Bestuurslagen per land in Noord- en Midden-Amerika

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is een overzicht van bestuurslagen per land en apart bestuurd gebied in Noord- en Midden-Amerika.

Dit overzicht maakt deel uit van een reeks van zes overzichten per werelddeel. De andere overzichten betreffen Afrika, Australië en Oceanië, Azië, Europa en Zuid-Amerika. Antarctica is ondanks de territoriale claims niet bestuurlijk ingedeeld en heeft geen bestuurslagen.


Inhoud
Uitleg

Onafhankelijke landen
Antigua en Barbuda · Bahama’s · Barbados · Belize · Canada · Cuba · Dominica · Dominicaanse Republiek · El Salvador · Grenada · Guatemala · Haïti · Honduras · Jamaica · Mexico · Nicaragua · Panama · Saint Kitts en Nevis · Saint Lucia · Saint Vincent en Grenadines · Trinidad en Tobago · Verenigde Staten
Afhankelijke gebieden
Amerikaanse Maagdeneilanden · Anguilla · Aruba · Bermuda · Britse Maagdeneilanden · Curaçao · Groenland · Guantanamo Bay · Kaaimaneilanden · Montserrat · Puerto Rico · Saint‑Barthélemy · Saint‑Pierre en Miquelon · Sint Maarten (Frans) · Sint Maarten (Nederlands) · Turks‑ en Caicoseilanden
Delen van andere landen of gebieden
Alaska · Barbuda · Bonaire · Guadeloupe · Isla de Aves · Martinique · Navassa · Nevis · Saba · San Andrés en Providencia · Sint Eustatius · Tobago


Zie ook · Algemene bronnen


Uitleg[bewerken | brontekst bewerken]

Noord- en Midden-Amerika

In dit overzicht zijn opgenomen bestuurslagen van de feitelijk onafhankelijke staten in Noord- en Midden-Amerika (in ruime zin, dus inclusief de Caribische gebieden), dat wil zeggen de internationaal erkende onafhankelijke staten (leden van de Verenigde Naties). Naast deze landen zijn ook een aantal afhankelijke gebieden en andere gebieden die geen integraal onderdeel zijn van een land, opgenomen.

Het overzicht bevat ook verwijzingen naar overzeese gebieden die volledig deel uitmaken van het moederland. Verwijzingen naar een andere entiteit in een van de overzichten worden voorafgegaan door een pijltje (→).
Per gebied wordt in een kleurenoverzicht iedere bestuurslaag vermeld. Onder een bestuurslaag wordt naast de centrale overheid van het gebied verstaan een territoriaal onderdeel van een land waar regels vastgesteld en/of beslissingen worden genomen over bepaalde gebieden en/of hun bewoners. Dat betekent dat de organen van een bestuurslaag hetzij regelgevende hetzij uitvoerende bevoegdheden hebben en vaak beschikken over eigen begrotingen. Bestuurlijke indelingen die louter administratief zijn of van statistische aard zijn daarom niet opgenomen. Evenmin zijn vrijwillige samenwerkingsverbanden van bestuurslagen opgenomen.
Indien een bestuurslaag louter gedeconcentreerde bevoegdheden wordt deze wel vermeld en daarbij cursief weergegeven. In de kleur van de bovenliggende bestuurslaag.
Indien een deel van een land niet onder controle is van de centrale overheid wordt dat vermeld in een noot bij de landsnaam. Namen van federale eenheden en autonome deelstaten worden bij de bestuurslaag vermeld. Indien een land afhankelijke gebieden heeft (in welke vorm dan ook), worden deze ook bij het land vermeld, voor zover van toepassing met verwijzingen.

Van iedere bestuurslaag worden in de noten bij het overzicht indien beschikbaar het (staats)hoofd, de regeringsleider en de volksvertegenwoordiging en hun equivalenten vermeld. De bronnen van het overzicht worden vermeld direct na de noten in het overzicht.

De aanduidingen van de bestuurslagen en organen worden in het Nederlands en indien en voor zover beschikbaar in de nationale ambtstalen vermeld. Voor de Nederlandse aanduiding wordt in het algemeen een letterlijke vertaling gebruikt. Termen als county, borough en township worden niet in het Nederlands vertaald.

In de kleurenschema's worden de volgende kleuren gebruikt:

bestuurslaag op federaal of centraal niveau
bestuurslaag op deelstaatsniveau, inclusief autonome deelstaten
bestuurslaag op regioniveau
bestuurslaag op subregioniveau
bestuurslaag op lokaal niveau
bestuurslaag op sublokaal niveau
bestuurslaag op niveau van afhankelijk gebied
bestuurslaag met uitsluitend gedeconcentreerde rol hebben de kleur van de laag waar zij toe behoort.

Landen en gebieden[bewerken | brontekst bewerken]

 Alaska[bewerken | brontekst bewerken]

De Staat Alaska (Engels: State of Alaska) is als staat (state) onderdeel van de →Verenigde Staten van Amerika.


Vlag van Amerikaanse Maagdeneilanden Amerikaanse Maagdeneilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Maagdeneilanden van de Verenigde Staten (Engels: Virgin Islands of the United States) zijn als ongeïncorporeerd territorium (unincorporated territory) een afhankelijk gebied van de →Verenigde Staten.

Bestuurslagen in de Amerikaanse Maagdeneilanden[1]
Amerikaanse Maagdeneilanden[2]
Toelichting:
  1. De Amerikaanse Maagdeneilanden vallen als ongeïncorporeerd territorium (unincorporated territory) onder de soevereiniteit van de Verenigde Staten, maar maken geen deel uit van de Verenigde Staten zelf. Het territorium heeft maar een algemene bestuurslaag. De districten (district) en de subdistricten (subdistrict) hebben geen bestuurlijke rol.
  2. De Amerikaanse Maagdeneilanden hebben een gouverneur (governor) als hoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Wetgevende Macht van de Maagdeneilanden (Legislature of the Virgin Islands).
Bronnen:

Vlag van Anguilla Anguilla[bewerken | brontekst bewerken]

Anguilla (Engels: Anguilla) is een afhankelijk gebied van het →Verenigd Koninkrijk.

Bestuurslagen in Anguilla[1]
Anguilla[2]
Toelichting:
  1. Anguilla valt als overzees territorium (overseas territory) onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, maar maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk zelf. Het territorium heeft maar een algemene bestuurslaag.
  2. Anguilla heeft op territorumniveau een benoemde gouverneur (governor), een premier (premier) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het grotendeels gekozen Huis van Vergadering (House of Assembly).
Bronnen:

Vlag van Antigua en Barbuda Antigua en Barbuda[bewerken | brontekst bewerken]

Antigua en Barbuda (Engels: Antigua and Barbuda) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Antigua en Barbuda[1]
Antigua en Barbuda[2] Antigua
afhankelijkheid[3]
Barbuda
Toelichting:
  1. Antigua en Barbuda heeft maar een algemene bestuurslaag. Antigua is ingedeeld in parochies (parishes) zonder bestuurlijke rol. Barbuda heeft als afhankelijkheid wel een eigen bestuurslaag.
  2. Antigua en Barbuda heeft als Commonwealth Realm een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general), een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de kamers van het Parlement van Antigua en Barbuda (Parliament of Antigua and Barbuda), de direct gekozen Huis van Afgevaardigden (House of Representatives) en de benoemde Senaat (Senate).
  3. Binnen Antigua en Barbuda heeft Barbuda als afhankelijkheid (dependency) een autonome status. Barbuda heeft een gekozen Barbuda Raad (Barbuda Council). Sinds 2017 is Barbuda geëvacueerd.
Bronnen:

Vlag van Aruba Aruba[bewerken | brontekst bewerken]

Aruba (ook Papiaments: Aruba) is een land van het →Koninkrijk der Nederlanden.

