Plateosaurus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Plateosaurus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Sketch plateosaurus.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Infraklasse: Archosauromorpha
Superorde: Dinosauria
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Familie: Plateosauridae
Geslacht
Plateosaurus
Meyer, 1837
Typesoort
Plateosaurus engelhardti Meyer, 1837
Afbeeldingen Plateosaurus op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Plateosaurus op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

Plateosaurus is een geslacht van uitgestorven plantenetende dinosauriërs dat behoorde tot de groep van de Sauropodomorpha en leefde in het late Trias (Norien-Rhaetien).

De soort Plateosaurus engelhardti is door Von Meyer in 1837 beschreven — dus nog voordat de term "dinosauriër" bestond — op grond van een vondst uit 1834 bij Heroldsberg door Johann Friedrich Engelhardt; de soortaanduiding eert de ontdekker. De naam werd door Von Meyer niet nader toegelicht; het klassiek Griekse platys kan "plat", "sterk" of "krachtig" betekenen.

Plateosaurus is zeer goed bekend door de vondst in 1910 in Saksen-Anhalt door Von Huene van tientallen vrijwel complete skeletten. Deze werden in 1914 door Otto Jaekel beschreven als een tweede soort: P. longiceps.

Voor een dinosauriër was Plateosaurus vrij klein, maar met een lengte tot tien meter en een gewicht van een kleine ton naar huidige maatstaven bepaald geen kleintje. Hij was zeer langwerpig gebouwd met een lange nek, een lange romp en een krachtige en hoge maar opnieuw lange staart. Hij kon vermoedelijk op twee benen lopen, net als zijn vleesetende voorouders; maar de armen waren sterk, van geduchte klauwen voorzien en zeker in staat om het voorste deel van het lichaam te dragen. Volgens recent onderzoek van Parrish konden de handpalmen echter niet richting grond gedraaid worden; is dat juist, dan was voortbeweging op vier poten onmogelijk. Bij het eten kon hij zich oprichten en de lange nek lijkt geëvolueerd te zijn om zijn bereik nog groter te maken. Hieruit is wel afgeleid dat ook de Sauropoda hun overeenkomstige kenmerken voor hetzelfde doel gebruikten. Het hoofd was klein en langwerpig, met veel tanden om plantendelen los te scheuren. Door de vondst van vele fossielen op één plek heeft men gedacht dat Plateosaurus in kudden leefde.

Replica Plateosaurus