Ninove

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ninove
Stad in België Vlag van België
Ninove (België)
Ninove
Geografie
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Arrondissement Aalst
Oppervlakte
– Onbebouwd
– Woongebied
– Andere
73,12 km² (2021)
75,38%
13,94%
10,69%
Coördinaten 50° 50' NB, 4° 1' OL
Bevolking (bron: Statbel)
Inwoners
– Mannen
– Vrouwen
– Bevolkingsdichtheid
40.093 (01/01/2023)
49,15%
50,85%
548,33 inw./km²
Leeftijdsopbouw
0-17 jaar
18-64 jaar
65 jaar en ouder
(01/01/2023)
19,97%
58,75%
21,29%
Buitenlanders 7,5% (01/01/2022)
Politiek en bestuur
Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld)
Bestuur Open Vld, Samen, Onafhankelijk
Zetels
Forza Ninove
Open Vld
Samen
N-VA
Onafhankelijk
33
15
9
7
1
1
Economie
Gemiddeld inkomen 20.419 euro/inw. (2020)
Werkloosheidsgraad 5,92% (jan. 2019)
Overige informatie
Postcode
9400
9400
9400
9400
9400
9400
9400
9401
9402
9403
9404
9406
Deelgemeente
Ninove
Appelterre-Eichem
Denderwindeke
Lieferinge
Nederhasselt
Okegem
Voorde
Pollare
Meerbeke
Neigem
Aspelare
Outer
Zonenummer 054
NIS-code 41048
Politiezone Ninove
Hulpverleningszone Zuid-Oost
Website www.ninove.be
Detailkaart
ligging binnen het arrondissement Aalst
in de provincie Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Ninove is een stad in de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen in België. De stad, lokaal bekend als Nienof, is gelegen aan de rivier de Dender en maakt deel uit van de Denderstreek. De inwoners van Ninove worden Ninovieters genoemd. De gemeente bestaat uit de stad Ninove zelf en sinds de fusie van 1976 uit de deelgemeenten Appelterre-Eichem, Aspelare, Denderwindeke, Lieferinge, Meerbeke, Nederhasselt, Neigem, Okegem, Outer, Pollare en Voorde. Op 1 januari 2023 had Ninove een totale bevolking van 40.093 inwoners. De totale oppervlakte bedraagt 72,57 km², wat resulteert in een bevolkingsdichtheid van 553 inwoners per km².

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Wapenschild van Ninove met muurkroon.

De oudste versie van de naam "Ninove", Neonifus, dateert uit de 9e eeuw. Latere versies van de stadsnaam waren Ninive en Nineve. De huidige versie van de stadsnaam stamt uit de 14e eeuw. De oorsprong van de stadsnaam is niet duidelijk. Er zijn twee theorieën over de herkomst: de een stelt dat de naam van Romeinse oorsprong is, de andere dat het Frankische oorsprong heeft. De betekenis van de naam is echter bekend: Ninove betekent "nieuw weiland".

Tijdens de Romeinse overheersing was Ninove een kleine nederzetting gelegen in het huidige "Nederwijk". Met de komst van de Franken in de 4e eeuw na Christus groeide de nederzetting uit tot een klein landbouwdorp. Het gebied waarop Ninove is gelegen, maakte vanaf 843 deel uit van het Heilige Roomse Rijk. In de 11e eeuw werd dit gebied veroverd door de graaf van Vlaanderen, Boudewijn V, en het hele gebied tussen de rivieren Schelde en Dender werd onderdeel van Vlaanderen.

Vanaf de 11e eeuw werd het middeleeuwse castrum versterkt tot een kasteelburcht. Omdat het op een handelsroute tussen Boulogne-sur-mer en Keulen lag, de heirbaan Boulogne-Kassel-Keulen, bloeide het dorp op en groeide uit tot een stad. In 1137 stichtten Norbertijner monniken uit de Parkabdij de Sint-Corneliusabdij (Abdij van Onze-Lieve-Vrouw en SS. Cornelius en Cyprianus), grenzend aan de stad. In 1295 kocht de graaf van Vlaanderen, Gwijde van Dampierre, de stad en de omliggende landen. Zijn kleinzoon Hendrik verleende de stad in 1339 stadsrechten.

