Beveren (Oost-Vlaanderen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Beveren-Waas)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beveren
Gemeente in België Vlag van België
Beveren (België)
Beveren
Geografie
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Arrondissement Sint-Niklaas
Oppervlakte
– Onbebouwd
– Woongebied
– Andere
152,68 km² (2021)
61%
6,91%
32,09%
Coördinaten 51° 13' NB, 4° 15' OL
Bevolking (bron: Statbel)
Inwoners
– Mannen
– Vrouwen
– Bevolkingsdichtheid
49.531 (01/01/2022)
49,48%
50,52%
324,39 inw./km²
Leeftijdsopbouw
0-17 jaar
18-64 jaar
65 jaar en ouder
(01/01/2022)
19,13%
58,77%
22,1%
Buitenlanders 7,29% (01/01/2022)
Politiek en bestuur
Burgemeester Marc Van de Vijver
(CD&V)
Bestuur CD&V, N-VA
Zetels
CD&V
N-VA
Groen
Beveren2020
Vooruit
Vlaams Belang
Onafhankelijken
Open Vld
35
13
10
3
2
2
2
2
1
Economie
Gemiddeld inkomen 22.452 euro/inw. (2020)
Werkloosheidsgraad 5,02% (jan. 2019)
Overige informatie
Postcode
9120
9120
9120
9120
9120,9130
9130
9130
9130
Deelgemeente
Beveren
Haasdonk
Melsele
Vrasene
Kallo
Doel
Kieldrecht
Verrebroek
Zonenummer 03
NIS-code 46003
Politiezone Waasland-Noord
Hulpverleningszone Waasland
Website www.beveren.be
Detailkaart
BeverenLocatie.png
ligging binnen het arrondissement Sint-Niklaas
in de provincie Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Beveren (ook wel: Beveren-Waas) is een gemeente in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, en is gelegen in het Waasland. Deelgemeenten zijn Beveren, Melsele, Haasdonk, Vrasene, Kieldrecht, Verrebroek, Kallo en Doel. De gemeente telt ruim 49.000 inwoners, die Beveraars of Bevernaars worden genoemd.[1]

In haar huidige vorm ontstond de gemeente bij de gemeentelijke herindeling van 1977. Naar oppervlakte is het de op twee na grootste van Vlaanderen, na Antwerpen en Gent. Op het grondgebied van Beveren ligt de Waaslandhaven, het deel van de haven van Antwerpen op de linkeroever. Hoewel de Antwerpse havenbazen zo veel mogelijk winst richting Antwerpen proberen te laten vloeien, zorgen de bedrijven in deze havenzone, alsook de kerncentrale in Doel voor veel inkomsten zodat de gemeente lagere gemeentebelastingen kan heffen.

In 2005 werd er een nieuw logo en slagzin gekozen voor de gemeente Beveren. De slagzin luidt: "Heerlijkheid, vroeger en nu". In 2017 werd er opnieuw een nieuw logo en slagzin gekozen voor de gemeente. De slagzin luidt: "Beveren verbindt".

Beveren is na Waasmunster het oudste politieke centrum in het Waasland en vormde een uitgestrekte heerlijkheid, die in ca. 1575 opgesplitst werd. Vandaag is Beveren de op een na grootste gemeente van het Waasland als je de deelgemeenten niet meerekent. Enkel Sint-Niklaas doet beter en telt meer inwoners. Groot-Beveren, zoals Beveren en haar deelgemeenten in de volksmond worden genoemd, is qua oppervlakte een van de grootste gemeenten van België. Na Antwerpen en Gent is het de grootste Vlaamse gemeente in oppervlakte. Het aantal inwoners ligt hoger dan centrumstad Turnhout, maar ook hoger dan steden zoals Dendermonde en Lokeren. We kunnen stellen dat Beveren, aangezien het niet de titel 'stad' draagt, de grootste niet-stedelijke Vlaamse gemeente is op inwonersaantal en in oppervlakte.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Land Van Beveren[bewerken | brontekst bewerken]