Bestuurslagen in Aruba[1]
Aruba[2]
Toelichting:
  1. Aruba valt als land (ook: pais) onder de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden, maar maakt geen deel uit van Nederland zelf. Het land heeft maar een algemene bestuurslaag. Aruba maakt geen deel uit van de Europese Unie maar is een daarmee geassocieerd land overzee.
  2. Aruba heeft op landsniveau een benoemde gouverneur (ook gobernador), een minister-president (ook prome minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Staten van Aruba (ook Parlamento).
Bronnen:

Vlag van Bahama's Bahama's[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gemenebest van de Bahama's (Engels: Commonwealth of the Bahamas) zijn een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in de Bahama's[1]
Gemenebest van de Bahama's[2] New Providence[3]
districten[4]
districten[5] towngebieden[6]
Toelichting:
  1. De Bahama's hebben algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en buiten New Providence het districtsniveau.
  2. De Bahama's hebben op centraal niveau als Commonwealth Realm een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general), een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de kamers van het Parlement van de Bahama's (Parliament of the Bahamas) het direct gekozen Huis van Vergadering (House of Assembly) en de benoemde Senaat (Senate). De Bahama's zijn ingedeeld in districten en het centraal bestuurde New Providence.
  3. New Providence wordt direct door de centrale overheid bestuurd.
  4. Een district (district) zonder onderliggende bestuurslaag heeft een gekozen districtsraad (district council) die een hoofdraadslid (chief councillor) kiest.
  5. Een district (district) met onderliggende bestuurslaag heeft een door de town comité's gekozen districtsraad (district council) die een hoofdraadslid (chief councillor) kiest. Een dergelijk district is ingedeeld in towngebieden.
  6. Een towngebied (town area) heeft een gekozen town comité (town committee).
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Barbados Barbados[bewerken | brontekst bewerken]

Barbados (Engels: Barbados) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Barbados[1]
Barbados[2] constituencies[3]
Toelichting:
  1. Barbados heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het constituencyniveau. Barbados kent als indeling de parochie (parish), maar deze heeft sinds 1967 geen bestuurlijke functie meer.
  2. Barbados heeft op centraal niveau als Commonwealth Realm een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general), een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de kamers van het Parlement van Barbados (Parliament of Barbados), het direct gekozen Huis van Vergadering (House of Assembly) en de benoemde Senaat (Senate). Barbados is ingedeeld in constuencies.
  3. Een constituency heeft een benoemde constituencyraad (constituency council) met een rol op het gebied van lokaal bestuur. De Nederlandse vertaling van constituencies is in het algemeen kiesdistricten, maar die vertaling is hier verwarrend.
Bronnen:

 Barbuda[bewerken | brontekst bewerken]

Barbuda (Engels: Barbuda) is als afhankelijkheid (dependency) een onderdeel van →Antigua en Barbuda.


Vlag van Belize Belize[bewerken | brontekst bewerken]

Belize (Engels: Belize) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Belize[1]
Belize[2] districten[3] steden[4]
towns[5]
dorpen[6]
gemeenschappen[7]
Toelichting:
  1. Belize heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het lokale niveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
    Het zuiden van Belize wordt geclaimd door →Guatemala.
  2. Belize heeft op centraal niveau als Commonwealth Realm een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general), een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de Nationale Vergadering (National Assembly) met het direct gekozen Huis van Afgevaardigden (House of Representatives) en de benoemde Senaat (Senate). Belize is ingedeeld in districten. Deze vallen onder de centrale overheid.
  3. Een district (district) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid. Een district is ingedeeld in steden, towns, dorpen en/of gemeenschappen.
  4. Een stad (city), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen burgemeester (mayor) en een gekozen stadsraad (city council).
  5. Een town, bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen burgemeester (mayor) en een gekozen townraad (town council).
  6. Een dorp (village), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen dorpsraad (village council).
  7. Een gemeenschap (community), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen gemeenschapsraad (community council). In gemeenschappen in het zuiden van het land bestaan in plaats daarvan alcaldes als lokale rechters en bestuurders.
Bronnen:

Vlag van Bermuda Bermuda[bewerken | brontekst bewerken]

Bermuda (Engels: Bermuda) is een afhankelijk gebied van het →Verenigd Koninkrijk.

Bestuurslagen in Bermuda[1]
Bermuda[2] gemeenten[3]
parochies[4]
Toelichting:
  1. Bermuda valt als overzees territorium (overseas territory) onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, maar maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk zelf. Het territorium heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het territoriumniveau en het lokale niveau.
  2. Bermuda heeft op territoriumniveau een benoemde gouverneur (governor), een premier (premier) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlement van Bermuda (Parliament of Bermuda), bestaande uit het grotendeels gekozen Huis van Vergadering (House of Assembly) en de benoemde Senaat (Senate). Bermuda is ingedeeld in gemeenten.
  3. Een gemeente (municipality), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen burgemeester (mayor) en raadsleden (councillors). Hamilton draagt de aanduiding stad (city) en St. George de aanduiding town.
  4. Een parochie (parish), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een door de gouverneur benoemde parochieraad (parish council) met een benoemde voorzitter.
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Bonaire Bonaire[bewerken | brontekst bewerken]

Het Openbaar Lichaam Bonaire (ook Papiaments: Entidat Públiko Boneiru) is als openbaar lichaam (ook: entidat públiko) onderdeel van →Nederland.


Vlag van Britse Maagdeneilanden Britse Maagdeneilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Britse Maagdeneilanden (Engels: British Virgin Islands) zijn een afhankelijk gebied van het →Verenigd Koninkrijk.

Bestuurslagen in de Britse Maagdeneilanden[1]
Britse Maagdeneilanden[2]
Toelichting:
  1. Bermuda valt als overzees territorium (overseas territory) onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, maar maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk zelf. Het territorium heeft maar een algemene bestuurslaag. De districten hebben geen bestuurlijke rol.
  2. De Britse Maagdeneilanden hebben een benoemde gouverneur (governor), een premier (premier) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het grotendeels gekozen Huis van Vergadering van de Britse Maaagdeneilanden (House of Assembly of the British Virgin Islands).
Bronnen:

Vlag van Canada Canada[bewerken | brontekst bewerken]

Canada (Engels en Frans: Canada) is een onafhankelijke en algemeen erkende federale monarchie.

