Rijksweg 2

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 22 jun 2010 om 01:44. (→‎Tussen Everdingen en 's-Hertogenbosch)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Sjabloon:SnelwegeindeSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:S-wegNLSjabloon:SnelwegtrajectSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:S-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:SnelwegtrajectSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:SnelwegtrajectSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:E-wegSjabloon:SnelwegtrajectSjabloon:SnelwegtrajectSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:E-wegSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:E-wegSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:SnelwegtrajectSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:ASW(N65)Sjabloon:SnelwegtrajectSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:A-wegNLSjabloon:E-wegSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:E-wegSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:SnelwegtrajectSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:SnelwegtrajectSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:A-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:E-wegSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:AutosnelwegeindeSjabloon:SnelwegkruisingSjabloon:SnelwegkruisingSjabloon:SnelwegstadSjabloon:AutowegSjabloon:SnelwegtrajectSjabloon:SnelwegkruisingSjabloon:SnelwegkruisingSjabloon:ASWSjabloon:A-wegNLSjabloon:N-wegNLSjabloon:SnelwegtrajectSjabloon:AutosnelwegSjabloon:ASWSjabloon:N-wegNLSjabloon:N-wegNLSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:ASWSjabloon:A-wegBESjabloon:E-weg
Sjabloon:AN-weginfoboxNL

Sjabloon:A-wegNL



hoofdrijbaan Sjabloon:A-wegNL, parallelbaan Sjabloon:N-wegNL



Sjabloon:A-wegNL



Sjabloon:N-wegNL



Sjabloon:A-wegNL


|} Rijksweg A2 / N2 is een rijksweg en autosnelweg in Nederland. De weg begint in Amsterdam voorbij de Utrechtsebrug en heet hier de Nieuwe Utrechtseweg, een zijstraat van de President Kennedylaan, en sluit direct aan op de S110. Hierna loopt hij via het knooppunt Amstel, naar Utrecht, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Maastricht naar de Rijksgrens van België nabij Eijsden.

Algemeen

De A2 wordt beschouwd als de belangrijkste noord-zuid verbinding van Nederland, vooral het stuk van Amsterdam naar Eindhoven.

De rijksweg heeft een lengte van 212,6 km. De rijksweg kenmerkt zich door diverse geplande parallelbaansystemen. Deze systemen scheiden het doorgaande verkeer van het lokale verkeer, zodat er minder weefbewegingen worden gemaakt die er voor zorgen dat de weg een veel lagere capaciteit heeft. Een hoofd-parallelsysteem is gepland bij Maastricht en in aanbouw bij Utrecht. Bij Eindhoven en 's-Hertogenbosch is dit parallelbaansysteem voltooid en heeft de weg een hoofdrijbaan (A2) en een parallelbaan (N2 bij Eindhoven). Aan het eind van de Randweg Eindhoven ligt knooppunt Leenderheide. Vanuit de richting Weert stonden er in de spits vaak hardnekkige files voor dit knooppunt. Tegenwoordig is dit knooppunt omgebouwd, om de files bij dit knooppunt te verminderen. Bij Maastricht wordt de A2 voor 2 kilometer onderbroken door een autoweg (met verkeerslichten) en heet dan N2. De N2 loopt dwars door Maastricht en veroorzaakt regelmatig files, stank- en geluidsoverlast. Na jarenlang lobbyen door de gemeente, zal de rijksweg over enkele jaren worden ondertunneld. De tunnel zal onder het huidige traject van de N2 komen te liggen, dit wordt een groene zone in Maastricht. Ook bestaat de tunnel uit een bovengedeelte (bestemmingsverkeer) en een ondergedeelte (doorgaand verkeer) van beide 2x2 banen. De tunnels zullen boven elkaar worden aangelegd. Het hoogste punt van de tunnel zal 1,5 meter onder de grond liggen. Daarboven ligt de groene zone.

Tussen Amsterdam en Utrecht volgt de A2 de route van de E35, daarna loopt de E25 via de A2 tot aan de Belgische grens.