De 15e tot 17e eeuw waren moeilijke tijden voor de stad, omdat de regio werd geteisterd door oorlog en religieuze en politieke twisten. De abdij werd geplunderd door de Fransen in 1578 tijdens de reformatie. In 1658 werd Ninove bezet door het Franse leger. Na het Verdrag van de Pyreneeën gaven de Fransen het gebied terug aan Spanje, maar het gebied zou nog vele malen van hand wisselen tijdens de oorlogen van Lodewijk XIV en Lodewijk XV van Frankrijk.

In de 17e eeuw werd Ninove zwaar getroffen door de schadeloosstellingen die door de strijdende partijen werden opgelegd en de stad kreeg te maken met een grote economische crisis toen de lakenindustrie in verval raakte. De grote abdij werd in 1796 door de Fransen gesloten, nadat Vlaanderen bij Frankrijk werd ingelijfd. De stad diende als hoofdkwartier voor de cavalerie tijdens de Waterloo-campagne van 1815.

In de 19e eeuw werd Ninove getransformeerd door de opkomst van de industriële revolutie. De textielindustrie bloeide op en er ontstonden tal van fabrieken in de stad, waardoor de economie en de werkgelegenheid sterk verbeterden. De spoorlijn tussen Aalst en Geraardsbergen, die in 1868 werd geopend, speelde een belangrijke rol in de economische groei van de stad.

Van groot belang voor Ninove was de luciferindustrie. De eerste luciferfabriek werd in 1860 opgericht. Uiteindelijk werkten zo'n 1600 mensen in deze industrietak die onder meer het bekende merk Three Torches produceerde. In de omgeving verschenen veel populierenplantages. In 1979 kwam aan de Ninoofse luciferindustrie een einde.

In de 20e eeuw veranderde Ninove verder door de komst van moderne technologieën en infrastructuur. De stad werd een belangrijk regionaal centrum en bleef groeien in bevolking en economie. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd Ninove, net als veel andere Belgische steden, getroffen door de oorlogshandelingen en de bezetting door vreemde troepen. Na de Tweede Wereldoorlog kende de stad echter een periode van wederopbouw en groei.

In de afgelopen decennia heeft Ninove een transformatie ondergaan van een industriële stad naar een stad die zich meer richt op dienstverlening en toerisme. De oude fabrieken zijn in veel gevallen omgebouwd tot moderne kantoor- en woonruimtes, en de stad heeft geïnvesteerd in het verbeteren van haar infrastructuur en voorzieningen.

Tegenwoordig is Ninove een levendige stad met een rijke geschiedenis en een mooie mix van historische en moderne architectuur. Het heeft een scala aan winkels, restaurants en culturele bezienswaardigheden, waaronder de prachtige Onze-Lieve-Vrouwkerk, het stadhuis en de overblijfselen van de Sint-Corneliusabdij. Bovendien is Ninove door zijn ligging aan de Dender en in de nabijheid van het Pajottenland een ideaal vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten in de prachtige natuurlijke omgeving.

In de loop der jaren heeft Ninove zich ontwikkeld van een kleine Romeinse nederzetting tot een bruisende stad in Vlaanderen. De geschiedenis van Ninove is er een van groei, verval en wederopbouw.

De Oudste, de Stoutste en de Wijste der Steden[bewerken | brontekst bewerken]

Ninove in de eerste helft van de 17e eeuw (afbeelding uit Flandria Illustrata - 1641)

Ninove wordt door geschiedschrijver Antonius Sanderus in zijn werk "Flandria Illustrata" uit 1644 treffend beschreven als "de Oudste, de Stoutste en de Wijste der Steden". Sanderus baseert deze benamingen op enkele unieke kenmerken van de stad.

