Psittacosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Psittacosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Psittacosaurus
Psittacosaurus
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria (Dinosauriërs)
Orde: Ornithischia
Onderorde: Cerapoda
Infraorde: Ceratopia
Familie: Psittacosauridae
Geslacht
Psittacosaurus
Osborn, 1923
Typesoort
Psittacosaurus mongoliensis
Afbeeldingen Psittacosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Psittacosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie
Verschillende soorten die tot nu toe benoemd zijn
Psittacosaurus mongoliensis
Psittacosaurus sibiricus

Psittacosaurus ("papegaaireptiel") is een geslacht van dinosauriërs, behorend tot de Ceratopia, dat zijn naam te danken heeft aan zijn scherp gebogen snavel, die leek op die van een papegaai.

Deze kleine herbivoor had een lengte tot twee meter en woog tot 25 kilo. Hij leefde zo'n 125-97 miljoen jaar geleden, in het Vroeg-Krijt. Restanten van deze dinosauriër zijn gevonden in Mongolië, Noord- en West-China, Thailand en Centraal-Rusland. De eerste soort werd in 1923 beschreven door Osborn als Psittacosaurus mongoliensis.[1] Later zijn veel andere soorten beschreven die niet alle door iedereen als valide worden beschouwd: P. osborni (1931), P. sinensis (1962), P. youngi (1962), P. guyangenis (1983), P. meileyingensis(1988), P. xinjiangensis (1988), P. sattayaraki (1992), P. neimongoliensis (1996), P. ordosensis (1996), P. lujiatunensis (2006), P. sibiricus en P. major (2007) en P. gobiensis (2009). Psittacosaurus bevindt zich basaal in de Ceratopia. Een verwante soort is Hongshanosaurus houi. Het geslacht Psittacosaurus vormt samen met Hongshanosaurus de Psittacosauridae.

De onderlinge verwantschappen van de Psittacosaurus-soorten is wellicht als volgt:

Psittacosaurus 


P. sibiricusP. sinensis

P. neimongoliensisP. ordosensis
Yixian Psittacosaurus sp. (niet P. lujiatunensis of P. major)P. mazongshanensisP. meileyingensisP. mongoliensisP. xinjiangensis

Psittacosaurus was een klein en lichtgebouwd dier dat op de achterpoten liep en waarschijnlijk snel kon rennen. De voorpoten hadden drie vingers met scherpe klauwen om voedsel te verzamelen. In tegenstelling tot de meeste dinosauriërs, die hun kaken als een schaar op en neer bewegen, vermaalde de Psittacosaurus zijn voedsel door zijn onderkaak van achter naar voor te bewegen, waardoor een soort maalbeweging ontstond. De spijsvertering werd bevorderd door het inslikken van kleine stenen (gastrolieten), die het voedsel verder vermaalden als de maag bewoog. De hersenen van Psittacosaurus waren relatief groot.

Een opmerkelijk eigenschap van Psittacosaurus is de vondst van lange borstelharen op de staart, die het vermoeden ondersteunen dat ook de Ornithischia warmbloedig waren, maar misschien geen veren hadden zoals sommige Theropoda.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Osborn, H.F., 1923. Two Lower Cretaceous dinosaurs of Mongolia. American Museum Novitates 95: 1-10.