Portaal:Attractieparken/Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina geeft een overzicht van alle uitgelichte artikels en/of afbeeldingen op het portaal Attractieparken. Voor elke week van het jaar is er zo'n artikel en/of afbeelding. Voel u vrij om deze te bewerken door de bijhorende bewerk-link te volgen.
Uitgelicht deze week (18)

De Waarbeek is een familiepretpark van 2,7 hectare, gelegen bij de Twentse stad Hengelo.

Het park richt zich vooral op families met kinderen tussen de twee en twaalf jaar, en heeft 25 attracties die voornamelijk een ouderwets karakter hebben, zoals een Hully Gully. Belangrijkste trekpleister van het park is de Rodelbaan: een achtbaan die wordt beschouwd als een van de oudste nog werkende stalen achtbanen ter wereld.

Lees verder...

[bewerk]

Ga naar week
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53


Week 1
Disneyland Resort Paris is een themapark- en recreatiecomplex in Marne-la-Vallée, ongeveer 32 kilometer ten oosten van Parijs. Het is na Tokyo Disneyland het tweede Disneyresort buiten de Verenigde Staten en nadien gevolgd door Hong Kong Disneyland. Met 170 miljoen bezoekers in vijftien jaar is het de grootste toeristenattractie van Europa.

Het complex werd op 12 april 1992 om 9u01 geopend als Euro Disney met als enige park Euro Disneyland (het huidige Disneyland Park). In 2002 opende met het Walt Disney Studios Park het tweede park. Hiermee veranderde ook de naam in Disneyland Resort Paris.

Lees verder...

[bewerk]

Week 2

Een enterprise is een attractietype, waarbij men geen veiligheidbeugels heeft, omdat men letterlijk door hoge G-krachten in zijn stoel gedrukt wordt.

Een Enterprise is een grote schijf waar aan de zijkant gondels hangen voor 1 à 2 personen. Bij het begin van de rit gaat de schijf zo hard draaien dat de gondels op 90° hangen. Vervolgens wordt de schijf door een arm opgetild tot de schijf op circa 90° staat, waardoor het lijkt alsof de passagiers in een draaiende autoband zitten, vanwege de hoge snelheid wordt men in de stoel gedrukt, waardoor er geen veiligheidbeugels nodig zijn. Er zijn ook Enterprises, waarbij men in de gondel ligt of hangt.

Lees verder...

[bewerk]

Week 3

Een looping is een verticale lus in het pad dat een vliegtuig of achtbaan aflegt. Bij vliegtuigen spreekt men van een acrobatische beweging, bij achtbanen spreekt men van een inversie. Ook bij het kitesurfen bestaat de term "kiteloop".

Bij achtbanen zijn er verschillende loopings. De bekendste is de "Vertical Loop". Andere voorbeelden zijn de "Inverted Vertical Loop", waarbij de passagiers onder de baan hangen, en de "Inclined Loop" - een schuine looping, waarbij niet iedereen het er over eens is of de baan nou wél of níet over de kop gaat.

Lees verder...

[bewerk]

Week 4
Een darkride is een indoor gethematiseerde pretparkattractie in het donker. De bezoeker wordt door de verschillende "scènes" geleid in een transportmiddel dat een vast traject volgt. Tijdens de rit zijn audiovisuele effecten (zoals rook en vuur), animatronics (bewegende poppen) en soms ook geureffecten waar te nemen. Bij een darkride kunnen verschillende vervoerstypen gebruikt worden, zoals boten of (vliegende) gondels. Een muzikale omlijsting is ook zeer belangrijk. Grote attractieparken laten vaak eigen soundtracks componeren en opnemen voor hun darkrides.

Voorbeelden van darkrides zijn de Fata Morgana en de Droomvlucht in de Efteling.

Lees verder...

[bewerk]

Week 5
Six Flags Magic Mountain is een pretpark in de Verenigde Staten. Het is gelegen in het Valencia district nabij Santa Clarita ten noorden van Los Angeles. Het park is het bekendste van alle Six Flags-parken en is ook het enige dat heel het jaar open is.

Het park heeft in totaal al 17 achtbanen gehad waarvan er nu nog 15 open zijn. Lees verder...

[bewerk]

Week 6

Arrow Dynamics was een Amerikaanse achtbaanbouwer, gevestigd in Clearfield, Utah. In 2002 ging het bedrijf bankroet maar het werd al snel overgenomen door S&S Power zodat S&S Arrow gevormd werd.

Tijdens de grote piek van Arrow Dynamics, was het bedrijf mede verantwoordelijk voor de enorme vooruitgangen die werden gemaakt op gebied van achtbanen en de bijbehorende industrie.