Ten eerste wordt Ninove de "oudste" stad genoemd omdat haar naam sterk lijkt op die van de Assyrische en Bijbelse stad Ninive. Deze gelijkenis benadrukt de historische betekenis van de stad. Ten tweede krijgt Ninove de titel "stoutste" stad vanwege de moed die haar inwoners toonden toen ze de aanvallende Aalstenaars met open poorten tegemoet gingen. Dit toont aan dat de Ninovieters niet bang waren om de confrontatie aan te gaan. Tot slot wordt Ninove de "wijste" stad genoemd, omdat het een van de weinige steden was die geen stadsnar in dienst had of betaalde. Dit illustreert de focus van de stad op wijsheid en verstand boven louter amusement.

Deze bijnamen zijn zo kenmerkend voor Ninove dat ze zelfs op borden bij de ingangen van de stad te vinden zijn. Sanderus' beschrijving van Ninove als "de Oudste, de Stoutste en de Wijste der Steden" benadrukt de unieke en trotse geschiedenis van deze stad, die tot op de dag van vandaag voortleeft.

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus[bewerken | brontekst bewerken]

Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus (afbeelding uit Flandria Illustrata - 1641)

De abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus was een klooster van de Premonstratenzer Orde in het centrum van Ninove, in de provincie Oost-Vlaanderen, België. Alleen de abdijkerk is nu nog over.

De parochiekerk van Ninove werd in 1137 omgevormd tot een Premonstratenzer Abdij door Gerard I, heer van Ninove, ter nagedachtenis aan zijn vrouw Gisela en zichzelf. De abdij was een dochterstichting van de Parkabdij buiten Leuven.

In de 16e en 17e eeuw waren het moeilijke tijden door politieke onrust en de gevolgen van de Tachtigjarige Oorlog. De 18e eeuw bracht een periode van rust en voorspoed. Alle abdijgebouwen werden herbouwd naar de plannen van Gentse architecten Jan Baptist Simoens en Frans Drieghe, onder advies van Laurent-Benoît Dewez.

De abdij werd opgeheven op 1 februari 1796 tijdens de Franse periode. Op verzoek van de lokale bevolking werd de abdijkerk in 1813 omgebouwd tot parochiekerk, gewijd aan de Tenhemelopneming van Maria. De meeste abdijgebouwen werden gesloopt in de jaren 1820, met als voornaamste overblijfsel een monumentale poort.

De huidige barokke kerk werd gebouwd vanaf 1640, maar door financieringsproblemen duurde het tot 1716 voordat de bouw hervat werd. De kerk werd ingewijd op 27 april 1727. Het orgel werd in 1728 vervaardigd door de beroemde orgelbouwer Jean-Baptiste Forceville.

De abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus speelde een belangrijke rol in de lokale gemeenschap en de geschiedenis van Ninove. Hoewel de meeste abdijgebouwen zijn verdwenen, blijft de abdijkerk een belangrijk monument en getuige van het rijke verleden van de stad.

Bijnamen van Ninovieters[bewerken | brontekst bewerken]

't Wortelmanneken

De stad Ninove kent een rijke geschiedenis en cultuur, met verschillende bijnamen voor haar inwoners, zoals Wortelkrabbers, Kaffeegieters, Stekskesmannen en Voddenmarchands. De stad werd ook wel "De Oudste, de Stoutste en de Wijste der Steden" genoemd vanwege haar geschiedenis en unieke kenmerken. De Abdij van Sint-Cornelius en Sint-Cyprianus is een belangrijk historisch monument in Ninove, waarvan nu alleen de abdijkerk nog over is.