Beveren, Kasteel Cortewalle, aanblik van het noorden

In de vroegste geschiedenis was het 'Land van Beveren' een onmetelijke vlakte met talrijke rivieren en eilandjes. Doorbraken, veroorzaakt door het stijgend zeeniveau, brachten dit land steeds meer onder invloed van de getijden. Aan de grens van dit vloedgebied zijn nederzettingen ontstaan, waarvan vaststaat dat ze door de Romeinen zijn bezocht of bewoond. Met primitieve dammen, die later op initiatief van kloosters en abdijen tot dijken werden verhoogd en versterkt, hebben de eerste streekbewoners de strijd met het water aangebonden en hun gemeenschappelijke schapenweiden gewonnen op het slikkengebied.

Tijdens de invallen van de Noormannen in de 9e eeuw kregen de plaatselijke vazallen van de graaf van Vlaanderen opdracht om de streek langs de Schelde te verdedigen. Uit deze vazallen zijn de Heren van Beveren voortgekomen. Het oudste document waarin "het land van Beveren" vermeld wordt dateert van in 965. Het Land van Beveren was veel groter dan het huidige Beveren. Het land omvatte naast Beveren ook Doel, Kallo, Kieldrecht en Verrebroek, samen met belangrijke gedeelten van Haasdonk, Melsele, Meerdonk, Vrasene en Zwijndrecht. Ook had de “Heer van Beveren” zeggenschap over gebieden, die in het toenmalige Land van Waas gelegen waren. Het ging over gronden in het centrum van Sint-Niklaas, in het centrum van Lokeren, in Sombeke (Waasmunster) en in Belsele.

Hoewel de heren van Beveren als vazallen van de graaf van Vlaanderen ontstaan waren, konden ze lange tijd een zelfstandige koers varen. Daaraan kwam in 1334 een einde toen Jan van Beveren (tevens bisschop van Potenza) de heerlijkheid Beveren verkocht aan Lodewijk II van Nevers, graaf van Vlaanderen. Beveren bleef wel lange tijd bestuurlijk een aparte entiteit, met onder meer eigen maten en gewichten. (Nu is dit nog te merken aan de zegswijze "een Beverse maat" met betrekking tot bier).

In de late middeleeuwen was het Land van Beveren een rijk landbouwgebied, met belangrijke turfwinningen in het noordelijke deel.

De 16e eeuw was rampzalig voor de polders. Zo zette in 1570 de Allerheiligenvloed de polders van het Waasland onder water. Bij het beleg van Antwerpen door de Spanjaarden werden uit strategische overwegingen de resterende dijken door Spaanse en Hollandse legers doorgestoken.

In 1575 werden de rechten van de heerlijkheid openbaar verkocht en raakte het gebied verdeeld. Een Antwerps koopman kocht de gronden van Kallo met rechten op de Schelde. Doel en Kieldrecht vormden samen een apart heerlijkheid. Een groot deel van de heerlijkheid kwam in handen van de machtige adelsdynastie de Croÿ en later die van de Arenbergs.

Op 2 juli 1702 verwoeste een grote brand bijna de ganse dorpskom van Beveren die nadien werd heropgebouwd. Na de Franse Revolutie in 1792 verloor de adel zijn macht. Alle heerlijke rechten werden afgeschaft en de parochies werden afzonderlijke gemeenten.

Vanaf de 17e eeuw startten nieuwe inpolderingen, na de oorlogsinundaties. In 1846 is het op een na laatste schorrengebied ingedijkt. De Schelde is bedwongen, tot de grote overstroming van 1953 die delen van Doel en Kallo onder water zet.

Beveren kent heden een economische en culturele bloei. Dit komt onder andere door de industriegebieden en de haven van Antwerpen die ook op het grondgebied van Beveren uitbreidt. De deelgemeente Doel wordt daarbij echter bedreigd door het steeds uitbreidend havengebied.

