Naar inhoud springen

Technische Universiteit Eindhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Technische Universiteit Eindhoven
Eindhoven University of Technology
Logo
Gebouw Atlas, het hoofdgebouw van de TU/e
Gebouw Atlas, het hoofdgebouw van de TU/e
Afkorting TU/e
Motto Mens agitat molem (De geest beweegt de massa)
Locatie Eindhoven, Nederland
Coördinaten 51° 27′ NB, 5° 29′ OL
Opgericht 1956
Type Openbare technische universiteit
Rector Silvia Lenaerts
Studenten 11.985 (2018)[1]
Personeel 3.340 (2018)[1]
Lid van 4TU, CLUSTER, EUA, SAE, Santander
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is een technische universiteit in Eindhoven. Het motto van de universiteit is: Mens agitat molem (‘De geest beweegt de massa’).

Ze is gesticht op 15 juni 1956 door de Nederlandse overheid en startte met professor Henk Dorgelo als rector magnificus. Het was de tweede instelling van zijn soort in Nederland, alleen de Technische Universiteit Delft bestond eerder. Tot augustus 1986 heette ze de Technische Hogeschool Eindhoven (THE).

De universiteit heeft sinds haar stichting haar eigen campus in het centrum van Eindhoven, ten noorden van het centraal station. Met meer dan 10000 studenten, 250 hoogleraren, 600 promovendi, 200 postdocs en 2047 overige werknemers, is de TU/e een middelgrote universiteit. De TU/e biedt vijftien bacheloropleidingen[2], 24 masteropleidingen en 25 speciale mastertracks.[3] De universiteit kent 11 studieverenigingen, 15 alumniverenigingen, 4 studentenverenigingen, 4 wetenschapswinkels en een groot aantal sport en cultuurverenigingen.[4] De studenten-, sport-, en cultuurverenigingen zijn meestal ook toegankelijk voor studenten van Fontys Hogescholen en de Design Academy. De TU/e had in 2020 een jaarbudget van circa 410 miljoen euro.[5]

De universiteit vormt samen met de universiteiten van Delft, Twente en Wageningen de 4TU-federatie.

De universiteit heeft een samenwerkingsverband in de 'Euro Tech Universities Alliance', met de Technische Universiteit München, de Technische Universiteit van Lausanne, de Danmarks Tekniske Universitet, de Franse École Polytechnique en het (niet onomstreden) Israëlische Technion, terwijl Israël geen Europees land is.[6]

Uitbreiding van de Technische Hogeschool, Polygoonjournaal 1963
De campus van de TU/e gefotografeerd vanuit een luchtballon in 2005.

De universiteit heeft sinds haar stichting haar eigen campus in het centrum van Eindhoven, ten noorden van het centraal station. Het universiteitsterrein is tevens een wijk in het stadsdeel Centrum. De wijk TU-terrein is 121 hectare groot en er zijn 741 woongelegenheden.[7]

De TU/e campus vormt het grootste bebouwingscomplex binnen de ring van Eindhoven, groter dan bijvoorbeeld het voormalige Philipsterrein Strijp-S. De bebouwingsstructuur volgt min of meer de lengte, en de oost-westrichting. Op een enkele uitzondering na is de campusbebouwing orthogonaal geplaatst, een van de belangrijkste karakteristieken van de campus.

Over de campus stroomt het riviertje de Dommel. Sinds eind 2011 wordt de Dommel gesaneerd. De met cadmium en zink vervuilde bodem is inmiddels weggebaggerd. Hierna zullen de oevers mooier en natuurvriendelijker worden heringericht. Onder andere zal er naast de locatie waar op dit moment de spaceboxen staan een meander en een poel worden aangelegd en zal een stukje stroomafwaarts een eilandje ontstaan.

Er zijn plannen om de campus de komende jaren ingrijpend te veranderen. Zo moet het TU/e Science Park ontstaan. Het streven is om een groene campus te realiseren waar ook in de avonduren en in de weekeinden volop activiteit heerst. Samen met de High Tech Campus Eindhoven en de High Tech Automotive Campus zal het TU/e Science Park zich gaan profileren onder de Brainportvlag.

De TU/e zal haar faculteitsgebouwen concentreren in het deel van de campus direct rond het hoofdgebouw. Zo ontstaat er meer ruimte voor gebouwen voor het technisch hoger beroepsonderwijs en de vestiging van onderzoeksgedreven bedrijven en R&D-instituten, congresfunctionaliteiten en wonen. Een aantal projecten is momenteel in uitvoering of reeds uitgevoerd. Zo is de sloop/nieuwbouw van het MetaForum (voormalige W-hal) in 2012 afgerond en is de aanleg van de Groene Loper gestart in 2012. Het streven is om het transformatie van de campus in 2020 af te ronden.

