Gebruiker:Melvinvk/Kladblok/2

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

nCoV[bewerken | brontekst bewerken]

Een nieuw coronavirus (Engels: novel coronavirus), ook vaak afgekort tot nCoV, is een recentelijk ontdekt coronavirus van medische significantie dat nog geen permanente naam heeft. Alhoewel coronavirussen endemisch zijn bij mensen en infecties over het algemeen mild verlopen (zoals bij verkoudheid, welke in 15% van de gevallen wordt veroorzaakt door menselijke coronavirussen), hebben vermoedelijke cross-species transmissions geleidt tot ongewone virulente virusstammen welke longontsteking en in ernstigere gevallen ook acute respiratory distress syndrome kunnen veroorzaken.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Naar de volgende virussen werd in eerste instantie verwezen als "nieuw of novel coronavirus", vaak met een retroactieve toevoeging van het jaar dat het virus voor het eerst werd ontdekt, voordat het zijn definitieve aanduiding kreeg:

Human pathogenic novel coronaviridae species
Tijdelijke naamgeving Officiële naam Informele aanduidingen Oorspronkelijke gastheer Plaats van ontdekking Veroorzaakt
2019-nCoV Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) Wuhanvirus schubdieren, vleermuizen Wuhan, China coronavirus disease 2019 (COVID-19)
2012-nCoV Middle East respiratory syndrome-gerelateerd coronavirus (MERS-CoV) MERS-virus kamelen, vleermuizen Jeddah, Saudi-Arabie Middle East respiratory syndrome (MERS)
2005-nCoV Humaan coronavirus HKU1 (HCoV-HKU1) New Haven-virus muizen Hong Kong, China Onbenoemd, zeer uitzonderlijk, meestal milde variant van coronavirus respiratory syndrome
2002-nCoV Severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS-CoV) SARS-virus civets, bats Foshan, China severe acute respiratory syndrome (SARS)

Alle vier de virussen behoren tot het geslacht Betacoronavirus binnen de familie coronavirussen.

Etymylogie[bewerken | brontekst bewerken]

Het woord "novel" geeft aan dat het een "nieuw pathogeen van een al bekend type" (i.e. bekende familie) virus. Gebruik van het woord is in overeenstemming met de beste manier van naamgeving voor nieuw ontdekte infectieziekten zoals gepubliceerd door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2015. Historisch gezien werden pathogenen soms vernoemd naar locaties, individuen of specifieke soorten. Echter wordt dit gebruik sinds 2015 expliciet ontraden door WHO.[1]

De officiele permanente namen voor virussen en de ziekten die zij veroorzaken worden bepaald door de ICTV en de ICD van de WHO, respectivelijk.

Hemolithine[bewerken | brontekst bewerken]

Melvinvk/Kladblok/2
Hemolithin werd aangetroffen in Acfer 086, een Allende meteoriet vergelijkbaar met die hier afgebeeld
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Hemolithine is een ijzer en lithium-houdend eiwit, waarvan beweerd wordt aangetroffen te zijn in de meteoriet Acfer 086.[1] Het is mogelijk de eerste ontdekking van een proteïne met een buitenaardse oorsprong.[2][3][4][5][6][7][8][9] De proteïne werd gedetecteerd door een team van wetenschappers, onder leiding van biochemist Julie McGeoch, van Harvard University en wetenschappers van biotech- en fysicabedrijven Bruker Scientific en PLEX Corporation.[2][4][5][6][7][8][9] De studie is een uitbreiding van gepubliceerd en nog te publiceren resultaten van de wetenschappelijke teams.[10][11][12]

Bron[bewerken | brontekst bewerken]

Het gedetecteerde hemolithine-proteïne werd als gerapporteerd aangetroffen in de meteoriet Acfer 086,[1] een CV3 carbonaceous chondrite Allende meteoriet, welke werd in 1990 werd ontdekt in Agemour, Algerije.[4][7][13]

