Overleg gebruiker:Woudloper: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.308 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
geen bewerkingssamenvatting
== Rijsel ==
Hoi, Kan het zijn dat je [https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Wikipedia%3ABij_twijfel_niet_inhalen&type=revision&diff=59939016&oldid=59929430 hier] iets over het hoofd ziet. Rijsel is de Nederlandse naam voor Lille. Als argument wil ik aangeven dat de naam "Rijsel" ouder is dan "Lille". Hij is al van toe Rijsel nog een Vlaamse stad was en dat die naam (toen) de officiële naam was van de stad. Dus binnen ons taalgebied en hierdoor niet geheel onder zuiver "buitenlandse" stad kan vallen toch zeker niet tijdloos. De naam is van toen het nog een "binnenlandse" stad was en toen was "Rijsel" het endoniem. Groet '''<font color="darkslategrey"> [[Gebruiker:Vdkdaan|Vdkdaan]] </font>''' ([[Overleg gebruiker:Vdkdaan|Gif mo sjette]]) 20 sep 2021 09:47 (CEST)
:Hoi Vdkdaan,
:De historische context is me bekend. Wat je verder schrijft is ook correct. Het lijkt me dat Rijsel (en wellicht ook Rijssel?) een Nederlandse naam is. In Frankrijk zelf ben ik deze naam in ieder geval nooit tegengekomen. Desondanks is me opgevallen dat in het Nederlands (m.n. in Nederland) ook wel de naam Lille gebruikt wordt.
:De begrippen exoniem en "Nederlandse naam" zijn geen synoniemen. Een Nederlandse naam, neem ik aan, is een naam waarvan het gebruik correct Nederlands is. De "Franse naam" Lille is in dit geval het endoniem (tegenwoordig spreekt de bevolking van de stad Frans). Dat betekent niet dat Lille geen correcte "Nederlandse naam" is. Vergelijk een stad zonder Nederlands exoniem, bv. Grenoble. In het Nederlands wordt die stad Grenoble genoemd, m.a.w. dit is, naast de "Franse naam", ook de correcte "Nederlandse naam". Als er wel een exoniem is, zoals bij Rijsel, kan sprake zijn van twee correcte "Nederlandse namen" - een exoniem en een endoniem. We laten dit afhangen van de TaalUnie - soms staat die het exoniem ook toe.
:Zover ik weet staat "Lille" op de TaalUnielijst - dus heeft de stad twee correcte namen in het Nederlands. Als dat niet het geval is, draai mijn wijziging gerust terug! Vr. groet, {{Gebruiker:Woudloper/Handtekening}} 21 sep 2021 04:06 (CEST)

Navigatiemenu