keer dat men het bestand laadt moet men de roteerfunctie gebruiken.

Taxi Centrale Renesse[bewerken | brontekst bewerken]

http://www.tcr.nu/transferium-renesse

Veolia Transport Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn per regio busboekjes en lijnennetkaarten als pdf-bestanden te downloaden, via http://www.veolia-transport.nl/reisinformatie. Selecteer aan de linkerzijde een regio om een submenu uit te klappen, en klik vervolgens daar op Busboekjes of Lijnennetkaarten (onder de gekozen regio, klik niet op de algemene link Busboekjes en lijnfolders).

Supermarkten/-marktjes op en bij stations[bewerken | brontekst bewerken]

AH to go op 38 stations (indien tussen haakjes: beperkte openingstijden), en vet echte supermarkten vlakbij (ook vaak met beperkte openingstijden):

  • Leiden Centraal (AHtg 24 zo 23, Jumbo 21), Haarlem, Heemskerk (Lidl 20 vr 21 za 19 zo x), Alkmaar, Den Helder (AH 21 zo 18)
  • Utrecht Centraal (2), Amersfoort, Zwolle, Heerenveen, Leeuwarden / Assen, Groningen
  • Apeldoorn, Deventer, Enschede
  • (Driebergen-Zeist), Arnhem, Nijmegen
  • Den Bosch, Eindhoven (AHtg 23, AH 21 zo x), (Sittard), Maastricht
  • Schiphol (Food Village 24), (Amsterdam Lelylaan), (Amsterdam Sloterdijk), Amsterdam Centraal (3), Amsterdam Amstel
  • Almere Muziekwijk (AH 20 vr 21), Almere Parkwijk (AH 22 zo 20), Almere Buiten (AH 21 zo 20)
  • (Amsterdam Zuid), (Amsterdam RAI), (Duivendrecht), Bussum-Zuid, Hilversum / Amsterdam Bijlmer Arena
  • Den Haag Centraal, Delft, Rotterdam Centraal, (Rotterdam-Alexander) / Dordrecht, Breda, Tilburg
  • Vlaardingen Centrum (Hoogvliet 20 do vr 21 zo x)

Echte supermarkten tamelijk dichtbij:

  • Amsterdam Centraal (AH 22), Leiden Centraal (Aldi 19 za 18 zo x), Utrecht Centraal (AH 21 zo x), Amsterdam Bijlmer Arena (Lidl 20 do 21 zo 17), Winterswijk (AH 20, do vr 21 zo x)

AH Aldi Lidl Super de Boer - http://www.openingstijden.nl/winkels

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]