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Hemolithine werd ontdekt, met behulp van massaspectrometrie, en bestaat voornamelijk uit d e aminozuren glycine en hydroxyglycine.[14] Hemolithine bevatte tevens zuurstof, lithium en ijzer in een nog onbekende rangschikking.[9] De onderzoekers wezen erop dat de proteïne gerelateerd is aan “zeer hoge buitenaardse" ratio's van Deuterium/Hydrogen (D/H);[4] zulke hoge D/H-ratio's worden nergens op Aarde aangetroffen, maar zijn "consistent met niet-periodieke kometen"[7] wat suggereert, als vermeld, "dat de proteïne werd gevormd in de protoplanetaire schijf of wellicht zelfs eerder in interstellaire moleculaire wolken die al bestonden lang voor de geboorte van de Zon".[4]

Een natuurlijke vorming van hemolithine zou vermoedelijk begonnen kunnen zijn met eerst het vormen van glycine, dat vervolgens een koppeling maakt met andere glycine moleculen een polymeer vormt, dat vervolgens verbindingen aangaat met ijzer (Fe) en zuurstof (O) atomen. De ijzer en zuurstof atomen bevinden zich aan de uiteindes van het nieuw ontdekte molecuul. De onderzoekers speculeren dat de ijzeroxides aan de uiteindes van het molecuul in staat zijn om fotons te absorberen, hierdoor zou het molecuul is staat moeten zijn water (H2O) te splitsen in waterstof en zuurstof. Het splitsen van water-moleculen levert energie op en dit zou van pas komen bij de ontwikkeling van leven.[4]

Niettemin uitte exobioloog en chemicus Jeffrey Bada bedenkingen over de mogelijke ontdekking van de proteïne annoterend, "The main problem is the occurrence of hydroxyglycine, which, to my knowledge, has never before been reported in meteorites or in prebiotic experiments. Nor is it found in any proteins. ... Thus, this amino acid is a strange one to find in a meteorite, and I am highly suspicious of the results."[14] Alhoewel andere wetenschappers het onderzoek ondersteunen, en andere wetenschappers juist niet.[15][16]

Significantie ontdekking[bewerken | brontekst bewerken]

De mogelijke ontdekking van de proteïne hemolithine ondersteunt de veronderstelling dat het leven op aarde wellicht niet begon op aarde, maar in plaats daarvan vanuit de ruimte op de aarde is terecht gekomen – een proces dat bekent staat als panspermie.

Zuid-Kennemerland[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel gaat over een streek en bestuurseenheid in de provincie Noord-Holland. Zie Nationaal Park Zuid-Kennemerland voor het artikel over het Nationaal Park, zie Kennemerland voor de streek Kennemerland in provincie Noord-Holland.
Melvinvk/Kladblok/2
Agglomeratie Haarlem
Regio in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Noord-Holland
Algemeen
Inwoners
(2023)
234.638[1]
Bestuurscentrum Haarlem
Gemeenten Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort
Station(s) Station Haarlem, Station Heemstede-Aerdenhout, Station Zandvoort en Station Bloemendaal
Overig
Netnummer(s) 023
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Regionale bestuurskracht Zuid-Kennemerland is een van de negen bestuurskrachten in de provincie Noord-Holland. de bestuurskracht omslaat de gemeenten; Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort en telt zo'n 225.000 inwoners.

De bestuurskracht valt samen met het COROP-gebied Agglomeratie Haarlem.

Bestuurlijke samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeenten Bloemendaal en Heemstede zijn met elkaar in gesprek over het intensiveren van hun samenwerking; in eerste instantie gericht op bedrijfsvoering.

De gemeente Zandvoort wil gaan sturen via een ‘inkoopmodel’ en heeft Haarlem gekozen als gemeente die veel diensten zou kunnen leveren. Haarlem wenst de regionale samenwerking te versterken en staat er voor open om buurgemeenten te helpen. Een ambtelijke fusie van beide gemeenten is per 2018 van start gegaan.

De vier gemeenten werken voor bovenregionale opgaven waaronder de decentralisaties in het sociaal domein samen met de gemeenten in de regio IJmond en de regio Amstelland-Meerlanden. Daarnaast maken zij onderdeel uit van de Metropoolregio Amsterdam.