  • Wortelkrabbers, Wortels: Ninovieters kregen de bijnaam wortelkrabbers toen ze een wortel gebruikten om de stadspoort af te sluiten tijdens een aanval van Aalst. Een ontsnapte ezel trok de wortel uit het slot en at het op, waardoor de stad toegankelijk werd voor de Aalstenaars. Sindsdien is de wortel het symbool van de stad.
  • Kaffeegieters: Deze bijnaam komt van de gewoonte van Ninovieters om tijdens de pinksterdagen koffie aan te bieden aan bedevaarders op weg naar Halle.
  • Stekskesmannen: Deze bijnaam verwijst naar de luciferindustrie die lange tijd veel werkgelegenheid bood in Ninove. In 1974 sloot het laatste lucifersbedrijf, Ninove Match, zijn deuren.
  • Voddenmarchands, Voddenmannen: In de eerste helft van de 20e eeuw waren er veel opkopers van vodden en oud ijzer in Ninove en omgeving. Kinderen werden soms bang gemaakt met de uitspraak: "Ik zal u verkopen aan de voddenmarchand van Nienof!"

Kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Ninove bestaat naast het stadscentrum nog uit de deelgemeenten Appelterre-Eichem, Aspelare, Denderwindeke, Lieferinge, Meerbeke, Nederhasselt, Neigem, Okegem, Outer, Pollare en Voorde. De wijk Lebeke heeft een eigen kerk op de grens van Outer en Denderhoutem. Herlinkhove is een verdwenen gemeente tussen Ninove en Outer.

# Naam Oppervlakte
(km²)
Inwoners
31/12/2020
Bevolkingsdichtheid
(inw./km²)
I Appelterre-Eichem 5,67 2.984 526
II Aspelare 5,03 1.657 329
III Denderwindeke 15,23 3.920 257
IV Lieferinge 1,24 297 240
V Meerbeke 10,47 5.990 572
VI Nederhasselt 4,02 1.303 324
VII Neigem 1,06 586 553
VIII Ninove 10,93 14.718 1.347
IX Okegem 2,77 2.018 729
X Outer 8,13 3.192 393
XI Pollare 3,55 1.346 379
XII Voorde 5,03 1.333 265
Totaal Groot-Ninove 73,14 39.344 538
Bron: ninove.be[1]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van onroerend erfgoed in Ninove voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk
Torentje oud stadhuis
Neigembos
  • De decanale barokke Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk is een beschermd monument
  • De archeologische site achter de Onze-Lieve-Vrouwekerk (de grondvesten van de Premonstratenzer- of Norbertijnenabdij van Sint-Cyprianus en Sint-Cornelius die hier stond van 1137 tot 1823-1825)
  • De Sint-Corneliuspoort of Abdijpoort (beschermd monument)
  • De dekenij (beschermd monument)
  • De gotische Koepoort (beschermd monument) is een restant van de middeleeuwse stadswallen en dateert uit de 14e eeuw
  • De abdijpoort maakte eveneens deel uit van de stadswallen
  • Het neoclassicistische Oud-Stadhuis (beschermd monument)
  • Het Stadsmuseum
  • Heemkundig Museum Pollare
  • Het beeld 'de lange weg' voor het oud stadhuis
  • De kapel van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal, de 'hospitaalkerk' (beschermd monument)
  • Het Huis Doremont op de Graanmarkt (beschermd monument)
  • Het beeld van de Twijnster aan de Graanmarkt
  • Het beeld van het 'Wortelmanneken' op de Centrumlaan voor winkelcentrum Ninia naar het ontwerp van Wilfried Willems
  • het beeld van de marathonlopers op het plein voor het winkelcentrum Ninia
  • Dingsken, een monument voor een overleden carnavalist aan de Koepoort
    Standbeeld 'De Lange Weg'[2]
    Standbeeld Dingsken
  • De Abdijmolen
  • De voormalige Sint-Theresiakerk, ook bekend als de nieuwe kerk, werd gebouwd in 1926 maar werd eigenlijk nooit helemaal voltooid. In 1995 werd gekozen voor sloop en nieuwbouw. De nieuwe kerk kwam gereed in 2000 en de oude kerk werd gesloopt in 2002 [3]. De nieuwe kerk werd in 2017 al weer onttrokken aan de eredienst en in 2018 heropend als Buurthuis Berdam. Het is een halfrond gebouw met een centraal torentje.
De koepoort van Ninove