Bestuurslagen in Canada[1]
Canada[2]
provincies[3]
Brits-Columbia
regionale districten[4] gemeenten[5]
indianenreservaten[5]
Ontario county's[6] gemeenten[5]
regionale districten [7] gemeenten[5]
gemeenten[5]
indianenreservaten[5]
Québec administratieve regio's[8] gemeenten[5]
indianenreservaten[5]
regionale countygemeenten[9] gemeenten[5]
metropolitane gemeenschappen[9] gemeenten[5]
regionale administratie[10] gemeenten[5]
Alberta · Manitoba · New Brunswick · Newfoundland en Labrador · Nova Scotia · Prince Edward Island · Saskatchewan gemeenten[5]
indianenreservaten[5]
territoria[11]
Noordwest Territoria
gemeenschappen[5]
indianenreservaten[5]
Nunavut gemeenten[5]
Yukon gemeenten[5]
indianenreservaten[5]
Toelichting:
  1. Canada is een federale monarchie met provincies als deelstaten met daarnaast territoria. Canada heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het centrale niveau, het provincie- en territoriumniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder in Québec gedeconcentreerde organen.
  2. Canada heeft op federaal niveau als Commonwealth Realm een koningin (queen/reine) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general/gouverneur-général), een premier (prime minister/premier ministre) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de kamers van het Parlement van Canada (Parliament of Canada/Parlement du Canada), het gekozen Lagerhuis (House of Commons/Chambres des communes) en de benoemde Senaat (Senate/Sénat). Canada is ingedeeld in provincies en territoria.
  3. Een provincie (province) heeft een luitenant-gouverneur (lieutenant governor/lieutenant-gouverneur ) als vertegenwoordiger van de kroon, een premier (premier/premier ministre) en een wetgevende vergadering (legislative assembly/assemblée legislative). De provincies zijn verder ingedeeld, op lokaal niveau niet dekkend. Een deel van de provincies is ingedeeld in regionale eenheden, county's, regionale countygemeenten, metropolitane gemeenschappen, regionale administraties naast gemeenten, indianenreservaten en niet ingedeeld gebied. Een ander deel is direct ingedeeld in gemeenten, indianenreservaten en niet-ingedeeld gebied. Québec kent daarnaast de indeling in administratieve regio's. Deze vallen onder het provinciebestuur.
  4. Een regionaal district (regional district) functioneert als een federatie van gemeenten en niet ingedeeld gebied en is gebaseerd op een vertegenwoordiging van deze gebieden.
  5. a b c d e f g h i j k l m n o p q r Een deel van het grondgebied is niet lokaal ingedeeld. De wetgeving over lokale bestuurslagen is de verantwoordelijkheid van de provincies. De aanduidingen zijn vaak anders dan hier vermeld. Een gemeente (municipality) heeft in het algemeen een direct of indirect gekozen burgemeester (mayor/maire) en een raad (council/conseil). In de Noord-Westterritoria wordt de term gemeenschap (community) gebruikt. Een deel van de lokale autoriteiten staan onder verantwoordelijkheid van een inuit of indianenreservaat (Indian reserve; réserve indienne) met eigen bestuursstructuren.
  6. Een county in Ontario, bestuurslaag op regionaal niveau, heeft een indirect gekozen burgemeester (mayor) en een direct gekozen raad (council). Een county is ingedeeld in gemeenten en niet-ingedeeld gebied.
  7. Een regionaal district (regional district) in Ontario, bestuurslaag op regionaal niveau, heeft een indirect gekozen burgemeester (mayor) en een direct gekozen raad (council). Een regionaal district is ingedeeld in gemeenten en niet-ingedeeld gebied.
  8. Een administratieve regio (région administrative) is een gedeconcentreerde onderdeel van de provincie Québec.
  9. a b Een regionale countygemeente (municipalité régionale de comté), bestuurslaag op regionaal niveau, heeft een (soms gekozen, soms benoemde) prefect (préfet) en een raad (conseil) met vertegenwoordigers van gemeenten. Een metropolitane gemeenschap (communauté métropolitaine), waarvan er twee zijn, is een parallelle structuur naast de regionale countygemeenten en bestaan uit gemeenten die gedeeltelijk wel en gedeeltelijk niet tot de regionale countygemeenten behoren. Een gemeenschap heeft een raad (conseil) met vertegenwoordigers van de deelnemende gemeenten.
  10. De regionale administratie (administration régionale), bestuurslaag op regionaal niveau, is Kativik. Kativik heeft een raad (council/conseil). De regionale administratie is ingedeeld in gemeenten en niet-ingedeeld gebied.
  11. Een territorium (territory) heeft een commissaris (commissioner) als vertegenwoordiger van de regering, een premier (premier) en een wetgevende vergadering (legislative assembly/assemblée legislative). Een territorium is ingedeeld in gemeenten of gemeenschappen, indianenreservaten en/of niet-ingedeeld gebied,
De aanduiding county betekent letterlijk graafschap, maar wordt in het algemeen niet vertaald.
Bronnen:

Vlag van Costa Rica Costa Rica[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Costa Rica (Spaans: República de Costa Rica) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Costa Rica[1]
Republiek Costa Rica[2] provincies[3] kantons[4]
districten[5]
Toelichting:
  1. De Republiek Costa Rica heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het kantonniveau en het districtsniveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Costa Rica heeft op centraal niveau een gekozen president (presidente) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Wetgevende Vergadering van de Republiek Costa Rica (Asamblea Legislativa de la Republica de Costa Rica). Costa Rica is ingedeeld in provincies. Deze vallen onder de centrale overheid
  3. Een provincie (provincia) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid met een benoemde gouverneur (gobernador). Een provincie is ingedeeld in kantons.
  4. Een kanton (cantón) heeft een gekozen burgemeester (alcalde) en een gekozen gemeenteraad (concejo municipal). Buiten de hoofdkern is een kanton ingedeeld in districten.
  5. Een district (distrito) bestaat buiten de hoofdkernen van de kantons en heeft een gekozen districtsgemeenteraad (concejo municipal de distrito) met een voorzitter (sindico).
Bronnen:

Vlag van Cuba Cuba[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Cuba (Spaans: República de Cuba) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Cuba[1]
Republiek Cuba[2] stadsprovincie[3] gemeenten[4]
provincies[5] gemeenten[4]
bijzondere gemeente[6][4]
Toelichting:
  1. De Republiek Cuba heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het provincieniveau en het gemeenteniveau.
    Cuba claimt de Amerikaanse concessie →Guantanamo Bay, die door Cuba aan de →Verenigde Staten is geleased.
  2. Cuba heeft op centraal niveau een door het volksvertegenwoordiging gekozen president (presidente) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering van de Volksmacht (Asamblea Nacional del Poder Popular). Cuba is ingedeeld in provincies en de bijzondere gemeente.
  3. Havana heeft de status van stadsprovincie (provincia-ciudad) en heeft een bestuursraad (consejo de administración) met een voorzitter (presidente) en een gekozen provinciale vergadering van de volksmacht (asamblea provincial del poder popular). Havana is ingedeeld in gemeenten.
  4. a b c Een gemeente (municipo) heeft een gemeentelijke bestuursraad (consejo de la administración municipal) en een gekozen gemeentelijke vergadering van de volksmacht (asamblea municipal del poder popular), beiden met dezelfde voorzitter (presidente).
  5. Een provincie (provincia) heeft een provinciale bestuursraad (consejo de la administración provincial) en een gekozen provinciale vergadering van de volksmacht (asamblea provincial del poder popular), beiden met dezelfde voorzitter (presidente). Een provincie is ingedeeld in gemeenten.
  6. Isla de la Juventud heeft de status van bijzondere gemeente (municipio especial) en maakt geen deel uit van een provincie.
Bronnen:

Vlag van Curaçao Curaçao[bewerken | brontekst bewerken]

Het Land Curaçao (ook Papiaments: Korsou) is een land van het →Koninkrijk der Nederlanden.

Bestuurslagen in Curaçao[1]
Curaçao[2]
Toelichting:
  1. Curaçao valt als land (ook: pais) onder de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden, maar maakt geen deel uit van Nederland zelf. Het land heeft maar een algemene bestuurslaag.
  2. Curaçao heeft op landsniveau een benoemdegouverneur (ook gobernador), een minister-president (ook promé minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Staten van Curaçao (ook Parlamento). Curaçao heeft geen andere bestuurslagen. Curaçao maakt geen deel uit van de Europese Unie maar is een daarmee geassocieerd land overzee.
Bronnen:

Vlag van Dominica Dominica[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gemenebest Dominica (Engels: Commonwealth of Dominica) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Dominica[1]
Gemenebest Dominica[2] steden[3]
dorpen[4]
Carib gebied[5]
Toelichting:
  1. Dominica heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het lokale niveau. Dominica is ingedeeld in parochies (parish) zonder bestuurlijke rol.
  2. Dominica heeft op centraal niveau een volksvertegenwoordigingair gekozen president als staatshoofd, een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Huis van Vergadering (House of Assembly). Dominica is ingedeeld in steden, dorpen en Carin gebieden.
  3. Een stad (city, town of urban area), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen raad (city council, town council of urban council), waarbij de voorzitter van de city en town councils de titel burgemeester (mayor) en van de urban council de titel voorzitter (chairperson) draagt.
  4. Een dorp (village), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen dorpsraad (village council) met een voorzitter (chairperson).
  5. Een Carib gebied (Carib area), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen Caribraad (Carib council) en een gekozen hoofdman (chief).
  • De aanduiding town wordt niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Vlag van Dominicaanse Republiek Dominicaanse Republiek[bewerken | brontekst bewerken]