Bestuurskracht Alkmaar[bewerken | brontekst bewerken]

Regionale bestuurskracht Alkmaar
Noord-Kennemerland & Groot-Alkmaar
Regio in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Noord-Holland
Algemeen
Inwoners
(2023)
229.580[1]
Bestuurscentrum Alkmaar
Gemeenten Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard, Langedijk, Castricum, Heiloo, Uitgeest
Station(s) Station Alkmaar, Station Heerhugowaard, Station Alkmaar Noord, Station Heiloo, Station Castricum, Station Uitgeest
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Regionale bestuurskracht Alkmaar, ook bekend onder Noord-Kennemerland is een van de acht bestuurskrachten in de provincie Noord-Holland. de bestuurskracht omslaat de zeven gemeenten; Alkmaar, Bergen, Heerhugowaard, Langedijk, Castricum, Heiloo, Uitgeest en telt zo'n 306.000 inwoners.

Regionale samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

De 7 gemeenten werken in regionaal verband samen aan de hand van het Regiobeeld 2025 en jaarplannen om de doelstellingen van het Regiobeeld 2025 te behalen. De regio heeft ook een Regionaal Omgevingsbeeld vastgesteld. Noord-Holland blijft deze ontwikkelingen met belangstelling volgen en wil graag met de regio in gesprek blijven om te bekijken wat de provincie voor de regio kan betekenen. Voor de provincie staat de clusteraanpak voor Noord-Holland Noord daarbij centraal.

BUCH[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeenteraden van Bergen, Castricum en Heiloo hebben medio 2013 hun colleges gevraagd om de mogelijkheden van intensieve samenwerking te verkennen. De gemeente Uitgeest, onderdeel van de regio IJmond, deed ook mee met deze verkenning. Uitgeest heeft een zorgvuldige vergelijking gemaakt van de mogelijke opties binnen de BUCH en de regio IJmond om hun bestuurskracht te versterken. Begin 2014 hebben de 4 gemeenten besloten om een intensieve ambtelijke samenwerking op te gaan zetten. Eind 2014 hebben de 4 colleges het voornemen uitgesproken tot een ambtelijke fusie per 1-1-2017. Per 1 januari 2017 is de ambtelijke fusie gerealiseerd.

Langedijk en Heerhugowaard[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Langedijk bezint zich sinds 2012 op de bestuurlijke toekomst. Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd waaruit is gebleken dat Langedijk bestuurskrachtproblemen heeft en niets doen geen optie is. Op 18 april 2017 heeft de gemeenteraad van Langedijk besloten om de bestuurskracht te gaan versterken door het aangaan van een ambtelijke fusie. Op 12 december 2017 heeft de raad besloten om met de gemeente Heerhugowaard, waar Langedijk op een aantal terreinen al nauw mee samenwerkt, een start te maken om de ambtelijke fusie vorm te geven. Naar aanleiding van het Haalbaarheidsonderzoek van 20 juni 2018 en een rapportage bedrijfsplan sprak de gemeenteraad van Langedijk op 18 december 2018 de intentie uit een bestuurlijke fusie aan te gaan met Heerhugowaard. Met 16 stemmen voor en 5 tegen is het raadsvoorstel aangenomen. De raad van Heerhugowaard besloot die avond ook over bestuurlijke fusie met Langedijk. Dat besluit is unaniem aangenomen. De gemeenten zullen per 2020 ambtelijk fuseren en werken vervolgens toe naar een bestuurlijke fusie per 2022. Zie ook de website van de gemeente Langedijk.

Nieuwe gemeente Alkmaar[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeenten Graft-De Rijp, Schermer en Alkmaar zijn per 1-1-2015 gefuseerd tot de nieuwe gemeente Alkmaar. Op 19 november 2014 vonden de gemeenteraadsverkiezingen plaats en zijn de leden van de raad van de nieuwe gemeente Alkmaar gekozen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Amstelland-Meerlanden[bewerken | brontekst bewerken]

Melvinvk/Kladblok/2
Regio in Nederland Vlag van Nederland
Kaart Amstelland-Meerlanden per 1 januari 2019
Situering
Provincie Noord-Holland
Algemeen
Inwoners
(2023)
368.284[1]
Bestuurscentrum Hoofddorp en Amstelveen
Gemeenten Haarlemmermeer, Amstelveen. Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel, Diemen
Station(s) Station Schiphol Airport, Station Hoofddorp, Station Nieuw-Vennep, Station Duivendrecht, Station Diemen, Station Diemen Zuid
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Amstelland-Meerlanden is een bestuurskracht in de Provincie Noord-Holland ten zuiden van de stad Amsterdam. Het samenwerkingsverband bestaat uit een zestal gemeenten die intensief samenwerken, te weten: Haarlemmermeer, Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel en Diemen.