Eerste Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Toen de schaduw van de Oorlog zich over Europa wierp werden er voorbereidingen getroffen. Voor 1914 werd Het Fort van Haasdonk gebouwd en over een lengte van 5 km werd een keten van bijna 200 bunkers aangelegd. Deze defensiegordel behoorde tot de fortenring van Antwerpen. Het Fort van Haasdonk zelf is nog vrij intact gebleven omdat de bevelhebber niet anders kon dan zich overgeven toen de Duitsers oprukten in 1914.

Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente werd rond 22 Mei 1940 bezet door het Duitse leger en bevrijd op 8 September 1944. Tijdens de Bezetting is de verzetsbeweging De Witte Brigade in Beveren actief. Vele leden hiervan zijn bij acties omgekomen. Dit is vandaag de dag nog te merken aan bepaalde straatnamen. Minstens één weerstander werd naar het Auffanglager van Breendonk gedeporteerd.[2] In de deelgemeente Doel meldt het oorlogsmonument 14 namen van dodelijke slachtoffers.[3]

Recente geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de nacht van 1 februari 1953 sloeg een zware, met springtij gepaard gaande storm, een bres in de zeedijk. Verschillende polders overstroomden en honderden huizen liepen ernstige schade op.

Begin jaren 1960 dook voor de polders een ander probleem op. De Antwerpse haven had op de rechteroever van de Schelde te weinig expansiemogelijkheden. De toekomst van de haven lag volgens de plannenmakers op de linkeroever, grotendeels op het grondgebied van de latere gemeente Beveren. Zo maakten de vruchtbare polders, die in het verleden moeizaam op het water veroverd waren, plaats voor havendokken. Op 1 april 1971 gingen de werken van start aan de Kallosluis, momenteel de enige toegang tot de Waaslandhaven. De aanleg van het Waaslandkanaal was de volgende stap. Dit kanaaldok is aangelegd met twee insteekdokken die bestemd zijn voor de overslag van vloeibare en gasvormige producten. Haaks daarop liggen de drie grote havendokken: het Doeldok, het Vrasenedok voor de overslag van stuk- en massagoederen en het Verrebroekdok. Inmiddels werd nabij Doel ook een containerterminal gebouwd, met daarop aansluitend het Deurganckdok. Momenteel bevinden zich in de Beverse Waaslandhaven een tachtigtal bedrijven. De Liefkenshoek-autotunnel, geopend in 1991, zorgt voor de ontsluiting van de gehele linkeroever. In 1978 zorgde de Wet Chabert voor een oplossing in het conflict tussen Antwerpen en het Waasland. Er kwam een tweedeling tussen het havengedeelte en de industriële terreinen. De haven en het beheer kwamen Antwerpen toe, de industriële uitbating en inkomsten waren voor de linkeroever (door de Maatschappij Linkerscheldeoever).

In 1977 werd door de Belgische gemeentefusies een groot deel van het "Land van Beveren" weer hersteld, omdat veel deelgemeenten in vroeger tijden deel uitmaakten van de oude heerlijkheid. Door de fusie vormen Beveren, Doel, Haasdonk, Kallo, Kieldrecht, Melsele, Verrebroek en Vrasene met een totale oppervlakte van ruim 15.000 ha een van de meest uitgestrekte gemeenten van Vlaanderen. Het totaal aantal inwoners bedroeg 49.480 op 01-01-2022 (20.822 in Beveren, 11.260 in Melsele, 4.378 in Haasdonk, 4.293 in Vrasene, 4.070 in Kieldrecht, 2.458 in Kallo, 2.052 in Verrebroek en 111 in Doel).

Op 19 februari 2009 kreeg Beveren er in één keer zo'n 35-tal winkels bij in Warande Shopping, waardoor zijn positie als grootste winkeldorp van Vlaanderen werd versterkt. Ook heeft de gemeente in 2014 de zorg voor de zelfstandigen verhoogd en een extra oor gegeven, daarom werd onder de plaatselijke schepen de Lokale Raad van Economie en Middenstand opgestart.