Enkele van Arrows achtbanen waren de allereerste in hun soort. Matterhorn Bobsleds in Disneyland was de eerste achtbaan die van staal was gemaakt. "Corkscrew" in Knott's Berry Farm was de eerste moderne "inverting coaster" en Magnum XL 200 in Cedar Point was 's werelds eerste hyperachtbaan. Ook bouwde Arrow "X" in Six Flags Magic Mountain, de allereerste 4D-achtbaan..

Lees verder...

[bewerk]

Week 7

Een zweefmolen is een kermisattractie, waarbij men in de rondte draait. De zweefmolens kunnen ook in attractieparken of speeltuinen staan.

De stoeltjes hangen aan kettingen op enige hoogte aan een draaischijf. Naarmate de snelheid toeneemt bewegen de passagiers steeds verder naar buiten (in de vorm van een uitwaaierende rok), wat een wee gevoel in de maagstreek kan veroorzaken. Ruimtevaarders worden met veel hogere snelheden rondgeslingerd om hun weerstand tegen g-krachten (traagheidskrachten) te trainen.

Ook enkele attractieparken, waaronder Walibi Belgium, Walibi Holland, Port Aventura en de Efteling, hebben deze attractie in hun park staan.

Lees verder...

[bewerk]

Week 8
Space Mountain is een overdekte achtbaan die te vinden is in vijf themaparken van Disney. De eerste Space Mountain werd in 1975 geopend in het Magic Kingdom in Walt Disney World Resort, Florida, gevolgd door bijna identieke versies in Disneyland, Anaheim in 1977 en Tokyo Disneyland in 1983.

In 1995 opende ook Disneyland Paris een Space Mountain, ontworpen door het Nederlandse bedrijf Vekoma, maar deze verschilt in veel opzichten van de eerdere edities, en van de onlangs geopende Space Mountain in Hong Kong Disneyland die meer op de oorspronkelijke ontwerpen lijkt.

Lees verder...

[bewerk]

Week 9
Troy (houten achtbaan)
Troy (houten achtbaan)

Attractiepark Toverland is een attractiepark, deels overdekt,in het Nederlands-Limburgse Sevenum. In 2001 opende Toverland zijn deuren voor het grote publiek. Toverland ligt in het landelijke en bosrijke gebied “Park de Peelbergen”.

In 2004 werd het park uitgebreid. Een van de attracties die toen werd gebouwd was de Boosterbike, een achtbaan die uniek is in haar soort. De passagiers zitten op een motor die wordt afgeschoten met een snelheid tot bijna 75 kilometer per uur. In 2007 liet Toverland de houten achtbaan Troy bouwen door het Amerikaanse bedrijf GCI. Deze achtbaan is ruim een kilometer lang, 32 meter hoog en opende op 30 juni.

Lees verder...

[bewerk]

Week 10

Vekoma (Veld Koning Machinefabriek) is gevestigd in Vlodrop,Nederland. Het is werelds grootste achtbanenbouwer. Vekoma is in 1925 opgericht door Hendrik op het Veld. Pas in 1960 begon Vekoma achtbanen te bouwen. Tegenwoordig zijn er in elk continent achtbanen te vinden van Vekoma. In Nederland zijn o.a. de El Condor Xpress in Walibi Holland en Mine Train in Attractiepark Slagharen. Lees verder

[bewerk]

Week 11
Paasweekend is meestal het begin van het nieuwe pretpark seizoen in Europa. Onder andere Walibi Belgium en Walibi Holland openen dit weekend hun deuren. Vaak gaat dit gepaard met de opening van nieuwe attracties in deze parken. In de Plopsa parken wordt er dit weekend ook een paaseierenzoektocht georganiseerd waarbij de kinderen in het hele park eitjes mogen zoeken.

PortAventura in Spanje is echter al open sinds 14 maart en Disneyland is open gedurende het hele jaar.


[bewerk]

Week 12

Disney's Hollywood Studios is een van de parken uit de Walt Disney World Resort en is geopend in 1989 onder de naam Disney MGM Studios. Hoewel het park qua oppervlakte het kleinste is, is er meer dan genoeg om te zien en te doen. Je kunt hier dingen leren over film en televisie. Je kan zien hoe tekenfilms gemaakt worden en je kunt een kijkje achter de schermen nemen bij een opname van een film.

Net als het kasteel bij Magic Kingdom, de bol bij Epcot, de boom bij Animal Kingdom heeft ook de Hollywood Studios een symbool. Het is een enorme tovernaarshoed, zo’n dertig meter hoog, bekend van Mickey’s optreden als Tovenaarsleerling in de film Fantasia.

Lees verder...

[bewerk]

Week 13

Een Rotor is een attractietype waarbij de deelnemers in een grote rechtopstaande centrifuge komen te staan. De rotor gaat vervolgens draaien en maakt hierbij 30 draaiingen per minuut. In sommige versies zakt de ondergrond, maar blijven de deelnemers op dezelfde plaats staan door middel van de middelpuntvliedende kracht.