De volledig elektrische Formula Student auto ontwikkeld door 60 studenten van de TU Eindhoven

In 2006 vierde de TU/e haar 50e verjaardag. Ter gelegenheid van dit tiende lustrum vonden er het gehele jaar door op en rond de campus verschillende activiteiten en ceremonies plaats, waaronder een alumnidag op 21 april en de dies natalis op 27 april.

De alumnidag op de 21e werd bijgewoond door 1200 van de ongeveer 30.000 alumni. Het ochtendprogramma voor al de alumni bestond uit een overzicht van het nieuwe vakgebied biomedische technologie en de uitwerking ervan op onderzoek, onderwijs, technologie en industrie. Overzichten werden gegeven door huidige personeelsleden en prominente alumni, waaronder ir. Gerard Kleisterlee (Philips), ir. Adriaan Sanders (Organon) en ir. Harry Jongeneelen (Unilever). Daarnaast werd er stilgestaan bij de eerste 9 afgestudeerde ingenieurs en de (bij viering van de alumnidag) meest recente 9 alumni. Het geheel werd voorgezeten prof. dr. Bert Meijer en (onder meer) gadegeslagen door TU/e-alumnus dr.ir. Hans Wijffels — TU/e inschrijvingsnummer 000001, de eerste ingeschreven student.

Het hoogtepunt van de viering was echter op 27 april, de viering van de Dies Natalis. Deze Dies werd bijgewoond door Koningin Beatrix en werd onder meer gevierd door het uitreiken van drie eredoctoraten. Deze zijn uitgereikt aan prof. Mary Fanett Wheeler van de The University of Texas in Austin, Henry Keith Moffatt van de University of Cambridge en Jens Kehlet Nørskov van de Danmarks Tekniske Universitet. Prof. Wheeler ontving een eredoctoraat voor haar onderzoek op het gebied van de toegepaste en industriële wiskunde en in het bijzonder het numeriek oplossen van partiële differentiaalvergelijkingen. Prof. Mofatt ontving een eredoctoraat voor zijn onderzoek op het gebied van de theoretische stromingsleer, en prof. Jens Nørskov ontving een eredoctoraat voor zijn onderzoek op het gebied van de theorie van de heterogene katalyse en simulering van atomic-scale materials.

Vrouwenbeleid en Irène Curie Fellowship

[bewerken | brontekst bewerken]

De TU Eindhoven had in 2018 het laagste aandeel vrouwelijke hoogleraren van alle Nederlandse universiteiten, namelijk 12,6 %.[8] In juni 2019 stelde de TU Eindhoven permanente academische vacatures - zoals vacatures voor hoogleraren - gedurende de eerste zes maanden alleen open voor vrouwen. Dit beleid zou gaan gelden gelden voor 1,5 jaar, waarna een jaarlijkse evaluatie plaats zou vinden. De reden van deze wijziging in het personeelsbeleid was de grote genderonbalans. Volgens rector Frank Baaijens leidt een grotere diversiteit van het personeel tot betere prestaties, meer creatieve ideeën en snellere innovatie.[9] Tevens stelde de TU het Irène Curie Fellowship in, een programma gericht op talentvolle vrouwen die een academische carrière ambiëren aan een van de Europese topuniversiteiten.[10] De Fellowship is genoemd naar Irène Curie. In de publieke discussie die volgde, kreeg het banenplan zowel bijval als kritiek.[11]

Studentenprotest

[bewerken | brontekst bewerken]

In navolging van protestacties van studenten bij de Universiteiten van Amsterdam en Utrecht riep in mei 2024 een collectief 'Students 4 Palestine' van studenten en medewerkers van de universiteit Eindhoven (TU/e) het bestuur per brief op om de oorlog in Gaza publiekelijk af te keuren. Ze wilden weten welke banden de TU/e heeft met Israëlische instellingen. Het veld van de TU/e werd met een aantal tentjes 'bezet'.[12]

Vertigo, bouwkundefaculteit

Anno 2017 heeft de Technische Universiteit Eindhoven negen faculteiten:

Studentenleven

[bewerken | brontekst bewerken]

Het studentenleven speelt zich af bij studie- en studenten(sport)verenigingen. Zie voor een opsomming:

Bekende alumni

[bewerken | brontekst bewerken]
Kees Schouhamer Immink

Bekende (oud-)hoogleraren

[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook: Lijst van rectores magnifici van de Technische Universiteit Eindhoven

Bekende (oud-)medewerkers

[bewerken | brontekst bewerken]
Commons heeft media­bestanden in de categorie Technische Universiteit Eindhoven.