.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ninove ligt aan de Dender op een hoogte van 5-12 meter. Langs de Dender ligt in het zuidwesten het natuurgebied Dendervallei Ninove.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Demografische evolutie voor de fusie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bron:NIS - Opm:1831 t/m 1970=volkstellingen op 31 december; 1976 = inwonertal per 31 december

Demografische ontwikkeling van de fusiegemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Alle historische gegevens hebben betrekking op de huidige gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1977.

  • Bronnen: NIS, opm: 1831 tot en met 1981 = volkstellingen; 1990 en later = inwonertal op 1 januari
Inwoners van jaar tot jaar op 1 januari - 1992 tot heden
Jaar Aantal[4]
1992 33.667
1993 33.835
1994 34.071
1995 34.169
1996 34.189
1997 34.299
1998 34.391
1999 34.614
2000 34.559
2001 34.656
2002 34.744
2003 34.766
2004 35.039
2005 35.373
2006 35.651
2007 35.874
2008 36.229
2009 36.490
2010 36.675
2011 37.101
2012 37.295
2013 37.446
2014 37.658
2015 37.965
2016 38.051
2017 38.446
2018 38.692
2019 38.911
2020 39.251
2021 39.369
2022 39.626
2023 40.093
2024
2025
2026
2027
2028
2029
2030

Vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 december 1855 werd de spoorlijn Denderleeuw - Aat geopend met een station in Ninove. Hiermee was echter de hoofdstad Brussel vanuit Ninove alleen via een omweg en met overstap te bereiken. De buurtspoorwegen legden een rechtstreekse tramlijn van Brussel naar Ninove langs de huidige N8, vanaf 3 november 1898 tot de Burchtdam en vanaf 19 februari 1913 uitgebreid tot de Denderkaai.[5] De tramlijn werd geëlektrificeerd tot aan de Burchtdam op 16 april 1927 en tot de Denderkaai op 31 december 1933. Vanaf 22 mei 1907 was er een tramlijn naar Leerbeek. Op 28 juni 1968 reed de elektrische tram voor het laatst naar Ninove en werd deze vervangen door een busdienst. De dieseltram naar Leerbeek reed op het laatst op 28 maart 1959. De plannen om een nieuwe tramlijn aan te leggen tussen Brussel en Ninove, langs de N8,[6] zijn opgeborgen.[7]

Ninove ligt ook aan de volgende gewestwegen

In Ninove stoppen verschillende buslijnen naar omliggende gemeenten en naar Brussel. Hieronder de buslijnen in Oost-Vlaanderen. Alle buslijnen passeren de halte Ninove-Centrum (nabij het Ninia Shopping Centrum). De meeste hebben hier hun eindhalte. Enkele lijnen eindigen aan het station.

(Bel)Buslijn Traject
31 Aalst - Denderleeuw - Ninove
32 Aalst - Denderleeuw - Aspelare - Ninove
33 Aalst - Denderleeuw hemelrijk - Ninove
34 Aalst -Denderhoutem - Ninove
36 (Zottegem -) Herzele - Ninove
39 Brakel - Lierde - Ninove
76 Overboelare - Geraardsbergen - Zandbergen - Appelterre
77 Denderwindeke - Waarbeke - Geraardsbergen
87 Aalst - Aspelare - (Sint-Antelinks -) Geraardsbergen
330 Belbus Haaltert - Ninove
370 Belbus Geraardsbergen

