Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20100830

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Geen stemming

Dit is geen stempagina. Op deze pagina vindt geen stemming bij meerderheid plaats, maar een discussie tussen vrijwilligers van Wikipedia. Op Wikipedia bestaan regels en richtlijnen met betrekking tot de inhoud van de encyclopedie en consensus (eenstemmigheid) wordt bereikt op basis van argumenten, niet door het tellen van stemmen. U wordt daarom van harte uitgenodigd om deel te nemen in de discussie en uw onderbouwde mening te geven. Ga uit van de goede wil van anderen, wees beleefd en vergeet niet uw bijdrage te ondertekenen door aan het eind vier tildes toe te voegen: ~~~~

Overzicht beheerpagina's
Verberg naaststaande uitleg door in je voorkeuren de optie "Verberg de uitleg boven de dagpagina's van de beoordelingslijst" (onder het kopje "Weergave") aan te vinken.
Instructies voor moderatoren
Archief 2024

De lijst met te beoordelen pagina's bevat Wikipediapagina's die genomineerd zijn voor verwijdering, doorgaans omdat iemand vindt dat een artikel niet voldoet aan de uitgangspunten van Wikipedia. U wordt uitgenodigd om, indien mogelijk, deze pagina's te verbeteren. U bent ook welkom om hier uw (beargumenteerde) bezwaar tegen verwijdering kenbaar te maken.

Procedure
  1. Iemand nomineert een artikel voor verwijdering en onderneemt daartoe de volgende acties:
    Op de betreffende pagina wordt een verwijdersjabloon geplaatst, bij voorkeur met toelichting.
    Het artikel wordt toegevoegd op de beoordelingslijst, met toelichting.
    De belangrijkste auteurs worden op de hoogte gesteld op hun persoonlijke gebruikersoverlegpagina.
  2. Er is twee weken lang gelegenheid tot discussie en verbetering.
    Onder bepaalde voorwaarden (zoals vandalisme, duidelijke auteursrechtenschendingen en pure reclame) kunnen artikelen ook direct verwijderd worden.
    De oorspronkelijke nominator kan een nominatie vroegtijdig intrekken door het gelinkte artikel <s>door te strepen</s>.
  3. In de dagen erna beoordeelt een moderator of het artikel in de dan aanwezige staat behouden of verwijderd moet worden. Deze moderator verwijdert ook het sjabloon op het artikel bij behoud.
    De lijst van te beoordelen pagina's is geen stempagina; een moderator beslist op basis van inhoudelijke argumenten.
Afkortingen

Gebruikte afkortingen: AUT: schending van auteursrechten (ook: copyvio (copyright violation)) – E/EW: encyclopedisch/encyclopedie waardig (relevant genoeg om een artikel waard te zijn) – NE: niet encyclopedisch (niet relevant genoeg) – POV: point of view, een eenzijdig standpunt, in tegenstelling tot NPOV, neutral point of view (neutraal standpunt) – WB: woordenboekdefinitieWIU: verbetering nodig (afkorting van de misleidende term "werk in uitvoering") – ZP: zelfpromotie (zie hiervoor deze pagina).

Onterecht verwijderd?

Is een artikel naar uw mening onterecht verwijderd? In principe kan de behandelend moderator u een gegronde toelichting geven. Als die niet overtuigt, kan heroverweging van een verwijdering gevraagd worden op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Terugplaatsen. Daarbij is aan te raden met sterke argumenten te komen.

Nog vragen? Zie onze FAQ. Staat uw antwoord er niet bij? U bent welkom bij onze Helpdesk! Tevens is op Wikipedia:Te beoordelen aanvullende informatie beschikbaar.

Plaats iedere nieuwe nominatie onderaan (dus de oudste staat bovenaan). Voor een reactie op een genomineerd artikel: klik naast het bijbehorende kopje op 'bewerken' dan wel 'brontekst bewerken'.

Toegevoegd 30/08 te verwijderen vanaf 13/09[bewerken | brontekst bewerken]

Toegevoegd 30/08: Deel 1[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

Toegevoegd 30/08: Deel 2[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

Toegevoegd 30/08: Deel 3[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en afgehandeld.