De rotor is ontworpen door de Duitser Ernst Hoffmeister, eind jaren 40. Hij introduceerde de attractie in 1949 op het Oktoberfest. Vervolgens deed de rotor verschillende festivals in Europa aan, in de jaren 50 en 60. In deze jaren genoot de rotor dan ook van grote populariteit bij het amusementspubliek. Deze nam sterk af toen in 1983 de opvolger gravitron werd geïntroduceerd. Lees verder...

[bewerk]

Week 14
De Vliegende Hollander
De Vliegende Hollander

De Vliegende Hollander is een waterachtbaan in het attractiepark de Efteling, gethematiseerd rond de sage over het gelijknamige spookschip.

De attractie, een combinatie van een achtbaan en een dark-ride, zou oorspronkelijk op 16 april 2006 openen, een datum die in de sage van De Vliegende Hollander een belangrijke rol speelt. Diverse mankementen zorgden ervoor dat de attractie nog niet veilig was, waardoor de Efteling werd genoodzaakt de opening uit te stellen tot volgend seizoen.

Sinds 1 april 2007 is De Vliegende Hollander geopend. Er hebben 2000 man aan gewerkt en met zijn 19,2 miljoen euro is het de duurste attractie in de geschiedenis van de Efteling. Per uur kunnen er 1800 à 1900 mensen door de bootjes worden vervoerd, die elk een capaciteit van 14 personen hebben.

[bewerk]

Week 15
Mount Pisgah, onderdeel van de achtbaan.
Mount Pisgah, onderdeel van de achtbaan.

De Mauch Chunk Gravity Railroad was in de beginperiode van deze attractie de langste achtbaan die ooit was gebouwd.

De spoorlijn in de Verenigde Staten werd oorspronkelijk gebouwd om steenkolen van de mijn naar de haven te vervoeren. Tegen 1872 wordt een nieuwe spoorlijn aangelegd, waardoor de Gravity Road overbodig wordt. Om er toch nog geld mee te verdienen wordt geprobeerd om, tegen betaling, passagiers de rit te laten meerijden, met veel succes. Twee jaar later, in 1874 reden al 35.000 bezoekers mee, wat de Gravity Road de op één na populairste bestemming in de Verenigde Staten maakte, na de Niagarawatervallen. De achtbaan werd gesloten in 1938 en in 1976 geklasseerd als historisch monument.


[bewerk]

Week 16

Een cakewalk (of funhouse) is een kermisattractie waar men doorheen moet lopen (een zogenoemde walk-through). Het is meestal gebouwd als een soort huis, waarin de bezoekers een bepaald traject af moeten leggen. Op dit traject zijn altijd verschillende booby-traps te vinden. Zo zijn er vaak zeer snelle lopende banden waar overheen gelopen moet worden, bewegende trappen en trillende vloeren te vinden. In Europa staat de attractie bekend als cakewalk, in de Verenigde Staten worden meer de namen crooked house of funhouse gebruikt.

De bloeitijd van de cakewalk lag vooral in de jaren 60 en 70.

Lees verder...

[bewerk]

Week 17

Kingda Ka is een stalen achtbaan in het pretpark Six Flags Great Adventure in de plaats Jackson, New Jersey in de Verenigde Staten. Anno 2006 is het de snelste achtbaan ter wereld en de eerste die een snelheid van meer dan 200 kilometer per uur haalt: 206 km/h. Bovendien is het met 139 meter de hoogste roller coaster van de wereld, waarvan de vrije val van 127,4 meter ook de hoogste val van alle attracties is.

[bewerk]

Week 18
De Waarbeek is een familiepretpark van 2,7 hectare, gelegen bij de Twentse stad Hengelo.

Het park richt zich vooral op families met kinderen tussen de twee en twaalf jaar, en heeft 25 attracties die voornamelijk een ouderwets karakter hebben, zoals een Hully Gully. Belangrijkste trekpleister van het park is de Rodelbaan: een achtbaan die wordt beschouwd als een van de oudste nog werkende stalen achtbanen ter wereld.

Lees verder...

[bewerk]

Week 19
Lee Ulrich Eyerly (1892–1963) was een Amerikaans pionier op het gebied van luchtvaart en het ontwikkelen van attracties met zijn bedrijf "Eyerly Aircraft Co".

Zijn attracties, die aanvankelijk bedoeld waren als testmachines voor piloten in opleiding, zijn er vooral op gericht de inzittenden zo veel mogelijk door elkaar te schudden. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Loop-o-plane, de Fly-o-plane en de Roll-o-plane.

Lees verder...

[bewerk]

Week 20
De Condor is een attractietype dat vooral te vinden is in pretparken. De attractie bestaat uit een hoge paal. Een kar met vier armen wordt aan de paal naar boven en beneden getakeld. Rond elke arm is een carrousel geplaatst met meestal zo'n 7 kleine gondels, waar zo'n 1 à 2 mensen in gaan. Vanwege de hoogte wordt de suggestie gewekt dat de gondels echt vliegen. De carrousels draaien niet hard: de attractie is vooral bedoeld om een uitzicht over het omliggende gebied te bieden.