Beveren blijft ook landschappelijk aantrekkelijk: naast een uitgestrekt polderlandschap en de meer typische Wase landerijen met hun bolle akkers, bevinden zich hier enkele mooie natuur- en parkgebieden. De oude bunkerlinie is ook een van de bekende trekpleisters van het Beverse Grondgebied.

In het voorjaar van 2010 hebben voorbereidende gesprekken plaatsgevonden rond een mogelijke fusie tussen de gemeenten Kruibeke en Beveren.[4] Uitspraken van de Beverse burgemeester laten echter verstaan dat dit niet voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 een realistisch scenario is. Begin april 2022 werd bekendgemaakt dat Beveren en Kruibeke in 2025 willen fuseren.[5] Eind oktober 2022 werd een principiële beslissing tot start van een fusietraject opgestart tussen Beveren, Zwijndrecht en Kruibeke. Eind 2023 zullen de drie gemeenten een definitieve beslissing nemen, in Zwijndrecht wordt op zondag 17 september 2023 een volksraadpleging georganiseerd.[6]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Deelgemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Oppervlakte
(km²)
Bevolking
(01/01/2022)
I Beveren 19,03 20.822
II Melsele 18,54 11.260
III Haasdonk 10,27 4.378
IV Vrasene 13,77 4.293
V Verrebroek 15,83 2.052
VI Kallo 27,62 2.458
VII Kieldrecht 19,49 4.070
VIII Doel 25,60 111
Bron: Website Gemeente Beveren (gearchiveerd)

Kaart[bewerken | brontekst bewerken]

BeverenMelseleHaasdonkVraseneVerrebroekKalloKieldrechtDoelBerendrecht-Zandvliet-LilloAntwerpenStabroekHoevenenEkerenEkerenBerchemWilrijkHobokenZwijndrechtBurchtKruibekeBazelHemiksemEdegemAartselaarTemseSint-NiklaasNieuwkerken-WaasBelseleSint-Gillis-WaasMeerdonkDe KlingeSint-PauwelsKemzekeKemzekeBerevenMap.svg
Over deze afbeelding


De gemeente Beveren grenst aan volgende gemeenten, deelgemeenten en districten:

Aangrenzende gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Hulst (NL)       Hulst (NL)       Antwerpen 
      Brosen windrose nl.svg      
 Sint-Gillis-Waas   Zwijndrecht en Antwerpen 
           
 Sint-Niklaas       Temse       Kruibeke 

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Het sterk verstedelijkte Beveren ligt in Zandig Vlaanderen en in het Waasland. De hoogte bedraagt ongeveer 5 meter. Natuurgebieden zijn de parken van de kastelen Cortewalle en Hof ter Saksen, het Haasop.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Demografische ontwikkeling voor de fusie[bewerken | brontekst bewerken]

 • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen; 1976 = inwoneraantal op 31 december

Demografische ontwikkeling na de fusie[bewerken | brontekst bewerken]

Alle historische gegevens hebben betrekking op de huidige gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1977.

 • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1981=volkstellingen; 1990 en later= inwonertal op 1 januari

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel per spoor als langs de weg is Beveren gemakkelijk te bereiken.

Met de fiets[bewerken | brontekst bewerken]

De Fietssnelweg F4 verbindt Beveren met Gent en met Antwerpen Linkeroever en loopt grotendeels naast spoorlijn 59. Er zijn nog delen die moeten afgewerkt worden.

De Fietssnelweg F41 verbindt de haven van Gent met de Waaslandhaven. Ook van deze fietssnelweg moeten er nog delen worden afgewerkt.

De Fietssnelweg F425 verbindt station Melsele met de Kwarikweg in het zuiden van de Waaslandhaven. Het grootste deel tussen de N70 en de haven moet nog aangelegd worden.