Hieronder de buslijnen naar Vlaams-Brabant en Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Buslijn Traject Opmerking
102 Leerbeek - Ninove
126 Brussel - Ninove (snel)
127 Brussel - Liedekerke - Ninove
128 Brussel - Dilbeek - Ninove
153 Anderlecht - Halle - Ninove
162 Leerbeek - Ninove

Gezondheidszorg[bewerken | brontekst bewerken]

Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis campus Ninove

In Ninove ligt een van de drie campussen van het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis: het Medisch Centrum Onze-Lieve-Vrouw Ninove. Voor de fusie op 31 december 2001 was het al, samen met de campus Asse, het Fusieziekenhuis Heilig Hart Asse/Ninove. Daarvoor was dit het aparte Nieuw Ziekenhuis Ninove. Sinds de fusie in 2001 is de campus Ninove geen algemeen ziekenhuis meer. In het Medisch Centrum Ninove zijn er wel nog steeds raadplegingen, een dagziekenhuis, een operatiekwartier, een dialysecentrum en een dienst voor medische beeldvorming.

Toerisme[bewerken | brontekst bewerken]

Door de stad loopt onder meer de Denderroute zuid en Denderende steden.

Media[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het regionale radiostation MIG zendt sinds 2018 via 106,2 MHz ook hits en regionale informatie uit ten behoeve van de inwoners van Ninove.
  • Ninofmedia is een digitale krant waar regionaal nieuws wordt geplaatst.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

  • De zondag na Aswoensdag: Carnaval
  • De maandag na Aswoensdag: Wettelmonjdag
  • Eind november: plechtige intrede van Sinterklaas met de stoomboot

Carnaval[bewerken | brontekst bewerken]

Het carnaval in Ninove werd gesticht in 1960. In Ninove zijn verschillende carnavalsinstanties zoals de Koninklijke Karnavalraad VZW, De Stedelijke Feestcommissie, De Prinsencaemere en de Ridders in de Wortelorde. Opvallend is ook dat de jongensscouts van Ninove "De Skoeten" het meeste aantal carnavalsdeelnames heeft (sinds 1963). Deze jeugdbeweging heeft ook een eigen officiële prins VT en start reeds op vrijdag met Carnaval, vandaar de bijnaam "De Vrijdagstarters".

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Ninove ligt in het kieskanton Ninove in het provinciedistrict Geraardsbergen, het kiesarrondissement Aalst-Oudenaarde en de kieskring Oost-Vlaanderen.

Ninove Supranationaal Nationaal Gemeenschap Gewest Provincie Arrondissement Provinciedistrict Kanton Gemeente
Administratief Niveau Vlag van Europa Europese Unie Vlag van België België Vlag Vlaanderen Vlaanderen Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Aalst Ninove
Bestuur Europese Commissie Belgische regering Vlaamse regering Deputatie Gemeentebestuur
Raad Europees Parlement Kamer van
volksvertegenwoordigers
Vlaams Parlement Provincieraad Gemeenteraad
Kiesomschrijving Nederlands Kiescollege Kieskring Oost-Vlaanderen Aalst-Oudenaarde Geraardsbergen Ninove Ninove
Verkiezing Europese Federale Vlaamse Provincieraads- Gemeenteraads-

College van burgemeester en schepenen[bewerken | brontekst bewerken]

College van burgemeester en schepenen
Functie Naam Bevoegdheden
Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) integrale veiligheid (brandweer, politie, noodplanning), burgerzaken, dienstverlening, aan- en verkoop van stadseigendommen, jeugd en het secretariaat (inclusief rechtszaken).
Eerste Schepen Katie Coppens (Samen) financiën, ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling, dierenwelzijn en begraafplaatsen.
Tweede Schepen Joost Arents (onafhankelijk) personeel, preventie en welzijn op het werk, onderwijs en kinderopvang, ICT en digitalisering (inclusief GIS), archief, logistiek en patrimonium.
Derde Schepen Marc Torrekens

