Gebruiker:77.163.99.51/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.

Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.{{#if:|
Opgegeven reden: Deze lijst is een lijst van betwiste gebieden tussen erkende soevereine staten, maar er worden ook gebieden genoemd, als betwist tussen deze staten, terwijl het hier slechts gaat om bepaalde groepen die deze gebieden namens hun land claimen, zonder daadwerkelijke steun van de desbetreffende soevereine staat. Corsica wordt slechts geclaimd door bepaalde groepen namens italianen, maar niet door de erkende soevereine staat Italië.'|
Deze lijst is een lijst van betwiste gebieden tussen erkende soevereine staten, maar er worden ook gebieden genoemd, als betwist tussen deze staten, terwijl het hier slechts gaat om bepaalde groepen die deze gebieden namens hun land claimen, zonder daadwerkelijke steun van de desbetreffende soevereine staat. Corsica wordt slechts geclaimd door bepaalde groepen namens italianen, maar niet door de erkende soevereine staat Italië. Als deze gebieden ook geclaimd worden moet de lijst worden uitgebreid.

Dit is een lijst van betwiste gebieden in de wereld. Betwiste territoriale wateren zijn niet in de lijst opgenomen.

Betwiste gebieden tussen erkende soevereine staten[bewerken | brontekst bewerken]

Afrika[bewerken | brontekst bewerken]