De Dominicaanse Republiek (Spaans: República Dominicana) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in de Dominicaanse Republiek[1]
Dominicaanse Republiek[2] nationaal district[3] gemeente[3]
provincies[4] gemeenten[5]
gemeentelijk district[6]
Toelichting:
  1. De Dominicaanse Republiek heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het gemeenteniveau, aangevuld in Santo Domingo met het districtsniveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau en onder het gemeenteniveau gedeconcentreerde organen.
  2. De Dominicaanse Republiek heeft een gekozen president (presidente) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Congres van de Domicaanse Republiek (Congreso de la República Dominicana), met de Kamer van Afgevaardigden (Cámara de Diputados) en de Senaat (Senado). De Dominicaanse Republiek is ingedeeld in provincies en het nationaal district Santo Domingo. De provincies vallen onder de centrale overheid.
  3. a b Santo Domingo heeft de status van nationaal district (distrito nacional) dat tevens de enige gemeente (municipio) in het district bestuurt, en maakt geen deel uit van een provincie. Het nationaal district heeft een gekozen burgemeester (alcalde) en een gekozen raad (ayuntamiento).
  4. Een provincie (provincia) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid met een benoemde gouverneur (gobernador). Een provincie is ingedeeld in gemeenten.
  5. Een gemeente (municipio) heeft een gekozen burgemeester (alcalde) en een gekozen gemeenteraad (ayuntamiento). Buiten de hoofdkern is een gemeente ingedeeld in gemeentelijke districten. Deze vallen onder het gemeentebestuur.
  6. Een gemeentelijk district (distrito municipal) bestaat buiten de hoofdkernen van een gemeente en heeft als gedeconcentreerde onderdeel een door de gemeenteraad benoemde gemeentelijke raad (junta municipal).
Bronnen:

Vlag van El Salvador El Salvador[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek El Salvador (Spaans: República de El Salvador) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in El Salvador[1]
Republiek El Salvador[2] departementen[3] gemeenten[4]
Toelichting:
  1. De Republiek El Salvador heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. El Salvador heeft op centraal niveau een gekozen president (presidente) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Wetgevende Vergadering van de Republiek El Salvador(Asamblea Legislativa de la República de El Salvador). El Salvador is ingedeeld in departementen. Deze vallen onder de centrale overheid.
  3. Een departement (departamento) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, geleid door een gouverneur (gobernador). Een departement is ingedeeld in gemeenten.
  4. Een gemeente (municipio) heeft een gekozen burgemeester (alcalde) en een gekozen gemeenteraad (concejo municpal).
Bronnen:

Vlag van Grenada Grenada[bewerken | brontekst bewerken]

Grenada (Engels: Grenada) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Grenada[1]
Grenada[2] Grenada
afhankelijkheid[3]
Carriacou en Petite Martinique
Toelichting:
  1. Grenada heeft maar een algemene bestuurslaag. Grenada is ingedeeld in parochies (parish) zonder bestuurlijke rol.
  2. Grenada heeft als Commonwealth Realm een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor-general), een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de kamers van het Parlement van Grenada (Parliament of Grenada), het gekozen Huis van Afgevaardigden (House of Representatives) en de benoemde Senaat (Senate). Grenada is niet bestuurlijk ingedeeld met uitzondering van de afhankelijkheid.
  3. Voor de afhankelijkheid (dependency) Carriacou en Petite Martinique is wel voorzien in eigen bestuur. Deze is niet gerealiseerd.
Bronnen:

Vlag van Groenland Groenland[bewerken | brontekst bewerken]

Groenland (Groenlands: Kalaallit Nunaat; Deens: Grønland) is een afhankelijk gebied van →Denemarken.

Bestuurslagen in Groenland[1]
Groenland[2] niet ingedeeld
gemeenten[3] districten[3]
Toelichting:
  1. Groenland is als zelfbesturend rijksdeel (selvstyrend rigsdel) deel van het Koninkrijk Denemarken, maar maakt geen deel uit van Denemarken zelf. Groenland kiest wel leden van het Deense parlement. Groenland heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het rijksdeelniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het gemeenteniveau gedeconcentreerde organen.
    Groenland maakt geen deel uit van de Europese Unie maar is een daarmee geassocieerd gebied overzee.
  2. Groenland heeft op rijksdeelniveau een rijksombudsman (naalagaaffiup sinniisua) als vertegenwoordiger van Denemarken, een regeringsleider (naalakkersuisut siulittaasuat) als hoofd van de regering (naalakkersuisut) en als volksvertegenwoordiging de gekozen landsvergadering (Inatsisartut). Groenland is ingedeeld in gemeenten en niet-ingedeeld gebied.
  3. a b Een gemeente (kommunia; kommune) heeft een gekozen gemeenteraad (kommunalbestyrelsi) die de burgemeester (borgmesteri) kiest. Niet geheel Groenland is gemeentelijk ingedeeld. De gemeenten kennen het district (illoqarfia; distrikt) als een gedeconcentreerde onderdeel.
Bronnen:

Vlag van Guadeloupe Guadeloupe[bewerken | brontekst bewerken]

De Regio en Departement Guadeloupe (Frans: Région et Département de Guadeloupe) is als overzeese regio (région) en departement (département) onderdeel van →Frankrijk.


Vlag van Verenigde Staten Guantanamo Bay[bewerken | brontekst bewerken]

Guantanamo Bay (Engels: Guantanamo Bay) is een afhankelijk gebied van de →Verenigde Staten.

Bestuurslagen in Guantanamo Bay[1]
Guantanamo Bay[2]
Toelichting:
  1. Guantanamo Bay is als concessie (concession) een afhankelijkheid van de Verenigde Staten, maar maakt geen deel uit van de Verenigde Staten zelf.
    Guantanamo Bay is geleased aan de Verenigde Staten door →Cuba, maar Cuba erkent deze lease niet meer.
  2. Guantanamo Bay wordt bestuurd door de militaire commandant (commander) van de basis.
Bronnen:

Vlag van Guatemala Guatemala[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Guatemala (Spaans: República de Guatemala) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Guatemala[1]
Republiek Guatemala[2] departementen[3] gemeenten[4]
Toelichting:
  1. De Republiek Guatemala heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
    Guatemala claimt het zuiden van →Belize.
  2. Guatemala heeft op centraal niveau een gekozen president (presidente) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Congres van de Republiek Guatemala (Congreso de la República de Guatemala). De departementen vallen onder de centrale overheid. Guatemala is ingedeeld in departementen.
  3. Een departement (departamento) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid met een gouverneur (gobernador) met een departementale raad met vertegenwoordigers van een gemeente. Een departement is ingedeeld in gemeenten.
  4. Een gemeente (municipio) heeft een gekozen gemeenteraad (concejo municipal) waarvan ook een gekozen burgemeester (alcalde) en gekozen bestuurders (síndico) uitmaken.
Bronnen:

Vlag van Haïti Haïti[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Haïti (Frans: République d'Haïti; Haïtiaans-Creools: Repiblik Ayiti) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Haïti[1]
Republiek Haïti[2] departementen[3] arrondissementen[4] gemeenten[5] gemeentelijke secties[6]
Toelichting:
  1. De Republiek Haïti heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het centrale niveau, het departementsniveau, het gemeenteniveau en het sectieniveau. Daarnaast bestaan op en onder het departementsniveau gedeconcentreerde organen.
    Haïti claimt het Amerikaanse territorium →Navassa.
  2. Haïti heeft op centraal niveau een gekozen president (président/prezidan) als staatshoofd, een premier (premier ministre/premye minis) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Haïtiaans Parlement (Parlement Haïtien/Palman Ayisyen), bestaande uit de gekozen Kamer van Afgevaardigden (Chambre des députés/Chanm Depite) en de gekozen Senaat (Sénat/Sena). De gedelegeerden in de departementen en de arrondissementen vallen onder de centrale overheid. Haïti is ingedeeld in departementen.
  3. Een departement (département; depatman) heeft een departementale vergadering (assemblée departementale) bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeentevergaderingen, die een uitvoerende departementale raad (conseil départementale). De staat is vertegenwoordigd door een gedelegeerde (délégué). Een departement is ingedeeld in arrondissementen.
  4. Een arrondissement (arrondissement; awondysman) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, geleid door een vice-gedelegeerde (vice-délégué). Een arrondissement is ingedeeld in gemeenten.
  5. Een gemeente (commune; komin) heeft een gekozen uitvoerende gemeenteraad (conseil municipal) voorgezeten door een burgemeester (maire) en een gekozen gemeentevergadering (assemblée municipale). Een gemeente is ingedeeld in gemeentelijke secties.
  6. Een gemeentelijke sectie (section communale; seksyon kominal) heeft een gekozen vergadering van de gemeentelijke sectie (assemblée de la section communale) en een gekozen uitvoerende bestuursraad van de gemeentelijke sectie (conseil d'administration de la section communale).
Bronnen:

Vlag van Honduras Honduras[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Honduras (Spaans: República de Honduras) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Honduras[1]
Republiek Honduras[2] departementen[3] gemeenten[4]
Toelichting:
  1. De Republiek Honduras heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het departementsniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het regioniveau gedeconcentreerde organen.
  2. Honduras heeft op centraal niveau een gekozen constitutioneel president (presidente constitucional) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Nationaal Congres an Honduras van Honduras (Congreso Nacional de Honduras). Honduras is ingedeeld in departementen.
  3. Hoewel een departement (departamento) een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid is, geleid door een gouverneur (gobernador), heeft deze ook een algemene raad (Concejo general). Een departement is ingedeeld in gemeenten.
  4. Een gemeente (municipio) heeft een gekozen gemeentelijke corporatie (corporación municipal), voorgezeten door een gekozen burgemeester (alcalde).
Bronnen:

 Isla de Aves[bewerken | brontekst bewerken]

Het Isla de Aves (Spaans: Isla de Aves) maakt als afgelegen eiland deel uit van de Federale afhankelijkheden (dependencias federales) onderdeel van →Venezuela.


Vlag van Jamaica Jamaica[bewerken | brontekst bewerken]

Jamaica (Engels: Jamaica) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Jamaica[1]
Jamaica[2] gemeente[3]
parochie[4]
Saint Catherine

gemeente[5]
overige parochies
Toelichting:
  1. Jamaica heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het parochieniveau. Daarnaast bestaat in Kingston (in plaats van het oarochieniveau) en in Portmore het gemeenteniveau.
  2. Jamaica heeft op centraal niveau als Commonwealth Realm een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor-general), een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de beide kamers van het Parlement van Jamaica (Parliament of Jamaica), het gekozen Huis van Afgevaardigden (House of Representatives) en de benoemde Senaat (Senate). Jamaica is ingedeeld in parochies en de gemeente Kingston en Saint Andrew.
  3. De gemeente (municipality) Kingston en Saint Andrew bestaat uit twee parochies zonder bestuurlijke rol. De gemeente heeft een gekozen gemeenteraad (municipal council) die een burgemeester (mayor) kiest.
  4. Een parochie (parish) heeft een gekozen parochieraad (parish council) die een burgemeester (mayor) kiest. Alleen in Saint Catherine bestaat een gemeente, Portmore.
  5. Portmore is de enige gemeente in een parochie. De gemeente heeft een gekozen gemeenteraad (municipal council) en een gekozen burgemeester (mayor).
Bronnen:

Vlag van Kaaimaneilanden Kaaimaneilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Kaaimaneilanden ([{Engels: Cayman Islands) zijn een afhankelijk gebied van het →Verenigd Koninkrijk.

Bestuurslagen in de Kaaimaneilanden[1]
Kaaimaneilanden[2]
Toelichting:
  1. De Kaaimaneilanden vallen als overzees territorium (overseas territory) onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, maar maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk zelf. Het territorium heeft maar een algemene bestuurslaag.
  2. De Kaaimaneilanden hebben een benoemde gouverneur (governor), een premier (premier) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de grotendeels gekozen Wetgevende Vergadering van de Kaaimaneilanden (Legislative Assembly of the Cayman Islands).
Bronnen:

Vlag van Martinique Martinique[bewerken | brontekst bewerken]

De Collectiviteit Martinique (Frans: Collectivité de la Martinique) is als territoriale collectiviteit (collectivité territoriale) onderdeel van →Frankrijk.


Vlag van Mexico Mexico[bewerken | brontekst bewerken]

De Verenigde Mexicaanse Staten (Spaans: Estados Unidos Mexicanos) zijn een onafhankelijke en algemeen erkende federale republiek.

Bestuurslagen in Mexico[1]
Verenigde Mexicaanse Staten[2] staten[3]
Aguascalientes, Baja California, Baja California Sur, Campeche, Chiapas, Chihuahua, Ciudad de Mexico, Coahuila, Colima, Durango, Guanajuato, Guerrero, Hidalgo, Jalisco, Mexico, Michoacán, Morelos, Nayarit, Nuevo León, Oaxaca, Puebla, Querétaro, Quintana Roo, San Luis Potosí, Sinaloa, Sonora, Tabasco, Tamaulipas, Tlaxcala, Veracruz, Yucatán en Zacatecas
gemeenten[4]
Toelichting:
  1. De Verenigde Mexicaanse Staten zijn een federale republiek met staten als deelstaten en daarnaast de stad Mexico.. Mexico heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het federale niveau, het staatsniveau en het gemeenteniveau.
  2. Mexico heeft op federaal niveau een gekozen president (presidente) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Congres van de Unie (Congreso de la Unión) met de gekozen Kamer van Afgevaardigden (Cámara de Diputados) en de gekozen Senaat van de Republiek (Senado de la República). Mexico is ingedeeld in staten.
  3. Een staat (estado) heeft een gekozen gouverneur (gobernador) en een gekozen staatscongres (Congreso del Estado). Mexico-Stad heeft een gekozen regeringsleider (jefe de la gobierno) en een gekozen stadscongres (congreso de la ciudad de México). Een staat is ingedeeld in gemeenten.
  4. Een gemeente (municipio) heeft een gekozen burgemeesteer (alcalde) en een gekozen gemeenteraad (ayuntamiento).
Bronnen:

Vlag van Montserrat Montserrat[bewerken | brontekst bewerken]

Montserrat (Engels: Montserrat) is een afhankelijk gebied van het →Verenigd Koninkrijk.

Bestuurslagen in Montserrat[1]
Montserrat[2]
Toelichting:
  1. Montserrat valt als overzees territorium (overseas territory) onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, maar maakt geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk zelf. Het territorium heeft maar een algemene bestuurslaag.
  2. Montserrat heeft een benoemde gouverneur (governor), een premier (premier) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de grotendeels gekozen Wetgevende Vergadering van Montserrat (Legislative Assembly of Montserrat). Montserrat heeft geen andere bestuurslagen.
Bronnen:

Vlag van Verenigde Staten Navassa[bewerken | brontekst bewerken]

Navassa (Engels: Navassa Island) staat als ongeorganiseerd ongeïncorporeerd territorium ( unorganized unincorporated territory) onder direct bestuur van de →Verenigde Staten.
Navassa wordt geclaimd door →Haïti.