Tussen Knooppunten Holendrecht Noord en Zuid volgt de A9 het tracé van de A2, hetzij aan de westkant gescheiden door een berm. Tussen Knooppunt Empel en Knooppunt Hintham volgt de A59 hetzelfde tracé als de A2. Tussen Knooppunt De Hogt en Knooppunt Leenderheide valt de A67 samen met de A2.

Knooppunt Leenderheide in 1993.
(foto: Rijkswaterstaat)

Geschiedenis

Het stuk van Amsterdam naar Utrecht, geopend in 1954, wordt in veel documenten ten onrechte betiteld als de eerste Nederlandse autosnelweg. In 1936 was het traject Voorburg - Zoetermeer (Rijksweg 12) immers al gereed gekomen, en bij uitbraak van de oorlog waren reeds grote delen van de huidige A4, A12 en A44 als autosnelweg gereed gekomen. Wel was het in 1954 voor het eerst dat na de Tweede Wereldoorlog weer een nieuw stuk 2x2-autosnelweg voor het verkeer werd opengesteld.

Op 10 januari 2005 begon het ministerie van Verkeer en Waterstaat met een proef van het dynamisch inhaalverbod op de A2 tussen Abcoude en Maarssen.

Niet uitgevoerde plannen

In de jaren '60 werd een verbinding tussen 's-Hertogenbosch en Weert ontworpen die ten oosten van Eindhoven en verder door de Strabrechtse Heide zou lopen. In 1971 werd dit tracé in de ijskast gezet. De verbetering van de bestaande weg Eindhoven-Weert werd echter als een voorlopige oplossing gezien.

Toekomstige ontwikkelingen

Al jaren is de A2 een knelpunt, een bron van files en vertraging. De Corridorstudie Amsterdam-Utrecht (CAU) leidde in het midden van de jaren negentig tot het kabinetsbesluit om de snelweg te verbreden. Bijzonder aan de studie was dat de capaciteitsuitbreiding van de A2 in samenhang werd gezien met de vervoerscapaciteit over het spoor en het water. Aan de uitvoering van dat CAU-besluit wordt nu hard gewerkt. Volgens de huidige planning zijn deze werkzaamheden in 2012 afgerond.

Op 5 januari 2007 is bekend gemaakt dat Rijkswaterstaat camera's gaat plaatsen op het traject Breukelen en Maarssen (richting Utrecht) en tussen de afrit en knooppunt Everdingen (richting 's-Hertogenbosch). Het doel van de camera's is het registreren van intensieve gebruikers van de A2 om deze een enquête te sturen of zij gedurende de wegwerkzaamheden bereid zouden zijn een alternatief vervoermiddel te gebruiken (bijv. het Openbaar Vervoer). De cameraopstelling werd maandag 8 januari 2007 geplaatst en werd half maart weer afgebroken.

Tussen Amsterdam en Utrecht

Op 11 mei 2006 kondigde Minister Peijs aan dat de A2 tussen de knooppunten Holendrecht en Oudenrijn versneld zal worden verbreed van de huidige zes naar tien rijstroken. Deze uitbreiding zou in 2010 gereed moeten zijn.

Omdat de mobiliteitsontwikkeling in Midden-Nederland sneller gaat dan de ontwikkeling van nieuwe infrastructuur, is het afgelopen jaar alweer een nieuwe studie verricht naar aanvullende maatregelen voor de periode daarna.

Bij Utrecht

Na de reconstructie in het kader van het CAU-besluit heeft de A2 ter hoogte van Utrecht vijf rijstroken in beide richtingen (drie rijstroken op de hoofdrijbaan en twee rijstroken op de parallelbaan). De parallelrijbanen vormen de Ring Utrecht-West en zorgen ervoor dat het lokale/regionale verkeer gescheiden wordt van het doorgaande verkeer, wat de doorstroming ten goede komt. Door de grootschalige nieuwbouw ten westen van de A2 (Leidsche Rijn) zijn de huidige op- en afritten niet meer in staat het groeiende verkeer te verwerken. Daarom zullen met de verbreding ook de aansluitingen verbouwd moeten worden. Afrit Maarssen en afrit Centrum (verkeersplein Hooggelegen) worden omgebouwd en op 21 december 2007 is ter hoogte van industrieterrein Lage Weide de nieuwe afrit Wetering/Lage Weide geopend, en is de afrit Oog in Al gesloten. Ten zuiden van de spoorlijn Utrecht-Gouda wordt de A2 in westelijke richting verlegd en over een lengte van 1650 meter overkapt - zie landtunnel Utrecht.