Gebied Besturende landen Andere claimende landen Opmerkingen
Abyei, Heglig, Jodha, Kafia Kingi en Kaka Vlag van Soedan Soedan Vlag van Zuid-Soedan Zuid-Soedan Abyei is een olierijke regio, die door zowel Soedan als Zuid-Soedan wordt opgeëist. Het gebied werd in mei 2011, vlak voor de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan, door Soedanese troepen bezet. In het gebied is de VN-vredesmacht UNISFA actief. Ook het plaatsje Heglig en de mineraalrijke regio Kafia Kingi worden door Zuid-Soedan geclaimd, maar staan onder Soedanese controle.
Al-Fashaga Vlag van Soedan Soedan Vlag van Ethiopië Ethiopië Al-Fashaga is een vruchtbaar gebied, dat door zowel Soedan als Ethiopië wordt opgeëist. Het wordt feitelijk gecontroleerd door Soedan, maar Ethiopische landbouwers mochten er blijven volgens een overeenkomst uit 2008. Het door Soedan sluiten van de grens en verdrijven van de Ethiopiërs uit Al-Fashaga in december 2020 leidde tot spanningen tussen beide landen.
Badme[1], Bure[2] en Tsorona-Zalambessa[2] Vlag van Ethiopië Ethiopië Vlag van Eritrea Eritrea De onenigheid over Badme was de aanleiding van de Eritrees-Ethiopische Oorlog van 1998 tot 2000. Een Eritrees-Ethiopische grenscommissie die ingesteld werd op basis van het Verdrag van Algiers (2000) bepaalde in 2002 dat Badme en Tsorona toebehoren aan Eritrea en dat Bure en Zalambessa toebehoren aan Ethiopië, maar dit wordt door beide landen niet erkend. De VN-missie UNMEE werd ingesteld om toe te zien op naleving van het verdrag, maar deze missie werd in 2008 beëindigd vanwege brandstoftekort.
Bakassi Vlag van Kameroen Kameroen Vlag van Nigeria Nigeria Het schiereiland werd door Nigeria overgedragen aan Kameroen naar aanleiding van een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, maar de Nigeriaanse Senaat heeft bepaald dat de overdracht illegaal was.
Banc du Geysir Niemandsland Vlag van Madagaskar Madagaskar
Vlag van Comoren Comoren
Vlag van Frankrijk Frankrijk
Frankrijk beschouwt het rif als onderdeel van de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan, een district van de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden, Madagaskar claimde het rif in 1976 en de Comoren beschouwen het als een onderdeel van hun exclusieve economische zone. Mogelijk is er aardolie in het gebied aanwezig.
Bassas da India, Europa en Juan de Nova[1] Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Madagaskar Madagaskar Deze gebieden worden door Frankrijk bestuurd als onderdeel van de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan, een district van de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden.
Béchar en Tindouf Vlag van Algerije Algerije Vlag van Marokko Marokko Marokko claimt beide provincies als onderdeel van Groot-Marokko. Beiden landen vochten in 1963 de Zandoorlog uit.
Chagosarchipel Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Vlag van Mauritius Mauritius
Vlag van Seychellen Seychellen
Het Verenigd Koninkrijk bestuurt de archipel als onderdeel van het Brits Indische Oceaanterritorium.
Doumeira en Ras Doumeira Vlag van Eritrea Eritrea
Vlag van Djibouti Djibouti
Onenigheid over de grens tussen Eritrea en Djibouti op het schiereiland Ras Doumeira en het eiland Doumeira zorgde in 2008 voor het Djiboutisch-Eritrees Grensconflict. Sinds 2010 houdt een Qatarese vredesmacht toezicht over het betwiste gebied.
Glorieuzen Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Madagaskar Madagaskar
Vlag van Seychellen Seychellen
Vlag van Comoren Comoren
Deze archipel wordt door Frankrijk bestuurd als onderdeel van de Verspreide Eilanden in de Indische Oceaan, een district van de Franse Zuidelijke en Antarctische Gebieden.
Hala'ib-driehoek en Bir Tawil Vlag van Egypte Egypte Vlag van Soedan Soedan Egypte houdt als grens tussen beide landen de 22e breedtegraad aan, terwijl Soedan zich houdt aan de in 1902 vastgelegde grens. De Hala'ib-driehoek is het overlappende gebied van beide claims. De driehoek stond aanvankelijk onder gezamenlijk bestuur, maar wordt sinds midden jaren 1990 volledig door Egypte gecontroleerd. Het veel kleinere Bir Tawil ligt ten zuiden van de 22e breedtegraad en wordt daardoor niet door Egypte geclaimd, maar ligt volgens de grens van 1902 niet aan de Soedanese, maar aan de Egyptische kant van de grens. Bir Tawil valt hierdoor buiten het geclaimde grondgebied van beide landen en is in feite een niemandsland.