De Lange-afstandsfietsroute 'Grensroute' verbindt Beveren met Burcht en met Doel.

Met de trein[bewerken | brontekst bewerken]

Er is een station Beveren en een station Melsele op spoorlijn 59 (Antwerpen-Gent). Vroeger was er ook een station Haasdonk en een station Zwijndrecht-Fort op de grens met Zwijndrecht, maar beiden zijn nu gesloten.

Met de tram[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit Antwerpen rijdt tram 3 tot de Krijgsbaan in Melsele.

Met de bus[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende buslijnen van De Lijn doorkruisen het grondgebied van de gemeente Beveren:
31 (Doel) - Kieldrecht - Verrebroek - Vrasene - Nieuwkerken-Waas - Sint-Niklaas
81 Lokeren - Waasmunster - Sint-Niklaas - Westakkers - Beveren - Zwijndrecht - Antwerpen Linkeroever
82 Lokeren - Waasmunster - Sint-Niklaas - Haasdonk - Beveren - Zwijndrecht - Antwerpen Linkeroever
83 Kieldrecht - Kallo - Beveren - Zwijndrecht Krijgsbaan (- Antwerpen Linkeroever)
84 Kieldrecht - Verrebroek - Vrasene - Beveren - Zwijndrecht Krijgsbaan (- Antwerpen Linkeroever)
85 Moerbeke-Waas - Sint-Gillis-Waas - Vrasene - Beveren - Zwijndrecht Krijgsbaan (- Antwerpen Linkeroever)
87 Zwijndrecht Krijgsbaan - Burcht - Antwerpen Linkeroever
89 Kieldrecht - Kallo - Antwerpen Linkeroever

Verder bedient belbus 280 (Temse - Kruibeke - Beveren) het zuidelijke deel van Beveren, inclusief deelgemeenten Haasdonk en Melsele. Belbus 240 (Stekene - Sint-Gillis-Waas - Moerbeke) bedient de centra van deelgemeenten Kieldrecht en Verrebroek.

Met de auto[bewerken | brontekst bewerken]

Via N49/E34 (A11), afrit Beveren – Melsele – Kallo. N70 naar Beveren. Via E17, afrit 16 Beveren – Kruibeke. N419 richting Beveren, N70 naar Beveren. Via E17, afrit 15a Haasdonk, N485 richting Beveren, N70 naar Beveren

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Religieus Erfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Civiel Erfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Onroerend Erfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Natuurgebieden[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijkse Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Organisaties[bewerken | brontekst bewerken]

Scholen[bewerken | brontekst bewerken]

Basisonderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

 • Beveren De Bever
 • Leefschool De Zonnewijzer
 • Haasdonk De Wollewei (GO!)
 • Beveren Centrumschool
 • Beveren GVBS Wegwijzer (ex.Heilig Hartschool)
 • Beveren Lindenlaanschool
 • Haasdonk De Zeppelin
 • Kallo Gemeentelijke Basisschool
 • Kieldrecht De Droomwolk
 • Melsele De Toren
 • Vrasene De Oogappel
 • Broederschool
 • Vrasene De Zonnepit
 • Don-Bosco
 • Gesubsidieerde Vrije Basisschool Haasdonk
 • Gesubsidieerde Vrije Basisschool Kieldrecht
 • Gesubsidieerde Vrije Basisschool Verrebroek
 • Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Beveren
 • Gesubsidieerde Vrije Kleuterschool Melsele
 • Gesubsidieerde Vrije Lagere School Melsele
 • Sancta Maria
 • Sint-Jan
 • Sint-Jozef
 • Sint-Martinus
 • Sint-Rafaël

Secundair Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

 • Gemeentelijk Technisch Instituut (GTI)
 • K.A. (Koninklijk Atheneum) - Sportschool Waasland
 • Sint-Maarten Bovenschool
 • Sint-Maarten Middenschool

Kunst Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

 • Gemeentelijk Academie voor Muziek, Woord en Dans (GAMWD)
 • Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Sint-Niklaas - bijafdelingen Beveren
 • Kantschool van Beveren.