De zes gemeenten werken al sinds 1982 samen, toen nog in het zo geheten Gemeenschappelijke Regeling Amstelland-Meerlanden Overleg. De regio telt anno 2019 zo'n 350.000 inwoners.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

IJmond[bewerken | brontekst bewerken]

{{samenvoegenvan|Midden-Kennemerland}}

Melvinvk/Kladblok/2
Midden-Kennemerland
Regio in Nederland Vlag van Nederland
Kaart IJmond per 1 januari 2019
Situering
Provincie Noord-Holland
Algemeen
Inwoners
(2023)
150.932[1]
Bestuurscentrum IJmuiden
Gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk
Station(s) Station Beverwijk, Station Heemskerk, Station Santpoort-Noord en Station Driehuis
Foto's
Topografisch kaartbeeld van een groot deel van de IJmond (maart 2014)
Topografisch kaartbeeld van een groot deel van de IJmond (maart 2014)
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De IJmond is een regionale bestuurskracht in de regio Kennemerland in de provincie Noord-Holland. De gemeenten waaruit de regio bestaat, zijn Velsen, Beverwijk en Heemskerk.[2] Uitgeest maakte tot 2014 ook deel uit van deze bestuurskracht, en heeft in plaats van verdere samenwerking gekozen voor een intensievere samenwerking met Bergen, Castricum en Heiloo, waarmee het per 1 januari 2017 een ambetelijke fusie mee aanging, en bouwt dan ook sindsdien zijn samenwerking met de regio af.[3]

Het CBS definieert het economisch-geografisch gebied (regionale indeling in gebruik tot 2010[4]) "IJmond" als Beverwijk, Heemskerk en Velsen;[5] volgens de COROP-indeling worden er ook Castricum en Uitgeest bijgerekend.[5]

Er wonen anno 2019 zo'n 160.000 inwoners in deze regio. De grootste gemeente is Velsen met zo'n 65.000 inwoners.

Het gaat hier om een regio die is ontstaan uit de industriële agglomeratie IJmond. Deze agglomeratie was ontstaan om de vele grote industrie die er in het gebied ligt zowel bestuurlijk (gemeentelijk niveau) beter te coördineren als de werk- en woongelegenheid van en voor de industrie in het gebied beter te begeleiden. Tegenwoordig werken de gemeenten ook op andere terreinen samen. De naam IJmond is ontstaan uit de ligging van de samenwerkende gemeenten rondom de westelijke monding van het Noordzeekanaal - de kunstmatige opvolger van het IJ.

Gooi en Vechtstreek[bewerken | brontekst bewerken]

Melvinvk/Kladblok/2
Regio in Nederland Vlag van Nederland
Situering
Provincie Noord-Holland
Algemeen
Inwoners
(2023)
243.799[1]
Bestuurscentrum Hilversum
Gemeenten Hilversum, Gooise Meren, Blaricum Laren, Huizen, Wijdemeren en Weesp
Station(s) Station Hilversum, Station Hilversum Media Park, Station Naarden-Bussum, Station Bussum Zuid
Foto's
Gooi en Vechtstreek (paars) ligt in het zuidoosten van Noord-Holland
Gooi en Vechtstreek (paars) ligt in het zuidoosten van Noord-Holland
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Gooi en Vechtstreek, de combinatie van het Gooi en het noordelijke deel van de Vechtstreek, is het zuidoostelijk gedeelte van Noord-Holland, namelijk het grondgebied van de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren (in het Gooi), plus Weesp en Wijdemeren (in de Vechtstreek).

Gooi en Vechtstreek is het werkgebied van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek en de Regionale bestuurskracht Gooi en Vechtstreek, en is tevens het Noord-Hollandse deel van het werkgebied van Rechtbank Midden-Nederland en de Regionale Eenheid Midden-Nederland van de politie (en van laatstgenoemde een district).