De eerste Condor – die toen nog Cyclo Tower heette – stond in 1984 in New Orleans tijdens het New Orleans World's Fair. De Condor is als attractie vooral in Duitsland populair. Hij staat dan ook in de meeste Duitse pretparken. Lees verder...

[bewerk]

Week 21

El Toro is een houten achtbaan in het pretpark Six Flags Great Adventure in de plaats Jackson, New Jersey in de Verenigde Staten. El Toro werd op 12 maart 2006 geopend en is de tweede houten achtbaan van het park, samen met Rolling Thunder. De baan werd gebouwd door Intamin AG.

Lees verder...

[bewerk]

Week 22

Een kurkentrekker is een achtbaaninversie. In feite is de kurkentrekker een looping die aan de voor- en achterkant is uitgerekt. Een kurkentrekker wordt in veel achtbanen gebruikt. In Nederland: Xpress en Speed of Sound in Walibi Holland en Tornado in Avonturenpark Hellendoorn. De naam van dit achtbaanelement is afgeleid van de echte kurkentrekker.

Lees verder


[bewerk]

Week 23

De Efteling is een attractiepark voor massarecreatie in het Brabantse Kaatsheuvel. Het is qua oppervlakte het grootste themapark van de Benelux en een van de meest toonaangevende en grootste themaparken in Europa. Hoewel de opzet van het park aanvankelijk was bedoeld voor ouders met kinderen tot circa twaalf jaar, heeft de Efteling zich inmiddels ontwikkeld tot een themapark voor alle leeftijden en is het gegroeid van een natuurpark met speeltuin, roeivijvers en een theehuis tot een volwaardig attractiepark dat jaarlijks bocht wordt door meer dan 3 miljoen mensen. Het park won meerdere prijzen en heeft af en toe primeurs op attractiegebied; zoals de Villa Volta en De Vliegende Hollander.

Het park staat vooral bekend om het Sprookjesbos.

Lees verder...

[bewerk]

Week 24

De Breakdance is een kermisattractie. Sinds de introductie van de Breakdance in 1985 is hij erg populair op kermissen. Een kleiner aantal staat in pretparken. De attractie werd ontworpen door het Duitse bedrijf HUSS. Een opvallend aspect bij de Breakdance is vaak het grote gebruik van gekleurde lampen, die de attractie in de avonden fel verlichten.

De naam "Breakdance" is waarschijnlijk afkomstig van de gelijknamige dansstijl Breakdance. Deze is hieraan verbonden omdat de snelle tuimelende karretjes bewegingen van breakdance-dansers suggereren. Deze parallel is dikwijls goed terug te zien in de aankleding van de attractie, waarbij vaak dansende en zingende mensen op de panelen achter de attractie zijn geschilderd. Ook is de vloer vaak gemaakt als een dansvloer met oplichtende tegels, en draait men er hip-hop-muziek. Lees verder...

[bewerk]

Week 25

Intamin AG is een bedrijf dat achtbanen bouwt en attracties ontwikkeld en gelegen is in het Zwitserse plaatsje Wollerau. Het bedrijf behoort tot de meest bekende en grootste attractiebouwende bedrijven ter wereld. Intamin is gespecialiseerd in achtbanen en staat ook bekend omwille van hun recordhoudende attracties.

De bekendste achtbaan van het bedrijf is Kingda Ka, de snelste en hoogste coaster ter wereld. In Europa zijn onder andere Furius Baco (Port Aventura), Goliath (Walibi World) en Pegasus (Efteling) bekende achtbanen.

Lees verder...

[bewerk]

Week 26

De Goliath is een stalen Megacoaster in Walibi Holland. De achtbaan werd in 2002 gebouwd door Intamin AG en is de langste, hoogste en snelste achtbaan in de Benelux. De achtbaan had in 2007 zijn records verloren door de Vertigo in Walibi Belgium maar deze achtbaan werd door verscheidene problemen weer afgebroken. Lees verder...

[bewerk]

Week 27

Erlebnispark Tripsdrill (kortweg Tripsdrill) is een Duits attractiepark bij Cleebronn, in de deelstaat Baden-Württemberg. Bij het park ligt ook een wildpark. Het park heeft een oppervlakte van 77 ha en trekt per jaar ongeveer 600.000 mensen.

Erlebnispark werd in 1929 opgericht en is daarmee het oudste attractiepark van Duitsland. In 2004 vierde het haar 75-jarig jubileum, dat gepaard ging met 2 nieuwe attracties en een vernieuwing van het gebied rond de "Altweibermühle" (Oudevrouwenmolen).

