Naar inhoud springen

Beetgumermolen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Omaylie (overleg | bijdragen) op 18 jan 2020 om 13:29.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Beetgumermolen
Bitgummole
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Beetgumermolen (Friesland)
Beetgumermolen
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Waadhoeke Waadhoeke
Coördinaten 53° 14′ NB, 5° 42′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,11[1] km²
- land 5,1[1] km²
- water 0,01[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
935[1]
(183 inw./km²)
Woning­voorraad 404 woningen[1]
Overig
Woonplaatscode 2723
Belangrijke verkeersaders N383
Detailkaart
Kaart van Beetgumermolen
Locatie in de gemeente Menaldumadeel
Foto's
Gereformeerde kerk in Beetgumermolen
Gereformeerde kerk in Beetgumermolen
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Beetgumermolen (officieel, Fries: Bitgummole) is een dorp in de gemeente Waadhoeke, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten oosten van Beetgum en ten westen van Leeuwarden. Het vormt samen met de dorpen Beetgum en Engelum een gezamenlijke gemeenschap op diverse vlakken waardoor men soms spreekt van een drielingdorp.

Tot 1963 was Beetgumermolen een buurtschap van Beetgum. In 2023 telde het dorp 935 inwoners, en daarmee net even groter dan Beetgum.[1] Onder het dorp valt ook de buurtschap Dijksterhuizen. Deze worden gescheiden door de N398. In het dorpsgebied stroomt verder ook de Beetgumervaart.

Geschiedenis

Beetgumermolen is ontstaan bij de korenmolen die de bewoners van de stins Groot Terhorne in de 16e eeuw hebben laten bouwen in de wat nu buurtschap Dijksterhuizen is. Deze nieuwe kern werd in 1622 aangehaald als Beetgumer Meulen en in 1664 als By de Molen.

Aanvankelijk was de bebouwing geconcentreerd op de Skrédyk, een stuk Middelzeedijk dat als doorgaande weg van Leeuwarden naar Berlikum fungeerde. Later werd ook langs andere verbindingswegen gebouwd, en na de jaren vijftig tussen deze wegen. Een echt centrum heeft Beetgumermolen nooit gehad.

Het dorp was sterk op de landbouw georiënteerd en had een veiling en een landbouwschool. Sinds de tweede helft van de twintigste eeuw wonen er veel forenzen die hun werk hebben in de dienstensector in Leeuwarden.

Kerk

De Gereformeerde kerk van Beetgumermolen dateert uit 1925, net als de naast gelegen pastorie. De kerk is een rijksmonument.

Sport

Het dorp Beetgum sinds 1949 een eigen voetbalvereniging, VV Beetgum. Het veld daarvan ligt feitelijk op het grondgebied van Beetgumermolen en vormt zo ook de voetbalclub voor dat dorp.

Cultuur

Samen met Beetgum heeft het een toneelvereniging. Verder organiseert Feestvereniging De Maeyebeam veel activiteiten in de dorpen Beetgum, Beetgumermolen en Engelum.

Onderwijs

Het dorp beschikt over een twee basisscholen, de Martenaskoalle en de Mooitaki.

Geboren in Beetgumermolen

Buste van Johannes Hartman van Aisma

Zie ook

Zie de categorie Bitgummole van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.