12 (getal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
12
< 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 >
Natuurlijke getallenGehele getallen
Informatie
Cardinaal 12
twaalf
Ordinaal 12de
twaalfde
Priemfactoren 2^2 \cdot 3
Delers 1, 2, 3, 4, 6, 12
Binair 1100
Octaal 14
Hexadecimaal C
Romeins cijfer XII
Portaal  Portaalicoon   Wiskunde

Beluister

(info)

Twaalf is een meer dan elf, in het decimale stelsel geschreven als 12: één maal tien plus twee.

In wiskunde[bewerken]

In numerologie[bewerken]

  • Het getal twaalf wordt wel als het getal van perfectie gezien. Dit heeft waarschijnlijk ermee te maken dat 12 oorspronkelijk als grondtal werd beschouwd. Er zijn 12 maanden, 12 apostelen 12 uren per half etmaal enz. Omdat 3 en 4 volgens de christelijke leer beide heilige getallen zijn, is het product hiervan net als de som zeven extra heilig, dus perfect.
  • Dat 12 als grondtal gekozen is, heeft te maken met de deelbaarheid van het getal. Het is behalve deelbaar door 1 en zichzelf - zoals alle gehele getallen - deelbaar door 2, 3, 4 en 6, dus door de eerste vier getallen. Ons huidige grondtal 10 is verder alleen deelbaar door 2 en 5.

In het mensenleven[bewerken]

De Europese vlag met 12 sterren

In natuurwetenschappen[bewerken]

In de Bijbel[bewerken]

  • de twaalf apostelen
  • In het boek Jona wordt 12 als getal van volmaaktheid aangehaald in hoofdstuk 4 vers 11: "En zou Ik dan niet begaan zijn met Nineve, de grote stad, waar zoveel mensen wonen, meer dan twaalf tienduizendtallen mensen, die het verschil tussen hun rechterhand en hun linkerhand niet weten, en ook nog zoveel dieren?" Het getal 12 als het getal van perfectie vermenigvuldigd met 10000 (in het Hebreeuws het hoogste getal met een eigennaam, dus te interpreteren als volledigheid) duidt dus op de mensheid. Dit wijst dan weer op het universalisme van de schrijver en Gods macht.

Mythologie[bewerken]

  • Hercules, de held uit de Griekse mythologie, moest twaalf moeilijke opdrachten vervullen om onsterfelijk te worden.

Astrologie[bewerken]

In het Nederlands[bewerken]

  • Twaalf is een hoofdtelwoord. Het woord komt uit het Oergermaans: *twalibi, wat een samenstelsel is van de woorden: *twa (twee) en *libi (over). Het betekent letterlijk dus: twee over (de tien).
  • Twaalf is een dozijn.
  • Nederland bestaat uit twaalf provincies.
  • Twaalf is het hoogste getal dat slechts één lettergreep heeft.

In het Engels[bewerken]

Net als de Oergermaanse samenstelling "twalibi" is het Engelse "twelve" een samenstelling van "two" (twee) en "left" (over). "Twoleft" werd "twelve".

Trivia[bewerken]

Er wordt wel beweerd dat geen enkel Nederlands woord op twaalf rijmt. Als men zwaalf, de plaatselijke naam voor de boerenzwaluw, niet meetelt, klopt dat.

Zie ook[bewerken]


Icoontje WikiWoordenboek Zoek twaalf op in het WikiWoordenboek.