Volwassenen Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

 • JANITOR
 • LBC
 • PCVO

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Samenstelling gemeenteraad 2019-2024
3
2
1
13
10
4
2
13 10 
De 35 zetels zijn als volgt verdeeld:

(Voormalige) Burgemeesters[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Burgemeester
1865-1885 Jan Van Raemdonck[9]
1885-1901 Prosper Van Raemdonck
1901-1914 Camiel Van Raemdonck[10]
1914-1916 Richard Pypers (waarnemend)
1916-1921 Alfred Lesseliers (waarnemend)
1921-1939 Alfred Lesseliers (Katholiek Verbond)[11]
1939-1970 Gerard Lesseliers[12]
1970-1992 Marcel Van der Aa (CVP)
1993-2005 François Smet[13] (CVP / CD&V)
2005-heden Marc Van de Vijver (CD&V)

Huidig bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Resultaten gemeenteraadsverkiezingen sinds 1976[bewerken | brontekst bewerken]

Partij 10-10-1976[14] 10-10-1982 9-10-1988 9-10-1994 8-10-2000 8-10-2006[15] 14-10-2012[16] 14-10-2018
Stemmen / Zetels % 33 % 35 % 35 % 35 % 35 % 35 % 35 % 35
SP1 / Kartel PROC / Groen-sp.aD 12,03 3 12,98 4 11,62 4 11,7 4 9,51 2 18,41C 0 11,88D 1 14,2D 5
Agalev1 / VLD.VU.AA / Kartel PROC / Groen-sp.aD - 7,51 2 7,59 2 8,68 2 29,69A 11 2 3
Kartel PROC - - - - 4 - -
PVV1 / VLD2 / VLD.VU.AA / Open Vld3 5,451 1 7,911 2 8,811 2 122 4 10,112 3 6,763 1 5,43 1
VU1 / VLD.VU.AA / CD&V-N-VAB / N-VA2 21,08 7 17,54 6 13,83 5 11,13 3 44,38B 1 35,24 14 24,7 10
CVP1 / CD&V-N-VAB / CD&V2 52,121 20 46,511 20 47,51 20 44,751 19 39,21 15 16 37,012 14 33,42 13
Vlaams Blok1 / Vlaams Belang2 - 1,921 0 2,991 0 10,071 3 19,961 7 27,102 9 9,122 2 11,62 4
Beveren 2020 - - - - - - - 8,0 2
GEMBEL 8,46 2 5,18 1 7,33 2 - - - - -
Anderen(*) 0,85 0 0,45 0 0,32 0 1,66 0 1,64 0 - - 2,7 0
Totaal stemmen 27008 28609 29988 31465 32820 32829 32862 34431
Opkomst % 95,51 94,01 93,9 96,95 96,83 92,4
Blanco en ongeldig % 3,8 5,43 5,11 3,58 3,34 3,1 3,2 3,3

De rode cijfers naast de gegevens duiden aan onder welke naam de partijen telkens bij een verkiezing opkwamen, rode letters duiden de kartels aan.
De zetels van de gevormde meerderheid staan vetjes afgedrukt. De grootste partij is in kleur.
(*)1976: PVDA / 1982: PVDA / 1988: TR.P / 1994: W.O.W. / 2000: VIVANT / 2018: NGBeveren

Onderstaande grafieken tonen de evolutie van de zetelaantallen en meerderheden binnen de Beverse gemeenteraad.

