Kasteel Oud-Wulven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Erik Wannee (overleg | bijdragen) op 9 sep 2019 om 11:37. (Categorie:Verdwenen kasteel verwijderd; Categorie:Verdwenen kasteel in Nederland toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Kasteel Oud-Wulven
Huis Oud-Wulven
gravure van H. Spilman naar een tekening van J. de Beijer
Locatie Houten
Coördinaten 52° 3′ NB, 5° 9′ OL
Algemeen
Kasteeltype Mottekasteel
Gebouwd in rond 1200
Gesloopt in 1957
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 45459
Kaart
Kasteel Oud-Wulven (Nederland)
Kasteel Oud-Wulven

Kasteel Oud-Wulven was een kasteel in de gemeente Houten. Het heeft gestaan langs de Oud Wulfseweg, enkele honderden meters ten noorden van de wijk De Gaarde, nabij de huidige boerderij Jeanetteoord.

Vermoedelijk was kasteel Oud-Wulven een mottekasteel rond het jaar 1200. Van het mottekasteel is bekend dat in de jaren na de Tweede Wereldoorlog brandsporen van een houten bouwwerk zijn gevonden.

Tegelijkertijd werden kloostermoppen gevonden van de toren van het tweede kasteel. Dit tweede kasteel is ergens rond 1250 gebouwd. Het gebied werd in die tijd ontgonnen door de aanleg van de Oudwulfse Wetering.

In 1634 wordt de ambtsheerlijkheid Oud-Wulven en Waaijen gekocht door Johan van Toll. Hij laat op een heuvel een nieuw landhuis bouwen. Dit is in 1640 gereed. Het landhuis/kasteel is een woonhuis van twee etages met een toren en in de heuvel een soort kelder. Een gedeelte van het kasteel heeft dienstgedaan als gevangenis. Tegelijkertijd werd er een hofstede gebouwd dat tegenwoordig in een andere vorm nog bestaat.

In 1939 was Oud-Wulven vervallen. Er werd een restauratieplan opgesteld, maar vanwege de Tweede Wereldoorlog werd dit niet uitgevoerd. In 1947 werd dan toch met de restauratie begonnen. Door een storm in de nacht van 29 op 30 maart 1947 waaide de toren om en viel deze door de gewelven van het huis. Besloten werd om Oud-Wulven te slopen. In 1957 werden de laatste resten gesloopt.

Trivia