De levens-beschryvingen der Nederlandsche konst-schilders en konst-schilderessen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De levens-beschryvingen der Nederlandsche konst-schilders en konst-schilderessen is een serie kunstenaarsbiografieën met gegraveerde portretten geschreven door de 18e-eeuwse schilder Jacob Campo Weyerman. De boeken werden in vier delen uitgegeven als een vervolg op Arnold Houbrakens eigen lijst van biografieën, bekend als de Schouburgh. Het eerste deel verscheen in 1729 en het vierde deel in 1769. Dit werk wordt beschouwd als een zeer belangrijke bron van informatie over Nederlandse 17e-eeuwse kunstenaars, met name die werkten in Den Haag en Londen.[1][2][3][4]

Deel I[bewerken | brontekst bewerken]

De gegraveerde portretten die als afbeeldingen in deel I zijn opgenomen, staan hieronder. De kunstenaars staan in volgorde zoals ze in de tekst worden vermeld. De illustraties zijn allemaal overgenomen uit Houbraken.

 

Deel II[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder volgen de gegraveerde portretten die als illustraties in deel II zijn opgenomen. Daarna gevolgd door de schilders en kunstenaars zoals die in de tekst worden vermeld. De illustraties zijn allemaal overgenomen uit Houbraken.

 

Deel III[bewerken | brontekst bewerken]

Hieronder volgen de gegraveerde portretten die als illustraties in Deel III zijn opgenomen. Inclusief een van de "Vignets", een gravure naar een vlinder door de kunstenares Maria Sibylle Merian. Na de afbeeldingen de lijst van kunstenaars zoals zie worden vermeld in de tekst. De portretillustraties zijn allemaal gekopieerd van Houbraken.

 

Deel IV[bewerken | brontekst bewerken]

Deel IV is opgesplitst in twee delen. Na de lange inleiding, waarin verschillende kunstenaars worden genoemd en eindigend met Francisque Millet, volgt een lijst van schilders die begint met Adriaen Hanneman, die lid was van de Confrerie Pictura . Aan het einde van de Haagse lijst gaat het boek verder met een nieuwe nummering.

Volume 1[bewerken | brontekst bewerken]

Volume 2[bewerken | brontekst bewerken]