Naar inhoud springen

RELX

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door InternetArchiveBot (overleg | bijdragen) op 7 apr 2020 om 12:49. (1 (onbereikbare) link(s) aangepast en 0 gemarkeerd als onbereikbaar) #IABot (v2.0)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Reed Elsevier
Hoofdkwartier van Reed Elsevier in Amsterdam
Hoofdkwartier van Reed Elsevier in Amsterdam
Beurs NYSE: RELX; NYSE: RENX; LSE: REL; Euronext: REN
Oprichting Elsevier: 1880
Reed: 1894
Eigenaar RELX Group plc
Sleutelfiguren Erik Engstrom (CEO), Nick Luff (CFO), Anthony Habgood (bestuursvoorzitter)
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Hoofdkantoor Londen, Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk en Amsterdam, Vlag van Nederland Nederland
Werknemers 28.200 (gemiddeld over 2014)
Dochter­onderneming
Producten uitgeverij
Omzet/jaar Gedaald £ 5 773 miljoen (2014)
Winst/jaar Gedaald £ 955 miljoen (2014)
Website RELX Group
Portaal  Portaalicoon   Economie

RELX, ook nog bekend onder de oude naam Reed Elsevier, is een Engels-Nederlands bedrijf, ontstaan uit de fusie in 1993 tussen de uitgeverijen Reed en Elsevier.

Activiteiten

Bij RELX werken circa 28.500 mensen en de activiteiten zijn ondergebracht in vier bedrijfsonderdelen:

  • De wetenschappelijke, technische en medische uitgeverij Elsevier. Deze uitgever van wetenschappelijke literatuur, Elsevier Science - in 2002 herdoopt tot Elsevier - geeft ongeveer 2000 wetenschappelijke, technische en medische tijdschriften en meer dan 20.000 boektitels uit.
  • De online uitgeverij van onder andere juridische literatuur LexisNexis.
  • Een onderdeel gericht op risicoinformatie LexisNexis Risk en een onderdeel gericht op de zakelijke markt Reed Business, uitgever van diverse vakbladen (zoals De Accountant, en Boerderij) en ook weekbladen als opinieweekblad Elsevier.
  • Vakbeurzen onder de naam Reed Exhititions.

Van de totale omzet wordt ongeveer de helft in Noord-Amerika gerealiseerd. In zowel Europa als in de rest van de wereld wordt ongeveer een kwart van de omzet behaald. Met zo'n 2% is het aandeel van advertentie-opbrengsten in de totale omzet van RELX marginaal. Het overgrote deel van de omzet wordt bereikt met de verkoop van abonnementen. Deze inkomsten zijn zeer stabiel. De informatie wordt vooral elektronisch aangeleverd, slechts een zesde van de omzet wordt nog behaald met de verkoop van gedrukte publicaties en dit aandeel neemt structureel af.

Nieuwe naam en structuur

Vanaf 1 juli 2015 heet Reed Elsevier RELX Group. De merknaam Elsevier blijft bestaan als de naam voor de wetenschappelijke divisie en alleen het moederbedrijf gaat als RELX verder. RELX is een samentrekking van de vier activiteiten: Reed, Elsevier, LexisNexis en Reed Exhibitions.

Op dezelfde dag werd ook bedrijfsstructuur vereenvoudigd. Alle activa van de twee moederbedrijven worden gecombineerd in een nieuwe entiteit.[1] Daarnaast wordt het cross-aandeelhouderschap geschrapt. In de oude situatie was er een verhouding van 1,538 tot 1 tussen de Nederlandse en Britse moederbedrijven en in de nieuwe structuur is deze verhouding gelijk.[1] Het bedrijf blijft wel genoteerd op de twee hoofdbeurzen in Amsterdam en Londen.

Zie de categorie Reed Elsevier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.