Tussen Utrecht en Everdingen

De A2 is hier enkele jaren geleden al verbreed tot 2x3 met ruimte voor 2x4. In 2010 kan dan makkelijk een rijstrook worden toegevoegd als de andere wegvakken gereed zijn gekomen.

Tussen Everdingen en 's-Hertogenbosch

A2, vernieuwd en verbreed bij Culemborg (2007)
Nieuwe coupure in de Diefdijk (2007)

De A2 zal in de komende jaren tussen knooppunt Everdingen en Knooppunt Deil worden verbreed van 2x2 tot 2x4 rijstroken. Tussen Knooppunt Deil en Knooppunt Empel krijgt de A2 2x3 rijstroken. 17 van de 29 kunstwerken (viaducten, tunnels en bruggen) die er op dit traject aanwezig zijn, moeten worden vervangen, aangepast of gesloopt.

In 2003 is er al begonnen met de verbreding van de A2 tussen afrit Everdingen en Culemborg omdat daar het grootste knelpunt lag, de oude coupure in de Diefdijk. Begin 2006 is dit wegvak gereed gekomen. Rijkswaterstaat vervolgde in februari 2007 het werk met de kap van bomen tussen Everdingen en Knooppunt Deil. De laatste bomen zijn in juni gekapt en vanaf juli is er begonnen met het uitgraven van sloten en het opwerpen van zandlichamen aan weerszijden van de A2.

Sinds oktober 2007 zijn de meeste zandlichamen en grondwerken gereed. Met de vervanging van de verschillende viaducten en de bouw van een tweede Lingebrug bij Beesd kan vanaf eind 2007, begin 2008 gestart worden. De afrit Beesd, vanuit het zuiden, is sinds kort verlegd naar het oosten om ruimte te maken voor de dijklichamen voor het viaduct over het spoor. De uitbouw van het resterende stuk A2 tussen Zaltbommel en de Maasbrug bij Empel van 2x2 naar 2x3 rijstroken is in december 2009 gereed gekomen. Vanwege deze verbreding is afrit 18 (Hedel/Ammerzoden, Oude Rijksweg) vervallen.

's-Hertogenbosch (Ring)

Zie Ring 's-Hertogenbosch voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op de ringweg van 's-Hertogenbosch is de ombouw van de snelweg van de huidige 2x3 naar 4x2-stroken (2x2-stroken voor doorgaand verkeer en 2x2-stroken voor lokaal verkeer) vrijwel afgerond. Deze constructie ligt tussen knooppunt Empel en afrit Sint-Michielsgestel. Het gedeelte tussen knooppunt Empel en afrit Veghel 12 stroken.

De gemeente 's-Hertogenbosch bouwt over de A2 tot de omgelegde Zuid-Willemsvaart een nieuwe kantorenwijk. Vlakbij verrijst Station 's-Hertogenbosch Avenue 2. Ten behoeve hiervan wordt ten noorden van knooppunt Hintham het tracé geschikt gemaakt voor een overkluizing van 300 meter.

Tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven

A2 bij afslag Vught (2006)

Het rijk en de provincie Noord-Brabant zijn in overleg hoe ze het probleem van de A2 tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven gaan oplossen. Rijkswaterstaat wil de A2 tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven grondig aanpakken. Momenteel zijn er verschillende scenario's bedacht en loopt er een spoedprocedure.

  • 2 rijbanen met 3 rijstroken of 2 rijbanen met 4 rijstroken.
  • aanleg spitsstrook (spoedprocedure loopt)
  • opwaarderen in combinatie opwaardering van N279 tussen 's-Hertogenbosch en Veghel.