 Nevis[bewerken | brontekst bewerken]

Nevis (Engels: Nevis Island) is als staat (state) een onderdeel van →Saint Kitts en Nevis.


Vlag van Nicaragua Nicaragua[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Nicaragua (Spaans: República de Nicaragua) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Nicaragua[1]
Republiek Nicaragua[2] departementen[3] gemeenten[4]
autonome regio's[5]
Costa Caribe Norte en Costa Caribe Sur
gemeenten[4]
Toelichting:
  1. De Republiek Nicaragua heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het gemeenteniveau, aangevuld met een bestuurslaag in de autonome regio's. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Nicaragua heeft op centraal niveau een gekozen president (presidente) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering van de Republiek Nicaragua (Asamblea Nacional de la República de Nicaragua). Nicaragua is ingedeeld in departementen en autonome regio's. De departementen vallen onder de centrale overheid.
  3. Een departement (departamento) is een administratieve indeling zonder bestuurlijke rol. Een departement is ingedeeld in gemeenten.
  4. a b Een gemeente (municipio) heeft een gekozen burgemeester (alcalde) en een gekozen gemeenteraad (consejo municipal).
  5. Een autonome regio (región autónoma) heeft een benoemde gouverneur (gobernador) en een gekozen autonome regioraad (consejo regional autónomo). Een autonome regio is ingedeeld in gemeenten.
Bronnen:

Vlag van Panama Panama[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Panama (Spaans: República de Panamá) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Panama[1]
Republiek Panama[2] provincies[3] districten[4] gemeenten[5]
inheems gewesten[6] districten[4] gemeenten[5]
Toelichting:
  1. De Republiek Panama heeft algemene bestuurslagen op drie niveaus: het centrale niveau, het districtsniveau en het gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Panama heeft op centraal niveau een gekozen president (presidente) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering van de Republiek Panama (Asamblea Nacional de la República de Panamá). Panama is ingedeeld in provincies en inheemse gewesten. De provincies en inheemse gewesten vallen onder de centrale overheid.
  3. Een provincie (provincia) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid, geleid door een benoemde gouverneur (gobernador) bijgestaan door een provinciale raad (concejo provincial) als adviesraad met de gekozen corregidors van de gemeenten. Een provincie is ingedeeld in districten.
  4. a b Een district (distrito) heeft een gekozen burgemeester (alcalde) en een municipaliteitsraad (concejo municipal) met de gekozen corregidors uit de gemeenten. Een district is ingedeeld in gemeenten.
  5. a b Een gemeente (corregimiento) heeft een direct gekozen corregidor bijgestaan door een gemeenteraad (junta communal) bestaande uit geselecteerde leden.
  6. Een inheemse gewest (comarca indígena) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid en wordt bestuurd als een provincie. Een inheems gewest is ingedeeld in districten.
Bronnen:

Vlag van Puerto Rico Puerto Rico[bewerken | brontekst bewerken]

Het Gemenebest Puerto Rico (Spaans: Estado Libre Asociado de Puerto Rico; Engels: Commonwealth of Puerto Rico) is gemenebest (commonwealth) een afhankelijk gebied van de →Verenigde Staten.

Bestuurslagen in Puerto Rico[1]
Gemenebest Puerto Rico[2] gemeenten[3]
Toelichting:
  1. Het Gemenebest Puerto Rico valt als gemenebest (commonwealth; estado libere asociado) onder de soevereiniteit van de Verenigde Staten, maar maakt geen deel uit van de Verenigde Staten zelf. Het gemenebest heeft algemene bestuurslagen op twee niveaus: het gemenebestniveau en het gemeenteniveau.
  2. Puerto Rico heeft op gemenebestniveau een gouverneur (gobernador/governor) als hoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Wetgevende Vergadering van Puerto Rico (Asamblea Legislativa de Puerto Rico/Legislative Assembly of Puerto Rico) bestaande uit het Kamer van Afgevaardigden (Cámara de Representantes/House of Representatives) en de Senaat (Senado/Senate). Puerto Rico is ingedeeld in gemeenten.
  3. Een gemeente (municipio; municipality) heeft een gekozen burgemeester (alcalde; mayor) en een gekozen gemeentelijke wetgevende macht (legislatura municipal; municipal legislature).
Bronnen:

Vlag van Saba Saba[bewerken | brontekst bewerken]

Het Openbaar Lichaam Saba (ook Engels: Public Entity of Saba) is als openbaar lichaam (ook: public entity) onderdeel van →Nederland.


Vlag van Saint-Barthélemy Saint-Barthélemy[bewerken | brontekst bewerken]

De Collectiviteit Saint-Barthélemy (Frans: Collectivité de Saint-Barthélemy) is een afhankelijk gebied van →Frankrijk.

Bestuurslagen in Saint-Barthélemy[1]
Collectiviteit Saint-Barthélemy[2]
Toelichting:
  1. Saint-Barthélemy valt als overzeese collectiviteit (collectivité d'outre-mer) onder de soevereiniteit van Frankrijk, maar maakt geen deel uit van Frankrijk zelf. De collectiviteit heeft maar een algemene bestuurslaag. Saint-Barthélemy maakt geen deel uit van de Europese Unie maar is een daarmee geassocieerd gebied overzee.
  2. Saint-Barthélemy heeft een volksvertegenwoordiging, de gekozen Territoriale Raad van Saint-Barthélemy (Conseil territoriale de Saint-Barthélemy) die een president (président) en een uitvoerende raad (conseil executive) kiest. Frankrijk is vertegenwoordigd door een gedelegeerd prefect (préfet délégué).
Bronnen:

Vlag van Saint Kitts en Nevis Saint Kitts en Nevis[bewerken | brontekst bewerken]

De Federatie Saint Kitts en Nevis (Engels: Federation of Saint Kitts and Nevis) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Saint Kitts en Nevis[1]
Federatie van Saint Kitts en Nevis[2] Saint Kitts parochies[3]
staat[4]
Nevis
parochies[3]
Toelichting:
  1. Saint Kitts en Nevis heeft maar een algemene bestuurslaag. Van de twee deelstaten heeft alleen Nevis een eigen bestuur. Daarnaast bestaan gedeconcentreerde organen.
  2. Saint Kitts en Nevis heeft op centraal niveau als Commonwealth Realm een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general), een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Nationale Vergadering (National Assembly). De parochies vallen onder de centrale overheid. Saint Kitts en Nevis is ingedeeld in parochies en de staat Nevis.
  3. a b Een parochie (parish) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid.
  4. Nevis heeft de status van staat (state) en heeft als eigen bestuur een plaatsvervangend gouverneur-generaal (deputy governor-general) als vertegenwoordiger van het staatshoofd, een premier (premier) en een gekozen eilandvergadering (island assembly). Nevis is ingedeeld in parochies.
Bronnen:

Vlag van Saint Lucia Saint Lucia[bewerken | brontekst bewerken]

Saint Lucia (Engels: Saint Lucia) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Saint Lucia[1]
Saint Lucia[2] kwartier[3]
Castries
stad[4]
overige kwartieren
Toelichting:
  1. Saint Lucia heeft maar een algemene bestuurslaag en daarnaast alleen in Castries een bestuurslaag op gemeenteniveau. Daarnaast bestaan onder het centrale niveau gedeconcentreerde organen.
  2. Saint Lucia heeft als Commonwealth Realm een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general), een premier (prime minister) als regeringsleider en een volksvertegenwoordiging de kamers van het Parlement van Saint Lucia (Parliament of Saint Lucia), het gekozen Huis van Vergadering (House of Assembly) en de benoemde Senaat (Senate). Saint Lucia is ingedeeld in kwartieren. Deze vallen onder de centrale overheid.
  3. Een kwartier (quarter) heeft geen gekozen organen, wel een (of meer) benoemde constituencyraad (constituency council) en heeft in de praktijk weinig bevoegdheden. Het kwartier Castries kent als indeling de stad Castries.
  4. De enige stad (city) is Castries. Castries heeft een benoemde constituencyraad (constituency council).
Bronnen:

Vlag van Saint-Pierre en Miquelon Saint-Pierre en Miquelon[bewerken | brontekst bewerken]

De Territoriale Collectiviteit Saint-Pierre en Miquelon (Frans: Collectivité territoriale de Saint-Pierre en Miquelon) is een afhankelijk gebied van →Frankrijk.

