De Bels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Bels
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
De Bels (Friesland)
De Bels
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 53′ NB, 5° 33′ OL
Woonplaats (BAG) Harich
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

De Bels is een buurtschap in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten westen van Balk en Harich, waaronder het ook formeel valt. De bewoning van de buurtschap ligt aan de Harichsterdyk en Bokkelaene. Ten zuiden van De Bels ligt de buurtschap Vrisburen en in het westen loopt het over in de buurtschap Westerend-Harich.

De buurtschap is ontstaan nadat er in de 19e eeuw een herberg met een bakkerij werd gebouwd, waarschijnlijk in 1874, die deze naam wat later had gekregen. De buurtschap was al licht bewoond daarvoor, maar toen deels onderdeel van de buurtschap Vrisburen en deels Kerkburen, dat in de loop van de twintigste eeuw verdween als plaatsnaam, mede omdat de hoofdkern uitdunde en de hoofdweg daarvan werd weggehaald. De buurtschap is als satellietnederzetting ontstaan van Vrisburen.

Door de komst van de herberg werd de bewoning na een tijdje als een buurtje geduid. Zo werd het een eigen buurtschap. Mogelijk hebben de Belgen die in Gaasterland kwamen wonen tijdens de Eerste Wereldoorlog ook daarmee te maken, dat de plaatsnaam een extra betekenis kreeg. De herberg is later functioneel een café en een bakkerij geworden. Wat de hoofdkern was van Kerkburen is onderdeel geworden van het dorp Harich zelf, dit is het deel van de Harichsterdyk dat tegenover het Harichsterbos is gelegen.