Ilemi-driehoek Vlag van Kenia Kenia Vlag van Zuid-Soedan Zuid-Soedan De ligging van de Zuid-Soedanese-Keniaanse grens in de Ilemi-driehoek is omstreden als gevolg van onduidelijkheden in verdragen uit de koloniale tijd. De driehoek staat onder Keniaanse controle. Ethiopische stammen maken ook gebruik van het gebied, maar de Ethiopische regering heeft het gebied nooit officieel geclaimd.
KaNgwane[3] Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika Vlag van Swaziland Swaziland KaNgwane is een voormalig Swazi thuisland dat nu een onderdeel is van de Zuid-Afrikaanse provincies Mpumalanga and KwaZoeloe-Natal.
Diverse eilanden in de rivier de Kongo[4] Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa
Vlag van Congo-Brazzaville Congo-Brazzaville
De exacte ligging van de grens in de rivier is niet bepaald.
Koualou[5] Vlag van Burkina Faso Burkina Faso
Vlag van Benin Benin
Kpeaba Vlag van Ivoorkust Ivoorkust Vlag van Guinee Guinee
Deel van de rechteroever van de Lunkinda nabij Pweto[4] Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa Vlag van Zambia Zambia
Malawimeer en Mbamba Bay Vlag van Malawi Malawi
Vlag van Tanzania Tanzania
Tanzania claimt dat de grens door het midden van het meer loopt, terwijl Malawi claimt dat het gehele meer, met uitzondering van het deel dat bij Mozambique hoort, toebehoort aan Malawi. Het gebied wordt momenteel beheerst door Malawi, met uitzondering van twee eilanden in de Mbamba Bay die door Tanzania worden gecontroleerd. In het gebied is aardolie aanwezig.
Mayotte[6] Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Comoren Comoren Mayotte wordt bestuurd als een Frans overzees departement.
Mbañie, Cocotiers en Congas[7] Vlag van Gabon Gabon
Vlag van Equatoriaal-Guinea Equatoriaal-Guinea
Eiland in de monding van de Ntem[8] Vlag van Kameroen Kameroen
Vlag van Equatoriaal-Guinea Equatoriaal-Guinea
Ogaden Vlag van Ethiopië Ethiopië Vlag van Somalië Somalië Ogaden staat ook wel bekend als West-Somalië. Het gebied wordt bestuurd door Ethiopië als de regio Somali en de stad Dire Dawa, maar wordt door Somalië geclaimd als onderdeel van Groot-Somalië. De landen streden in 1977-1978 in de Ogaden-oorlog om het gebied.
Diverse dorpen aan de rivier de Okpara Vlag van Benin Benin
Vlag van Nigeria Nigeria
Oranjerivier[9] Vlag van Zuid-Afrika Zuid-Afrika
Vlag van Namibië Namibië
De ligging van de grens door de rivier is omstreden.
Pantelleria en de Pelagische Eilanden Vlag van Italië Italië Vlag van Tunesië Tunesië Tunesië erkende de gebieden na het verdrag als deel van Italië in 1979. Tunesische nationalisten claimen het als deel van Tunesië.
Plazas de soberanía Vlag van Spanje Spanje Vlag van Marokko Marokko De Plazas de soberanía bestaan uit Ceuta, Melilla en enkele kleine eilanden. De gebieden vallen onder Spaans bestuur met uitzondering van Peterselie-eiland dat de facto niemandsland is. Na het incident van 2002 op Peterselie-eiland waarbij Marokko het eiland bezette, besloten beide landen de status quo van voor het incident te handhaven.[10]
Rukwanzi Vlag van Congo-Kinshasa Congo-Kinshasa Vlag van Oeganda Oeganda
Sabanerwa Vlag van Rwanda Rwanda
Vlag van Burundi Burundi
Een gebied van 2 km² van Sabanerwa in de Rukurazi Valley op de grens van Rwanda en Burundi. Het conflict ontstond in 1965 toen hevige regenval ervoor zorgde dat de loop van de rivier de Akanyaru werd gewijzigd.[11]
Sindabezi Vlag van Zambia Zambia Vlag van Zimbabwe Zimbabwe
Socotra (archipel) Vlag van Jemen Jemen Vlag van Somalië Somalië
Tromelin Vlag van Frankrijk Frankrijk Vlag van Mauritius Mauritius
Vlag van Seychellen Seychellen
Grens bij Wano in het district Moyo[12] Vlag van Oeganda Oeganda
Vlag van Zuid-Soedan Zuid-Soedan
Zuidoost-Algerije Vlag van Algerije Algerije Vlag van Libië Libië