Zaanstreek-Waterland[bewerken | brontekst bewerken]

Melvinvk/Kladblok/2
Regio in Nederland Vlag van Nederland
Kaart Zaanstreek-Waterland per 1 januari 2019
Situering
Provincie Noord-Holland
Algemeen
Inwoners
(2023)
346.016[1]
Bestuurscentrum Zaanstad
Gemeenten Zaanstad, Wormerland, Oostzaan, Landsmeer, Waterland, Purmerend, Edam-Volendam en Beemster
Station(s) Station Zaandam, Station Purmerend
Portaal  Portaalicoon   Nederland

De Regionale bestuurskracht Zaanstreek-Waterland is een van de acht bestuurskrachten in de provincie Noord-Holland. de bestuurskracht omslaat de gemeenten; Zaanstad, Wormerland, Oostzaan, Landsmeer, Waterland, Purmerend, Edam-Volendam en Beemster en telt zo'n 332.000 inwoners. De bestuurskracht valt samen met het de noordelijke gemeente uit de Vervoerregio Amsterdam. En werkt naast de gemeenten uit de vervoerregio ook samen met de andere gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam.

Bestuurlijke samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

n de regio Zaanstreek-Waterland wordt al enige jaren discussie gevoerd over de bestuurlijke toekomst. In 2016 is de nieuwe gemeente Edam-Volendam ontstaan. De gemeenten Wormerland en Oostzaan werken sinds 2010 als OVER-gemeenten samen. De afgelopen jaren hebben zij partners gezocht om hun samenwerkingsvorm robuuster te maken. Tot op heden nog zonder resultaat. Uit rapporten is gebleken dat Landsmeer en Waterland bestuurskrachtversterking nodig hebben. Een poging om als vijf gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland en Wormerland in de zogenaamde G5 nauwer te gaan samenwerken, is in 2017 gestrand. De provincie vindt het van belang dat de gemeenten hun keuzes voor samenwerking en bestuurskrachtversterking beschouwen in een regionale context. De ontwikkelingen moeten elkaar immers niet in de weg zitten, maar bijdragen aan bestuurskrachtigere gemeenten en een sterkere regio. Restproblematiek moet worden voorkomen. De provincie zal de gemeenten daarom blijven stimuleren om in hun processen de regionale context in ogenschouw te houden.

Op 23 en 30 mei 2018 heeft de provincie bijeenkomsten georganiseerd voor respectievelijk de colleges en gemeenteraden van Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Waterland en Wormerland. De opbrengst van beide bijeenkomsten is verwoord in een brief die is verstuurd naar de vijf colleges en raden. In het voorjaar van 2019 vonden gesprekken plaats met de gemeenteraden van Landsmeer, Waterland en Edam-Volendam over de stand van zaken.

De gemeenteraad van Landsmeer heeft op 23 mei 2019 besloten een bestuurlijke fusie na te streven, in ieder geval met Waterland en zo mogelijk ook met Oostzaan en Wormerland. Indien een bestuurlijke fusie niet haalbaar blijkt te zijn, is onder voorwaarden een ambtelijke fusie voor de raad bespreekbaar.

In de gemeente Waterland wordt in drie fases toegewerkt naar een raadsbesluit eind 2019. Er zijn op dit moment nog twee scenario’s in beeld: zelfstandig blijven of bestuurlijk fuseren. Het college van B&W gaat zich in de zomerperiode beraden op een standpunt over de bestuurlijke toekomst. Daarbij worden de uitkomsten van de bijeenkomsten in de diverse kernen en de online peilingen betrokken. Over dit concept besluit gaat het college na de vakantieperiode weer in gesprek met bewoners. Al deze bevindingen worden verwerkt in een voorstel voor de gemeenteraad. Meer informatie over het proces van de gemeente Waterland. De gemeenten Oostzaan en Wormerland laten op dit moment een evaluatie uitvoeren van hun samenwerking. Dit onderzoek moet antwoord geven op de vraag of de intensivering van de samenwerking van de OVER-0gemeenten voldoende is voor een duurzame zelfstandige toekomst van Oostzaan en Wormerland.