(Open Vld)

sport, evenementen,,urg, technische uitvoeringsdienst en landbouw.
Vierde Schepen Stijn Vermassen (Samen) openbare werken en mobilteit, leefmilieu en klimaat, energie en nutsvoorzieningen.
Vijfde Schepen Henri Evenepoel

(Open Vld)

communicatie, bibliotheek, cultuur, erfgoed, academie voor muziek, woord en dans en de academie voor beeldende kunst.
Zesde Schepen Alain Triest

(Open Vld)

economie en werk, parkeerbeleid, toerisme en Europese aangelegenheden.
Zevende Schepen - Voorzitter BCSD Veerle Cosyns (Samen) sociale zaken (sociale tewerkstelling, gezondheidsbeleid, ontwikkelingssamenwerking, vrijwilligersbeleid, gelijke kansen, sociaal wonen en huisvesting, integratie, armoedebestrijding, kinderwelzijn), ouderenzorg en relaties met besturen van de eredienst.

Burgemeesters[bewerken | brontekst bewerken]

Zetelverdeling gemeenteraad 2019-2024
7
9
15
2
15 
De 33 zetels zijn als volgt verdeeld:
     Samen: 7
     Open Vld: 9
     Forza Ninove: 15
     N-VA: 2

Gemeenteraad[bewerken | brontekst bewerken]

In 2019 vormen Open Vld, Samen en 1 onafhankelijk lid een bestuursmeerderheid met 17 van de 33 zetels.

Ninove was bij de lokale verkiezingen van 2012 een vreemde eend in de bijt, omdat de lijst van Vlaams Belanger Guy D'haeseleer hier de grootste werd. Overal elders in Vlaanderen verloor deze partij sterk.[8] Op 17 december 2012 verklaarde de Kiescommissie de gemeenteraadsverkiezingen van de stad ongeldig. Aanleiding was een Facebookbericht van Guy D'haeseleer waarin hij zijn kiezers opriep om hem een foto te zenden van elke uitgebrachte stem op zijn naam. Elke foto zou dan vergoed worden door een bierconsumptie. Op 14 februari 2013 oordeelde de Raad van State echter dat herverkiezingen niet nodig waren.[9] Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd Forza Ninove de grootste partij, nu met ruim 40% van de stemmen. Dit bemoeilijkt de coalitievorming omdat de andere partijen weigeren met Guy D'Haeseleer samen te werken. Tegenover de 15 zetels van Forza Ninove was er een verdeelde oppositie van 18 zetels. Als die oppositie besluit samen te werken vormt zij de meerderheid. De N-VA wachtte nog af waar ze mee de meerderheid ging vormen, maar raakte verdeeld. Joost Arents van de N-VA besloot mee te stappen in een monsterverbond van 17 zetels meerderheid tegen een minderheid van 16 zetels waaronder de 15 zetels van Forza Ninove en de overblijvende zetel van de verdeelde N-VA.

Resultaten gemeenteraadsverkiezingen sinds 1976[bewerken | brontekst bewerken]