In Tripsdrill bevinden zich zo'n 100 attracties, waarvan een groot deel uniek is door de vormgeving, systeem of thematisering. Het park zelf is gethematiseerd naar "Zwaben anno 1880". De huisjes zijn in ouderwetse, traditionele stijl gebouwd en bij veel attracties nemen de bezoekers plaats in opmerkelijke gondels in de vorm van meelzakken, badkuipen, wastonnen en dergelijke. Lees verder...

[bewerk]

Week 28

Vidám Park (Blij Park) is een grootschalig pretpark in Boedapest, Hongarije.

Het ligt in de noordelijke hoek van het Stadspark Városliget en naast de dierentuin Állatkert. Ongeveer 1 miljoen mensen per jaar bezoeken het park dat 34 attracties heeft. Hieronder bevinden zich onder meer 4 achtbanen en een monumentale draaimolen. Vidámpark is rond 1950 ontstaan uit een fusie van een Engels park en een permanente kermis, Fun Fair.

Lees verder...

[bewerk]

Week 29
Spaceship Earth is het icoon van Epcot
Spaceship Earth is het icoon van Epcot

Epcot (van 1982 tot 1993: EPCOT Center) is het tweede themapark bij het Walt Disney World Resort te Orlando.

Het park is qua oppervlakte groter dan het Magic Kingdom en is ook gelegen op het immense Walt Disney World Resort. Het werd geopend op 1 oktober 1982 en is het "leerzaamste" Disneyworld-park. De naam Epcot is eigenlijk een afkorting en staat voor Experimental Prototype Community Of Tomorrow.

Lees verder...

[bewerk]

Week 30

Een Booster is een kermisattractie.

De Booster is een rechtopstaande mast waaraan een grote arm is bevestigd. Aan beide uiteinden van de arm is een gondel bevestigd, waarin vier of acht personen plaats kunnen nemen. De arm kan gedraaid worden, afhankelijk van de lengte van de arm zullen de gondels een snelheid kunnen bereiken tot wel 100 km/h. De gondels kunnen ook tollen, zodat men ook over de kop kan gaan.

Lees verder...

[bewerk]

Week 31

Gardaland is een pretpark in Veneto, Italië, in het plaatsje Castelnuovo del Garda aan het Gardameer. Het werd geopend in juli 1975 en is sindsdien, met meer dan 3 miljoen bezoekers per jaar, uitgegroeid tot het grootste en meest populaire attractiepark in Italië.

Behalve het themapark bevinden zich op het terrein van eigenaar Gardaland SPA ook het sprookjesachtige Gardaland Hotel en vanaf 2006 een theater waar Broadway-musicals worden opgevoerd.

Vlak bij Gardland ligt Canevaworld, een pretpark-resort met onder meer een filmthemapark (Movieland Studios) en een waterpark.

Lees verder...

[bewerk]

Week 32

Attractiepark Slagharen is een Nederlands attractiepark. Het bestaat nu al meer dan 40 jaar en ligt in Slagharen.

Het park bestaat uit een grote straat met veel winkels en restaurants. Er staan ongeveer 50 attracties, waaronder de twee achtbanen Looping Star en Mine Train. Verder huisvest het park onder andere een wildwaterbaan met de naam Ripsaw Falls. Bovendien is er een speciaal zwembad. Er kan overnacht worden bij het park, namelijk in de stacaravans, bungalows en wigwamtenten. Ook ligt er een camping vlak naast het park, die eigendom is van Attractiepark Slagharen.

Lees verder...

[bewerk]

Week 33

Vogel Rok is een volledig overdekte achtbaan in de Efteling. De naam van de attractie is ontleend aan de vogel Roc uit het verhaal "Sinbad de zeeman" uit 1001 Nacht. Ook de aankleding van de rit, de wachtrij en de directe omgeving van het attractiegebouw zijn op dit thema gebaseerd.

Deze attractie, gebouwd door Vekoma, model Custom MK-900, werd in 1998 geopend. De achtbaan haalt een maximale snelheid van 65 kilometer per uur en een rit duurt 1 minuut en 41 seconden. De maximale g-kracht die je tijdens de rit ervaart is 3,5 g (positief). De karretjes van de achtbaan zijn voorzien van een geluidssysteem, hierdoor is tijdens de rit muziek te horen. Deze muziek is geschreven door Ruud Bos.

Lees verder...

[bewerk]

Week 34

Europa-Park is een attractiepark in het Duitse Rust.

Het park werd geopend in 1975 door de familie Mack, een carrousel- en voertuigbedrijf. Het bedrijf van de familie is tevens een grote leverancier van pretparkattracties wereldwijd.

De laatste jaren is Europa-Park is op veel vlakken vernieuwend geweest. Zo verschenen in de jaren '90 hotels als El Andaluz en Castillo Alcatraz. El Andaluz was het eerste hotel in een Duits pretpark. Later volgden ook nog de hotels Colosseo en Santa Isabel. Verder stelt het park in het seizoen 2001/2002 voor het eerst de poorten ook in de winter open. Een nieuw themagebied genaamd Iceland opende in 2009. In dit gebied staat onder andere de eerste achtbaan met een inversie van het park genaamd blue fire Megacoaster.