Zetelaantallen Meerderheden

Muziek, ontspanning en kunst[bewerken | brontekst bewerken]

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

 • Koninklijke Harmonie Kunst & Vreugd Beveren
 • Acantus
 • Bever Music Band
 • Koor Sint-Jan
 • Nele zangkoor
 • O.L.Vrouw gemengd koor
 • O.L.Vrouw vrouwenkoor
 • Seniorenkoor Sint-Maarten
 • Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Haasdonk
 • Koor Pro Musica
 • Koperensemble Kalison
 • Drumband Schelderood
 • Kinderkoor de Mereltjes
 • Sint-Pauluskoor
 • Koninklijke Fanfare Leopold- en Albertisten Kieldrecht
 • Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Kieldrecht
 • Sint-Gregoriuskoor Kieldrecht
 • Orgelcomité Melsele vzw
 • Koor Resolut
 • Drumband Jong Waasland
 • Koninklijke Fanfare De Kunstliefde Melsele
 • Zangkoor Melos
 • Kinderkoor De Nachtegaaltjes
 • Koninklijke Muziekvereniging Euterpia Verrebroek
 • Sint-Laurentiuskoor
 • Koninklijke Fanfare Eendracht Vrasene
 • Jeugdkoor Pajeko
 • Parochiaal zangkoor
 • Alabaré Kinder- en Jeugdkoor

Theater-, toneel- en musicalverenigingen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Figurentheater Vlinders & Co
 • Muzart
 • Theater Toekoer
 • Toneelkring De Kleine Kunst
 • Toneelkring KET
 • Toneelkring Tassijns
 • Toneelkring Const Ieveraars
 • Toneelkring Kunst Veredelt
 • Toneelkring Reynaert

Toegepaste kunst, erfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

 • Beverse verzamelaars
 • Beverse film- en videoclub
 • Beverse fotoclub
 • De Nieuwe Culturele kring

Radio[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende (ex-)inwoners van Beveren[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Beveren won in 2006 de 5 sterren bij het televisieprogramma Fata Morgana op Eén.
 • In Beveren werd in 2007 voor het eerst op het Europese vasteland de musical Jane Eyre opgevoerd.
 • In Beveren werd in 2008 het wereldrecord "meest aantal reuzen in een reuzenstoet" gebroken. Dit staat nu op 184.
 • Martinus van Tours is de patroonheilige van Beveren.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

 • Dirk VERELST, Politieke en institutionele geschiedenis (1984)
 • Frieda MEIRE, Sociaal-economische geschiedenis van de 19e eeuw (1985)
 • Jef SMESSAERT, Bevolkingsevolutie en bevolkingsstructuren (1986)
 • Daniel DEBAECKE en Marc GOVAERTS, Het onderwijs in Beveren tijdens de 19e eeuw (1794-1884)
 • Daniel Debaecke, Aspecten van het religieuze leven in Beveren in de 19e eeuw Frieda MEIRE, Schets van de politieke geschiedenis van de 19e eeuw (1988)
 • Beatrijs AUGUSTYN, De veenontginning in de 12e - 16e eeuw (1999)
 • Dirk VAN DUYSE, Kapellen in Beveren : inventarisatie en situering (1995)
 • Wilfried ANDRIES en Roger PUYNEN, Beverenaars van de twintigste eeuw (2001)
 • Herman COOLS, Het dialect van Beveren en zijn deelgemeenten (2000)
 • Gerda DRIEGHE, Buizelendam, ontdekkingstocht door de straten van Groot-Beveren (2004)
 • Philippe CROMBÉ, Carine GOOSSENS, Bart LAUWERS, Kevin POSCHET, Bert VERWERFT en Richard WILLEMS, Beveren. Heerlijk land aan de Schelde (2018)
 • de Potter, Frans; Jan Broeckaert, Geschiedenis van de Gemeenten der Provincie Oost-Vlaanderen, derde reeks: Arrondissement St.-Nicolaas. Bazel, Belsele, Beveren, Burcht, Daknam, Doel. Annoot-Braeckman (1877) – via Google Books.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Melsele, Kallo, Vrasene, Nieuwkerken-Waas, Haasdonk, Kruibeke

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Beveren, East Flanders van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.