Bestuurslagen in Saint-Pierre en Miquelon[1]
Territoriale Collectiviteit Saint-Pierre en Miquelon[2] gemeenten[3]
Toelichting:
  1. Saint-Pierre en Miquelon valt als overzeese collectiviteit (collectivité d'outre-mer) onder de soevereiniteit van Frankrijk, maar maakt geen deel uit van Frankrijk zelf. De collectiviteit heeft maar twee algemene bestuurslagen: het collectiviteitsniveau en het gemeenteniveau.
    Saint-Pierre en Miquelon maakt geen deel uit van de Europese Unie maar is een daarmee geassocieerd gebied overzee.
  2. Saint-Pierre en Miquelon hebben op collectiviteitsniveau een volksvertegenwoordiging, de gekozen Territoriale Raad van Saint-Pierre en Miquelon(Conseil territoriale de Saint-Pierre-et-Miquelon) die een president (président) en een uitvoerende raad (conseil executive) kiest. Frankrijk is vertegenwoordigd door een prefect (préfet). Saint-Pierre en Miquelon is ingedeeld in gemeenten.
  3. Een gemeente (commune) heeft een gekozen gemeenteraad (conseil municipal), die een burgemeester (maire) en wethouders (adjoints) kiest.
Bronnen:

Vlag van Saint Vincent en de Grenadines Saint Vincent en de Grenadines[bewerken | brontekst bewerken]

Saint Vincent en de Grenadinen (Engels: Saint Vincent and the Grenadines) is een onafhankelijke en algemeen erkende monarchie.

Bestuurslagen in Saint Vincent en de Grenadines[1]
Saint Vincent en de Grenadines[2] parochies[3]
Toelichting:
  1. Saint Vincent en de Grenadinen heeft maar een algemene bestuurslaag en daarnaast gedeconcentreerde organen.
  2. Saint Vincent en de Grenadines heeft als Commonwealth Realm een koningin (queen) als gedeeld staatshoofd bij erfopvolging, vertegenwoordigd door een gouverneur-generaal (governor general), een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het gekozen Huis van Vergadering van Saint Vincent en de Grenadinen(House of Assembly of Saint Vincent and the Grenadines). Saint Vincent is ingedeeld in parochies. Deze vallen onder de centrale overheid.
  3. Een parochie (parish) is een gedeconcentreerde onderdeel van de centrale overheid. Zij zijn georganiseerd in districten, towns en dorpen met een benoemd bestuur.
Bronnen:

 San Andrés en Providencia[bewerken | brontekst bewerken]

De Archipel San Andrés, Providencia en Santa Catalina (Spaans: Archipiélago de San Andrés, Providencia y Santa Catalina) maakt als departement (departamento) onderdeel uit van →Colombia.


Vlag van Sint Eustatius Sint Eustatius[bewerken | brontekst bewerken]

Het Openbaar Lichaam Sint Eustatius (ook Engels: Public Entity of Sint Eustatius) is als openbaar lichaam (ook: public entity) onderdeel van →Nederland.


Vlag van Sint-Maarten Saint-Martin[bewerken | brontekst bewerken]

De Collectiviteit Sint-Maarten (Frans: Collectivité de Saint-Martin) is als overzeese collectiviteit (collectivité d'outre-mer) een afhankelijk gebied van →Frankrijk.

Bestuurslagen in Sint-Maarten (Frans)[1]
Collectiviteit Sint-Maarten[2]
Toelichting:
  1. Sint-Maarten valt als overzeese collectiviteit (collectivité d'outre-mer) onder de soevereiniteit van Frankrijk, maar maakt geen deel uit van Frankrijk zelf. Het collectiviteit heeft maar een algemene bestuurslaag. Frankrijk heeft als lidstaat burgers bindende bevoegdheden overgedragen aan de supranationale Europese Unie, dat geldt ook voor Sint-Maarten als ultraperifeer gebied van de Europese Unie.
  2. Sint-Maarten heeft een volksvertegenwoordiging, de gekozen Territoriale Raad van Sint-Maarten (Conseil territoriale de Saint-Martin) die een president (président) en een uitvoerende raad (conseil executive) kiest. Frankrijk is vertegenwoordigd door een gedelegeerd prefect (préfet délégué).
Bronnen:

Vlag van Sint Maarten Sint Maarten[bewerken | brontekst bewerken]

Sint Maarten (ook Engels: Sint Maarten) is een land van het →Koninkrijk der Nederlanden.

Bestuurslagen in Sint Maarten[1]
Sint Maarten[2]
Toelichting:
  1. Sint Maarten valt als land (ook: country) onder de soevereiniteit van het Koninkrijk der Nederlanden, maar maakt geen deel uit van Nederland zelf. Het land heeft maar een algemene bestuurslaag. Sint Maarten maakt geen deel uit van de Europese Unie maar is een daarmee geassocieerd land overzee.
  2. Sint Maarten is een land van het Koninkrijk der Nederlanden en heeft geen andere bestuurslagen. Sint Maarten heeft een benoemde gouverneur (ook governor), een minister-president (ook prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging de gekozen Staten van Sint Maarten (ook Parliament). Sint Maarten maakt geen deel uit van de Europese Unie maar is een daarmee geassocieerd land overzee.
Bronnen:

 Tobago[bewerken | brontekst bewerken]

Tobago (Engels: Tobago) is als (autonoom) eiland (island) een onderdeel van →Trinidad en Tobago.


Vlag van Trinidad en Tobago Trinidad en Tobago[bewerken | brontekst bewerken]

De Republiek Trinidad en Tobago (Engels: Republic of Trinidad and Tobago) is een onafhankelijke en algemeen erkende republiek.

Bestuurslagen in Trinidad en Tobago[1]
Republiek Trinidad en Tobago[2] steden[3]
boroughs[4]
regio's[5]
Tobago[6]
Toelichting:
  1. De Republiek Trinidad en Tobago heeft op centraal niveau algemene bestuurslagen op twee niveaus: het centrale niveau en het lokale niveau. Binnen Trinidad en Tobago heeft Tobago als autonoom eiland een autonome status met een eigen bestuurslaag..
  2. Trinidad en Tobago heeft een gekozen president (president) als staatshoofd, een premier (prime minister) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Parlement van Trinidad en Tobago (Parliament of Trinidad and Tobago) met het gekozen Huis van Afgevaardigden (House of Representatives) en de benoemde Senaat (Senate). Trinidad en Tobago is ingedeeld in steden, boroughs, regio's en Tobago.
  3. Een stad (city), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen stadsraad (city council), voorgezeten door een burgemeester (mayor).
  4. Een borough, bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen boroughraad (borough council), voorgezeten door een burgemeester (mayor).
  5. Een regio (region), bestuurslaag op lokaal niveau, heeft een gekozen regioraad (regional council), voorgezeten door een voorzitter (chairperson).
  6. Binnen Trinidad en Tobago heeft Tobago (Tobago) als autonoom eiland een autonome status. Tobago heeft een gekozen huis van vergadering (house of assembly) voorgezeten door een hoofdsecretaris (chief secretary).
  • De aanduiding borough, afgeleid van burg of burcht, wordt in het algemeen niet vertaald.
Bronnen:

Vlag van Turks- en Caicoseilanden Turks- en Caicoseilanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Turks- en Caicoseilanden (Engels: Turks and Caicos Islands) zijn een afhankelijk gebied van het →Verenigd Koninkrijk.