Lees verder...

[bewerk]

Week 35

De Top Thrill Dagster is een stalen achtbaan in het Amerikaanse attractiepark Cedar Point in Sandusky, Ohio.

De achtbaan werd geopend op 4 mei 2003 en verbrak toen twee records: het was de hoogste achtbaan ter wereld in een volledig circuit en de snelste. In 2005 raakte de stalen achtbaan beide records kwijt aan de achtbaan Kingda Ka. Ook was het de eerste achtbaan hoger dan 400 voet, de eerste achtbaan sneller dan 120 mijl per uur en had het de hoogste val (121,9 m).

Lees verder...

[bewerk]

Week 36

Het London Eye is een reuzenrad in Londen, Engeland. Het London Eye werd gebouwd in 1999 en was bij de opening het grootste reuzenrad ter wereld. Inmiddels hebben enkele andere reuzenraden het London Eye al overtroffen in hoogte. Op dit moment is de Singapore Flyer met een hoogte van 165 meter de recordhouder. Het London Eye is 135 meter hoog, weegt 15.000 ton en heeft 32 gesloten capsules.

Het London Eye is het op drie na hoogste gebouw van Londen waarvan de top bereikbaar is en draait per jaar ongeveer 6000 keer rond.

Lees verder...

[bewerk]

Week 37

Het Parque de Atracciones de Madrid is een attractiepark in de buurt van Madrid in het park Casa de Campo. Het werd geopend in 1969.
Parque de Atracciones is wat ligging betreft vergelijkbaar met Tivoli in Kopenhagen. Het park ligt in de groene zone van de stad en is vlot bereikbaar met de metro. Tegenwoordig is het park in handen van de parkgroep Parques Reunidos, de groep die ook eigenaar is van onder andere Bobbejaanland.

Lees verder...

[bewerk]

Week 38

Big Thunder Mountain Railroad of korter Big Thunder Mountain is een bekende attractie in de Disney-themaparken, waarvan de eerste versie opende op 2 september 1979 in Disneyland in Anaheim.

Big Thunder Mountain is een zogenaamde mijntreinachtbaan met het Wilde Westen als thema. Zowel in Disneyland in Anaheim, in het Magic Kingdom in Orlando, in Tokyo Disneyland in Tokyo als in Disneyland Park in Parijs bevindt zich een Big Thunder Mountain. Het Hong Kong Disneyland Resort is momenteel dan ook het enige resort zonder versie van Big Thunder Mountain. De Parijse Big Thunder Mountain is de enige versie waarbij de berg helemaal omringd is door water.

Lees verder...

[bewerk]

Week 39

Tokyo DisneySea (東京ディズニーシー, Tōkyō Dizunīshī) is een themapark in het Tokyo Disney Resort, in Urayasu, vlak bij Tokio. Het werd geopend op 4 september 2001. Het is eigendom van The Oriental Land Company. Tokyo DisneySea en Tokyo Disneyland zijn de enige Disneyparken die geen eigendom zijn van The Walt Disney Company.

Tokyo DisneySea is een van de meest bezochte themaparken en een van de populairste Disneyparken ter wereld. In 2007 hebben 12,4 miljoen bezoekers Tokyo DisneySea bezocht. Tokyo DisneySea was het tweede themapark van Tokyo Disney Resort en het negende park van de elf Disneyparken in de wereld.

Lees verder...

[bewerk]

Week 40

Plopsaland De Panne is een Belgisch attractiepark, gelegen in Adinkerke (De Panne). In het pretpark staan de verschillende figuren van Studio 100 centraal, zoals Samson & Gert, Kabouter Plop en Wizzy & Woppy.

Het park werd in 1932 gesticht door Albéric Florizoone, bekend van de honingfabrikant Meli, toen onder de naam Melipark. In 1999 kreeg het park, na een verkoop, zijn huidige naam.

Lees verder...

[bewerk]

Week 41

De Rock-o-plane is een machine en attractietype dat oorspronkelijk bedoeld was om piloten in opleiding te leren omgaan met krachten die opspelen tijdens het vliegen. De attractie toont gelijkenissen met het reuzenrad en is ontworpen door Lee Eyerly.

De Rock-o-plane verschilt met het reuzenrad doordat de ronde gondels in de attractie tijdens het draaien van het rad ook zelf gaan draaien. De inzittenden gaan dus over de kop, en draaien ook in een grotere cirkel in het rad. Ze draaien op twee manieren, en hierdoor valt het attractietype onder dat van de spin 'n puke. In elke gondel kunnen twee mensen. Meestal heeft een Rock-o-plane 8 gondels. De gondels hebben een vorm van een ei. Daarom wordt de attractie ook wel Eggs (eieren) genoemd. Een andere bijnaam van de attractie is Skyliners.

