Lieve Van Daele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lieve Van Daele
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Lieve Van Daele
Geboren Sint-Niklaas, 4 december 1963
Kieskring Oost-Vlaanderen
Regio Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Land Vlag van België België
Functie Politicus
Partij CD&V
Functies
2007 - 2018 Gemeenteraadslid Sint-Niklaas
2007 - 2010 Volksvertegenwoordiger[1]
2007 - 2012 Schepen Sint-Niklaas
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Onderwijs

Lieve Van Daele (Sint-Niklaas, 4 december 1963) is een Belgisch politica voor CD&V.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Daele groeide op in Sint-Niklaas als dochter van CVP-politici. Haar vader Staf Van Daele was er schepen en haar moeder Mariette Van Overloop provincieraadslid in Oost-Vlaanderen. Haar broer Rik Van Daele werd later bekend als Reynaertsspecialist.

Haar secundair onderwijs doorliep ze aan het Instituut Berkenboom te Sint-Niklaas. Ze behaalde in 1985 een licentiaat in de Germaanse filologie aan de KU Leuven en vervolgde studies in de Godsdienstwetenschappen. Nadien werkte ze als leerkracht in onder andere De Heilige Familie. Tijdens een loopbaanonderbreking bij de geboorte van haar twee jongste kinderen studeerde ze seksuologie aan de KU Leuven.[2]

In 2006 werd ze in haar gemeente Sint-Niklaas verkozen tot gemeenteraadslid, wat ze bleef tot 2018. In 2007 werd ze er schepen met de bevoegdheden cultuur, onderwijs, evenementen en emancipatie.[3] Van december 2007 tot mei 2010 zetelde ze in de Kamer van volksvertegenwoordigers als opvolger, eerst van Pieter De Cremen dan van Peter Leyman. Ze was effectief lid van de commissie voor volksgezondheid en maatschappelijke vernieuwing. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 trok ze de CD&V-lijst,[4] maar haar partij moest de duimen leggen voor een coalitie van N-VA met sp.a-Groen.

In september 2016 werd Van Daele directeur van de Heilige Familie school te Sint-Niklaas. In september 2017 werd ze bisschoppelijk gedelegeerde voor Katholiek Onderwijs Vlaanderen in het bisdom Gent.[5] Op 20 maart 2018 werd ze bestuursvoorzitter van Thomas, een website voor godsdienstonderwijs.

Lieve Van Daele is gehuwd en moeder van vier kinderen, onder wie Lore Baeten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]