  • De Grote Acht - NE - Weer een groot aantal. Ditmaal accountants, zonder verdere onderbouwing. Kleuske 30 aug 2010 19:20 (CEST)[reageer]
  • Paul Hebbelynck - wiu, m.n. wikificatie - RJB overleg 30 aug 2010 19:35 (CEST)[reageer]
  • Jasper Tournay - auteur - bij lezing van dit artikel viel op dat er wel erg veel overeenkomsten bestaan met het door Abels in 1992 geschreven artikel over Tournay in een publicatie van de historische vereniging Die Goude: In de stad van die Goude, uitg. Eburon, Delft. Vergelijking maakt duidelijk dat niet alleen de opbouw van het artikel, maar ook de meeste zinnen rechtstreeks ontleend zijn aan het werk van Abels. Er is wel een bescheiden poging gewaagd tot parafrasering, maar het werk van Abels blijft zeer herkenbaar. Veel zinnen zijn dan ook bijna letterlijk ontleend aan dit werk. Van enige bronvermelding is zelfs geen sprake. Naar mijn oordeel is dit een ernstige vorm van auteursrechtenschending. Gouwenaar 30 aug 2010 20:49 (CEST)[reageer]
    • Wmb kan dit artikel het beste maar zo snel mogelijk worden verwijderd. Ik ben bereid om daarna een nieuwe versie te maken en te plaatsen. Gouwenaar 1 sep 2010 15:40 (CEST)[reageer]
      • Kan je hier een voorbeeld geven. Bijvoorbeeld de eerste alinea:
        • "Jasper Tournay werd geboren omstreeks 1561 in de Zuidelijke Nederlanden. Zijn vader, Vincent, was boekbinder. Het gezin verhuisde in 1577 naar Antwerpen, waar Vincent zich bij het St. Lucasgilde aansloot. Hier maakte de jonge Tournay kennis met de beste Europese boekdrukkers, zoals Christoffel Plantijn. Het geestelijke klimaat onder de bevolking veranderde geleidelijk door het geschreven woord naar meer liberale denkbeelden. Tegen de druk van de Spaanse repressie in, ontstonden denkbeelden over vrije gedachten en opvattingen. Deze invloed heeft Tournay daar waarschijnlijk ook opgedaan. Velen waren daarmee echter hun leven niet meer zeker en vertrokken naar het noorden, zo ook Tournay."
      • Wat staat er dan letterlijk in dat gegeven artikel over Tournay? -- Mdd 6 sep 2010 12:45 (CEST)[reageer]
        • Citaten Abels: "Jasper Tournay werd omstreeks 1561 te Leuven in de Zuidelijke Nederlanden geboren. Het vervaardigen van boeken werd hem als het ware met de paplepel ingegeven, aangezien zijn vader Vincent de kost verdiende als boekbinder. Deze verhuisde in 1577 met zijn gezin naar Antwerpen, waar hij zich aansloot bij het Sint-Lucasgilde. In Antwerpen maakte de jonge Tournay van nabij kennis met het puikje van de Europese boekdrukkerswereld, bovenal met de befaamde drukkerij van Christoffel Plantijn. Tevens kon hij ervaren hoe nieuwe godsdienstige opvattingen veld wonnen dank zij het middel van het gedrukte woord. Het lijkt niet gewaagd om te veronderstellen dat ook Jasper Tournay zich op den duur aangetrokken voelde tot dergelijk, van de officiële rooms-katholieke leer afwijkende denkbeelden........" "en de protestanten van uiteenlopende pluimage hun leven niet meer zeker waren. Evenals duizenden van zijn "landgenoten" trok ook Tournay noordwaarts" (einde citaten).
        • Zoals gezegd er is een zekere parafrasering, maar het werk van Abels blijft zeer herkenbaar, de opbouw en gedachtengang zijn zonder meer overgenomen. Het artikel van Abels wordt dan ook op de voet gevolgd. Zelfs de kopjes worden grotendeels overgenomen. Zo heeft Abels het over een spreekbuis voor dissenters, het artikel over een drukker voor dissenters. De kopjes Naar Gouda, Naar Enkhuizen en Terug naar Gouda zijn ontleend aan Abels. Nog een voorbeeld. Het stukje naar Gouda begint als volgt:
"In Gouda trof Tournay een veel liberaler klimaat aan. Hij verhuisde waarschijnlijk nog in 1584 naar deze stad. Het Goudse stadsbestuur hield zich verre van gewetensdwang en liet ook geen kerkelijke bemoeienis toe in overheidszaken. Ook het niet-gereformeerde deel van de bevolking had vrijheden binnen de stad"
Abels schrijft:
Een veel liberaler klimaat dan in Delft trof Jasper Tournay aan in Gouda, waar hij waarschijnlijk in de loop van 1584 neerstreek. Het Goudse stadsbestuur toonde zich wars van iedere kerkelijke bemoeienis met overheidsaangelegenheden en wenste zich op zijn beurt verre te houden van gewetensdwang, ook jegens het niet-gereformeerde deel van de stadsbevolking. Gouwenaar 6 sep 2010 23:20 (CEST)[reageer]
  • Ok, bedankt voor het voorbeeld. Dit is een typisch geval van, wat op de Engelse Wikipedia Close paraphrasing wordt genoemd. Dat wordt daar als absoluut ontoelaatbaar beschouwd... maar daar zit ook andere Engels/Amerikaanse copyright achter. Hier zou ik het zelf niet zo goed weten. Hebben we hier zelfs zo'n term voor? Verder heb ik er zelf ook wel eens gebruik van gemaakt in een enkele alinea. Echter, ik wel een bron vermeld, en ben ik niet blijven putten uit een enkele bron. Het slechts putten uit een enkele bron is volgens mij ook ongeoorloofd hier. -- Mdd 7 sep 2010 00:37 (CEST)[reageer]