Lees verder...

[bewerk]

Week 42

Fraispertuis City is een attractiepark in Jeanménil in Lotharingen, Frankrijk. Centraal thema in het park is het Wilde Westen.

Fraispertuis City werd in 1966 opgericht door Michel en Simone Fleurent. In de loop van de jaren breidde het park steeds meer uit, met als laatste een grootschalige uitbreiding in 2008. In het park staan verschillende achtbanen, waterbanen en kinderattracties die allemaal zijn gethematiseerd met de Verenigde Staten in de tijd van de goudkoorts. Ook is er centraal gelegen in het park een Wild-West dorp, Las Vegas City geheten.

Lees verder...

[bewerk]

Week 43
Uitzicht over de ingang en ingangspromenade van het park
Uitzicht over de ingang en ingangspromenade van het park

Walibi Holland is een familiepretpark in het Flevolandse Biddinghuizen.

Het park begon als een agrarisch themapark genaamd De Flevohof. In 1991 werd de Flevohof echter failliet verklaard, waarna het werd overgenomen door de Walibi Group. Het park werd in de daaropvolgende jaren verbouwd tot een attractiepark, dat in 1994 zijn deuren opende. Het hoogste punt was op dat moment El Condor, de eerste achtbaan waarin de treintjes onder de rails hangen. In 2000 werd het park verkocht aan Six Flags en kwamen er vier nieuwe achtbanen bij. In 2004 werd Six Flags Europe failliet verklaard en werd Starparks de eigenaar. Sinds 2006 is Compagnie des Alpes de eigenaar van het park, dat het grootste in zijn soort is in de Benelux.

Lees verder...

[bewerk]

Week 44
De ingang van attractiepark La Ronde in Halloweensferen
De ingang van attractiepark La Ronde in Halloweensferen

Halloween wordt in bijna alle Amerikaanse pretparken als evenement aangezien. In de Europese sector doen ook al veel pretparken mee met halloween. Tijdens deze periode, meestal in oktober en in de herfstvakantie, wordt het park versiert met hooibalen, pompoenen, vogelverschrikkers en andere griezelige attributen. Ook lopen enkele medewerkers verkleed als monster rond in het park om de mensen schrik aan te jagen.

Enkele parken die dit organiseren zijn Walibi Holland, Walibi Belgium, PortAventura, Disneyland Paris en Legoland Windsor.

In de meeste parken vindt men een speciale attractie terug die enkel voor Halloween geopend wordt.

[bewerk]

Week 45

Furius Baco is een achtbaan in Port Aventura, een Spaans themapark nabij Tarragona. Het is een rocket coaster en ligt in het themagebied Mediterranea. De attractie is een wereldprimeur en is tevens de snelste coaster van Europa. De bouw van deze attractie heeft tussen de €15.000.000 en de €27.000.000 gekost.

In de attractie nemen de bezoekers plaats in apart gevormde wagentjes, met 2 personen langs elke kant van een wijnvat. Hierna vertrek je rustig uit het station en kijk je naar het verhaal op een televisiescherm. Plotseling loopt het mis en begint de uitvinding op hol te slaan. De wijn spuit alle kanten uit en je bereikt een snelheid van 135 km/u in slechts 3 seconden.

Lees verder...


[bewerk]

Week 46
Oblivion in Alton Towers
Oblivion in Alton Towers

B&M (Bolliger and Mabillard) is een Zwitserse ontwikkelaar van achtbanen. Ze maken vooral stalen achtbanen.

Het is gesticht in 1980 door Walter Bolliger en Claude Mabillard. De firma behoort tot de beste achtbaanbouwers ter wereld omdat hun coasters zo soepel rijden. In Europa heeft B&M onder andere gebouwd: Katun in Mirabilandia, Dragon Khan in Port Aventura, Nemesis in Alton Towers en Black Mamba in Phantasialand.

B&M is onder andere bekend om haar inverted en flying achtbanen.

Lees verder...

[bewerk]

Week 47

De Stratosphere Las Vegas is een hotel en een attractietoren in Las Vegas. Op deze toren was er voorheen een achtbaan (The High Roller). Deze was toen de hoogste achtbaan ter wereld. Hij werd echter gesloten op 30 december 2005. Verder zijn er nog The Big Shot, een vrije val toren, Insanity the Ride en XScream. Deze zijn allemaal gebouwd boven het hotel.

The Big Shot is trouwens de hoogste vrije val toren ter wereld (329 m) en ook de hoogste Thrill ride ter wereld.

Lees verder...


[bewerk]

Week 48

Walibi Belgium is een pretpark in Waver, België. In 1975 werd het opgestart door Eddy Meeùs onder de naam Walibi, later Walibi Wavre, Six Flags Belgium en het huidige Walibi Belgium. De naam Walibi komt van de gemeenten waaraan Walibi gelegen is: Waver – Limal – Bièrges. Een wallabie is tevens een kangoeroe-soort, vandaar dat waarschijnlijk de oranje kangoeroe het logo is geworden van het park.

