1540-1549

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De jaren 1540-1549 (van de christelijke jaartelling) zijn een decennium in de 16e eeuw.

Belangrijke gebeurtenissen[bewerken]

Europa
Nederlanden
Godsdienst
Azië
  • ]Sher Shah Suri, gouverneur van Bihar, rebelleert tegen de Mogolkeizer Humayun en weet deze naar Perzië te verjagen, om daarna vijf jaar het noorden van India te regeren. Gedurende deze vijf jaar weet hij zowel het leger als het bestuur ingrijpend te hervormen, maatregels waar de Mogols in de erop volgende eeuw hun succes deels aan te danken zullen hebben.
Ontdekkingen en koloniën
Amerika
  • Zacatecas wordt gesticht in 1546 door Juan de Tolosa, als deze rijke zilveraders heeft ontdekt. Zacatecas groeit al snel uit tot een van de belangrijkste mijnbouwcentra van Mexico. Zilver uit Zacatecas en Potosí in Bolivia wordt gemunt en met het Manillagaljoen en de Zilvervloot over de wereld verscheept.
  • Verscheidene expedities zoeken tevergeefs in gebieden die we nu Californië en Texas noemen naar de legendarische Zeven Steden van Cibola.


Wetenschap
  • 1543 - De Brabantse arts Andreas Vesalius schrijft zijn boek over het menselijk lichaam.
  • De eerste uitgave van het standaardwerk van Nicolaas Copernicus "De revolutionibus Orbium Coelestium" over de omloop van de hemellichamen. Copernicus lanceert de theorie dat de zon niet in het centrum van het universum staat en onze planeet rond haar eigen as draait.