Partij 10-10-1976 10-10-1982 9-10-1988 9-10-1994 8-10-2000 8-10-2006 14-10-2012 14-10-2018 13-10-2024
Stemmen / Zetels % 27 % 31 % 31 % (**) % 31 % 33 % 33 % 33 % 33
Agalev1/ Groen!2/ sp.a-GroenC/ SAMEND - - 3,531 0 4,961 0 7,11 1 5,612 1 17,58C 1 22,4D 1
SP1/ PRO Ninove2/ sp.a-GroenC/ SAMEND 27,331 5 21,731 7 21,371 7 19,931 6 16,91 5 12,462 4 5 3
CL1/ PVV2/ VLD3/ Open Vld4/ Positief NinoveE 51,181 12 37,291 12 38,992 13 35,093 13 33,123 12 32,933 12 24,44 9 26,94 9 E
CVP1/ CVP-VUB/ CD&V2/ SAMEND/ Positief NinoveE 41,841 9 27,561 9 26,481 9 23,29B 8 23,14B 8 22,912 8 14,532 4 °D 3
VU1/ CVP-VUB/ N-VA2 10,671 1 13,421 3 8,811 2 2,492 0 16,172 5 8,42 1 + 1 2
Vlaams Blok1/ Vlaams Belang-VLOTT2/ Forza Ninove3 - - - 5,831 1 12,861 4 23,612 8 26,53 9 40,03 15 3
BANIER - - - 10,9 3 6,89 1 - - - -
Anderen(*) 0,77 0 - 0,82 0 - - - 0,82 0 2,2 0 -
Totaal stemmen 17963 24507 25112 25563 25919 26013 26018 28395
Opkomst % 96,87 95,31 94,23 93,01 95,7
Blanco en ongeldig % 1,97 3,6 3,8 4,04 3,96 3,72 3,83 4,1

De zetels die de meerderheidscoalitie vormen zijn vetjes afgedrukt. De grootste partij is in kleur.
(*) 1976: PVDA / 1988: KPB / 2012: Wij-Partij voor gehandicapten / 2018: Uw Alternatief (1,4%), Anders+PVG (0,8%)
(**) De zetelverdeling voor dit jaar ontbreekt of is onvolledig op de verkiezingsdatabase.
Bronnen: 1976-2000: Verkiezingsdatabase Binnenlandse Zaken
2006-2012: www.nieuwsblad.be: Verkiezingsuitslagen 2012 en www.vlaanderenkiest.be: Gegevens 2012

Onderstaande grafiek toont de evolutie van de zetelaantallen binnen de Ninoofse gemeenteraad.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbalclub KVK Ninove is aangesloten bij de KBVB en speelde er meer dan drie decennia in de nationale reeksen, waaronder tien jaar in Derde Klasse. Verder spelen ook K Eendracht Appelterre-Eichem, SK Lebeke-Aalst, VC Osta Meerbeke, VK Nederhasselt, VK Jong Neigem, FC Panters Okegem, SV Voorde en KV Eendracht Winnik in de Ninoofse deelgemeenten.

Ninove heeft ook een rijk volleybalverleden. Momenteel kan je hiervoor nog terecht bij volleybalclub Mevoc Meerbeke, beachvolleybalclub NinoBeach en volleybalclub Vokajap.

Dender Hockey is de enige actieve hockeyclub in Ninove en is de grootste sportclub van Ninove.

Stedenbanden[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende Ninovieters[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren en/of opgegroeid in Ninove[bewerken | brontekst bewerken]

Ereburgers[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hendrik Vangassen (1896-1968), taalkundige en auteur, beschreef de geschiedenis van Ninove, ereburger sinds 14 februari 1960
  • Frans Hemerijckx (1902-1969), geneesheer, ereburger sinds 28 augustus 1953
  • Arthur Luysterman (1932), bisschop van Gent, ereburger sinds 24 november 1990
  • Rudy Van Snick (1956), bergbeklimmer, ereburger sinds 28 juni 1990
  • Hans Van Laethem (1960), belleman van de stad Ninove, ereburger sinds 27 oktober 2005, nadat hij werd verkozen tot wereldbelleman
  • Catherine De Bolle (Aalst, 1970), Ex-korpchef van de stad Ninove, ereburger sinds 28 april 2018, nadat ze verkozen werd tot topvrouw van Europol
  • Wesley Sonck (Ninove, 1978), Belgisch voormalig betaald voetballer
  • Kevin Van der Perren (Ninove, 1982), voormalig Belgische kunstschaatser

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Okegem, Denderhoutem, Outer, Eichem, Pollare, Meerbeke

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • H. Vangassen, Geschiedenis van Ninove, Ninove, Uitgeverij De Toren/ Drukkerij Anneessens, 1949.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ninove van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.