Het park is tevens het grootste pretpark van België. Het bezit ook enkele bekende achtbanen waaronder: Vampire, Cobra, Vertigo en Turbine (vroegere Sirocco).

Lees verder...

[bewerk]

Week 49
De omgekeerde achtbaan Nemesis, in Alton Towers
De omgekeerde achtbaan Nemesis, in Alton Towers

Een omgekeerde achtbaan, ook wel inverted coaster genoemd, is een achtbaantype, waarbij men niet zoals gewoonlijk in karretjes bovenop de baan zit, maar waarbij de karretjes aan de onderkant van de baan hangen. Bij een omgekeerde achtbaan zitten de karretjes direct vast aan het onderstel en volgen dus precies de helling en de oriëntatie van de baan.

In het dagelijkse spraakgebruik spreekt men vaak van een hangende achtbaan hoewel men dan eigenlijk een omgekeerde achtbaan bedoelt aangezien het aantal omgekeerde achtbanen veel groter is dan het aantal hangende achtbanen. Bij hangende achtbanen hangen de karretjes aan de onderkant van de baan en kunnen ze in zijwaartse richting.

In 1990 werd de eerste omgekeerde achtbaan ontworpen door het Zwitserse bedrijf Bolliger & Mabillard. In 1992 werd de eerste baan gebouwd: Batman: The Ride in Six Flags Great America. De attractie bleek een succes en de omgekeerde achtbanen werden in hoog tempo gebouwd in diverse parken. De belangrijkste bouwers zijn Vekoma en het eerder genoemde B&M. Ook Intamin en kleinere bedrijven fabriceren zo nu en dan een omgekeerde achtbaan.

Lees verder...


[bewerk]

Week 50

Six Flags New Orleans (voormalige Jazzland) is een voormalig pretpark in New Orleans, Louisiana in de Verenigde Staten. De grond is in bezit van de stad New Orleans en wordt gehuurd door de Six Flags group.

Het park is gesloten sinds augustus 2005. Toen raasde de orkaan Katrina over New Orleans en richtte veel schade aan aan het park. Six Flags heeft sindsdien besloten om het park niet meer te openen door de schade aan attracties en gebouwen. Six Flags overlegt ook nog steeds met de stad om hun contract te beëindigen.

Lees verder...


[bewerk]

Week 51

The Twilight Zone Tower of Terror, kortweg Tower of Terror is een attractie die men vindt in de themaparken Disney's Hollywood Studios, Disney California Adventure Park en het Walt Disney Studios Park.

De attractie is een gesimuleerde Vrije val-attractie gebaseerd op de televisieserie The Twilight Zone. De versie van de attractie in Disney's Hollywood Studios werd in 1994 geopend. De versie in Disney California Adventure Park bestaat sinds 2004, en die in Walt Disney Studios in Parijs sinds december 2007. Een soortgelijke attractie staat in Tokyo DisneySea in Japan, maar deze draagt de naam Hollywood Hightower en heeft een ander verhaal en een ander uiterlijk.

Lees verder...

[bewerk]

Week 52

Een houten achtbaan is een achtbaantype dat bijna volledig uit hout is vervaardigd.

Een houten achtbaan heeft gelamineerde houten rails, waarop platte stalen rails zijn bevestigd. De ondersteuning van de achtbaan is meestal ook van hout. Houten achtbanen hebben bijna nooit inversies. In plaats daarvan bestaat een houten achtbaan voor het grootste deel uit op-en-neer gaan, met banked en overbanked turns. Er is één uitzondering geweest: de achtbaan Son Of Beast in het Amerikaanse park Kings Island heeft gedurende engie tijd namelijk wel een looping gehad, maar deze is later weer verwijderd.

Houten achtbanen worden ook wel woody's of woodies genoemd.

Lees verder...

[bewerk]

Week 53
Disneyland Resort Paris is een themapark- en recreatiecomplex in Marne-la-Vallée, ongeveer 32 kilometer ten oosten van Parijs. Het is het tweede Disney resort buiten de Verenigde Staten (voorgegaan door Tokyo Disney Resort) en nadien gevolgd door Disneyland Hong Kong. Met 170 miljoen bezoekers in vijftien jaar is het de grootste toeristenattractie van Europa. Het complex wordt beheerd door Euro Disney S.C.A., dat voor 39,8% in het bezit is van The Walt Disney Company.

Het complex werd op 12 april 1992 geopend als Euro Disney met als enige park Euro Disneyland (het huidige Disneyland park). In 2002 opende het tweede park Walt Disney Studios park. Hiermee veranderde ook de naam in Disneyland Resort Paris.

Het park is het hele jaar geopend, ook op 1 januari.

Lees verder...


[bewerk]