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft eind juni 2007 besloten om deze verbinding meteen 2x3 te maken, in plaats van met spitsstroken te werken die in 2010 gereed zouden zijn.

Eindhoven (Randweg)

Zie Randweg Eindhoven voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De verkeersproblematiek rondom Eindhoven is de laatste jaren sterk toegenomen. Momenteel wordt de Randweg flink onder handen genomen en in 2010 moet de nieuwe Randweg klaar zijn voor gebruik. De weg heeft betere geluidsschermen gekregen en de rijbanen zijn gescheiden: 2 hoofdbanen voor doorgaand verkeer (met een maximum snelheid van 120 km/h) en 2 parallelbanen voor afslaand verkeer (maximum snelheid 80 km/h). De parallelbanen gelden als autoweg en heten 'N2'. Tevens is een nieuwe, exclusieve op- en afrit gebouwd voor de High Tech Campus aan de zuidrand van Eindhoven bij Waalre. Tussen afrit 32 en afrit 33 zou er nog een nieuw viaduct komen dat uitkomt op de Meerenakkerweg, om het nabijgelegen industrieterrein beter bereikbaar te maken. Ook is er het plan om de afrit en toerit 31 (Veldhoven) op meerdere wegen te laten uitkomen.

Eindhoven-Budel

Momenteel (2007) wordt onderzocht in hoeverre een verbreding van de A2 tussen Knooppunt Leenderheide en Budel haalbaar is. De uitspraak van de Raad van State eind juli 2007 over het verbieden van de verbreding van de A4 zorgde namelijk voor een onderzoek naar veertig geplande projecten in de infrastructuur, om te voorkomen dat zoiets in de toekomst weer gebeurt. Over welke projecten het gaat is onbekend.

Weert-Maasbracht

Inmiddels ziet de gemeente Weert in dat de A2 langs deze stad ook een knelpunt begint te worden. Als de trajecten Eindhoven-Budel en Maasbracht-Urmond daadwerkelijk worden verbreed, ontstaat er een flessenhals tussen Maasbracht en Weert/Budel. Steeds vaker worden hier files geconstateerd, iets wat enkele jaren geleden nog niet het geval was. De gemeente hoopt een verbreding van bijvoorbeeld een spitsstrook tussen 2012 en 2015 te hebben gerealiseerd; het zoekt momenteel (2007) naar partijen die de gemeente hierin steunen.[1]

Maasbracht-Urmond

Met de komst van de A73-zuid en de aansluiting daarvan op de A2 ter hoogte van Echt, worden nieuwe verkeersproblemen verwacht op het traject Maasbracht-Urmond. Dit gedeelte bestaat momenteel uit twee keer twee rijstroken, wat onvoldoende is om de toenemende verkeersdrukte op te vangen. Vooral de toestroom van het verkeer van de A73 zorgt voor nieuwe verkeersproblemen en opstoppingen naar het zuiden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft besloten om de weg op dit traject, inclusief de lus naar de A76 bij knooppunt Kerensheide, te verbreden met een spitsstrook aan weerszijden waardoor het verkeer de beschikking krijgt over drie rijstroken per rijrichting. Men houdt rekening met een toekomstige verbreding naar acht rijstroken.

Bij Maastricht

Er staan in de spits regelmatig files voor de N2 in Maastricht, zowel vanuit de richting Amsterdam als vanuit de richting Luik. Daarnaast veroorzaakt de N2 onveilige verkeerssituaties, stank en geluidsoverlast in Maastricht-Oost. Op 25 juni 2009 werd er bekendgemaakt dat men een dubbeldekstunnel gaat bouwen. In Europa zijn slechts enkele dubbeldekstunnels gebouwd en in gebruik, waaronder de oosttunnel van de Franse A86. Dit betekent dat er, als het ware, 2 tunnels op elkaar gestapeld worden. In de onderste tunnel zal doorgaand verkeer van de A2 rijden. De bovenste tunnel is bedoeld voor afslaand verkeer. De tunnel wordt waarschijnlijk opgeleverd in 2016. Verder komt er een nieuwe afrit naar de Beatrixhaven en ook zal zowel het Knooppunt Kruisdonk (ombouw tot volledig knooppunt) als ook het knooppunt Europaplein aangepast worden.