Azië[bewerken | brontekst bewerken]

Gebied Besturende landen Andere claimende landen Opmerkingen
Aasal, Al-Qaa, Al-Qasr, Deir Al-Aashayer, Kfar Kouq en Tufail Vlag van Libanon Libanon
Vlag van Syrië Syrië
Abu Musa en de Tunbeilanden Vlag van Iran Iran Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten
Arunachal Pradesh Vlag van India India Vlag van China China
Bhutaanse enclaves in Tibet: Cherkip Gompa, Dho, Dungmar, Gesur, Gezon, Itse Gompa, Khochar, Nyanri, Ringung, Sanmar, Tarchen en Zuthulphuk Vlag van China China Vlag van Bhutan Bhutan
Boraibari Vlag van Bangladesh Bangladesh Vlag van India India
Binnen-Mongolië Vlag van China China Vlag van Mongolië Mongolië
Cooch Beharenclaves, Lathitila, Muhurichar en Daikhata-Dumabari Vlag van India India
Vlag van Bangladesh Bangladesh
Dak Jerman/Dak Duyt, Dak Dang/Dak Huyt, het gebied La Drang en de eilanden Baie/Koh Ta Kiev, Milieu/Koh Thmey, Eau/Koh Ses, Pic/Koh Thonsáy en Koh Po Vlag van Cambodja Cambodja
Vlag van Vietnam Vietnam
Demchok, Chumar, Kaurik, Shipki Pass, Jadh en Lapthal Vlag van China China
Vlag van India India
Betwist gebied tussen Aksai Chin en Nepal. Staat geheel onder controle van India, op een groot deel van Demchok na.
Doi Lang Vlag van Maleisië Maleisië Vlag van Thailand Thailand
Een deel van de Drie Pagoden-pas Vlag van Maleisië Maleisië
Vlag van Thailand Thailand
Diverse gebieden in de Ferganavallei Vlag van Kazachstan Kazachstan
Vlag van Tadzjikistan Tadzjikistan
Vlag van Oezbekistan Oezbekistan
Golanhoogten Vlag van Israël Israël Vlag van Syrië Syrië Syrisch territorium dat tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967 door Israël bezet werd.
Hatay Vlag van Turkije Turkije Vlag van Syrië Syrië Het gebied was autonoom tijdens de Franse bezetting van Syrië. In 1939 werd het geannexeerd door Turkije.
Hawar-eilanden Vlag van Bahrein Bahrein Vlag van Qatar Qatar Het geschil werd in 2001 beslist in het nadeel van Qatar.
Isfaravallei Vlag van Kirgizië Kirgizië Vlag van Tadzjikistan Tadzjikistan
Jammu en Kasjmir, Shaksgam, Siachengletsjer, de Saltorobergen en Aksai Chin[1] Vlag van India India
Vlag van Pakistan Pakistan
Vlag van China China
China, India en Pakistan claimen Kasjmir en besturen elk ook een deel van het gebied. Aksai Chin wordt bestuurd door China en geclaimd door India. De Siachengletsjer en de Saltorobergen worden betwist tussen India en Pakistan.
Grensgebied tussen Jordanië en Saoedi-Arabië Vlag van Jordanië Jordanië
Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Kachchatheevu Vlag van Sri Lanka Sri Lanka Vlag van India India
Gebied rondom de rivieren Kalapani en Susta Vlag van India India Vlag van Nepal   Nepal
Delen van Khyber-Pakhtunkhwa, de Federaal Bestuurde Stamgebieden en Beloetsjistan Vlag van Pakistan Pakistan Vlag van Afghanistan Afghanistan
Het zuidelijke deel van de Koerilen Vlag van Rusland Rusland Vlag van Japan Japan
Korea Vlag van Noord-Korea Noord-Korea
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea
Noord- en Zuid-Korea erkennen elkaar niet en claimen beiden het gehele Koreaanse schiereiland.
Kula Kangri en een gebied hier ten westen van Vlag van China China Vlag van Bhutan Bhutan
Kuria Muria-eilanden Vlag van Oman Oman Vlag van Jemen Jemen
Rotsen van Liancourt Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea Vlag van Noord-Korea Noord-Korea
Vlag van Japan Japan
Madha en Musandam Vlag van Oman Oman Vlag van Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Arabische Emiraten Oorspronkelijk zouden de twee enclaves mee fuseren met de Verenigde Arabische Emiraten in 1971.
Minicoy Vlag van India India Vlag van Malediven Malediven
Een aantal eilanden in de Naf (rivier) Vlag van Bangladesh Bangladesh
Vlag van Maleisië Maleisië
Een klein gedeelte van Oecusse Vlag van Oost-Timor Oost-Timor Vlag van Indonesië Indonesië
Paektusan en diverse eilanden in de rivier de Tumen[1] Vlag van China China
Vlag van Noord-Korea Noord-Korea
Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea
Paraceleilanden[1] Vlag van China China Vlag van Vietnam Vietnam
Een deel van Poipet, het gebied rondom Prachinburi en het gebied in de buurt van de Preah Vihear Tempel Vlag van Thailand Thailand
Vlag van Cambodja Cambodja
De tempel is in 1962 door het Internationaal Gerechtshof aan Cambodja toegekend, maar over de omliggende gebieden bestaat nog altijd onenigheid.
Pyrdiwah Vlag van India India Vlag van Bangladesh Bangladesh
Qarooh en Umm Al Maradim Vlag van Koeweit Koeweit Vlag van Saoedi-Arabië Saoedi-Arabië
Sabah Vlag van Maleisië Maleisië Vlag van Filipijnen Filipijnen De Filipijnen hebben een slapende claim op Sabah op basis van het feit dat het een onderdeel was van het Sultanaat Sulu.
Scarborough-rif Vlag van Filipijnen Filipijnen Vlag van China China
Senkaku-eilanden[1] Vlag van Japan Japan Vlag van China China
Shaksgam Vlag van China China Vlag van India India
Shebaa-boerderijen Vlag van Israël Israël Vlag van Syrië Syrië
Vlag van Libanon Libanon
Sinds 1967 is dit gebied bezet door Israël en sinds 1981 geannexeerd.
Een klein gedeelte van Singapore Vlag van Singapore Singapore Vlag van Maleisië Maleisië
  1. a b c d e f Field Listing - Disputes - international, The World Factbook
  2. a b African Affairs
  3. IRIN - SWAZILAND: Land claim falls on deaf SA ears
  4. a b CIA World Factbook - Democratic Republic of the Congo
  5. CIA World Factbook - Burkina Faso
  6. CIA World Factbook - Comoros
  7. Compte rendu du déplacement d'une délégation du groupe interparlementaire France-Afrique centrale au Gabon, en Guinée équatoriale et à Sao Tomé-et-Principe, Parlementair rapport van de Franse Senaat, 2003.
  8. CIA World Factbook - Cameroon
  9. CIA World Factbook - South Africa
  10. Comunicados y notas de prensa de la OID
  11. CIA World Factbook - Rwanda
  12. Saturday Monitor - Uganda, South Sudan should urgently settle border dispute