Beemster-Purmerend[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2014 werken de gemeenten Beemster en Purmerend intensief samen; Beemster heeft sinds 2014 al haar ambtenaren ondergebracht bij Purmerend. Purmerend heeft circa 700 fte, Beemster nu nog slechts enkele fte als secretariaat. Op 9 januari 2018 heeft de gemeenteraad van Beemster besloten dat zij een bestuurlijke fusie met Purmerend wil realiseren in de raadsperiode 2018-2022. Op 27 september 2018 heeft de gemeenteraad van Purmerend ingestemd met de intentie om te fuseren met de gemeente Beemster per 1 januari 2022. Op 25 juni 2019 hebben de colleges van de gemeente Beemster en Purmerend ingestemd met het herindelingsontwerp.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Winkelcentrum Schalkwijk[bewerken | brontekst bewerken]

Melvinvk/Kladblok/2
Buurt van Haarlem
Kerngegevens
Provincie Noord-Holland
Stadsdeel Schalkwijk
Plaats Haarlem
Wijk Meerwijk
Oppervlakte 0,14 km²  
- land 0,13 km²  
- water 0,01 km²  
Inwoners
(2023)
340[1]
(2.429 inw./km²)
Woningvoorraad 247 woningen[1]
Overig
Wijknummer 21.01

Winkelcentrum Schalkwijk, ookwel Schalkstad genoemd is een buurt en tevens winkelcentrum in de stad Haarlem, in stadsdeel Schalkwijk.[2] Het winkelcentrum dateert uit 1971, en onderging in de jaren '90 een renovatie. de buurt rondom het winkelcentrum telde anno nog maar zo'n 105 inwoners.

Het winkelcentrum ondergaat vanaf 2018 opnieuw een grondige renovatie.[3]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Winkelcentrum Schalkwijk is gebouwd als het hart van het stadsdeel Schalkwijk aan de zuidkant van Haarlem, en geografisch gezien is het winkelcentrum precies centraal gelegen in het stadsdeel. Het is ontworpen als een autovrij en vooral ‘gezellig voetgangersgebied’ en was in eerste instantie onoverdekt, en kwam gereed in 1971. Maar begin jaren '90 onderging het al een grondige renovatie waarbij de passages alsnog zijn overdekt. Daarnaast zijn toen door K.F.G. Spruit ook meerdere winkelpanden en warenhuizen binnen het plan ontworpen waaronder die van de C&A, HEMA, Vroom & Dreesman en Albert Heijn.[4]

Om een stedelijke sfeer en gezelligheid te bereiken is bij het project gestreefd naar diversiteit van ruimten zoals deze in de historische binnenstad van Haarlem was. “Plein-, straat- en steegpassages waarbij lage brede en hoge smalle straatprofielen elkaar afwisselen”. Om het overwegend lage profiel van het winkelcentrum ook binnen de stedelijke omgeving voldoende te markeren zijn in het plan ook enkele hogere elementen opgenomen met zowel kantoren als woningen.[4]

Binnen het plan moesten ook de warenhuizen ruimtelijk geïntegreerd worden, dat werd toen als problematisch gezien vanwege het overwegend gesloten karakter van deze gebouwtypen. De warenhuizen zijn samen met de supermarkten gesitueerd op de hoekpunten van het plan, dichtbij parkeerplekken en worden bevoorraad via expeditiehoven. Meer recent vormen de warenhuizen een dilemma voor het winkelcentrum door de leegstand van onder meer het voormalige V&D pand. Ook bestaan er al tien jaar lang plannen om het winkelcentrum fors uit te breiden.[4]

Schalkstad[bewerken | brontekst bewerken]

Met Schalkstad wordt het centrum van het stadsdeel Schalkwijk van Haarlem aangeduid. In dit centrum ligt het winkelcentrum Schalkwijk uit de jaren 70 van de vorige eeuw; dit winkelcentrum is verouderd en toe aan vernieuwing. Zo komen er bij het winkelcentrum woningen, winkels, een bioscoop en horeca, zodat dit gebied weer kwalitatief en leefbaar wordt. Om dit mogelijk te maken vindt er onder andere een strategische uitbreiding plaats van het winkelaanbod en looproutes in het winkelcentrum; hierdoor zal de aantrekkingskracht van dit gebied toenemen.

Ook wordt de oude VNU-toren verbouwd tot appartementen.

Ontwikkelaar AM start eind 2018 met de bouw van twee supermarkten, winkels, een openbare parkeergarage met 600 plaatsen, 158 woningen en een nieuw marktplein op het Florida- en Californiëplein. Naar verwachting duren de werkzaamheden twee jaar.