Maximumsnelheid

Traject Maximumsnelheid
Knooppunt Amstel - afrit 3 Abcoude 100 km/h
afrit 3 Abcoude - afrit 6 Ring Utrecht (noord) 120 km/h
afrit 6 Ring Utrecht (noord) - Knooppunt Everdingen 100 km/h
Knooppunt Everdingen - Ring 's-Hertogenbosch 120 km/h
Ring 's-Hertogenbosch - Afrit 24 Vught Op de hoofdrijbaan 120 km/h en op de parallelrijbaan 100 km/h
Afrit 24 Vught - Knooppunt Ekkersweijer 120 km/h
Randweg Eindhoven Op de hoofdrijbaan 120 km/h en op de parallelrijbaan 80 km/h
Knooppunt Leenderheide - Kruisberg 120 km/h
Traject Kruisberg 120 km/h (hellingpercentage: 5 %, adviessnelheid voor auto's met aanhangers/caravans, heuvel af: 70 km/h)
Kruisberg - Knooppunt Kruisdonk 120 km/h
Knooppunt Kruisdonk - N2 Traverse Maastricht 90 km/h richting het zuiden, 120 km/h richting het noorden
N2 Traverse Maastricht 50 km/h
Knooppunt Europaplein (Maastricht) - België 120 km/h

Aantal rijstroken

Traject Aantal rijstroken
Knooppunt Amstel - afrit Ouderkerk aan de Amstel 2×4
afrit Ouderkerk aan de Amstel Knooppunt Holendrecht 2×3
Knooppunt Holendrecht 2+2+2+2 (En later 2+3+3+1)
Knooppunt Holendrecht - afrit Maarssen 2×3 (Wordt 2×5)
afrit Maarssen - Knooppunt Oudenrijn 2×3 (En later 2+2+2+2)(Wordt 2+3+3+2)
Knooppunt Oudenrijn 2+2+3+2
Knooppunt Oudenrijn - afrit Nieuwegein 4+3+2 (Wordt 2×4)
afrit Nieuwegein - Knooppunt Everdingen 2×3 (Wordt 2×4)
Knooppunt Everdingen - afrit Everdingen 2×2 (Wordt 2×4)
afrit Everdingen - afrit Culemborg 2×3 (Wordt 2×4)
afrit Culemborg - Knooppunt Deil 2×2 (Wordt 2×4)
Knooppunt Deil 1+2+2+1 (Wordt 1+3+3+1)
Knooppunt Deil - afrit Zaltbommel 2×3
afrit Zaltbommel - Maasbrug bij Empel 2×2 (Wordt 2×3)
Maasbrug bij Empel - Knooppunt Hintham 2+2+2+2
Knooppunt Hintham - afslag Sint-Michielsgestel 2+2+2+2
afslag Sint-Michielsgestel - Knooppunt Vught 2x3
Knooppunt Vught - Knooppunt Ekkersweijer 2×2 (Wordt 2×3)
Knooppunt Ekkersweijer - Knooppunt Batadorp 3+2+2
Knooppunt Batadorp - Knooppunt De Hogt 2+2+2+2
Knooppunt De Hogt - Knooppunt Leenderheide 2+3+3+2
Knooppunt Leenderheide - afrit Valkenswaard 2×2 (Wordt 2×3)
afrit Valkenswaard - afrit Sint Joost 2×2
afrit Sint Joost - afrit Urmond 2×2 (Wordt 2×3)
afrit Urmond - Knooppunt Kerensheide 2×3 (Wordt 2×4)
Knooppunt Kerensheide - Knooppunt Kruisdonk 2×2
Knooppunt Kruisdonk - Belgische Grens 2×2

Bruggen en ecoducten

Kunst langs de A2

Trivia

Fotogalerij

Externe links

Commons heeft mediabestanden in de categorie Rijksweg 2.

Verwante artikelen

[bron?]

noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)
  1. Lobby Weert voor bredere A2 Dagblad de Limburger (28 november 2007)