Bestuurslagen in de Turks- en Caicoseilanden[1]
Turks- en Caicoseilanden[2] Grand Turk
districten[3]
Toelichting:
  1. De Turks- en Caicoseilanden vallen als overzees territorium (overseas territory) onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk, maar maken geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk zelf. Het territorium heeft een algemene bestuurslaag en gedeconcentreerde organen.
  2. De Turks- en Caicoseilanden hebben op territoriumniveau een benoemde gouverneur (governor), een premier (premier) als regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het grotendeels gekozen Huis van Vergadering (House of Assembly). De Turks- en Caicoseilanden zijn ingedeeld in districten. Het eiland Grand Turk valt niet onder een district.
  3. Een district (district) is een gedeconcentreerde onderdeel van het territorium. Vier van de districten hebben een districtscommissaris (district commisisoner) als bestuurder. Het grootste district wordt bestuurd door de premier.
Bronnen:

Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

De Verenigde Staten van Amerika (Engels: United States of America) is een onafhankelijke en algemeen erkende federale republiek.

Bestuurslagen in de Verenigde Staten van Amerika[1]
Verenigde Staten van Amerika[2] district[3]
District Colombia
staten[4]
Alaska
boroughs[5] gemeenten[6]
Louisiana parochies[5] gemeenten[6]
Alabama, Arizona, Arkansas, Californië, Colorado, Delaware, Florida, Georgia, Hawaï, Idaho, Iowa, Kentucky, Mississippi, Montana, Nebraska, New Mexico, North Carolina, Oklahoma, Oregon, South Carolina, Tennessee, Texas, Utah, Washington, West Virginia en Wyoming county's[5] gemeenten[6]
Connecticut, Illinois, Indiana, Kansas, Maine, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Nebraska, New Hampshire, New Jersey, North Dakota, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, South Dakota, Vermont en Wisconsin county's[5] gemeenten[6]
burgerlijke townships[7]
Missouri county's[5] gemeenten[6]
burgerlijke townships[7]
steden[8]
New York county's[5] gemeenten[6]
burgerlijke townships[7]
stad[9] boroughs[10]
Maryland, Nevada en Virginia county's[5] gemeenten[6]
steden[8]
gemenebesten[11]
Noordelijke Marianen en →Puerto Rico
(ongeïncorporeerde georganiseerde) territoria[12]
Amerikaanse Maagdeneilanden, →Amerikaans-Samoa en →Guam
(ongeorganiseerde) territoria[13]
Baker, Howland, Jarvis, Johnston, Kingman, Midway, Navassa[14], Palmyra en Wake[15]
concessie[16]
Guantanamo Bay
Toelichting:
  1. De Verenigde Staten van Amerika is een federale republiek met staten als deelstaten met daarnaast het District Colombia (Washington D.C.). De Verenigde Staten van Amerika heeft algemene bestuurslagen op vier niveaus: het federale niveau, het staatsniveau, het countyniveau en het gemeenteniveau.
    Naast bovengenoemde algemene bestuurslagen kent de Verenigde Staten ook een grote variatie aan bijzondere bestuurslagen.
    Onder de soevereiniteit van de Verenigde Staten vallen ook de gemenebesten en territoria met eigen bestuurslagen.
  2. De Verenigde Staten hebben op federaal niveau een gekozen president (president) als staatshoofd en regeringsleider en als volksvertegenwoordiging het Congress van de Verenigde Staten (United States Congress) bestaande uit het gekozen Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten (United States House of Representatives) en de gekozen Senaat van de Verenigde Staten (United States Senate). De Verenigde Staten zijn ingedeeld in staten en het District Colombia.
  3. De hoofdstad Washington D.C. heeft als District Colombia de status van district (district), bestuurslaag op staatsniveau, en maakt geen deel uit van een staat. Het district heeft een gekozen burgemeester (mayor) als regeringsleider en een gekozen volksvertegenwoordiging, de raad (council).
  4. Een staat (state) heeft een gekozen gouverneur (governor) als regeringsleider en een gekozen volksvertegenwoordiging, bestaande uit een huis van afgevaardigden (house of representatives) met per staat mogelijk een andere naam en een senaat (senate). Alleen Nebraska kent maar een kamer, de wetgevende macht (legislature). Sommige staten gebruiken de term gemenebest (commonwealth) in plaats van staat. Een staat is ingedeeld in county's (in Alaska boroughs, in Louisiana parochies) en in een deel van de staten steden. Niet altijd is het gehele grondgebied van een staat op countyniveau ingedeeld.
  5. a b c d e f g Een county (county, in Alaska borough en in Louisiana parochie (parish) heeft in het algemeen een volksvertegenwoordiging. Een deel van de county's heeft een gekozen of benoemd bestuurshoofd (county executive) met verschillende aanduidingen. In andere county's bestaat een administrateur (administrator) benoemd door de volksvertegenwoordiging. In een deel van de staten bestaan county's, resp. boroughs en parochies, die hun organen hebben gefuseerd met de organen van de daarin gelegen stad. Een county is ingedeeld in gemeenten en in een deel van de staten in burgerlijke townships.
  6. a b c d e f g Een gemeente (municipality) heeft zelfbestuur en meestal een gekozen volksvertegenwoordiging. Niet altijd is het gehele grondgebied van een county verder ingedeeld en komen zowel townships en gemeenten voor. Hier wordt de overkoepelende term gemeente (municipality) gebruikt als equivalent voor termen als township, town, stad (city), borough en dorp (village).
  7. a b c De bestuursinrichting en bevoegdheden van een burgerlijke township (civil townships) verschilt per staat en county, maar een burgerlijke township heeft meestal een vorm van gekozen bestuur. In de staten waar burgerlijke townships bestaan, hoeven deze niet in elke county te bestaan.
  8. a b Een onafhankelijke stad (city) bestaat buiten de county's en heeft een eigen bestuur, meestal een gekozen burgemeester (mayor) en een gekozen stadsraad ' (city council).
  9. New York heeft op boven-countyniveau de status als stad (city). New York heeft een gekozen burgemeester (mayor) en een gekozen stadsraad (city council). New York is ingedeeld in boroughs, die overeenstemmen met county's.
  10. Ieder stadsdeel, borough, van New York heeft een gekozen boroughpresident (borough president) en een boroughbestuur (borough board) waarvan de raadsleden uit de borough en de voorzitters van de benoemde gemeenschapsbesturen deel uitmaken. Zij zijn tevens county's, zij het met vrijwel geen bestuursbevoegdheid.
  11. Een gemenebest (commonwealth) heeft zelfbestuur.
  12. Een (ongeïncorporeerd georganiseerd) territorium (unincorporated organized) territory) heeft zelfbestuur.
  13. Een (ongeorganiseerd) territorium ((unincorporated unorganized) territory) heeft geen eigen bestuur en wordt door de VS direct bestuurd.
  14. Navassa wordt geclaimd door →Haïti.
  15. Wake wordt geclaimd door de →Marshalleilanden.
  16. De concessie (concession) Guantanamo Bay staat onder militair bestuur. Guantanamo Bay is geleased aan de Verenigde Staten door →Cuba, maar Cuba erkent deze lease niet meer.
  • Voorbeelden van bijzondere bestuurslagen met gekozen of benoemde besturen zijn het schooldistrict (school district), transportdistrict (transport district), brandweerdistrict (fire district) en het waterdistrict (water district).
  • De termen county, letterlijk graafschap, borough, afgeleid van burg of burcht, town en township worden niet in het Nederlands vertaald.
Bronnen:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Algemene bronnen[bewerken | brontekst bewerken]